16. listopadu 2017

Proč jsme vytvořili Demokratický blok? Nebudeme nečinně přihlížet tomu, jak ANO netransparentně jedná-nejedná

(www.ods.cz) Andrej Babiš se v inzerci v tisku chválí, že „maká na vládě“. Já nic takového nevidím. Zato vidím jeho snahu ve spolupráci s prezidentem Zemanem protlačit za každou cenu menšinovou vládu ANO. O získání většiny v Poslanecké sněmovně se ani nesnaží.

 
Od voleb uběhl takřka měsíc, ale vítězná strana není schopna (nebo nechce) předložit žádnou konsenzuální dohodu o uspořádání Poslanecké sněmovny. Také proto jsme ustanovili v Poslanecké sněmovně společně s kolegy z KDU-ČSL, TOP 09 a STAN tzv. Demokratický blok. Přebíráme iniciativu a chceme pomoci rozumnému a standardnímu sestavování orgánů Poslanecké sněmovny. Demokratický blok sdružuje podle jednacího řádu sněmovny poslanecké kluby uvedených stran výlučně pro účely voleb konaných na ustavující a následných schůzích Poslanecké sněmovny. Nejedná se o žádné spojení čtyř klubů do jednoho, natož o zárodek nějaké předvolební koalice. To je jen přání některých novinářů, teoretické úvahy, které nejsou na pořadu dne.
 
Postup v rámci Demokratického bloku je konkrétní a realistický. Demokratický blok jasně řekl, co chce a s kým o tom chce jednat. Čekáme, jak se k tomu postaví ostatní politické subjekty. Nebudeme nečinně přihlížet tomu, jak ANO netransparentně jedná-nejedná. Na rozdíl od SPD, KSČM a bohužel i Pirátů nebudeme podporovat na místo předsedy PSP kandidáta hnutí ANO Radka Vondráčka, protože to znamená dát i třetí pokus o sestavení vlády do rukou Andreje Babiše. Nechceme hrát mediální hry, nechceme podrážet naše partnery ani konkurenty, ani obstruovat ustavení PSP. Chceme, aby Poslanecká sněmovna fungovala a aby bylo zároveň zřejmé, kdo je připraven dát Andreji Babišovi neomezenou možnost vládnout. Aby bylo jasné, kdo podporuje mocenský pakt Andreje Babiše a Miloše Zemana a jejich budoucí vládu.
Petr Fiala

předseda ODS