15. ledna 2018

Do vedení ODS chci přinést své zkušenosti z politiky na komunální a krajské úrovni

(MF DNES) Místopředsedou ODS byl na víkendovém kongresu občanských demokratů v Ostravě zvolen náměstek hejtmana a náměstek primátora Plzně Martin Baxa. Ten je také šéfem ODS v Plzeňském kraji a poslancem. Do vedení strany mu zřejmě zčásti pomohly dobré výsledky občanských demokratů v regionu v posledních krajských volbách i ve volbách do sněmovny. Někteří členové ODS vybízeli Baxu, aby kandidoval do vedení strany už delší čas, ale on váhal. Přes Vánoce si to rozmýšlel. Pak se v podstatě na poslední chvíli rozhodl a na regionálním sněmu ODS získal nominaci 8. ledna.

V některých zprávách z kongresu jste byl označen za novou posilu vedení ODS. V čem ji posílíte?

Výraz nová posila chápu jako nadsázku, zkratku. Já chci do vedení ODS přinést své zkušenosti z politiky na komunální a krajské úrovni, kde se pohybuji už patnáct let. Například nároky, jaké klade stát na obce, aniž by jim to nějak kompenzoval, může být v souvislosti s letošními komunálními volbami dobré téma.

Posílil jste své postavení ve straně a mluvíte o komunálních volbách. Počítáte s tím, že do nich v Plzni půjdete v roli lídra a kandidáta na primátora?

To bude záležet na rozhodnutí strany. Některá místní sdružení v Plzni chtějí, abych se role lídra pro komunální volby ujal. Nemůžu říct, že to vylučuji. Ale budu o tom muset s kolegy ještě diskutovat.

V únoru jsem slíbil uvolnit post náměstka hejtmana. Už máte jasno, kdo vás v té roli nahradí? Bude to Vladislav Vilímec?

Jasno v tom nemáme. Rozhodnutí padne až na společném zasedání regionální rady ODS a krajského klubu zastupitelů. Vladislav Vilímec je jedním z kandidátů.

O víkendu se konalo první kolo prezidentských voleb. Koho podpoříte v druhém kole?

Kongres přijal usnesení, ve kterém vyjadřuje jasnou podporu Jiřímu Drahošovi. Já to vítám.

ODS se znovu vyjadřovala k možnosti podpory menšinové vlády Andreje Babiše. Tu dál odmítáte. Nicméně může vzniknout časem i vláda většinová. Připadá v úvahu, že by v ní byla ODS?

Když Andrej Babiš komentoval jednání kongresu, řekl, že ODS k němu nevyslala žádný vstřícný signál. Řekli jsme, že menšinovou vládu nepodpoříme a Andrej Babiš s námi o žádných dalších variantách nejedná, žádné nám nepředkládá. Takže možnost vzniku vlády s ODS není na stole ani se nikde na obzoru nerýsuje.

Martin Baxa

poslanec PČR za ODS