15. prosince 2017

Na neziskových organizacích si někdo udělal byznys. Sportovní kluby přitom bojují o existenci

(Radiožurnál) Jeden z návrhů na změny ve státním rozpočtu na rok 2018 vyvolal velkou debatu. Sedm milionů korun, se kterými se počítá na dotační podporu projektů neziskových organizací týkajících se rovnosti mužů a žen, by mělo jít do sportu. Autor návrhu je poslanec za ODS Jakub Janda. Podle návrhu Jakuba Jandy by mělo jít zmíněných sedm milionů do kapitoly všeobecná sportovní činnost. Pro tu návrh rozpočtu přitom vyčleňuje zhruba tři a půl miliardy korun. „Sport je v naší republice neustále podfinancovaná záležitost,“ argumentuje Janda ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

 
 
Vyzdvihuje také, že pro kluby je dnes 20 nebo 30 tisíc korun existenční, z toho důvodu tam chce peníze přesunout. „Nepovažuji rovné příležitosti žen a můžu za to, aby to mělo svoji zvláštní kapitolu státního rozpočtu,“ upozorňuje.
 
„Neziskové organizace tady rostou jako houby po dešti, někdo si na nich udělal svůj byznys,“ myslí si Jakub Janda. Jmenuje také projekty, které byly v roce 2017 podpořeny – Stručná historie žen v umění a jejich současnost, Zapojení žen do snižování dopadů klimatické změny, Soutěž Genderman.
 
Poslanci navrhují přesuny v rozpočtu za téměř 100 miliard korun, dotknout by se mohly platů učitelů
 
„Naopak nebyly podpořeny projekty jako Komplexní řešení domácího a sexuálního násilí, Šance pro všechny - Domov bez násilí,“ vyzdvihuje.
 
Pokud ale projde jeho pozměňovací návrh, tak například ani Domácí násilí nebude v příštím roce moci požádat o žádnou dotační podporu. „Žádají z jiné části státního rozpočtu, jsou dotovaní ministerstvem práce a sociálních věcí,“ dodává.
Jakub Janda

poslanec PČR