9. září 2018

Partie

(TV Prima) Hostem nedělního diskusního pořadu TV Prima byl předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na TV Prima.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobrý den u Partie televize Prima. Ve studiu dnes vítám dva hosty, Jana Hamáčka, předsedu ČSSD zároveň prvního místopředsedu vlády, ministra vnitra a pověřeného řízením Ministerstva zahraničních věcí. dobrý den.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Hezký den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A Petra Fialu, předsedu ODS a místopředsedu poslanecké sněmovny. Dobrý den i Vám.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Evropa stále nemá jednotnou řeč při řešení migrační krize. Andrej Babiš v týdnu jednal v Německu s kancléřkou Angelou Merkelovou. Shodli se v tom, že proti nelegální migraci je třeba bojovat. Dohodu ale zastínil očekávaný a starý spor, jak naložit s loděmi plnými uprchlíků. Pane Hamáčku, Vy sdílíte názor pana premiéra Babiše, ani jednoho migranta jako symbol toho našeho postoje?

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Ano, my společně prosazujeme názor, že přerozdělování migrantů v rámci Evropské unie není žádným řešením. Česká republika to říká dlouhodobě a postupem času nám dávají za pravdu i ti, kteří měli předtím jiný názor. Naposledy německý ministr zahraničí, který řekl, že není možné žádný stát nutit k tomu, aby přijímal v rámci přerozdělování uprchlíky. To řešení je úplně někde jinde. Vy jste ho naznačila v tom svém úvodním vstupu.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Promiňte, říkáte, že se podařilo přesvědčit ministra zahraničí, ministra vnitra, ale kancléřka Merkelová pořád trvá na svém. Tam ten názor ani po schůzce s Andrejem Babišem změněn nebyl. Nemůže se nám to v Evropě vymstít?

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Nemyslím si. Evidentně ta diskuze směřuje správným směrem. Pokud se podíváte na to, jaké byly argumenty před třemi lety, tak Visegrádská čtyřka a Česká republika, tak jsme v tom byli sami. Dneska nám i země na Západ od nás dávají za pravdu. A ten názor v rámci Evropské unie se postupně formuje. Viz například závěry posledního summitu předsedů vlád, které jasně mluví o tom, že je potřeba ilegální migraci řešit mimo Evropskou unii. Mluví se o těch centrech mimo Evropskou unii, o tom, že ten způsob dohody, který jsme udělali s Tureckem, je potřeba zopakovat i na té jižní hranici. Takže já v tomto vidím posun správným směrem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Fialo, vy souhlasíte s postojem české vlády z posledních dnů, jak se formuje. Jak premiér Andrej Babiš vystupuje při jednáních po Evropě?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já tady vidím velmi nekoordinovanou zahraniční politiku. Samozřejmě ono to ani jinak nemůže být, když nemáme plnohodnotného ministra zahraničí. Ale to, co přibylo, proti té politice, kterou jsme tady viděli za té minulé vlády, kterou mimochodem tvořily stejné dvě strany, tak to jsou různá bombastická prohlášení, která vydává pan premiér. A jedno z nich je, že Česká republika má nějaký plán, jak vyřeší migrační krizi v celé Evropě, což si myslím, že je něco, co vážně můžeme brát snad jenom tady a dva metry za hranicí za České republiky už to nikdo vážně nebere. Ale k té vaší otázce. Já jsem rád, že pan premiér nyní nechce přijímat žádné migranty. Když jsme to my říkali před několika lety, tak to byl Andrej Babiš, kdo říkal, že tu máme 18 000 volných pracovních míst. Že by sem mohli přijít právě ti migranti. Tak jsem rád, že se mezitím posunulo to jeho vnímání rozumným směrem. Na druhé straně, pokud nám tady pan premiér bude vykládat, že on je hrdina, který zabrání kvótám, tak je to jenom matení veřejnosti. Ta diskuze se v Evropě mezitím velmi posunula, dneska pro povinné kvóty není prakticky nikdo a ta debata o přemisťování migrantů a o dalších věcech je úplně jinde. Takže já bych byl rád, kdyby Česká republika, a budu toto podporovat, byla na straně rozumné koalice, která chce chránit Evropu, chránit hranice Evropy. V tom bude mít pan premiér určitě naši podporu, ale ne pro nějaké bombastické plány, které jsou opravdu v zahraničí směšné. A co bych ještě přivítal, by bylo pokračování té debaty, kterou jsem kdysi vyvolal, o zahraniční politice. Byl bych rád, kdyby pan premiér splnil svůj slib, pozval předsedy klíčových parlamentních stran a mohli jsme se bavit o tom, jaká je vlastně česká pozice v Evropě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Hamáčku, vy jste chtěl reagovat. Možná se chcete zastat pana premiéra.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Já chci reagovat na tu nekoordinovanou zahraniční politiku, to je takové klišé. Já rozumím, že ta situace na Ministerstvu zahraničních věcí není standardní, nicméně já bych se chtěl zeptat tady pana předsedy, ať mi uvede jeden konkrétní příklad, kdy Ministerstvo zahraničí pod mým vedením něco nesplnilo nebo selhalo v otázce migrace. Naopak. Ty synergie mezi Ministerstvem vnitra a Ministerstvem zahraničí jsou velmi vysoké, protože oba dva resorty toto řeší. A já myslím, že Česká republika dělá vše, co se od nás očekává a co od nás očekávají naši občané. Naše policie je připravená, probíhají pravidelné kontroly. Ty záchyty migrantů na hranicích jsou daleko nižší než v těch minulých letech. Za poslední dobu 132 osob. Takže opravdu ta čísla jsou podstatně lepší, i díky práci naší policie, kvůli které Česká republika není vyhledávanou tranzitní zemí, protože ti migranti se obávají, že budou naší policií zadrženi. Takže to je dobrá práce policie a Ministerstva vnitra. A Ministerstvo zahraničí jedná, diskutuje s našimi partnery a hledáme řešení v rámci celé Evropy. Takže já jsem přesvědčen, že fungujeme na 100 % a žádná nekoordinace tam neprobíhá.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo, vy jste byl vyzván, ať uvedete příklad.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Samozřejmě, že to je nekoordinovaná zahraniční politika. Hlavně všem občanům je potřeba říct takový experiment, že jeden člověk je ministr vnitra, současně zahraničních věcí v Evropě neexistuje a těžko bychom hledali ve světě. Takže kdyby pan předseda.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Kdyby pan předseda hledal u ODS.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ať nám pan předseda neříká, že to je normální. Ale chce příklady, já vám pár příkladů uvedu. Tak určitě není úplně obvyklé a nehájí to zájmy České republiky, když to zahraničí vyjíždí častěji premiér než ministr zahraničních věcí, a to je skutečný fakt. Další fakt. Podívejte se na to, jak vypadá seznam zahraničních návštěv našich představitelů. V září pojedou na oficiální návštěvu Německa, jak prezident, tak premiér, to nevypadá na úplně dobrou koordinaci zahraniční politiky a není to úplně obvyklé. A pak si vezmeme další příklady. Pan prezident nám tady začíná měnit orientaci zahraniční politiky. Na setkání s velvyslanci například vykládal, že prioritou České republiky nebo úkolem České republiky je teď zrušit sankce vůči Rusku, nebo že se priorita ekonomické diplomacie přesune z Číny na Indii a já bych očekával nějaký postoj Ministerstva zahraničí, očekával bych nějakou analýzu. Očekával bych, že to je součást vládní politiky, protože tak to má prostě být a tady jsou konkrétní příklady nekoordinované zahraniční politiky.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Počkejte. Dobře, pojďme reagovat na to, že prezident chce změnit směřování zahraniční politiky. Toto jsou slova Miroslava Pocheho, vašeho kandidáta: „Babiš na mě tlačí, Vojtěch Filip taky. Chtějí změnit zahraniční směřování ve shodě s prezidentem.“ Tak pojďte na to, prosím reagovat, pak tu druhou věc, co říkal pan Fiala.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Já jsem nezaznamenal, že by docházelo k revizi české zahraniční politiky, tady platí platná koncepce naší zahraniční politiky a nikdo na ní nemění ani čárku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Proč to pan Poche teda říká?

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
To je jeho názor, zeptejte se jeho. Já jako ministr zahraničí říkám, že na naší zahraniční koncepci se nemění ani čárka. Pokud pan prezident a pokud to tedy můžeme vzít popořadě, pokud pan prezident přijal nebo Českou republiku navštívil indický prezident, což je tedy diplomatický vrchol letošního roku, tak je logické, že se na stůl dostane agenda spolupráce s Indií a já jsem jenom pro, abychom rozvíjeli ekonomickou spolupráci. Mimochodem celá řada našich investic již v Indii probíhá a indické firmy mají také zájem investovat v České republice. To není nic špatného a nevidím důvod.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To jsem taky neřekl, pane předsedo.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Kritizujete nějakou změnu těžiště nebo zaměření. Česká republika žádné...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Chtěl bych vysvětlení.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Vysvětlení je, že v rámci návštěvy indického prezidenta se dostala ta agenda s Indií do popředí. Bavíme se také o reformě Rady bezpečnosti OSN, kdy Indie logicky uplatňuje nárok na místo stálého člena. Takže ta témata se otevřela v rámci zintenzivnění vztahu s Indií díky návštěvě pana prezidenta. Pokud vyčítáte zahraniční cesty, tak pan premiér v rámci svojí evropské agendy, tam je potřeba rozlišovat, protože spousta evropské agendy ne úplně se dá říci, že to je zahraniční politika, je to spíše vnitřní záležitost Evropské unie, tak v situaci, kdy celá řada té vnitřní agendy Evropské unie přechází na premiéry, tak je logické, že pan premiér se tomu věnuje. Pokud byl pozván italským premiérem, tak těžko může to pozvání odmítnout a poslat tam ministra zahraničí, to by se asi Italové urazili.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A ještě pojďte reagovat na ty protiruské sankce, jak říkal pan předseda.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Protiruské sankce stále platí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Může dojít ke změně názoru?

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Určitě, v rámci Evropské unie je zájem o to, abychom diskutovali, zda ty sankce jsou efektivní a zda splňují ten účel, kvůli kterému byly zavedeny. Ale nikdo z České republiky nenavrhuje jejich zrušení. Pouze podpoříme diskuzi v rámci Evropské unie, jak co nejefektivněji tu celou věc nastavit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Krátká reakce. Pan ministr dobře ví, že ty věci, které říká, jsou neudržitelné. Já jsem samozřejmě nekritizoval to, že pan premiér jezdí do zahraničí, ale kritizoval jsem to, co je neobvyklé, že ministr zahraničí jezdí do zahraničí méně. Stejně jako, pokud jsme tady a rozvíjíme vztahy s Indií, a to je samozřejmě dobře a budu první, kdo to bude podporovat. Tak bych očekával, že když pan prezident řekne, že teď bude priorita naší ekonomické diplomacie Indie a už ne Čína, tak by mě zajímalo, jak dopadly ty dosavadní prioritní vztahy s Čínou, co z toho Česká republika má, jaký je přínos té deklarace, kterou třeba podepsal tehdy i pan předseda Poslanecké sněmovny Hamáček a tak dál. Já tady očekávám nějakou koordinovanou srozumitelnou zahraniční politiku a tu tu nemáme. A může nám tady pan kolega Hamáček velmi šikovně vykládat, co chce, ale bez plnohodnotného ministra zahraničí to prostě fungovat nebude a i kdyby byl sebeschopnější, tak nemůže zvládnout agendu ministra vnitra, ministra zahraničí dohromady. Je to nemožné, v žádné zemi na světě to není, tak si nenamlouvejme, že to v České republice bude a bude to fungovat. A ty termíny.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Pane předsedo, já neříkám, že to je standardní mechanismus.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pane ministře, pořád posouváte.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Ale tak, ještě jednou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Moment, počkejte. Neztrácí opravdu ČSSD čas? Pan premiér se ujal té evropské politiky, evropské agendy, vysvětlil to svým voličům.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Ale logicky, protože to je v rámci jeho mandátu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Samozřejmě. Ale vy jste to rozhodnutí odložili až po volbách, do té situace, říká pan premiér: „Já pana Pocheho nejmenuju.“ Minulý týden, co tady seděl Andrej Babiš, říkal: „Já ho ve vládě nechci."

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Paní redaktorko, to je přesně důvod, proč jsme to odložili až po volbách. Protože já nechci, abychom v horké fázi volební kampaně do komunálu a do Senátu řešili spory v rámci vlády, protože evidentně to spor je. A já jsem doufal, že to vyřešíme přes prázdniny, dělal jsem pro to maximum, nicméně nejsem jediný aktér toho celého sporu a můžu říct, že se to nepodařilo. A já jsem měl dvě možnosti. Buď tím zatížit ten podzim a místo diskuze o tom, jak budeme spravovat naše radnice, co uděláme pro naše občany, jak co budou dělat naši senátoři, je to třetina horní komory parlamentu, která se volí, tak bychom diskutovali o tom, jestli bude Poche ministr nebo nebude. Já to vyřeším do konce října, není to úplně nezvyklé. Mimochodem od ODS to je zajímavá kritika. Petr Nečas jako předseda vlády byl ministrem obrany od prosince 2012 do března 2013, to znamená 4 měsíce, a já jsem nezaznamenal nějakou bubnovou palbu, že by opozice tehdy křičela, že to destruuje naší obranyschopnost. Prostě tehdy také objektivně vznikl problém v koalici, paní ministryně Peak byla odvolána a Petr Nečas hledal řešení a hledal ho 4 měsíce a našel ho. Takže já jenom prosím, abychom byli korektní, já jsem pro to udělal maximum, nechci s tím zatěžovat podzimní volby a do konce října to bude vyřešeno.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě jedna otázka. Vy říkáte, že to je spor. ČSSD v něm vystupuje jakýmsi způsobem rozštěpeně. V čem je Miroslav Poche tak výjimečný?

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Ale já už dál tu diskuzi vést nechci, protože znovu říkám. Nechci tím zatěžovat ty podzimní volby. Stanovisko sociální demokracie je jasné, předsednictvo sociální demokracie mi dalo mandát to do konce října vyřešit a já to pokládám za pro tuto věc za hotové a po volbách vám oznámím to řešení.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dovolte mi.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, já stejně tu otázku na pana ministra položím. V čem je Miroslav Poche tak výjimečný, že vám za to stojí? Za ty spory, za to, že ČSSD v rámci horké volební kampaně, jak říkáte, vystupuje takto rozštěpeně?

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Já nevím, jestli vystupuje rozštěpeně. To předsednictvo řeklo docela jasný názor a byl jednomyslný.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan místopředseda Zimola se schází s panem prezidentem, pan druhý místopředseda Netolický říká, že ta schůzka je úsměvná, že jí nebere vážně, že to je trapné.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Ale já vycházím z toho, co odhlasovaly orgány sociální demokracie. Jiří Zimola na tom jednání nebyl.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Škodí ČSSD Jiří Zimola tímto svým chováním?

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Já bych uvítal, kdyby přišel na to jednání předsednictva. On se omluvil z pracovních důvodů. Já s ním v dohledné době mám schůzku a ty věci si vyjasníme. Ale to stanovisko sociální demokracie je jasné. Vyřešíme to a vyřešíme to po volbách.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dovolte mi jednu poznámku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jistě.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nemůžeme se tvářit, že to, co není normální, je normální. Tady vznikla vláda bez ministra zahraničních věcí, bez plnohodnotného. To není výsledek žádné momentální krize, jaká třeba nastala někdy v minulosti. A Ministerstvo zahraničí je v těchto dnech neuvěřitelně důležité. Vždyť si uvědomme, že my se tady bavíme v tomto pořadu jako o hlavním tématu o zahraniční politice, protože je to dnes důležité, protože celá Evropa mluví o migraci, celá Evropa mluví o mezinárodních vztazích. Česká republika musí mít ministra zahraničí. My jsme těch termínů slyšeli plno, v řádu dnů, v řádu týdnu, do konce prázdnin, teď je to do konce října. Ale já se ptám, kdy bude mít Česká republika konečně ministra zahraničí? Já se setkávám pravidelně s diplomaty.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Já také.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Každý z nich mně tu otázku položí. Každý z nich mi tu otázku položí a každý z nich říká, že to není normální situace.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme nechat odpovědět pana ministra.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Takže jednoznačně to škodí zájmům České republiky a je odpovědnost vlády, aby tuto situaci vyřešila.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Ale, to je. Já s těmi diplomaty stýkám také. Samozřejmě všichni se ptají, jak to vyřešíme, nicméně nikdo neříká, že by to škodilo. Oni tu situaci chápou. Já jsem v pátek seděl s německým ministrem zahraničích věcí s Heiko Maasem, seděli jsme spolu hodinu večer v Praze, tady na terase u Pražského hradu a diskutovali jsme o česko-německých vztazích. To už bylo mimochodem podruhé, kdy jsem s Heiko Maasem mluvil během toho velmi krátkého období, co jsem ve funkci.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To jsem rád, že v té funkci jste, pane ministře.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
No, ano.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Aspoň něco je potřeba dělat.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Ne, aspoň něco.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nemůžete dělat obě funkce souběžně. Nebo dělejte všechny funkce vlády souběžně.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Samozřejmě, že ne. Pane předsedo. Já chápu, že tu věc musíme vyřešit.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Tak to je dobře.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
A já říkám, že po tu dobu, co zastávám tyto dvě funkce, dělám všechno pro to, abych je zastával naplno. A tu kritiku, že jezdím málo do zahraničí, tak já vám předložím seznam svých výjezdů, účast na Radě pro vnější záležitost, účast na summitu NATO, účast na neformální Radě ministrů, příští týden letím do Vídně, takže já se samozřejmě snažím.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Oba víme, že to není totéž.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Ale, já rozumím, že to není dlouhodobě udržitelné.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Nemůžeme být jako Izrael, kde funkce ministra zahraničí není a dělá to pan předseda vlády po tři roky.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To je jiný systém, ano.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Ale i na příkladu pana premiéra Nečase jsem ukázal, že ODS hledala ministra obrany 4 měsíce, našla ho, vyřešila to a nebyla pod takovou palbou kritiky, protože to tehdejší opozice pochopila.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale to je ministr zahraničí a dnes jsme v jiné situaci a vy jste sestavili vládu bez ministra zahraničí. Je potřeba.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Takže ministr obrany není důležitý.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Sestavili jste vládu bez ministra zahraničí, to se dosud nestalo a dnes je potřeba to co nejrychleji vyřešit.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Protože ta alternativa k tomu byla prolongovaná krize. Pokud bychom tu vládu nesestavili, tak ty dohady politické by se protáhly přes prázdniny, a to by České republice také neprospělo.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A stejně nám nenamluvíte, že nám to neškodí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Počkejte, pánové, tady se evidentně neshodnete. Pane ministře, já respektuju to, že nechcete vést diskuzi o tom, kdy bude ta náhrada. Řekl jste, že to řeknete po volbách.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Ano.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nicméně já se potřebuju zeptat ještě na jednu věc. Tady seděl Andrej Babiš minulý týden a řekl: „Miroslav Poche ve vládě nebude a jeho působení na Ministerstvu zahraničních věcí je velmi negativní.“ Co tím myslel, co mu vadí? Vy tam s panem Pochem spolupracujete velmi úzce.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Ale to já nevím, co mu vadí, to se musíte zeptat jeho a on žádné konkrétní důkazy nebo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Řekl, že je říkat nechce. Ale Vy máte představu o tom, co panu Andrejovi Babišovi vadí?

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Já jsem o tom s Andrejem Babišem několikrát hovořil a žádné konkrétní výhrady k působení pana Pocheho nezazněly. On má jasnou agendu, podílel se na přípravě porady vedoucích zastupitelských úřadů, ta dopadla dobře. Já mám pocit, že velvyslanci odjížděli spokojeni a s jasným zadáním. Má na starosti přípravu těch velkých akcí, jako byl třeba gymnich, nebo Rada pro vnější záležitosti. Takže já osobně k němu žádné výhrady nemám. Pokud mi pan premiér nějaké výhrady sdělí, a zatím je nesdělil, tak jsem připraven mu na to odpovědět. Nicméně tu debatu nepovedeme přes média, to si musíme říct sami. Já jsem s panem premiérem mluvil relativně nedávno a žádné výhrady k fungování Ministerstva zahraničních věcí a působení pana Pocheho tam nezazněly, takže až se uvidíme příště, tak já se ho zeptám.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jenom abych tomu dobře rozuměla. On to tady řekl minulý týden, vy jste se ho na to nezeptal? To vyjádření bylo poměrně velmi negativní.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
My jsme se viděli po tom jednání.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
A vy jste se ho neptal, co vám vadí na panu Pochem?

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Ne. My jsme probrali celou řadu témat a Ministerstvo zahraničí a jeho výhrady k němu na té schůzce nezazněly. Takže, pokud je pan premiér neotevřel, tak předpokládám, že to nebude tak akutní.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobře. Já se ještě vrátím k tématu migrace, pánové. Podle premiéra by si Evropa měla definovat jinak a jasně schengenský prostor. Co si pod tím máme představit, je čas na nějakou redefinici Schengenu? Nebo co tím pan premiér myslel?

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Vy po nás chcete, abychom taky vykládali slova pana premiéra.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak vy jste pověřený ministr zahraničních věcí.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Ano. Ale nikde v našich koncepčních materiálech žádná zmínka o redefinici Schengenu není. Těžko budeme někoho z Schengenu vyhazovat, to rozhodně možné není. Můžeme se bavit o tom, kdo další z členských států Evropské unie splňuje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy si to dovedete představit? Takovou redefinici a rozšíření.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Tak jsou státy, které velmi stojí o to, aby byly v Schengenu, protože jsou v Evropské unii a v Schengenu nejsou a je logické, že pokud splní podmínky z hlediska cestovních dokladů, ochrany hranic, tak do Schengenu vstoupí. Ale pokud tedy mám hledat vysvětlení vyjádření pana premiéra tak je to spíš o tom, jak uchopit Schengen jako celek a jak zajistit ochranu jeho hranic, aby se nám nestávalo, že v důsledku toho, že dojde k nekontrolovatelné migraci, tak potom ty jednotlivé národní státy začnou přijímat národní opatření a de facto zpochybní systém Schengenu. To je například situace, kdy by Německo nebo Rakousko zavedlo hraniční kontroly na česko-německých hranicích po nějakou neomezenou dobu, což by samozřejmě omezilo tok služeb, cestování našich občanů, a to už by bylo ohrožení Schengenu. Takže v tomto směru, pokud chcete, tak chápu vyjádření pana premiéra.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Fialo. Je čas na nějakou redefinici toho?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já se výjimečně s panem ministrem shodnu, že tady nemůžeme interpretovat vyjádření pana premiéra, která jsou naprosto neuchopitelná, nejsou opřena o žádnou koncepci a často jsou to jenom jakási bombastická prohlášení na veřejnost. Pokud bych měl mluvit za sebe, tak ODS už před lety mluvila o tom, že schengenský prostor je nástroj, který je velmi užitečný, ale v případě, že funguje. Takže pokud některé státy neplní dohody, ke kterým se zavázaly při vstupu do schengenského prostoru, třeba nechrání svoji vnější hranici, s čím i jiné státy různými finančními prostředky a dalšími opatřeními pomáhají, tak pak musíme se bavit o tom, zda takové státy mají být součástí schengenského prostoru, protože jiná varianta bude, že budeme muset zavést vnitřní hranice, a to je něco, co je pro Českou republiku nesmírně nevýhodné, ekonomicky i jinak a co nikdo nechceme. Takže takto já rozumím debatě o schengenském prostoru. Ale co tím myslel pan premiér, to opravdu nevím. Já jsem zvědavý na ten jeho celoevropský zázračný plán na vyřešení migrace. Byl bych rád, kdyby s tím nejprve seznámil tady uvnitř ostatní politické partnery v České republice a pak s tím teprve vystupoval někde v Evropě, protože jinak si myslím, že se zesměšníme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Třeba vaši výzvu pan předseda vyslyší. Pánové, dnes jsou ve Švédsku volby. Velkou šanci na úspěch má strana Švédští demokraté, strana silně protiimigrantská, takto vystupuje. Rozhodne názor na migraci a postoj k migraci i volby, které u nás bude za měsíc, nemají s komunální politikou nic společného, přesto to téma rezonuje. Někteří politici, předsedové, lídři ho velmi silně a intenzivně komunikují se svými voliči. Bude to rozhodující téma?

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Já věřím, že tím hlavním tématem komunálních voleb budou komunální problémy. To znamená představa jednotlivých politických stran a hnutí o tom, jak spravovat to dané město či danou obec. Takže já doufám, že to nebude o tématu migrace, jakkoliv samozřejmě nemůžeme zabránit některým politickým stranám, aby to téma akcentovaly. Nicméně já znovu opakuji. Česká republika je sedmá nejbezpečnější země na světě, policie České republiky, všechny bezpečnostní složky dělají všechno pro to, aby to tak zůstalo. Nemáme avizovánu nějakou migrační vlnu, která by se sem blížila. Pokud se podíváte na čísla, tak my jsme dneska na lepších číslech, nižších číslech obecně příchodu migrantů do Evropy, než tomu bylo před tou velkou migrační krizí. Takže všechna ta opatření, která Evropská unie nebo Česká republika přijala, tak fungují. Takže já chci všechny občany ujistit, že děláme všechno pro to, abychom zůstali minimálně sedmou nejbezpečnější zemí světa a můžou jak policii, tak celému našemu bezpečnostnímu aparátu stoprocentně důvěřovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Fialo.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já doufám, že ty volby budou o vnitropolitických tématech především. Jsou to komunální volby, takže jde o to, aby se neprodlužovala ta stagnace, která je v řadě měst. Například v Praze, v Brně pod vládou ANO. Aby voliči dali taky jasný signál, že nesouhlasí s polokomunistickou vládou a nechtějí, aby se reprodukovalo to, co se děje na celostátní úrovni a na té komunální. To jsou ta klíčová témata. A my opravdu nemůžeme srovnávat situaci v České republice, která je zaplať pán Bůh skutečně bezpečnou zemí a musíme dělat všechno pro to, aby to tak bylo a posilovat vnitřní, vnější bezpečnost se zeměmi, jako je třeba Švédsko nebo Německo, kde ty problémy s migrací a s integrací migrantů jsou obrovské a kde to skutečně tím celospolečenským tématem je. U nás zatím naštěstí ne, a budeme-li rozumní, tak se to ani tím hlavním tématem stát nemusí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tu situaci v Německu vyostřily události v Chemnitzu. Pouliční vražda Němce vyhnala lidi do ulic a celé to už štěpí i vládní koalici. Politici se hádají o to, kdo v Chemnitzu vlastně protestuje. Šéf kontrarozvědky v pátek zpochybnil možné útoky a nenávistné štvanice na cizince. Je podle něj důvod si myslet, že informace byly nepravdivé a politici chtějí důkazy. Co to vypovídá o situaci v Německu, pane ministře?
Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Ono to hodně vypovídá o situaci v bývalém východním Německu. Tam je podle mě potřeba jasně říci, že i přes ty obrovské investice, které přišly z bývalého západního Německa, a tedy potom z roviny federální vlády, spolkové vlády do těch nových spolkových zemí, tak se nepodařilo naplnit očekávání těch místních občanů a tam ta situace je dlouhodobě neudržitelná. Je tam vyšší nezaměstnanost, dochází k vylidňování. Mladí lidé odcházejí buď do Berlína nebo na západ, takže ta situace je tam výbušná sama o sobě. A samozřejmě pokud do takto výbušné atmosféry přijde fenomén migrace, kdy ta východoněmecká společnost reaguje trošku jinak na migranty než západoněmecká, protože nemá tu historickou zkušenost západního Německa, tak samozřejmě pak stačí jeden impuls, jako byla ta vražda a ti lidé vyjdou do ulic. Já bych chtěl rozdělit ty demonstranty na občany Chemnitzu, kteří prostě vyšli do ulic, aby protestovali proti tomu, co se stalo, aby vyjádřili svoji nespokojenost s tou situací, která ale má hlubší kořeny, ale na druhou stranu jsou tam ale lidé, kteří ty protesty zneužívají. To je jasně vidět. A stejně jako u nás, když dojde k nějakým problémům, tak kromě místních, kteří samozřejmě mají právo říct svůj názor, tak okamžitě doráží extrémní síly buď z jiných částí České republiky nebo dokonce i ze zahraničí a pokoušejí se tu situaci zneužít. Takže nikdo neupírá občanům Chemnitzu právo demonstrovat a vyjádřit svůj názor a oni to tak udělali, ale je potřeba od nich jasně oddělit ty, kteří se to pokoušejí zneužít třeba i pro svůj politický prospěch.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Fialo, mě i zajímá ten názor šéfa kontrarozvědky do toho, který řekl, že máme pádný důvod věřit, že šlo o úmyslnou dezinformaci možná s cílem odvést pozornost. Co se to děje v Německu podle vás?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já myslím, že vlastně ještě zajímavější než to, co se děje přímo v Chemnitzu, je ta vnitroněmecká debata. Ta debata v celém Německu o tom. Co to znamená, do jaké míry je to vlastně způsobeno migranty nebo hlubšími rozpory v německé společnosti, nakolik byly některé věci falšovány a zneužity nebo ne. A to je debata, do které my se samozřejmě zapojovat nemůžeme ale měli bychom jí velmi bedlivě sledovat, protože to ukazuje i určité budoucí debaty v Evropě. Já musím říct, že já Chemnitz docela znám, kdysi jsem tam spolupracoval úzce s univerzitou. To je město těžce postižené minulostí, vybombardované ve druhé světové válce. Dostavěné velmi necitlivě za komunismu, s velkými sociálními problémy a do takové situace přichází znejistění občanů. Znejistění bezpečnostní, ti lidé mají pocit, že něco není v pořádku, že se politici o ně nestarají a z toho vyplývají tady ty reakce. Já nikdy nebudu útočit na lidi nebo kritizovat lidi, kteří jsou znejistěni a kteří se obávají o svou bezpečnost, ale samozřejmě vždycky budu proti těm, kteří to využívají k násilnostem, hlásají násilí anebo obchodují s tím strachem. A tohle musíme rozlišovat a musíme to rozlišovat nejenom v Německu. Podle mě povinností politiků, jak německých, tak českých je odstranit to znejistění lidí. Dát jim znovu pocit bezpečnosti. Udělat všechno pro to, aby ta situace bezpečnější byla. A to, že…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dělá to německá vláda? Promiňte, nerada vám skáču do řeči, ale činí to německá vláda? Kancléřka Angela Merkelová se velmi jako nelichotivě vyjadřuje o těch demonstracích.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A toto je důležité sledovat. V německé vládě, a nejenom vládě, ale i ve společnosti, probíhá hluboká debata o tom, jak na to reagovat. A jedno stanovisko uslyšíte třeba od představitelů CSU, jiné stanovisko uslyšíte od křídla Angely Merkelové v CDU. A tohle je debata, která je i pro budoucnost, nejenom Německa, ale i celé Evropy, nesmírně důležitá. Já myslím, že musíme přestat zavírat oči před tím, že jsme v řadě věcí v západní Evropě nezvládli integraci už předcházejících vln migrace, že není možné přehlížet tyto věci. Není možné přehlížet bezpečnostní znejistění občanů. Úkolem politiků je najít řešení a vrátit lidem jistotu a vrátit lidem pocit bezpečí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ty události v Německu i tam i u nás znovu otevřely tu otázku jakési přepjaté politické korektnosti. Než se k tomu dostanu. Vy, pánové, používáte nějakou vlastní autokorekturu nebo autocenzuru, pokud bych to měla říct takto, abyste nedostali nálepku a vyhnuli se třeba nepříjemným konfrontacím, ať už je to nálepka populista za nějaký názor. Třeba konkrétně v tomto případě, což je otázka nelegální migrace? Pane předsedo.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Já mluvím pořád stejně celou dobu, co jsem v politice a nevidím důvod teď nějak ten svůj jazyk upravovat. Možná jsem kritizován, že jsem občas příliš diplomatický, ale to je asi dáno tím, čemu se celou dobu svoji profesní věnuji, to znamená zahraniční a bezpečnostní politice a nevidím důvod teď nějak měnit svoji rétoriku tím či oním směrem.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jsem dlouhodobě odpůrce politické korektnosti a říkám, že věci se mají pojmenovávat tak, jak jsou a nazývat je pravými jmény, ale to neznamená se uchylovat k populismu, k vulgaritě. Ale taky je zbytečné si dávat nějakou autocenzuru v tomto směru. Já jsem člověk, který vychází z konzervativních hodnot, snažím se o slušnou, poctivou politiku a já nemám žádný problém s tím, že bych se měl nějak krotit nebo korigovat. Já říkám, co si myslím, ale říkám to taky způsobem, který je podle mě nejenom důstojný politika, ale i důstojný slušného člověka. Nesmíme zavírat oči před těmi problémy, které tu jsou. Musíme být připraveni si říct, že se integrace nepovedla, že multikulturalismus selhal. To je jako jasné. Ale na to nepomohou žádné populistické recepty. Já vám řeknu jeden jediný příklad a ten je důležitý. Teď se řada politiků i u nás začala hlásit k italskému ministru vnitra, šéfovi Ligy severu, Salvinimu a říkají ano, ten to dělá dobře, ten zachrání Evropu. A já na to říkám dobře, já jsem s ním spojenec, pokud jde o ochranu vnějších hranic Evropy. Ale těžko s ním mohu být spojenec jako odpovědný český politik, když říká: my chceme přemisťovat ty migranty, vy si je musíte vzít a pokud si je nevezmete, tak na vás mají být uplatněny sankce. Tak je toto v zájmu České republiky? Dělají tyto politici, kteří se hlásí k panu Salvinu, dělají dobrou službu České republice? Ne. A tady na tom příkladu chci ukázat, jak nemůžeme dělat dobrou zahraniční politiku ve prospěch České republiky, pokud jí nerozumíme, pokud ty věci zjednodušujeme, pokud je nevidíme v té komplexnosti a pokud se na ně nedíváme z hlediska zájmů České republiky.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
S tím úzce souvisí i téma sociálních sítí. Tento týden vrcholné managery největších světových sociálních sítí, to znamená Facebooku, Twitteru a Googlu pozvali na kobereček američtí senátoři a právě důvodem byly obavy, že tyto sociální sítě by mohly být prostřednictvím falešných účtů, ovlivňovat blížící se podzimní americké volby. Já poprosím režii o reportáž.

redaktor:
Vliv sociálních sítí na veřejné mínění roste stejně rychle, jako počet jejich uživatelů. Americký senátní výbor pro tajné služby stále vyšetřuje snahy Ruska ovlivnit poslední americké prezidentské volby. Už listopadu budou ve Spojených státech parlamentní volby, a tak museli zástupci sociálních sítí vysvětlovat senátorům, co všechno udělají, aby případným manipulacím tentokrát zabránili. Facebook se prý z prezidentských voleb použil.

Sheryl Sandbergová, provozní ředitelka Facebooku:
Když obsah porušuje naše pravidla, tak takový obsah smažeme. A když naši protivníci používají novou techniku, podělíme se o poznatky, abychom podpořili naše společné úsilí. Každý, kdo tu dnes sedí, ví, že jde o něco jako závod ve zbrojení.

redaktor:
I sociální síť Twitter posílila monitoring účtů svých uživatelů a spolupracuje více s policií.

Jack Dorsey, výkonný ředitel Twitteru:
Nejsme dostatečně připraveni na všechny ty problémy, které se objevily. Zneužívání, obtěžování, propagace prostřednictvím robotů, dezinformační kampaně a další. To není zdravý veřejný prostor.

redaktor:
Podobně jako Facebook i Twitter maže ty účty, které údajně porušují pravidla společnosti. Každý týden jich tak zmizí neuvěřitelných 8-10 milionů. Podobné tvrdé praktiky včetně neustálého sledování chování uživatelů ale mají odpůrce. Možná právě proto zůstalo prázdné křeslo, do něhož měl usednou zástupce Googlu.

Mark Warner, místopředseda Výboru pro tajné služby:
Musím říci, že jsem hluboce zklamaný tím, že společnost Google, jedna z nejvlivnějších internetových společností na světě, se rozhodla neposlat nikoho z vrcholného managementu.

redaktor:
Zástupce Googlu by například musel čelit otázkám o údajných absurdních konspiracích anebo o dezinformačních videích ruských agentů.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, Facebook i další sociální sítě jsou soukromé platformy, ale jsou tam často likvidovány i účty názorově nijak neporušující zákony. Já nechci ani řešit obsah těch stránek, v tom veřejném prostoru se dá najít opravdu cokoliv. Ale může vlastně někdo a jak hodnotit to, co je ještě únosné a už není? Pane předsedo Hamáčku.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
To je vždycky strašně složitá diskuze a pohybujeme se po velmi tenké hraně. Vy jste popsala roli, kterou hrají sociální sítě ve veřejném prostoru a čím více se ukazuje, že mohou být použity nebo zneužity i pro šíření dezinformací. Jsou státy na světě, které si to samozřejmě velmi dobře uvědomují a cíleně do těch systémů prostřednictvím různých serverů nebo i diskuzních skupin posílají informace, které nejsou pravdivé a které mají za cíl buď znejistit nebo zkomplikovat fungování toho, řekněme, cílového státu nebo uskupení, proti kterému je to zaměřeno. Takže stát, pokud je takto ohrožen, tak se samozřejmě musí bránit a tady začíná diskuze, kde končí svoboda jednotlivce a začínají ty zájmy širšího celku toho státu. Takže ta diskuze podle mě nekončí, my jsme na začátku a budeme muset velmi opatrně, jak v rámci České republiky, tak třeba na úrovni Evropské unie diskutovat, co ještě je tedy přijatelné v rámci svobody vyjadřování a což už je, řekněme, bezpečnostní riziko. A ta diskuze bude velmi složitá a budeme potřebovat i aktivní přístup těch velkých společností, které už samy mají některé vnitřní mechanismy, které ne vždycky fungují. Mně si taky stěžují přátelé na Facebooku, že jim byl zablokován účet, protože ho někdo udal z nějakého důvodu a Facebook jim to smazal.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy říkáte udal, to je přece termín, který zní sám o sobě hrozně, ale asi se to děje.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Já vím, ale ten systém hlášení tam funguje. To znamená, vy můžete nahlásit jako uživatelka Facebooku ten nevhodný obsah a pak někde v Irsku někdo posoudí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A kdo rozhodne, že ten obsah je nevhodný?

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Teď to je na tom provozovateli, to znamená, to si rozhoduje ten Facebook sám a uvidíme, jak ta diskuze půjde dál. Nicméně zatím je to v kompetenci plně toho provozovatele.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Fialo.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My samozřejmě ty normy a to, co se nesmí překračovat, stanoveny máme, ale to není úplně na věky, vždycky je musíme znovu a znovu revidovat. Mluvím o společnosti, mluvím o politické reprezentaci. Podívejte se třeba na pravidla, co se smí vysílat v televizi a co nesmí a co do desáté hodiny a co po desáté hodině, co se smí otisknout. Ten problém samozřejmě je, nebo problém…Existuje tu nová výzva, existuje tu nový prostor internetu, kde řada těch pravidel neplatí, kde nejsou ani vymahatelná ani kontrolovatelná a o tom musíme vést diskuzi a ta diskuze se vede. Nejenom u nás, ale vede se v celých společnostech ve světě. A já vám uvedu jeden příklad. Když před lety začaly vycházet na zpravodajských serverech různé komentáře a diskuze byly pod jednotlivými články, tak kdyby do nich někdo zasáhl, tak by všichni křičeli, že to je obrovská cenzura a zneužití a já nevím co všechno. Dnes je naprosto běžné, že editor maže příspěvky, které mají vulgární obsah, nabádají k násilí, jsou urážlivé a nikomu to už nepřipadá divné. Čili i tady dochází v rámci té diskuze k určitému posunu no a my musíme samozřejmě hledat ty cesty, jak udělat i v tom prostředí internetu to, co společnost ohrožuje, jak tomu bránit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Čím to je, že došlo k tomu posunu ve společnosti?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Protože se učíme pracovat s tou novou technologií a vlastně s novým světem. A tak to vždycky je, když prostě přijde nějaký nový fenomén, tak samozřejmě ta společnost se s tím učí nějak žít. Bylo to tak, i když se objevila televize. Vzpomeňte si na ty katastrofické předpovědi, co se všechno stane. Ono se z toho mnohé nenaplnilo, ale naučili jsme se s tím nějak zacházet. Teď samozřejmě tak obrovskou výzvou, a to je mnohem větší výzva, protože internet je větší změna než knihtisk, nebo stejná. Tak se to jako společnost učíme. Já myslím, že je potřeba hledat všechny formy, jak zachovat tu svobodu a tu úžasnou volnost, ale současně chránit společnost před nebezpečími, která z toho zneužití mohou vyplynout.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Tam, jestli dovolíte. Já souhlasím s Petrem Fialou ve spoustě věcí, co řekl. Nicméně ten problém podle mého je v tom, že s příchodem Facebooku a dalších sociálních sítí a de facto i s příchodem e-mailu ti lidé pracují s řekněme syrovými daty. To jsou prostě data, která do té doby někdo zpracovával. Buď to byl moderátor v televizi, nebo to byl ten hlasatel zpráv, nebo to byl ten novinář, který napsal článek do novin. Dnes jsou lidé konfrontováni se syrovými daty, které nikdo nevyhodnotil třeba z hlediska pravdivosti. Pokud tady hovoříme o příkladech, já si vzpomínám, je to asi rok zpátky, po síti se šířilo video o tom, jak dav muslimů upálil dvacetiletou dívku za to, že něco. V reálu to bylo video z latinské Ameriky, kde ta dívka byla příslušnicí nějakého gangu, který oloupil a zavraždil taxikáře a ti občané ji prostě zlynčovali, ale po sítích se to šířilo jako prostředek, který měl zdokumentovat řádění muslimů. A těch případů jsou desítky a stovky. Nejen na Facebooku. Mně dneska chodí a předpokládám, že vám taky, pane předsedo, spousta mailů od voličů, kteří nám přeposílají různé dokumenty, které dostali od svých známých a já mám aspoň svojí zkušenost takovou, že i když se pokusím to vysvětlit a říct to není pravda, ono je to takto, on vás někdo uvedl v omyl. Tak ta reakce je potom: no, vy jste politik, já vám nevěřím a mně to poslal můj kamarád a tomu věřím víc. Takže je to nové prostředí, ve kterém se budeme muset naučit působit, ale nebude to úplně jednoduché.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Jenom jedna poznámka, a to je naprosto konkrétní, co můžeme udělat. Tak často se bavíme o změně vzdělávací politiky. Tady je jeden velký úkol. V mé generaci hlavním úkolem školy bylo předávat informace, které nebyly k dispozici. Dneska informací je všude neuvěřitelné množství a my musíme naopak naučit děti s těmi informacemi pracovat, hyearchizovat je, kriticky se na ně dívat, rozlišovat, to je dnes velká výzva pro vzdělávací politiku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ona to koneckonců říkala v té reportáži provozní ředitelka Facebooku, Sheryl Senbergová, že to je něco jako závod ve zbrojení. Ještě jednu otázku si dovolím. Vy už jste to tady, pane ministře, nakousl, že lidé jsou nahlašováni, vy jste řekl udáváni za to, že sdílejí nějaký obsah, který nemusí být v rozporu se zákonem, ale jenom je mimo ten mainstream, ten hlavní názorový proud. To je podle vás v pořádku?

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
No, to je na tom, jak si to nastaví ta daná společnost.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak je to nastaveno u nás, teda?

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Já myslím společnost, která poskytuje ty sociální sítě, to znamená Facebook nebo Instagram nebo další. Tam jde o to, že pokud samozřejmě někdo šíří pornografické materiály nebo propaguje fašismus, nacismus.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já jsem u věcí, které jsou v rámci zákona, nejsou nijak porušují české normy.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Ale v rámci toho systému hlášení, samozřejmě, se může stát, že je to zneužíváno a lidé nahlašují třeba svoje politické oponenty, aby jim zablokovali jejich sítě, ale to je problém toho daného provozovatele, do toho ten stát zasahovat nemůže. Navíc Facebook je společnost, která je registrovaná mimo Českou republiku, takže to téma je spíš na jednání v rámci Evropské unie.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo, stejná otázka na vás.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To tak samozřejmě je. Pokud je tam soukromý provozovatel, tak on nastavuje nějaká pravidla. A teď je otázka, a ta se řeší třeba na té evropské úrovni, jestli politika má i do aktivit toho soukromého provozovatele zasáhnout a jak. A zda tohle prostředí se má regulovat jiným způsobem, než se to děje dosud. A to je otázka velmi složitá, o které se musíme velmi důkladně bavit, protože na jedné straně stojí svoboda, svoboda podnikání a svoboda všech těchto aktivit, na druhé straně samozřejmě zájmy státu a společnosti, které musí samy sebe chránit a musí tedy hlavně chránit své občany.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji vám pánové, já ještě otevřu jedno téma a to je první velký spor ve vládní koalici. Je to rovnou velmi citlivé téma, téma sporu o nemocenskou, problém se jmenuje karenční doba. Jde o to, jestli firmy budou muset svým zaměstnancům proplácet první tři dny nemoci. Dnes lidé nedostávají nic, sociální demokracie chce, aby to bylo 60 %. Slíbila to voličům a byla to její podmínka vstupu do vlády. Jenže někteří poslanci ANO jsou hodně proti a v hospodářském výboru ten návrh neprošel. Pane Hamáčku, berete to jako podraz od poslanců hnutí ANO?

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Já bych byl velmi opatrný s takto silnými slovy, to bychom za chvilku každý drobný nesoulad v rámci koalice vykládali jako vládní krizi.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Drobný nesoulad. Vy to máte v Programovém prohlášení a bylo to pro vás velmi důležité při tom jednání o vládě.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Ano, ale pro mě je důležité, aby ten zákon prošel na plénu Poslanecké sněmovny.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A jak víte, že to tak bude?

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Já to nevím, já vycházím z nějaké koaliční smlouvy. A pokud vím, tak došlo k tomu, že několik poslanců hnutí ANO, kteří ale již předem dávali najevo, že se jim to nelíbí, tak v rámci hospodářského výboru nějak hlasovali. Druhý den hlasoval výbor sociální, tam ten návrh zákona prošel naprosto bez problémů. My jsme o tom jednali s Andrejem Babišem. Hnutí ANO samozřejmě ví, že to je klíčová podmínka sociální demokracie, kterou jsme oznámili hned na začátek. My jsme říkali, že vůbec ta vyjednávání o vládě budeme ochotni zahájit, pokud tedy se shodneme na vyřešení té nemocenské. Takže je to pro nás naprostá priorita a já věřím tomu, že až ten zákon přijde na plénum Poslanecké sněmovny, tak bude schválen. To, že to havarovalo v jednom z výborů, není nic katastrofického. Zákon o státní službě, který zase tlačí hnutí ANO, také zhavarovalo v jednom z výborů a žádný oheň na střeše kolem toho není, prostě tu situaci řešíme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy jste jednal s Andrejem Babišem, jak už jste řekl. On vám tam něco slíbil, on vám řekl, že na tom plénu až se budeme hlasovat o zákonu na konci roku, tak už to tak nebude, tak naši poslanci to podpoří, ten zákon projde?

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
On to řekl i veřejně, že bude apelovat na svoje poslance a my všichni víme, že když bylo potřeba, tak hnutí ANO hlasuje jednotně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Slíbil vám to?

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
A takto to bude i na hlasování Poslanecké sněmovny v této věci. Takže říkám, nedělal bych z toho zásadní fatální problém v koalici. My jsme menšinová vláda, takže budeme muset hledat podporu pro jednotlivé zákony napříč politickým spektrem, bude to složitější, ale opravdu bych nelámal koalici na tom, že čtyři poslanci hnutí ANO hlasovali jinak. Já jsem přesvědčen, že to vyřešíme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A ti čtyři poslanci za hnutí ANO hlasovali stejně jako vaši poslanci, jak to vnímáte?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Zvítězil zdravý rozum, to je téma, které je podle mě úplně jasné. To opatření se osvědčilo, funguje dobře. Tady hrozí spousta problémům se zvyšováním nemocnosti a zatěžováním podnikatelů a další věci. My jsme rádi, že to v tom hospodářském výboru takto dopadlo, ale pokud se týká toho rozhodnutí na úrovni pléna Poslanecké sněmovny tam, i když budeme bojovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Protože pan Hamáček říká, že tam to projde. Říká to poměrně sebevědomě.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Tam jsem skeptický, protože k tomu se ještě přidá k této koalici SPD, která často pomáhá, takže uvidíme. Ale myslím si, že levicová vláda tohle nějakým způsobem prosadí ke škodě České republiky, ke škodě podnikatelů a ke škodě všech aktivních lidí.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Ve prospěch zaměstnanců. To opatření „funguje“ tak, že lidé, zaměstnanci, když jsou nemocní, tak si buď vezmou dovolenou nebo tu nemoc přecházejí. Pak je tam riziko nakažení jejich spolupracovníků. Ono to funguje pro firmy, možná, které ušetří na nákladech, ale pro zaměstnance to rozhodně nefunguje a pro nás je to zásadní nespravedlnost a chceme to odstranit, a proto jsme navrhli ten zákon.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Funguje to dobře i pro stát a všichni známe ta čísla.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Nefunguje to pro zaměstnance, přecházejí nemoci.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale funguje to dobře i pro zaměstnance.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Pane předsedo, dovolená není od toho, abyste marodil. Dovolená je od toho, abyste si odpočinul se svojí rodinou.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já chápu, že to máte ve volebním programu, že se to snažíte prosadit, ale nenuťte mě k tomu, aby s tím souhlasil, abych ještě říkal, že se to neosvědčilo a že je správné, že to měníte. No není. Je to špatně.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
V tom se neshodneme. Je to dobře pro zaměstnance.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Koalice se zadrhla i na zálohovém výživném, další vaše téma. Hnutí ANO ve shodě s ODS chtělo v Sociálním výboru další spolupráci s ODS, nakonec to poslanci přerušili. Vadí vám to, že někteří poslanci hnutí ANO, byť říkáte, jsou to jenom výbory, potom na plénu to může vypadat jinak, takto vlastně, promiňte mi to slovo, veřejně distancují od vašich návrhů a programových priorit?

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Paní redaktorko, to, co je klíčové, je hlasování na plénu Poslanecké sněmovny. Výbory jsou odborné orgány Poslanecké sněmovny.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To říkáte, jak kdyby ty výbory byly k něčemu.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Ne, já teď říkám výbory jsou odborné orgány Poslanecké sněmovny, které tu věc posuzují vždycky z nějakého úhlu pohledu, takže některý zákon, který zasahuje více výborů, tak samozřejmě různé výbory na to mají různý názor. Pokud hospodářský výbor má názor, že to může mít nějaké ekonomické dopady, fajn, to je zase součást nějaké diskuze. Ale zase pro mě je klíčové, aby to prošlo na plénu. Ale zálohované výživné, Petr Fiala nebude souhlasit. Zálohované výživné znamená, že matky samoživitelky, které opustí jejich partner a neplatí jim na to dítě, tak dostanou ty peníze, které jim teď chybí a ty jejich děti si třeba kvůli tomu nemůžou koupit oběd ve škole, protože ty maminky to složitě vymáhají na těch, kteří neplatí. Co říkáme my: zaplatí to stát, tím pádem ty maminky můžou svým dětem koupit oběd a ten stát se svojí silou a vahou to z toho člověka vymůže. To si myslím, že je sociálně akceptovatelné, a je to správný krok. Protože ten stát má samozřejmě daleko větší páky a váhu na ty neplatiče, než má chudák ta maminka, která se stará o to, aby vyšla s penězi do příštího měsíce a aby mohla dítě obléct a nakrmit. Takže tohle já pokládám za velmi rozumné opatření.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Podle kritiků tam bude velmi špatná vymahatelnost těch peněz zpětně. Stát od neplatičů.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
To je problém států. Stát má zajistit, aby tady byla vymahatelnost práva, a ne si brát jako rukojmí ty nejslabší, což jsou opravdu ty maminky, které zůstaly samy se svými dětmi, a má to vymáhat se vší silou státního aparátu z těch neplatičů a nenechávat to na těch maminkách.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo, vy s tím nesouhlasíte. Ten čas se krátí, pojďte říct jenom ten hlavní argument.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já budu velmi stručný. Tady stát vůbec nemá do těchto vztahů vstupovat. Existuje tady spousta sociálních opatření, která pomáhají lidem, kteří se dostanou do tíživé situace, ale nevím, proč stát by se měl tady stát tímto způsobem jakýmsi věřitelem a vymahatelem dluhu a měl vstupovat do vztahu mezi lidmi. Tohle podle mě státu nepřísluší a já to považuji za špatné.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Promluvte si s těmi matkami.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já s nimi mluvím, samozřejmě.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Oni s tím souhlasí, s tím Vaším názorem.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano, ale já bych byl mnohem spíš pro to, abychom výrazně snížili daně, využili toho ekonomického růstu a pomohli všem. A tomu se sociální demokracie a celá levicová vláda zuby nehty brání, a přitom mají úžasné prostředky, aby něco takového udělali.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A pojďte mi ještě odpovědět na to znovu společné hlasování s poslanci hnutí ANO. Tam vypadá, že jste v některých věcech ve výrazné programové shodě větší, než oni se svými vlastními koaličními partnery?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale my máme jasný program, hnutí ANO ne. Oni říkají, že jsou pravicoví, je to jednoznačně levicová strana, ukazuje to každým dnem, ukazují to v programových shodách s KSČM. No a jestli v něčem náhodou někteří poslanci trošku rozumně hlasují, tak hlasují s námi, protože to jsou rozumná řešení v politice, a to se ukázalo v tom hospodářském výboru, ale větší význam bych tomu nepřikládal.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Řešení ODS se tady ukázaly v minulosti a pak vždycky Sociální demokracie musela přijít a zachraňovat, co zbylo, ale to je trošku bokem.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To je přesně naopak, pane ministře.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Pojďme možná se tomu trošku věnovat. Pan předseda tady hlásá snižování daní a mluví o nějaké odpovědné politice. Tak to, co ODS navrhla a poslala do vlády, to znamená zrušení superhrubé mzdy.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme jenom diváky uvést do děje. Vláda tento týden zamítla zrušení superhrubé mzdy a takzvané sociální přirážky. Kabinet to má v Programovém prohlášení, ale chce to prosadit jinak a jindy, o návrhu bude stejně hlasovat sněmovna. Pane předsedo, superhrubou mzdu zavedla vláda Mirka Topolánka před deseti lety, solidární přirážku vláda dalšího vašeho předsedy, Petra Nečase. Nepopírá ODS tak trochu sama sebe, když teď ruší něco, co sama zaváděla a s velkými argumenty?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, nepopírá. Solidární přirážka byla dočasná, tak to bylo stanoveno. To, že to levicová vláda prodloužila, je jiná věc. Superhrubá mzda se přežila, dneska my chceme, aby to bylo 15 % z hrubé mzdy, ale především, abychom neodváděli pozornost od té podstaty, a to znamená snížení daní a to znamená že každému vznikne čistá mzda o 7 %.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Pane předsedo, to znamená výpadek ve státním rozpočtu 70 miliard korun.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy říkáte, že je to 20 miliard méně.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na to vám hned odpovím. To znamená, ano, výpadek podle našich výpočtů kolem 50 miliard korun.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
To je taky dost.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale já vám k tomu řeknu jedno číslo, abychom nemátli diváky. Vláda očekává, že příští rok meziročně se navýší příjmy státního rozpočtu o 142 miliard korun.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Protože vybíráme daně.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Vláda je chce rozdat, těch 132 miliard rozdá, proto sníží ten plánovaný deficit 50 miliard na ostudných 40 miliard a já říkám, z těch 142 miliard se dá úplně jednoduše zaplatit takovéto snížení daní. Každému to pomůže, každý to pozná ve své peněžence a je to výhodné pro stát.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobře. Z časových důvodů pojďte reagovat vy, pane Hamáčku. To, co říká pan předseda, proč neudělat toto opatření teď, vy to máte stejně v Programovém prohlášení, usilujete o to, když je doba mimořádné ekonomické prosperity?

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Ne, my říkáme, že ten výpadek nahradíme úpravou toho procenta daného z příjmu. To, co navrhuje ODS je fakt těch 70, 50 je velmi konzervativní odhad a já se jenom ptám, kde to chcete vzít?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
142 miliard navíc, meziročně navíc, jen tak.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Jen tak. Ale ty peníze nejdou někam do nějakých virtuálních investic.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Vy zvyšujete výdaje státu.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Investujeme.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Málo.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Zvedáme platy, kupujeme hasičům novou techniku, kupujeme policistům novou techniku, posilujeme ochranu hranic, to něco stojí, naše služby a zvedáme důchody.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na to byste pořád měli, i kdybyste snížili daně.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Mimochodem vy jste chtěli ještě o dvě miliardy víc.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To jsme chtěli, souhlasím.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Takže já jenom říkám, že kdyby se zrealizoval ten nápad ODS, tak nám propadne státní rozpočet o 70 miliard což je víc než rozpočet Ministerstva obrany. Takže já jsem pro to, abychom diskutovali o věcných řešeních, ale ne o řešeních, která jsou populistická, která zdestruují státní rozpočet. To prostě nemůže fungovat.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Toto je naprosto věcné a pomohlo by to všem lidem a bylo by to dobré pro celou společnost.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Někteří ekonomové už teď varují, že po té mimořádné prosperitě ekonomické přijde období úpadku. Najde potom vláda pro to, řekněme odvahu udělat takové opatření, šáhnout do daní snížit daně? Máte to v Programovém prohlášení, znovu říkám.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Otázka je, jestli řešení ekonomické krize je snižovat daně a pokud se podíváte na země Evropské unie, které prošly těmi krizemi, to bylo Portugalsko nebo další, tak tam se jako efektivní spíše ukazuje v tom období krize stimulovat poptávku a více investovat. To znamená, abyste udržela tu ekonomiku v chodu. Řešení krize tím, že snížím daně, to už tady jednou bylo a dopadlo to špatně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ne, tak jsem to nemyslela, myslela jsem že zrušení superhrubé mzdy. Vy jste to voličům slíbili v Programovém prohlášeni, najdete na to odvahu, i když to nebudou...

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
My to uděláme, ale uděláme to tak, že nezdestruujeme státní rozpočet.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, já vám děkuji za vaše názory, za váš čas. Jan Hamáček, předseda ČSSD a Petr Fiala, předseda ODS. Děkuji vám za váš čas a za vaše názory.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/:
Také děkuji, na shledanou.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na shledanou.

 

 

Petr Fiala

předseda ODS