5. března 2018

Nevěřím, že by se jakákoli z demokratických stran chtěla zašpinit vládnutím s Babišem

(EuroZprávy.cz) Pro ODS je vláda s ANO nepředstavitelná zejména kvůli názorovým rozdílům, vysvětluje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Poukazuje také na to, že Babiš, který ve volbách získal necelou třetinu hlasů, se tváří, že má právo na jednobarevnou vládu.

 
Prvním čtením prošel návrh zákona o zdanění náhrad církvím. Myslíte, že bude zákon schválen?
 
Doufám, že ne. Schválit ho znamená okrást církve podruhé. Sedmdesát let po únorovém puči by to byl totální výsměch obětem komunistického bezpráví. Je to špatný a nemravný zákon a jeho předkladatelům chybí elementární morálka.
 
Argument, že zloděj někomu ukradne auto a dotyčný bude muset po jeho nalezení ještě zlodějovi zaplatit, v prvním čtení neobstál. Čím si to vysvětlujete?
 
Ale pro Babišovu hlasovací mašinu přece nebyly argumenty vůbec důležité. Zdanění církevních náhrad je Babišův politický handl s komunisty a extremisty, které potřebuje mít po ruce za každou cenu. A nějaké pochopení pro snahu napravit křivdy a zločiny komunismu se od bývalého agent STB ani nedá očekávat. Minulost po něm stéká jak máslo po teflonu.
 
Jaká byla Vaše reakce, když se ve Sněmovně nehlasovalo o možném odvolání Tomia Okamury z postu místopředsedy dolní komory?
 
Opět tu zapracoval pakt ANO, SPD a KSČM. Babiš, Filip a Okamura ve sněmovně vytvořili triumvirát, kde ruka ruku myje. O tom, že Okamura nemá co dělat ve vysoké ústavní funkci, měla ODS jasno už dávno před jeho zvolením. A jeho nehorázné výroky to jenom potvrdily.
 
Myslíte, že získá vláda Andreje Babiše v druhém kole hlasování o důvěře podporu?
 
Babiš si hledá levné sluhy a chce menšinovou vládu. ANO, SPD a KSČM hlasují společně od ustanovení sněmovny. Babiš si jen testuje, kdy bude ta správná chvíle, aby s tím mohl před veřejnost a od pana prezidenta má čas, tak kam by spěchal. Jemu je jedno zda je vláda v demisi nebo není. On si jede svou. Po zvolení komunisty Ondráčka do čela komise pro GIBS a záchraně Okamury před odvoláním je ale šance hnutí ANO na vládu s některou z demokratických stran nulová. ČSSD sice zahájila jednání, ale nevěřím, že se nechá kvůli pár pašalíkům dobrovolně vygumovat z politické mapy. A i Starostové z jednání nakonec vycouvali.
 
V prvním kole hlasování strany argumentovaly zejména tím, že neakceptují vládu, v jejímž čele je trestně stíhaný předseda. Před druhým kolem to však vypadá, že některé strany od této podmínky ustupují. Proč tomu tak je? Neztratí tím strany důvěryhodnost u voličů, když hlasují jednou tak, podruhé jinak?
 
Pro ODS je vláda s ANO nepředstavitelná hlavně proto, že si nerozumíme v zásadních programových otázkách. My chceme snížit daně, ale hnutí ANO náš návrh potopilo. Chceme zrušit EET, hnutí ANO nechce. Chceme 2 % HDP na obranu, opět to nepodpořili. My nechceme fiskální pakt EU, Babiš mu dal zelenou. Co se týká ostatních demokratických stran, nemám dojem, že by jejich ochota spolupracovat s hnutím ANO ve vládě před druhým kolem nějak zásadně vzrostla. A trestní stíhání Babiše jako argument proti vstupu do jeho vlády se naopak objevuje častěji.
 
Vy osobně jste prohlásila, že vládu s hnutím ANO nemůžete vyloučit na 100 %. Je takových hlasů ve straně více?
 
Vlastně jsem vám odpověděla v předchozí otázce. My si nerozumíme v zásadních programových prioritách. A pro ODS je nejdůležitější, aby prosazovala svůj program a to co slíbila voličům. Vše ostatní je až na druhém místě.
 
Troufnete si odhadnout, jestli bude mít Česká republika do léta stabilní vládu, která získá v Poslanecké sněmovně důvěru?
 
To se musíte zeptat toho, kdo tu vládu sestavuje. Ve volbách nezískal ani třetinu hlasů, přesto se Andrej Babiš tváří, že má právo na jednobarevnou vládu. To je nesmysl. Při rozložení sil v poslanecké sněmovně je jasné, že musí jít do nějaké formy koalice. Po všem, co se teď děje, ale nevěřím, že by se jakákoli z demokratických stran chtěla zašpinit vládnutím s Babišem. Důvěru potřebné většiny poslanců získá, jenom když se Babiš přizná k vládě s komunisty a Okamurou. Takový krok ale fatálně rozštěpí českou společnost, nemluvě o ztrátě kreditu v očích zahraničních partnerů.
 
Když se vrátíme k incidentu na jednání zastupitelstva Prahy 2, kde jste dala facku Danu Richterovi, požaduje od Vás omluvu?
 
Dan Richter je neskutečný hulvát, který už dlouho vulgárně uráží naši kolegyni ze zastupitelstva. Jestli se má někdo omlouvat, je to on.
 
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí