15. listopadu 2018

Události, komentáře: Kauza Babiš

(ČT 24) Televize Seznam ve čtvrtek zveřejnila další zprávu odeslanou z e-mailu Andreje Babiše juniora. Autor v ní rozporuje tvrzení premiéra Andreje Babiše s tím, že „můj otec překročil červenou čáru“. Předseda vlády ve středu označil svého syna za schizofrenika a popřel dřívější vyjádření Babiše juniora, že byl přinucen pobývat na Krymu. Navíc řekl v reakci na aktuální dění v kauze Čapí hnízdo, že jeho syn nikdy nebyl českým občanem. Ve Švýcarsku studoval a dlouhodobě tam žije i jeho matka, dodal. Dál hovoří o připravené kampani. Jak celá situace dopadne? A jak na ní bude reagovat ČSSD? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro místopředsedu Senátu Jiřího Oberfalzera.

Celý rozhovor s Jiřím Oberfalzerem můžete zhlédnout na ČT24.

 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Třetí den politické krize kvůli kauze Čapí hnízdo. Do věci se dnes vložil Senát. Podle horní komory parlamentu je nepřijatelné, aby trestně stíhaný premiér Andrej Babiš dál zůstal ve vládě. Senátoři tak reagovali na nové informace v případu podezřelé dotace pro Čapí hnízdo v souvislosti se synem předsedy vlády. Andrej Babiš mladší se dnes podle serveru Seznam Zprávy znovu jeho reportérům ozval mailem a vyslovil přání být v telefonickém spojení s českou policií. Sněmovna bude příští týden hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě, prezident Miloš Zeman ale dnes v televizi Barrandov řekl, že i kdyby kabinet důvěru nedostal, pověří sestavením vlády znovu Andreje Babiše.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
My jsme se dnes usilovně pokoušeli do Událostí, komentářů pozvat kohokoliv z významných osobností hnutí ANO, včetně samotného premiéra samozřejmě, ale všichni nás odmítli. Například Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj prostřednictvím esemesky, kterou vám teď přečtu: „Jedná se o živou a velmi citlivou kauzu, jakýkoliv komentář zvedá v tuto chvíli vlny emocí a vyvolává hromady spekulací. Proto se s omluvou zdržím jakékoliv odpovědi.“ Konec zprávy. Dobrý večer teď přeju dvěma mužům, jednak tady ve studiu senátorovi Jiřímu Obelfalzerovi. Dobrý večer.

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A do Brna zdravím Romana Onderku, místopředsedu ČSSD. Dobrý večer i vám.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Krásný večer do Prahy.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Začněme tou úplně aktuální zprávou, kterou Světlana zmínila na začátku, a sice, že prezident Zeman v televizi Barrandov zmínil, že pokud by vláda příští týden nedostala důvěru, tak že by opět pověřil sestavením kabinetu Andreje Babiše. Pane senátore, vaše reakce?

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Já nevím, jestli je to choroba anebo jenom umanutost. Samozřejmě toto je všechno spekulace, je to hypotetická úvaha, ale když to pan prezident předem anoncuje, no tak si myslím, že nějak si neuvědomuje svou odpovědnost a že se stává účastníkem této podivné hry, která podle mého názoru velmi zpochybňuje demokracii v České republice a zpochybňuje důvěru občanů v tento stát a v jeho právní systém.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Onderko, váš postoj a vaše reakce na slova prezidenta úplně aktuální?

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Bezesporu je to pravomoc prezidenta České republiky, je potřeba říci, že dlouhodobě je znám vztah pana prezidenta Zemana a premiéra Andreje Babiše jako vztah přátelský, kdy si navzájem vychází vstříc, takže mě slova pana prezidenta dneska nepřekvapila.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Onderko, je pravda, že jste byl v úterý jedním z těch, kteří chtěli koalici vládní opustit?

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
V sociální demokracii je situace asi taková, jako při hlasování senátního klubu sociální demokracie. To znamená, jsou zde různé názory na řešení té dané situace. Já jsem svůj názor řekl na poslaneckém klubu. A co se týče mého názoru, tak bude prezentován stejně tak, jako názor sociální demokracie ve správný čas a na správném místě. A to teď nyní není.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Vy jste zmínil stanovisko sociálních demokratů v Senátu, tam většina dnes hlasovala právě pro to usnesení.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Ano. Právě proto říkám, že to je nálada v sociální demokracii. Já bych nechtěl říkal, zda většina či menšina, ale bezesporu ta záležitost je velice vážná, my k ní přistupujeme velice zodpovědně. Během dvou dnů jsme svolali asi třikrát nebo čtyřikrát poslanecký klub, jednali jsme, pověřili jsme předsedu, aby přivedl pana premiéra na náš poslanecký klub, abychom se ho osobně mohli zeptat na tu záležitost. To znamená, my opravdu nyní sbíráme informace a chceme jich co nejvíc, abychom se správně mohli rozhodnout.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
To je v pořádku, já se jenom ptám na váš osobní názor. Senátoři hlasovali a dali najevo svůj názor, takže se ptám, kdybyste byl na jejich místě, hlasoval byste pro?

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Já nejsem na jejich místě, takže ta otázka není opravdu na místě z vaší strany. A určitě jste pochopil z mé odpovědi, že nyní nechci odpovídat na tuto otázku, protože já jsem přesvědčen o tom, že jako sociální demokrat bych mohl říct do televize cokoliv, ale jako místopředseda sociální demokracie musím respektovat názory celé členské základny a všech poslanců sociální demokracie. A náš názor, to znamená poslaneckého klubu, poslanců, bude jednotný a bude znám na konci příštího týdne.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já jsem pochopil, že nechcete sdělit jasné stanovisko, ale předpokládám, že vy chápete, že já jako novinář to musím zkusit

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Určitě ano.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane senátore, Senát k vládě Andreje Babiše nemá žádný vztah v tom smyslu, jako má například Poslanecká sněmovna. Není to tedy to, co se stalo dnes na půdě Senátu, byť jde o, pokud se nepletu, bezprecedentní krok, není to jenom gesto?

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Může se to tak jevit, ale ve skutečnosti stále tvrdíme, že Senát je jakýmsi hlídačem demokracie. A všichni jsme veřejní činitelé. Senát je druhá nejvyšší ústavní instituce. A my jsme naprostou většinou senátorů dospěli k závěru, že už nemůžeme k této záležitosti mlčet a že pokračování této diskreditace hlavy vlády a jednoho z nejvyšších činitelů země poškozuje zemi.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Vy jste po volbách řekli, že ODS bude stát v čele té konstruktivní opozice. Ptám se tedy, co navrhujete konstruktivního pro příští dny a týdny, aby jednak pan prezident, jednak pan premiér, udělali?

usnesení Senátu:
Senát Parlamentu České republiky považuje účast Andreje Babiše ve vládě České republiky do konce vyšetřování podezření z dotačního podvodu ve věci společnosti Čapí hnízdo za nepřijatelnou.

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Konstruktivní návrh byl, aby pan premiér Babiš odstoupil ze své funkce.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A co dál?

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
A umožnil férové vyšetření jeho případu, přičemž pan prezident má možnost pověřit výkonem předsedy vlády kohokoliv jiného. My neříkáme, že má padnout vláda, my neříkáme, že má ANO odejít z vládní koalice, nic takového neříkáme. Ale osoba pana premiéra je dneska absolutně nepřijatelná a úplně evidentně ze všech indicií, které zatím vyskakují, ale které už se tady probírají na té scéně mnoho posledních let, tak jasně ukazují, že nemůžeme důvěřovat v seriózní postup orgánů činných v trestním řízení.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Onderko, když se ještě podíváme na situaci sociální demokracie. Jak moc na to, jak jedná v tuto chvílí působí ten postup SPD? To znamená Tomio Okamura, který říká, že by si dokázal za splnění určitých podmínek a on je tady vyjmenoval včera v Událostech, komentářích, představit podporu té vládě. Jednáte pod tímto tlakem?

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Bezesporu, že jednáme i pod tímto tlakem, protože ta situace se nám určitě nějakým způsobem změnila. V tom prvním momentu, kdy se domluvily některé politické subjekty ve sněmovně, a to včetně SPD, že bude hlasovat pro nedůvěru vládě, tak samozřejmě ta situace byla trochu jiná, než když potom následně SPD, konkrétně pan Okamura doběhne za panem premiérem a říká mu: ale to ještě neznamená, že my vás potom nepodpoříme. To znamená, tady se dostáváme do stejné situace, v jaké jsme byli předtím, než jsme dávali důvěru této vládě. To znamená, že zde hrozí opravdu při jakémkoliv stavu vláda nová, která bude mít zase Andreje Babiše jako premiéra, akorát s tím rozdílem, že jejími koaličními partnery bude SPD a komunistická strana.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pánové, zůstaňte s námi ještě ve spojení. Světlana teď načrtne jeden další velice důležitý úhel téhle té celé kauzy.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ano, protože v té kauze je taky ruská stopa. My jsme teď ve spojení s naším zpravodajem v Rusku, Miroslavem Karasem. Mirku, jak moc kauza rezonuje v Rusku?

Miroslav KARAS, redaktor:
Dobrý večer. V Rusku ve zdejších sdělovacích prostředcích jsem nezaznamenal žádný větší článek na toto téma, jsou to spíše zprávy, které jsou zprávami původně v českém tisku. Ruská média pouze píší to, co si přečetla v českém tisku. Možná více článků jsem zaznamenal v ukrajinských médiích, tam si především všímají toho, že Andrej Babiš mladší jezdil za jistou slečnou do města Krivojrok na východě Ukrajiny anebo si všímají rovněž toho, jak se mohl dostat syn českého premiéra na okupovaný Krym. My jsme dnes hovořili v ruském ministerstvu zahraničních věcí s její mluvčí, s Marijou Zacharovovou, ta na rozdíl od ministerstva vnitra, které se nám stále nevyjádřilo k pobytu Andreje Babiše ať už v Moskvě či na Krymu, tak ruské ministerstvo zahraničních věcí nám poskytlo informaci, kterou citují teď večer ruské agentury, například agentura Ria. Náš dotaz byl právě k Marije Zacharovové o tom, jak Moskva celou situaci vnímá.

Marija Zacharovová, mluvčí ruského ministerstva zahraničí:
Po prvotní analýze, kterou jsme provedli, vše naznačuje tomu, že jde o jakousi informační provokaci v rámci vnitropolitického boje. Vše tomu nasvědčuje. Rovněž jsme viděli komentáře samotného českého premiéra, on to odmítal. Žádné další informace kromě toho, co jsem řekla, nemám. Až je budeme mít, samozřejmě vám je předáme.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Mirku, upřesnilo ministerstvo, kvůli jakým vnitropolitickým cílům podle něj zprávy kolem premiérova syna vznikly?

Miroslav KARAS, redaktor:
Ne, neupřesnilo. Slyšeli jsme právě celé vyjádření mluvčí Zacharovové. Já jsem položil i otázku, zda ruské úřady, nejen ministerstvo zahraničních věcí, ale obecně ruské úřady nějak vnímají celou kauzu, zda mohou něco více přiblížit, pokud jde o pobyt Andreje Babiše mladšího, a na to už Marija Zacharovová neodpověděla.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Premiér Andrej Babiš tvrdí, že jeho syn trpí schizofrenií a potvrdil, že byl na Krymu. Jaká je úroveň lékařské péče na Krymu pro psychicky nemocné?

Miroslav KARAS, redaktor:
Krym patří k těm regionům, které nemůžou být ukázkou a vizitkou zdravotní péče. My sami s tím máme několik zkušeností, byli jsme účastníky dopravní autonehody, skončili jsme v lékařském ošetření v zařízení, které připomínalo opravdu velmi dávné časy. Natáčeli jsme i reportáž na Krymu v sanatoriu, kam jezdí movitější Rusové odpočívat a nabírat síly, i tam to vypadalo jako za starých časů. A podle informací, které jsem získal od svých zdrojů na Krymu není žádné zařízení, které by se mohlo pyšnit ukázkovou technikou, natož abychom hovořili o zařízení právě o nemoci, o které hovoří český premiér.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Zpátky z Moskvy sem do pražského studia. Pane senátore, jak vy se díváte na tu reakci ruského ministerstva zahraničí, která hovoří o jakémsi vnitropolitickém boji, provokaci a tak dále. Možná, že to v některých aspektech připomíná reakce samotného premiéra Andreje Babiše.

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Je to samozřejmě velice podobné a řekl bych, že je to klasická rétorika Moskvy. Podívejte se, už tam chybělo jenom slovo, že je to kampaň a že jde o to odstranit premiéra z politiky. Ale já myslím, že pro odstranění z politiky dělá pan premiér největší práci sám. Víte co, všechny ty indicie toho případu jasně ukazují na metody StB. A tady jsou úplně staré totalitní metody, například zavírání do psychiatrických léčeben. To teda v Rusku frčelo v těch osmdesátých a sedmdesátých letech o sto šest, ale unášení a takové věci. Víte co, já tady nechci rozebírat tu kauzu, protože já neznám žádné důkazy, nemám žádnou…

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
To je přesně ono. My si nejsme jisti, jak to přesně bylo.

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Já nemám žádné vyšetřující orgány, nic víc nevím. Jenom sám výrok, že syn Andreje Babiše prohlašuje o svém otci, že lže, ve mně vyvolává opravdu značné pochybnosti.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Onderko, jak vy se díváte na tuhle tu ruskou stopu, na to, že se syn Andreje Babiše dostal nějakým způsobem, ať už to bylo jakkoliv, a nemáme potvrzené informace, nemůžeme hovořit o jasných faktech, na Krym. Co se týče bezpečnostního rizika, co se týče potenciálního vydírání?

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Bezesporu je to nešťastné, pokud exponovaná osoba v tomto případě syn velice exponované osoby, to znamená pana premiéra, se nachází na tomto území, je to nešťastné pro zahraniční politiku České republiky, je to nešťastné z toho bezpečnostního hlediska. Já bych o tom ani nemluvil, ale mně Andrej Babiš osobně řekl, že opravdu jeho syn na tom Krymu byl. Takže já beru jeho slovo jako fakt a z tohoto pohledu to považuji za nešťastnou situaci.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
O tom, že byl na Krymu mluví jak syn, o tom že byl na Krymu i veřejně mluví jeho otec. Otázka je, za jakých okolností, některé skutečnosti nebo lépe řečeno indicie, jak už tady zmínil pan senátor ohledně toho rozhovoru dnešního například, kdy člověk, který ho tam měl hlídat, odjel zpátky do České republiky, nechal ho nějakou dobu na Krymu sám a tak dále, jsou velmi, neříkám nutně podezřelé, ale jsou zajímavé, protože ten obrázek stále není kompletní. A těžko v tuto chvíli něco konkrétního vyvozovat. Pane senátore, myslíte si, že do budoucna, vy jste zmínil tu věc, která se týká těch metod a tak dále a Váš postoj k tomu, ale myslíte si, že do budoucna může tohle to být ten potenciál vydírání českého premiéra? To znamená premiéra země Severoatlantické aliance, Evropské unie ve vztahu k Rusku, kdy Rusko je partnerem pro mezinárodní diplomacii, logicky, že to je věc, která může negativně ovlivnit České republiky jako takové, nejenom premiéra?

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Podívejte, já nejsem žádný bezpečnostní expert, ale pravda je, že ta místa, ve kterých se pohyboval údajně syn Andreje Babiše, jsou v oblasti ruského vlivu. Čili tady to propojení Andreje Babiše s Ruskem ostatně napadá leckoho i v jiných souvislostech. Vydírání, možná, že takové vydírání už probíhá, já to nevím. Ale rozhodně to výborný nápad není. A všiml jsem si jedné věci, mimochodem, když mluvíte o tom pobytu pana Andreje Babiše mladšího a jakési návštěvy nějaké dámy. On si v tom rozhovoru pro Seznam velmi pochvaloval, že už nedostává injekce, ale bere jenom prášky, já nevím, jestli jste si toho všimli. Já, když si to představím, že byl na nějakých cestách a dostával injekce, tak já nevím, neumím si proto představit a nebyl to inzulín, že, tak si neumím představit žádné rozumné vysvětlení, jak mu mohli pomoct tyto cesty, pokud by nemocen a potřeboval péči, tak já nevím, jestli bych svým dětem dopřál výlet na Krym nebo do okupovaných území Ukrajiny, přesně řečeno území pod ruským vlivem.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Onderko, poslední otázka na vás. Co byste si představoval v téhle té ruské lince onoho, oné kauzy, aby premiér řekl. Vy jste koaliční partner, předpokládám, že budete žádat konkrétní vysvětlení nad rámec toho, co už řekl jednak na poslaneckém klubu, jednak ve veřejných vystoupeních premiéra, ale co byste očekával právě konkrétně v téhle té věci ruské?

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Tady je problém ten, že každou chvíli, každý den vyvstávají nové dotazy, na které se samozřejmě sociální demokracie pana premiéra bude ptát. Protože je to jeho kauza, je to kauza hnutí ANO a on musí tu situaci vysvětlit. Z tohoto pohledu já předpokládám, že budou další jednání na úrovni sociální demokracie hnutí ANO minimálně na úrovni předseda Hamáček a pan premiér a tam beze sporu padnou dotazy, které na poslaneckém klubu se nám nějakým způsobem hromadí. Uvidíme, jak zítra zareaguje státní zástupce, Policie České republiky, protože to jsou ty hlavní orgány, které tuto věc mají šetřit a mají informovat veřejnost, pokud mohou, protože jak bylo řečeno, je to živá kauza, není možné do ní vstupovat úplně napřímo. A z tohoto pohledu samozřejmě my uděláme komplex dotazů a pana premiéra se budeme ptát. Nechtějte po mně, abych do veřejného prostoru nyní pustil přesně ty dotazy a vzkazoval přes Českou televizi, co chceme po panu premiérovi vědět, bylo by to nefér a na to opravdu nejsem zvyklý.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Roman Onderka, Jiří Oberfalzer, my vám děkujeme mnohokrát za váš čas.

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Hezký večer.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Krásný večer z Brna.

Jiří Oberfalzer

místopředseda Senátu PČR