12. července 2018

90′ ČT24: Česko a výdaje na obranu

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu 90′ ČT24 byl poslanec Pavel Žáček.

Celý rozhovor s Pavlem Žáčkem můžete zhlédnout na ČT24.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor:
Tak a teď se tedy pojďme podívat, jak na tom konkrétně česká armáda. Přestože na obranu vydává pouze zhruba procento hrubého domácího produktu, tak v žebříčku Global Firepower, který hodnotí úroveň armád 136 zemí, se letos umístila na třicátém místě. Loni měla zhruba 24 tisíc profesionálních vojáků a disponuje všemi základními typy výzbroje, tak se pojďme podívat například zde na příklady obrněné techniky, tyto obojživelné transportéry využívá družstvo radiačního a chemického průzkumu. Pěchotě potom zase slouží bojová pásová vozidla a kolový obrněný transportér Pandur. Ve výzbroji má armáda také 120 tanků T-72, přičemž z toho čtvrtina prošla modernizací a nechybí ani obrněná vozidla, konkrétně značek Dingo a Iveco. No, a teď jak jsou na tom dělostřelecké a protivzdušné jednotky. Ty jsou vybaveny třeba zde ručním raketovým protiletadlovým systémem, minomety a houfnicemi nebo samohybným raketovým kompletem. Ten mimochodem pochází ještě z produkce Sovětského svazu. Radarový systém Věra je oproti tomu výrobkem tuzemské společnosti z Pardubic. No, a možná nejmodernější výzbrojí disponuje letectvo, tak prosím, to je další náš grafický přehled. Kromě přepravních a bitevních vrtulníků, disponuje také různými typy letounů, proudový Jak-40, dopravní Airbus, 4 turbovrtulové CASY pro přepravu vojenského materiálu, ale také podzvukový bojový letoun ALCA tuzemské výroby. No, a jakýmsi pomyslným vrcholem je 14 bojových letounů gripen. No, a díky členství v Severoatlantické alianci má armáda k dispozici také poslední zobrazený letoun AWACS s kruhovou radarovou anténou. Ale teď speciální vojenská technika, kterou také česká armáda využívá. Tak třeba dálkově je ovládaný stroj, který je určený k likvidaci min nebo hned vedle pontonová souprava, pásový obojživelný transportér, ale také takzvané vznášedlo, tedy nafukovací člun pro 4 pasažéry. No, a pro dělostřelecký průzkum pak slouží pozorovací komplet Sněžka. Teď ale další důležitá součást české armády. Vojenské zdravotnictví. A součástí vojenského zdravotnictví jsou také veterináři, kteří pečují o všechna zvířata, která má k dispozici armáda, ale třeba i Vězeňská služba a tvoří součást kontingentů. Třeba na misích se starají nejenom o psy, ale i o kvalitu potravin a pitné vody.

Mezi nás přímo do studia zavítal další člen výboru pro obranu Pavel Žáček, tentokrát reprezentující ODS. Vítejte, pane Žáčku. Dobrý večer.

Pavel ŽÁČEK, člen výboru pro obranu PS PČR /ODS/:
Dobrý večer.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor:
Pan velvyslanec Šedivý tu jmenoval celou řadu elitních jednotek, protože to jsou většinou ty, které vyrážejí do aliančních úkolů. Ale obecně, jak tedy tento pohled na to nečerné pasažérství jde dohromady s tím, co slýchají Češi o tom, jak se musí málem teď prodlužovat, řekněme, platnost nebo, řekněme, vybavení přilbami, i když už nesplňují bezpečnostní parametry, když slyší o tom, jak každá druhá zakázka trochu s nadsázkou končí u soudu. Jak je vlastně na tom česká armáda?

Pavel ŽÁČEK, člen výboru pro obranu PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že to musíme oddělit, ty kvalitní vojáky, kvalitní velitele, také jejich schopnost nasazení. Myslím jejich zkušenost z různých misí, a také schopnost, která je ceněna našimi partnery, včetně Američanů například z Afghánistánu, jejich schopnost improvizace. A na stranu druhou problémy, které jsou uvnitř toho systému, který je nastaven v rámci ministerstva obrany, samozřejmě v nějaké interakci s generálním štábem, kdy právě to plánování by mělo být rozšířeno zejména o ty akvizice nebo jejich důležitou součástí a zajištění bojeschopnosti, modernizace Armády České republiky do budoucna v těch horizontech, které vlastně my komunikujeme i s našimi partnery zejména v rámci NATO.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor:
Teď mluvíte téměř jako prohlášení vlády hnutí ANO, protože to jsou skutečně někdy slova, která se tam skutečně objevují, odbyrokratizování armády, zajištění nejmodernější výzbroje, pokračování v akvizicích, a tak dále, a tak dále. Pravda, velmi obecně, ale stojí to tam. Takže jde to správným směrem?

Pavel ŽÁČEK, člen výboru pro obranu PS PČR /ODS/:
Teď bych vám to trošku vrátil. Jednak ANO si vybíralo ty rozinky z různých politických programů, v tom byli do určité míry mistři. Na stranu druhou musím říct, že náš výbor vlastně od začátku, od té doby, kdy byl vytvořen po volbách, vlastně na sklonku loňského roku, tak velmi podrobně probírá tyto věci, jak na jednání výboru, tak třeba v podvýborech, kolegové, v podvýboru pro akvizici například. Takže do těchto problémů jsme velmi rychle se dostali právě proto, že jsme řešili tu otázku nevyčerpání rozpočtů, což je latentní problém, který má dopad na to, když vlastně představitelé naší armády zdůrazňují, že v horizontu 2 let, 4 let, delší období prostě nějaká schopnost nebude a měli bychom ji nahradit. A vlastně tím, že se postupuje tak, že se zpochybní v podstatě každé druhé, třetí výběrové řízení, oddaluje se to. Teď to vidíme i v tom, že vlastně 2 ministři za hnutí ANO měli jistou přestřelku a jeden zpochybňoval toho svého předchůdce, tak to samozřejmě dopadne na ty vojáky. Dopadne to na to, že v tom horizontu, který byl plánován, který v tom vlastně KVAČR už mnohdy byl i překročen, nebude ani v tom náhradním termínu naplněn, což si myslím, že je velký problém. A tady myslím si, nový pan ministr má velké pole a musí se velmi snažit a myslím si, náš výbor k tomu je velmi otevřen, řekl bych, napříč politickými stranami.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor:
Dobrá. Tak uvidíme, jak to bude pokračovat, samozřejmě to budeme sledovat, ale já, pane Žáčku, s dovolením musím využít toho, že jste tady, protože my už jsme občanské demokraty tu zmiňovali před malou chvílí, když poslanec Josef Bělica hovořil o tom, že až bude potřeba rozšířit zahraniční mise české armády v roce 2020, tak i přesto, že to není výslovně psáno v programovém prohlášení teď tedy nově, tak se to zkrátka nějak bude muset udělat a bude se shánět podpora napříč politickým spektrem, tak co občanští demokraté za 2 roky, už to víte?

Pavel ŽÁČEK, člen výboru pro obranu PS PČR /ODS/:
Je nutné říci, že Občanská demokratická strana vždycky podporovala naše mise, naši účinnost...

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor:
Je to tak, ale to by mělo být jinak teď, pokud jsem správně pochopil vašeho předsedu na tiskové konferenci.

Pavel ŽÁČEK, člen výboru pro obranu PS PČR /ODS/:
Já myslím, že to byla taky trošku reakce na to, co se odehrálo při tom schvalování posledním, kdy vlastně zde jsme kritizovali jak na výboru, tak na plénu, byť jsme samozřejmě na plénu podpořili to vyslání těch misí jako vždy, tak jsme vycházeli z toho, že se tvoří vláda, jejíž součástí, a tehdy se ještě nevědělo úplně jakou, bude KSČM, budou komunisté, jejichž negativní postoj vůči NATO byl všeobecně znám, čili my jsme říkali: „Dobře, pojďme to rozdělit. Pojďme podpořit to, co je dnes nutné,“ mimo jiné kvůli tomu summitu, o kterém diskutujeme, „a to ostatní odsuňme, až bude vláda, uvidíme, jaké bude mít priority, a tak dále.“ Takže ty mise, to je jedna věc.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor:
Dobrá, ale teď, prosím, skutečně k roku 2020, takže už je jasné, že by třeba, a teď si vymyslím úplně hypotetický příklad, občanští demokraté řekli: „Dobrá, pomůžeme vám prodloužit mise, pomůžeme vám je rozšířit třeba o nějaké další desítky vojáků, ale vy,“ nevím, „zavedete rovnou daň z příjmů.“

Pavel ŽÁČEK, člen výboru pro obranu PS PČR /ODS/:
Samozřejmě těžko budeme předjímat, co se stane za 2 roky, ale rozhodně reakce naše na tuto vládu byla taková, že budeme chtít, jako jsme to chtěli předtím, aby ANO jednalo v případě jaksi žádosti o podporu a jednalo i o těchto věcech, že to nebude v uvozovkách tak zadarmo, jako to bylo, kde to bylo uděláno, řekl bych, z těch ideových důvodů, z toho, abychom podpořili i vlastně tím nutili i tu nově vznikající vládu s podporou komunistů, jak všichni víme, aby potvrdila naše partnerství euroatlantické a to, že jsme stabilní součást NATO.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor:
Pavel Žáček tlumočí pohled občanských demokratů na náš post v Severoatlantické alianci. Mockrát díky, pane poslanče, také vám. Na shledanou.

Pavel ŽÁČEK, člen výboru pro obranu PS PČR /ODS/:
Děkuji za pozvání.