29. září 2018

Za kolejemi je budoucnost Budějovic

(MF DNES) Za ODS usiluje o křeslo primátora Martin Kuba. Budějovice podle něj potřebují třeba specializované zařízení pro seniory. „Je nedůstojné, když lidé, kteří shánějí volné místo, musí obvolávat všechny známé. Akutně chybí 80 lůžek,“ říká. Nekoukat jen rok nebo dva dopředu a dělat údržbáře, ale začít město formovat s výhledem na dalšího půl století. To má být podle kandidáta na primátora a jedničky ODS Martina Kuby úkol politiků z radnice. Největší klenot z pohledu rozvoje Českých Budějovic je podle něj ve východní části města mezi kolejemi a budoucím dálničním obchvatem. „Můžeme tam vytvářet nové čtvrti a chytré firmy mohou využít opuštěné průmyslové areály, které ztratily svůj význam,“ zdůrazňuje Kuba.


Úředníci na radnici by se podle vás mohli některé věci učit od podnikatelů, aby byl úřad pružnější.

Obě prostředí se velmi liší a někdy mám pocit, že se potkávají dva světy. Úředníci si třeba vůbec neumí představit, jaké náklady stojí firmu připravit nějaký projekt a čekat na povolení, že to má dopady na jejich ekonomiku. Takže mi jde o to, aby jeden rozuměl problémům druhého. V Anglii na to funguje systém, úředníci z některých oblastí mají možnost absolvovat stáže ve firmách, aby si uvědomili, co může pro firmu finančně znamenat, když čeká pět měsíců na povolení. Podobný model by prospěl i nám. Pomohlo by to třeba i oblasti kultury.

V čem?

Mnozí pořadatelé kulturních akcí by přivítali, kdyby měli jistotu, řekněme, čtyřletého grantu místo jednoročního. I tady by si mohli úředníci ověřit, jaké je plánovat akci a čekat na peníze, jestli to vyjde. Podnikatelé často musí nainvestovat stovky tisíc a pak jsou v nejistotě, jestli budou moci akci za rok zopakovat.

Neměli by se školit i politici?

Bezesporu by taková zkušenost prospěla. Když musíte investovat vlastní peníze, vnímáte tam to riziko. Někteří politici mají peníze jako jedničky a nuly na papíře. Neříkám, že se má město řídit jako firma, ale musí se řídit se stejnou odpovědností. Třeba ukázka přípravy projektu sportovní haly na Dlouhé louce je pro mě fatální selhání. Veřejnost dostávala informaci, že to bude stát zhruba 300 milionů korun, vy upozorňujete politiky, že to není možné, oni vás ujišťují, že to tak bude, a nakonec to vyjde celkem na 750 milionů. Až pak vám přiznají, že neměli položkový rozpočet. V takovém případě by praxe ve firmě prospěla.

Jako člen koaliční rady jste na to mohl upozornit. Někteří zastupitelé před tím také varovali.

Když se zeptáte kolegů, tak zjistíte, že jsem na to upozorňoval už asi čtyři měsíce předtím, než skončilo podávání cenových nabídek. Bylo jasné, že když plánujete halu, která má udržet stálou teplotu při návštěvě pěti tisíc lidí a stejně tak má být vhodná pro houslový koncert, bude to velmi nákladné. Základním parametrem mělo být, že bude prostor vhodný pro volejbalisty a bude sloužit co nejvíce klubům. Místo toho vznikla megalomanská akce.

A z ní nakonec sešlo, takže by asi už teď bylo rozumnější hledat cestu, jak postupovat dál?

Pokud bych mohl rozhodovat, tak se posadím se zástupci všech sportovních klubů a promluvíme si o jejich potřebách. Třeba hokejisté a fotbalisté potřebují někdy trénovat v hale. Teď máme v Budějovicích novou halu při univerzitě, ale třeba pro atlety ještě není postavený nový koridor. Měli bychom si říct, jaké jsou přesné potřeby sportovců. Teď nejsme u debaty bourat, nebourat sportovní halu. Řekněme si, že jsme počítali s nějakými 300 miliony, a pojďme hledat řešení.

Jak velkou roli může hrát v této otázce Složiště? Město nedávno schválilo dotaci tři miliony korun na zpracování projektu tamního sportovního areálu.

Určitě se může hodně rozvíjet. To je přesně ono. Musíme se na město dívat z delšího časového pohledu. Složiště bude u dálnice a je to areál na vysoké úrovni, který může konkurovat i zařízením, jaké má Sparta. Proto musíme s kluby jednat dohromady, abychom sportoviště využívali co nejefektivněji. Mimochodem, když mluvíme o Složišti, tak je zde jedna zajímavá úvaha související s fotbalovým stadionem Dynama.

Ta úvaha je jaká? Přestěhovat Dynamo kompletně na Složiště?

Stadion u Vltavy přímo navazuje na areál Čevaku, který ho chce už delší dobu prodat. To je věc, do které by město mělo velmi aktivně vstupovat. Pokud by se v budoucnu měl stadion přestěhovat na Složiště, tak se nám v centru otevře obrovský a atraktivní prostor u řeky, kde může vzniknout nová čtvrť, odkud nám nebudou muset lidé jezdit autem do centra, protože už tam budou. Je to dlouhodobá úvaha, ale my bychom neměli přemýšlet jen z roku na rok. Musíme se podívat na město, jak by mohlo vypadat za dvacet let, a postupovat strategicky.

Je tedy čas přestat lpět na tom, co mnozí zdůrazňují, že máme v centru všechny velké sportovní areály a fungují v symbióze?

Jsem přesvědčen, že je to věc, která dnes docela dobře funguje a zapadá do sebe. Na druhé straně, pokud opravdu rozšíříme Složiště a bude tam možné hrát prvoligové zápasy, pak lze opustit Střelecký ostrov, a tato lokalita může přinést do Budějovic úplně jiný život.

Od Složiště odbočím, ale ve východní části Budějovic bych rád zůstal. Vy tam vidíte největší rozvojový potenciál města. Dost mých známých mi ale s úsměvem připomíná, že co je za kolejemi, to už nejsou Budějovice.

Takové tvrzení by mělo naprosto přestat platit. Část za kolejemi v některých místech trpí tím, že některé areály už tam neplní svou funkci. Když se podíváme do historie, město se rozvíjelo vždy hodně tam, kam nová dopravní tepna přivedla život. Nás podobná věc čeká na tomto území s přivedením dálnice. Zde máme obrovský potenciál. Můžeme tam vytvářet nové čtvrti, ale třeba tam mohou najít své zázemí i chytré firmy, Budějovice nemusí mít jen velké haly. Může tady žít i více lidí. Politici se tu hádají jen o to, jestli dobře namalují modrý parkovací pruh. Politik by neměl být jen údržbář, opravy ulic a podobné věci jsou povinností a základem. Formujme Budějovice pro dalších 50 let.

Proč jste do toho na radnici nezasáhli už v uplynulém období? ODS je v koalici.

Toho se nezříkám, ale město řídí především primátor a jeho uvolnění náměstci, kteří tam den co den chodí do práce a mají za sebou úřady. My máme jednoho člena v radě, který není uvolněný a chodí do svého zaměstnání. Naše politická síla byla reálně malá. To je realita.

V kampani sázíte i na kartu Šetřilku. Komu a co má nabídnout?

Žije zde hodně seniorů, kteří už si, bohužel, nemohou život ve městě příliš užívat, dostanou třeba 11 tisíc korun, zaplatí nájem, musí nakoupit jídlo a základní potřeby a na nic dalšího jim nezbývá. Pro tyto občany Budějovic, ženy nad 62 let a muže nad 65 let a držitele ZTP, by měla fungovat karta, která jim zajistí většinu městských služeb za symbolickou cenu. Karta by stála korunu na den a měli by zdarma MHD, vstupy do městských zařízení, třeba na plovárnu, i svoz odpadu. Za oběd v městských jídelnách by platili 40 korun a podobně. Mělo by to pomoci vracet seniory do aktivního života.

Jak velká zátěž to bude pro městský rozpočet?

Kalkuloval jsem to, MHD už je dnes z velké části zdarma, nárůst by tam byl za odpad, náklady by byly i s obědy. V součtu tak očekávám, že by to bylo 25 až 30 milionů korun ročně. Pokud nyní vybíráme na daních o 170 milionů více než před čtyřmi lety, tak ty prostředky v rozpočtu máme, jde jen o to podělit se o ně.

Trochu mě překvapilo, že jste pro stavbu hospice. V Budějovicích byla na jeho podporu velká petice, pak se ale řeklo, že ten v Prachaticích stačí.

Ani s kapacitou klasických domovů pro seniory to není ideální. Kdo tvrdí opak, tak prostě nemá pravdu. Tady je běžné, že když potřebujete dostat volné místo pro příbuzného, tak obvoláváte nejrůznější známé, jestli by nevěděli o někom, kdo by s tím mohl pomoci. To je přece nedůstojné. Proto bychom chtěli vybudovat specializované zařízení pro osoby s roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou či Alzheimerovou nemocí.

(Autor: Lukáš Marek)

Martin Kuba

kandidát ODS na primátora Českých Budějovic
expert pro průmysl a obchod
předseda regionálního sdružení