23. listopadu 2018

Premiér má řešit problémy země, místo toho řeší celá země problémy premiéra. Vládě chceme vyslovit nedůvěru

(www.ods.cz) Na páteční schůzi chtějí občanští demokraté vyslovit vládě premiéra Babiše nedůvěru. Podle předsedy ODS Petra Fialy se ústavní funkce předsedy vlády ocitla v neudržitelném stavu.

 
„Dnes budeme rozhodovat o tom, zda bude pokračovat neudržitelný stav, ve kterém se ocitla ústavní funkce předsedy vlády. Budeme rozhodovat, zda bude pokračovat situace obrovského konfliktu zájmů, situace, kterou bychom si donedávna představili jen v nějaké rozvojové zemi. Pokud zůstane předseda vlády ve funkci, nebudeme vědět, kdo k nám v dané chvíli mluví a proč jedná tak, jak jedná. Zda jde o vystupování a jednání obviněného člověka, který chce minimalizovat trestní ohrožení, zda k nám hovoří premiér, nebo otec, který chrání své obviněné děti.
 
Pokud předseda vlády zůstane ve funkci, bude celá země stále řešit problémy premiéra, místo aby premiér řešil problémy země. Pokud premiér zůstane ve funkci, nebude plnit jeden z nejdůležitějších úkolů: chránit ústavní pozici předsedy vlády před jejím možným ohrožením, před nátlakem, vydíráním a tak podobně. To jsou hlavní důvody, proč jsme vyzvali předsedu vlády k demisi a proč jsme připraveni vyslovit vládě nedůvěru. Jsme si jisti, že je to za dané situace jediné možné odpovědné jednání ve prospěch našeho státu,“ řekl předseda ODS Petr Fiala na tiskové konferenci před mimořádnou schůzí Poslanecké sněmovny k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě.
Petr Fiala

předseda ODS