14. listopadu 2017

Pravomoci vlády bez důvěry je třeba omezit. Neměla by přijímat žádná vážná rozhodnutí

(www.ods.cz) Andrej Babiš a vítězné hnutí ANO se od samého začátku povolebního vyjednávání nepokouší o sestavení koaliční vlády s podporou Poslanecké sněmovny. Situaci mu výrazně ulehčuje i Miloš Zeman, který oznámil, že vláda bez důvěry může vládnout klidně 4 roky. Občanští demokraté proto na nejbližší možné schůzi Poslanecké sněmovny navrhnou usnesení, které zaváže vládu k tomu, aby se zdržela všech kroků nad rámec běžné správy jednotlivých resortů. Chystají se také předložit návrh zákona, který pravomoci vlády bez důvěry výrazně omezí.

„Po dvou týdnech, kdy byl Andrej Babiš pověřen jednáním o sestavení vlády, jsme se dozvěděli, že hnutí ANO chce mít jednobarevnou menšinovou vládu, že mu prezident Miloš Zeman už dopředu slibuje i druhý pokus a že není zcela vyloučena existence menšinové vlády bez důvěry parlamentu po celé čtyři roky," uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Podle nás je toto v rozporu s duchem ústavy, a proto na nejbližší možné schůzi Poslanecké sněmovny předložíme návrh usnesení, kterým vyzveme nově vznikající vládu, aby se zdržela všech kroků nad rámec běžné správy jednotlivých resortů. Předložíme také následně návrh zákona, který vládě bez důvěry či vládě v demisi některé kroky výslovně zakáže," dodal Fiala.

„Abychom měli možnost zabránit mocenskému paktu Babiš-Zeman a možné několikaleté vládě bez důvěry, je podstatné, aby byl předseda Poslanecké sněmovny z opoziční strany. Nejsme ve standardní situaci, kdy je jasná vládní většina. Nacházíme se v době, kdy člověk pověřený sestavením vlády rezignoval na hledání podpory Poslanecké sněmovny. Volba zástupce hnutí ANO do čela sněmovny znamená více moci pro Andreje Babiše. Tomu by se měly demokratické opoziční strany pokusit zabránit,“ zmínil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.