1. listopadu 2017

Události ČT: Vyjednávání o vládě pokračují

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.


Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT 1.


Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Předseda ODS Petr Fiala teď živě hostem Událostí. Dobrý večer, pane předsedo. Uvedl jste, že po schůzce s prezidentem jste si ponechali svá původní stanoviska. Bylo tedy to setkání alespoň v něčem přínosné?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer. Bylo to setkání, které bylo velmi věcné, pan prezident nás seznámil se svou představou. My jsme mu řekli, že nepovažujeme za vhodné, aby byl jmenován premiérem někdo, kdo nepřinese dostatečnou většinu, to je přece logické, tak má to podle ústavy být, že ten, kdo se chce stát premiérem, tak má mít za sebou potřebnou většinu v Poslanecké sněmovně, což tento případ není. Vysvětlili jsme také panu prezidentovi, proč nám připadá dobrý nápad, aby předseda nejsilnější opoziční strany byl za této situace předsedou Poslanecké sněmovny. Pan prezident trval na svých stanoviscích a s tím jsme se rozešli.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Zůstaňme u té menšinové vlády. Vy ji tedy odmítáte. Většinovou ale za současné situace sestavit nelze. Jaké řešení tedy navrhujete, co by mělo přijít?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já nevím, jestli nelze sestavit většinovou vládu. Podle nás se o to Andrej Babiš ani nepokusil. Tady se rozdávají málem podle ankety na sociálních sítích ministerské funkce, ale já nevím, že by probíhalo nějaké seriózní jednání o vytvoření většinové vlády. To, že se tady pan prezident Zeman s Andrejem Babišem domluvili na tom, že to bude menšinová vláda, která ani možná nemusí získat podporu, to je možné, ale rozhodně to není normální a neměli bychom si říkat, že to je normální. Je to divná situace. A já nevím, že by ve sněmovně hnutí ANO vyjednávalo nějakou podporu nebo se snažilo o sestavení většinové vlády.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pojďme tedy k té podpoře. Jak reálné za současné situace je, že by v Česku mohl určitý čas vládnout menšinový kabinet bez důvěry. Co byste v takovém případě dělali vy?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pokud by taková situace nastala, tak určitě není v souladu s duchem ústavy. A já doufám, že takovou situaci ani pan prezident Zeman nepřipustí. Pokud prostě vláda nezíská podporu, a tak to má být, že má vláda většinovou podporu v Poslanecké sněmovně, tak musí skončit a pak bude následovat druhý pokus. Zatím jsme před tím prvním krokem a já bohužel ani nevidím, že by tu byla snaha naplnit ústavu a snažit se o to, aby to byla většinová vláda.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pojďme k tomu, co jste zmiňoval na začátku. Říkáte, že jako druhá nejsilnější sněmovní strana, navíc opoziční, máte nárok na post předsedy sněmovny. Zdůvodněte proč? Taková situace v české historii nastala jen třikrát a vždy proto, že to z nějakých důvodů potřebovala sama koalice a koneckonců pro tento záměr vy samotní nemáte podporu.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano, je to naše nabídka, návrh těch důvodů je celá řada. Samozřejmě jsme v situaci, kdy jedna strana je poměrně dominantní. Hnutí ANO, chce mít jednobarevnou vládu, chce mít všechno. My tvrdíme, že za této situace je rozumné, aby opozice stála v čele Poslanecké sněmovny a garantovala to, že parlament bude plnit všechny své funkce včetně kontrolní. Pak je tu taky argument toho třetího pokusu. My teď slyšíme, že i když Andrej Babiš nemá většinu, nepřichází s většinou za panem prezidentem, tak bude mít první pokus, bude mít druhý pokus. No a když bude mít hnutí ANO předsedu Poslanecké sněmovny, tak bude mít Andrej Babiš i třetí pokus. Tohle prostě není v pořádku. Jsme ve zvláštní situaci, tak my navrhujeme z této situace východisko, a to je, aby předsedou Poslanecké sněmovny byl reprezentant opozice.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Říká Petr Fiala, předseda ODS. Děkuju vám. Na shledanou.

Petr Fiala

předseda ODS