14. listopadu 2017

Řešením není blokáda, ale narovnání pravidel

(www.ods.cz/region.prazsky) Zítra zasáhne obyvatele Prahy v krátké době už druhá protestní akce taxikářů proti alternativním přepravcům. Řidiči taxíků oprávněně kritizují neférovou regulaci a nečinnost vedení metropole. ODS ale nesouhlasí s formou protestu. Řešení vidí ve změně regulace, která taxikářům ubere zbytečné povinnosti a alternativním službám dá jasná pravidla.

„Problém je ve špatné regulaci. Klasické taxíky stát reguluje hodně, ale po řidičích Uberu nechce prakticky nic. Primátorka Krnáčová i ministerstvo dopravy se snaží problém maximálně tak vysedět,“ komentuje spor kolem alternativních přepravních služeb předsedkyně klubu pražských zastupitelů ODS Alexandra Udženija. 
 

„Město má spolu se státem hledat vhodnou legislativní cestu, jak ubrat taxikářům zbytečné povinnosti a dát alternativním službám jasná pravidla. To se bohužel neděje. Na stole neleží žádné konkrétní návrhy, o kterých by bylo možné vést vážnou diskusi,“ vysvětluje Udženija. Podle ní by se mohlo Česko inspirovat v Estonsku, které jako jedna z prvních zemí přišlo s legislativními změnami, které vyváženě reagují na nástup digitální ekonomiky v osobní přepravě. 
 

Navzdory kritice laxního přístupu primátorky k vyhrocenému sporu, jehož obětí jsou především občané hlavního města, ODS vítá její návrh přenést problém z ulice k jednacímu stolu. „Situace se vyhrocuje, a proto má smysl hledat řešení u kulatého stolu. Na stole ale musí ležet varianty legislativních změn. A za stolem musí sedět i opozice, aby byla garantována kontinuita i po komunálních volbách,“ konstatuje Alexandra Udženija.
 

Alexandra Udženija

předsedkyně klubu zastupitelů ODS při ZHMP

Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí

Štítky:
tisková zpráva