27. října 2011

Poslanci dnes projednají návrh evropského rozpočtu a plán na zřízení nových vlastních zdrojů EU

Blokem evropských bodů se dnes na svém zasedání bude zabývat Poslanecká sněmovna. Na programu bude konkrétně návrh finančního rámce EU na období let 2014-2020 a návrh na zřízení nových vlastních zdrojů Evropské unie. Poslanci měli rozhodovat také o změně článku 136 Lisabonské smlouvy, tento bod byl ale z pořadu probíhající schůze vzhledem k nejasné situaci v eurozóně stažen.

Jak před jednáním sněmovny informoval Jan Bauer, poslanec ODS a předseda výboru pro evropské záležitosti, v obou případech výbor doporučí sněmovně schválit oficiální rámcovou pozici vlády.
„Sny evropských politiků jsou někdy tak velké, že by k jejich naplnění nestačil ani dvojnásobný rozpočet. V tomto ohledu vítáme snahu Komise předložit oproti původním očekáváním poměrně střízlivý návrh rozpočtu. Česká vláda je konkrétně připravena podpořit návrh Komise na objem rozpočtu EU ve výši jednoho procenta hrubého národního produktu EU v platbách. Pozitivní stanovisko má i návrh na odstranění současného zdroje založeného na DPH a zrušení systému různých korekcí, které doposud zvýhodňovalo některé státy na úkor ostatních,“ uvedl před jednáním sněmovny Jan Bauer. „Co ale považujeme za naprosto nepřijatelné, je zřízení nových vlastních rozpočtových zdrojů v podobě daně z finančních transakcí a nové evropské daně z přidané hodnoty,“ dodal Bauer.

Podle něj by měla Česká republika i nadále trvat na tom, aby byl evropský rozpočet financován z tradičních zdrojů jako jsou dovozní cla a z příjmu založeném na hrubém národním produktu, a nadále odmítat návrhy nových celounijních vlastních zdrojů. „Zejména daň z finančních transakcí je příkladem alibismu bruselských úředníků. Náklady by ve skutečnosti nenesly banky, ale koneční spotřebitelé, protože tato daň by se logicky promítla do ceny bankovních produktů. Je tu navíc reálná hrozba, že by evropské bankovní domy přesunuly své aktivity do jiných zemí. Evropský rozpočet by se tak možná dočasně naplnil, zato evropská ekonomika by vadla dál a rychleji,“ uvedl ke konkrétnímu návrhu Bauer.
Ing. Jan Bauer

předseda oblastního sdružení