15. ledna 2018

Babišovu vládu nepodpoříme ani v dalším pokusu

(Právo)


Pane předsedo, jak byste zhodnotil kongres ODS?

Na jeho začátku jsem říkal, že kongres ukáže silnou, jednotnou a odhodlanou ODS, a to se jednoznačně potvrdilo. Z kongresu odchází nově zvolené vedení se silným mandátem. Ale není to mandát pro vedení, je to mandát pro naši politiku, je to mandát pro to, abychom co nejlépe reprezentovali zájmy našich voličů, a to taky budeme dělat.

V jaké je teď ODS finanční kondici? Je potřeba něco zlepšit?

Naše finanční kondice je již několik let velmi dobrá. Dostali jsme se do pozice jedné z mála stran, která hospodaří s přebytkem, hospodaří viditelně, srozumitelně a dobře. A právě proto můžeme poukazovat na to, že se v našem státě dobře nehospodaří.

Pojďme k prezidentským volbám, co očekáváte od obou kandidátů od druhého kola?

Zůstává stále politický cíl ODS, aby na Pražském hradě nepokračoval Miloš Zeman. Já myslím, že jsme se k tomuto cíli přiblížili, tomu odpovídá i usnesení kongresu, které vyjadřuje podporu Jiřímu Drahošovi pro druhé kolo prezidentské volby. Myslím, že voliči dali sami v prvním kole najevo, že si přejí změnu, koncentrovali hlasy v rámci vyzyvatelů směrem k panu profesoru Drahošovi, a vytvořili tak podmínky pro to, aby ve druhém kole měl šanci na to, porazit Miloše Zemana.

Myslíte, že kdyby vyhrál Jiří Drahoš druhé kolo prezidentských voleb, změnilo by to také vyjednávání o vládě?

Počkejme, jak ty volby dopadnou a co to bude znamenat, jak se budou jednotliví politici a političtí aktéři chovat. V té zmatené situaci, která tu je, se to špatně odhaduje, ale nepochybně jste slyšeli z mých úst i z úst jiných představitelů ODS, že věříme v to, že volba někoho jiného než Miloše Zemana by výrazně změnila politiku v této zemi. Alespoň v tom smyslu, že bychom měli hlavu státu, která by respektovala ducha Ústavy a pravidla parlamentní demokracie.

Hodně delegátů vašeho kongresu ale veřejně přiznalo, že Jiří Drahoš pro ně kandidát není a že budou volit Miloše Zemana.

Usnesení schválil kongres naprosto drtivou většinou. Tady nejde o to, že ve druhém kole je kandidát, z kterého by byli členové a voliči ODS nadšeni. Tady jde o to, že náš politický cíl je porazit Miloše Zemana a náš politický cíl je mít hlavu státu, která plní svoje funkce a respektuje Ústavu a parlamentní demokracii. A tohle Jiří Drahoš splňuje. Proto také to jednoznačné usnesení našeho kongresu. My respektujeme také rozhodnutí voličů v prvním kole, kteří rozhodli, že chtějí, aby vyzyvatelem Miloše Zemana byl Jiří Drahoš. A rozhodli to poměrně jednoznačně nebo velmi silně. A k tomu se také vztahuje rozhodnutí kongresu.

Vy jste se na kongresu vymezili také proti jakékoli podpoře menšinové vlády…

Kongres přijal usnesení, že nepodpoříme jednobarevnou vládu Andreje Babiše v tomto ani v dalším pokusu. Myslím, že to stanovisko je naprosto jednoznačné.

(Autor: Pavel Karban)

Petr Fiala

předseda ODS