9. srpna 2018

ODS: Do Poslanecké sněmovny jsme předložili zrušení superhrubé mzdy a zavedení jediné 15% daně z hrubé mzdy

(www.ods.cz) Občanská demokratická strana předložila do Poslanecké sněmovny návrh novely zákona o dani z příjmů, kterým se ruší superhrubá mzda a zavádí jediná 15% sazba z hrubé mzdy. Plní tak další z předvolebních slibů a otevírá cestu ke zvýšení čistých mezd všech zaměstnanců o 7 %.

 
„Daňový systém má být jednoduchý a daňové sazby mají být nízké. Z tohoto důvodu jsme do Poslanecké sněmovny předložili návrh zákona, který ruší superhrubou mzdu a zavádí jedinou jednoduchou sazbu 15 % z hrubé mzdy. Tato změna přinese zejména zaměstnancům 7% zvýšení čisté mzdy. ODS tak plní to, co slíbila před volbami. Vzhledem k tomu, že zrušení superhrubé mzdy obsahuje i programové prohlášení obou vlád Andreje Babiše, měla by koalice tento náš návrh podpořit,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.
 
„Tato změna vychází z materiálu, který připravilo Ministerstvo financí do vládního daňového balíčku, který je aktuálně v Poslanecké sněmovně projednáván, nicméně během připomínkového řízení z něj tato úprava vypadla. Pro takové snížení daně z příjmů jsou optimální podmínky – ekonomika roste, stejně tak příjmy státního rozpočtu. Místo nadměrného utrácení státu tak navrhujeme nechat lidem vydělané peníze v peněženkách a na účtech,“ dodává předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.
 
ODS také již před sněmovními volbami představila daňovou kalkulačku, pomocí které si každý může spočítat, kolik peněz mu díky návrhům ODS zůstane (https://www.ods.cz/volby2017/kalkulacka). Zaměstnanec s platem 30 tis. Kč měsíčně tak získá navíc 18 360 Kč ročně.