16. srpna 2017

Události, komentáře: Ekonomika v kondici a volební sliby

(ČT 24) HDP opět překonalo všechna očekávání a ve druhém čtvrtletí pokračovalo ve výjimečném růstu. Podle levicových politiků je tak teď víc než kdy předtím čas dorovnat lidem hubená léta a úspory z doby krize. Odbory trvají na výrazném růstu platů, premiér Sobotka mluví o desetině navrch ve státní správě. Senátoři zase dnes posvětili až tříměsíční placené ošetřovatelské volno nebo nižší doplatky na léky pro rodiče a důchodce. Pravicová opozice změny kritizuje jako rozhazovačné a vyloženě předvolební úplatky voličům. Má stát na to, aby svým občanům takto přilepšil? Nedoplatí na to za pár let? Jsou peníze a úlevy rozdělovány racionálně, nebo by jiné formy pomohly víc? A jak moc se do současných rozhodnutí vkrádá předvolební čas? Téma duelu Událostí, komentářů ČT24 pro předsedu senátorského klubu ODS Miloše Vystrčila.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

 

David BOREK, moderátor:
Hezký večer. Lidem se otevírá možnost postarat se o vážně nemocné příbuzné za peníze. Senát podpořil až tříměsíční ošetřovatelské volno doprovázené sociální dávkou, která se rovná 60 % základu příjmu. Zaměstnavatelé budou muset až na výjimky volno poskytnout, podnikatelé a někteří senátoři úpravu kritizují.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
To je zákon, který přinese jenom praktické komplikace, jednak bude docházet k podvodům, že lidi budou toho zákona zneužívat a pro zaměstnavatele bude neuvěřitelná situace, kdy za ním přijde zaměstnanec a říká - tak mějte se hezky, 3 měsíce mě neuvidíte, já hlídám babičku.

David BOREK, moderátor:
Horní komora dnes schválila ještě další úlevy, třeba nižší limity doplatků na léky.

Miloslav LUDVÍK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Nemoci nejvíce chodí po těchto skupinách lidí, to znamená, po dětech a po lidech nad 65 let a ještě specificky po lidech nad 70.

Peter KOLIBA, senátor /nestr. za ANO/:
My se máme relativně dobře v dnešní době a měli bychom právě i touto formou vyjádřit jakousi pomoc těm sociálně slabším a nemocným lidem.

David BOREK, moderátor:
Našimi hosty pro náš zamýšlený a očekávaný duel jsou předseda Senátu za ČSSD Milan Štěch. Vítám vás.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Dobrý večer.

David BOREK, moderátor:
A předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil. Vítejte.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu strany /ODS/:
Dobrý večer.

David BOREK, moderátor:
Pane Štěchu, no, dobře, tak, jak rozumět tomu načasování? Do voleb zbývá už vlastně jenom několik týdnů a tady se schvaluje úplně na konci volebního období se schvaluje nějaká sociální dávka?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Není to poprvé, co vládní koalice dospěje k nějakému kompromisu, předkládá návrh, když už je, jak se říká, za 5 minut 12. Není to poprvé u této vlády a není to poprvé u vlád obecně.

David BOREK, moderátor:
Teď jste mluvil jako politolog, dobře, na to jsem si mohl pozvat politologa. Já se ptám vás jako politika. Jak věrohodné to je...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Jaký je rozdíl mezi politikem a politologem, když to je pravda?

David BOREK, moderátor:
Vy jste aktér toho dění, vy nejste pozorovatel, vy jste aktér toho dění.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
V konečné fázi.

David BOREK, moderátor:
Ano, tak se vás ptám znovu, jak to brát seriózně, když na konci volebního období poté, co ČSSD je 4 roky vládní stranou, má výraznou pozici v Senátu, se toto odhlasuje?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Protože se odhlasovalo v minulosti řada věcí, řada kroků a samozřejmě na toto musela být shoda, ta shoda v koalici trvala delší dobu a také je potřeba, aby tomu odpovídaly ty makroekonomické výsledky a ty víte i na základě dnešních zveřejněných dat, že jsou poměrně příznivé. Takže z tohoto důvodu ten čas nazrál, samozřejmě je to před volbami, má to některé i toto dopady, já to nevylučuji, ale nemohu říci, že by to byl prioritní zájem, záměr, protože ta snaha ty úpravy zákonů přijmout, byla už před několika lety.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu strany /ODS/:
Já nevím, co na to mám říci, než znovu zopakovat ten náznak, pane redaktore, který vy jste tady už vyslovil, že to trošku zavání jakýmsi nakupováním voličů. A řekl bych, že takovýmto důkazem toho, že tomu tak je, je i to, že ty zákony nejsou v některých případech dobře připravené. A dokonce musíme i v Senátu buď opravovat nebo dokonce vracet. Dneska se to stalo dvakrát. V jednom případě to byl zákon o zaměstnanosti, kde jsme zachraňovali to, co nezvládl ministr financí a ministryně práce a sociálních věcí. A v jednom případě to byl zákon o řízení a kontrole veřejných financí, který jsme dokonce museli i vrátit, protože nebyl dobře připravený.

David BOREK, moderátor:
ODS nikdy nedělala před volbami některá gesta? Já si tak matně pamatuji na daňové prázdniny pro živnostníky?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu strany /ODS/:
Já si myslím, že i ODS v některých případech se snažila nějakým způsobem přilákat před volbami voliče a možná, že dělala i nějaká gesta, na druhé straně jsem přesvědčen, že zodpovědný politik se pozná podle toho, že to s těmi gesty nepřehání a pokud je provede, tak by to mělo být takovým způsobem, aby to skutečně bylo prospěšné a přinášelo to nějaký užitek. A já si u některých těch zákonů, které jsme dneska přijali, byť ne třeba hlasy senátorů ODS, nejsem jistý tím, že to ten užitek přinese.

David BOREK, moderátor:
Já mám takový žánr, když mám vždycky duel, že ten začátek, ty první minuty je takový rozstřel, protože oba dva přicházíte, a je to logické, je to správné, z nějaké politické strany nebo z nějakého politického části spektra, ale teď konkrétněji od toho rozstřelu. Vy jako senátoři ODS jste kritizovali, že ten zákon bude zneužívatelný, myslím tu pečovatelskou dávku. Buďme konkrétní.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu strany /ODS/:
První problém a riziko, které tam v tom zákoně je a nakonec to říká i Hospodářská komora a i Asociace malých a středních podniků je v tom, že je tam velmi široké spektrum těch, kteří ten zákon budou moci využívat, to znamená, budou moci býti těmi ošetřovateli té osoby dlouhodobě nemocné. Druhé riziko, které tam je, vychází vlastně z vyjádření premiéra, který říká, že si myslím, že tento zákon do jisté míry by mohl nahrazovat služby, které poskytují léčebny dlouhodobě nemocných nebo i nemocnice. To si myslím, že není fér, pokud někdo chce ty úkoly, které mají plnit nemocniční zařízení, převést na podnikatele, kteří tím pádem mohou přijít i o své klíčové zaměstnance. To znamená, to jsou takové dva na úvod důvody, proč si myslím, že to není dobře promyšleno, tím neříkám, že ta myšlenka je špatná.

David BOREK, moderátor:
Zareagujte na to prosím, na ty dvě konkrétní výtky.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Já nevím, proč bychom my Češi měli být horší než Rakušané? V Rakousku tento model funguje. Ta dávka u nás je podstatně nižší než v Rakousku. Já si myslím, že když vezmete průměrnou rodinu nebo průměrný výdělek, tak 60 %, to je velký propad. Takže lidé se budou k tomu kroku čerpání této dávky, která se čerpá z nemocenského pojištění, se budou rozhodovat tehdy, když skutečně bude nouze nejvyšší. A bude se to týkat případů, kde bude jasná lékařská zpráva a ten člověk bude muset být předtím aspoň týden v nemocnici hospitalizován. Já si myslím, že není potřeba se tady strašit, uvidíme, jaká bude praxe. A znova říkám, vyspělé země to mají a je to snaha skutečně, aby ten člověk, který má ty problémy, je nemocný, bylo o něj postaráno, můžou to být děti, můžou to být staří lidé a ta věc, kterou jste pane kolego jako zmiňoval, popravdě řečeno třeba léčebny pro dlouhodobě nemocné, ty náklady jsou tam poměrně vysoký a někdy tam ti lidé jsou proto, že nikdo jiný v té rodině se o něj nemůže postarat a ta rodina, pokud má podprůměrné nebo průměrné příjmy, tak pro ně přijít, si vzít neplacenou dovolenou, je velmi obtížné. Takže pojďme to vyzkoušet, uvidíme. A je to krok, který je, bych řekl, v sociálně vyspělých zemích celkem běžný.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu strany /ODS/:
Jenom krátká reakce, pan předseda mi nahrál. V Rakousku to tak je s tím ale, že tam musí dávat souhlas zaměstnavatel, s tím, aby ten člověk mohl jít dlouhodobě ošetřovat svého příbuzného. S tím, že samozřejmě podle mého názoru a podle informací, které mám, není ani tak široký ten okruh těch, co mohou ošetřovat, a to bych řekl, že je velmi podstatné. A co se týká těch léčeben, já jsem to pochopil tak, že zákon není myšlený, abychom se tímhle způsobem starali o starší lidi, ale je myšlený tak, že by se měli lidi starat o své blízké v okamžiku, kdy jsou postiženi nějakým úrazem nebo nějakou nenadálou nemocí nebo příhodou, kdy potom je rozumné, že mají tuto možnost. A teď vás možná překvapím, já bych se přimlouval v tomhle tom zúženém formátu dokonce za vyšší dávku, než je 60 %. Proč ne 100 %, klidně, ale ať to schválí zaměstnavatel a ať je to zúžené.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Zaměstnavatel samozřejmě tam má velké pravomoci, velké možnosti. Není to tak, jak jste to naznačil. Ten zaměstnavatel, je dokonce obava, že ten jeho souhlas, to jeho vyjádření je příliš velká možnost pro něj. Já myslím, že se bude hledat určitý kompromis, protože lidé si dneska poměrně dost, zejména, když ta práce je dobře placena, si jí váží a nebudou si chtít svého zaměstnavatele naštvat. Já myslím, že jsou schopní ti zaměstnavatelé i ti lidé, kteří jsou u toho zaměstnavatele respektovaní, že jsou schopní se domluvit a důležité je, že ten zaměstnavatel to nebude muset hradit ze svých nákladů a že to bude z toho nemocenského pojištění. A já se domnívám, že to nebude mnoho případů. A znova říkám, po čase uvidíme, jak to bude fungovat, ale opravdu, vám se to jistě také, pane kolego, stalo, že přicházejí lidi a mají zoufalou situaci, že mají doma člověka nemocného a nemá se o něj kdo postarat a ví, že by mu ta péče od nich ty dva, tři měsíce po té nemoci, po tom výkonu, že by mu velmi, velmi pomohla. Takže, jak říkám, nic mimořádného ve vyspělých zemích.

David BOREK, moderátor:
Čili model, že někdo si najde ve svém okolí babičku, snachu, tchyni, ta se hodí marod a potom bude mít 60 % platu a melouchy a pomocí fušek si bude dorovnávat příjem, to se nemůže stát?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Vy hodně teda máte o lidech asi škaredý smýšlení, ale je to vaše právo.

David BOREK, moderátor:
Znáte film Farářův konec, kde vede dialog duchovní s funkcionářem, duchovní říká: lidé jsou a priori hříšní, funkcionář říká: lidé jsou a priori svatí.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Vy jste tady slyšel a jistě víte, že v tom zákoně je, že tam musí být týden hospitalizace, musí tam být vyjádření zdravotníků, musí tam a bude tam souhlas zaměstnavatelů a věřte mi, že to bude v úrovni vzájemné dohody. Já jsem o tom plně přesvědčen.

David BOREK, moderátor:
Pojďme to přece jenom rozšířit, protože toto, i když je to zajímavé téma, je to novinka, tak to asi není úplně jediná věc, kterou bychom dnes měli probrat. Ten základní argument, který vlastně zmínil pan Štěch skoro v první odpovědi, ekonomice se daří dobře, a i to je důvod, proč to přichází až v této části volebního cyklu, to dává smysl, 4 % růst HDP, tak, proč do toho nejít? Proč to třeba slovy pana Štěcha nevyzkoušet?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu strany /ODS/:
Já nevím, já si myslím, že většinou je to tak, že pokud se někomu dobře daří, tak v první řadě by si měl uvědomit, že to není na věky a že by se mělo některé peníze šetřit nebo třeba i splácet dluhy a pokud potom ty peníze chci využít, které nyní mám, protože se mi daří, tak bych je měl využívat maximálně efektivně a tam, kde jsou potřeba a já z těch zákonů, které my přijímáme, ten pocit nemám a teď jsme se o jednom bavili a já znovu musím poznamenat, že ten souhlas zaměstnavatele v Poslanecké sněmovně vypadl z toho zákona, není tomu tak. Ale je to potřeba říct, jak to je a ne, že tam je. Je tam možnost veta v nějakých krajních výjimečných případech, nikoliv souhlas zaměstnavatele.

David BOREK, moderátor:
Ale abych to shrnul, tu první polovinu vaší odpovědi i robustní ekonomický růst, který zažívá Česko teď, podle vás není důvodem proto tuto libůstku zavádět do sociálního systému České republiky?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu strany /ODS/:
Je potřeba ten robustní ekonomický růst využít k tomu, abychom si hospodařili na horší časy, abychom případně spláceli dluhy a potom investovali tam, kde to je nejvíc potřeba, například učitelé, zdravotní personál, jako to by se mělo posuzovat s těmi ostatními věcmi, které tady navrhujeme.

David BOREK, moderátor:
Vy jste použil tu frázi nebo slovo pojďme to zkusit, ale ono to tak není, pane Štěchu, ono to není tak, že by to bylo v tom zákoně napsáno: bude to platit pokusně na pár let pouze, pokud se ekonomice bude dařit. Ono to bude platit na furt s prominutím, pokud to někdo nezmění. Dává to smysl i pro horší časy? Za pár let může být ekonomika v horší kondici.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Já jsem to řekl v té naší diskusi, polemice. Já věřím, že ten systém vydrží, že obstojí a samozřejmě, pokud by byl zneužíván, jak jste tady naznačoval i vy, tak politická reprezentace, která tu bude, se tím bude zabývat a bude dělat buď korekce, nebo to může i zrušit.

David BOREK, moderátor:
Dobře, ale proč to nedat do toho zákona rovnou? Proč do toho, když teda používáte, když neustále jako argument používáte to, že ekonomice se daří, tudíž na to teď máme, tak proč ten zákon nestanovit tak, že to platí v uvozovkách pokusně na tři roky a pokud nebude za tři roky ekonomický růst dostatečný, tak to automaticky přestane platit?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Takhle se to nedělá nikdy a myslím si, že by to bylo velmi zavádějící. Bylo by to...

David BOREK, moderátor:
Třeba milionářská daň nebo daň pro bohaté za bývalé vlády byla zavedena také dočasně.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
To je něco jiného. To bylo opatření, které mělo řešit nějaké makroekonomické nebo finanční problémy zejména veřejných rozpočtů. Takže já si myslím, že to je úplně něco jiného. A já jsem přesvědčen, že je potřeba skutečně, my se asi shodneme v tom, ten růst využít k věcem, jako je například investice, zejména reinvestice, k tomu se postaralo to, aby neodcházelo tolik peněz z České republiky. A za další, myslím si, že velmi dobrá investice je do občanů, do zaměstnanců po všech stránkách včetně nárůstu mezd. Podívejte se, dneska ten náš velký růst je, řekl bych, výborně rozložený, jsou tam investice, je tam zahraniční obchod a je tam nárůst vnitřní spotřeby, poptávky, kterou můžeme zajišťovat i díky růstu mezd. A teď je ta doba, kdy my se skutečně můžeme rychleji začít přibližovat nebo bychom se měli přibližovat v západní Evropě. Máme výkonnost 88 % průměru Evropské unie, platy máme podstatně, podstatně a mzdy podstatně nižší a já bych moc prosil, abychom v rámci politické reprezentace hledali cesty, jak tuto dobu využít k růstu reálných mezd a platů.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu strany /ODS/:
Já souhlasím s tím, že máme využít ekonomických růstů k rozvoji České republiky i hospodářství. Jak jsem říkal, myslím si, že takové investice do oblasti vzdělání, což jsou například i ty platy učitelů nebo do oblasti zdravotnictví, což je zdravotnický personál, zejména střední zdravotnický personál, je odůvodnitelný, na druhé straně je potřeba to dělat na základě analýzy. Když se podíváte na ty zákony, které jsme dnes probírali a schvalovali, tak tam žádná analýza toho, jak to do budoucna bude vypadat a z jakých důvodů se ty věci dělají, to znamená, kolik máme postižených, kolik máme těch, co potřebují zrovna tento způsob dotací, tam nenaleznete. A já si myslím, že pokud nějaké peníze dneska máme, protože se ekonomice daří, což je zejména zásluha zaměstnavatelů a zaměstnanců a případně osob samostatně výdělečně činných, tak bychom měli velmi dobře zvažovat, jakým způsobem je využijeme. A jak si myslím já, že bychom je měli využít, to už jsem tady říkal.

David BOREK, moderátor:
Výroky pana Zaorálka, které vlastně s tím souvisejí a které jsou kritizovány z některých podnikatelských a politických kruhů, zdůrazněme tedy, teď je vlastně vidíme, bavíme se o otázce minimální mzdy a slušné mzdy a to, co je či není darebáctví. Vaše hodnocení.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Já podporuju ten atak na ten růst mezd, tam musí být a teď jsou pro to dobré podmínky. Víte, u nás strašně často se používá slovo vlastenectví. Samozřejmě vlastenectví souvisí se zlomovými okamžiky z naší země, obrany naší celistvosti, naší suverenity. Ale já si myslím, že určité vlastenectví je to, aby se lidé, kteří můžou pomoci tomu, aby tady třeba více zůstávalo prostředků v naší zemi, lidé, kteří zaměstnávají a mají velké zisky a ty zisky se odvádějí do zahraničí, aby tito lidé se postavili za ty naše zaměstnance, aby tady více prostředků lidem za tu odvedenou práci, protože je špičková, je na evropské úrovni, máme dobrou výkonnost. Takže já i vlastenectví vidím v tom, že se ti lidé budou snažit, aby tady více u nás těch prostředků zůstávalo. Že se zavděčí zahraničními vlastníku, to je možná osobní prospěch pro některé jednotlivce, ale my potřebujeme, aby tady byl prospěch pro většinu dobře, kvalitně pracujících lidí. A z tohoto pohledu já si myslím, že i Luboš Zaorálek to takto mínil, použil slova, kterých jste si tím pádem všichni všimli a ono to jinak bohužel nejde. Když někdo mluví vyloženě slušně, což já se dlouhodobě snažím, tak jako to není bráno vážně, takže já v tomto pana Zaorálka podporuji, neříkám, že by všechny slova přesně takhle použil, ale myslím si, že byly vcelku na místě.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu strany /ODS/:
Já výrok pana ministra Zaorálka, že cituji: „Neplatit zaměstnancům slušnou mzdu, je darebáctví," považuji za neuvěřitelný, protože přece každý zaměstnavatel nebo většina zaměstnavatelů ví, a my například máme v Senátu pana zaměstnavatele Hlavatého, že největším bohatstvím zaměstnavatele je jeho zaměstnanec, spokojený zaměstnanec, dlouhodobě spokojený zaměstnanec a podezřívat zaměstnavatele z toho, že oni chtějí takzvaně udusit své zaměstnance, je první krok k tomu, abychom tady začali řídit úplně všechno a všechny. A kdybych to měl nějak replikovat, tak trošku mám pocit, jestli tedy v některých oblastech a já jsem tady už zmiňoval z hlediska a smýšlení pana Zaorálka není tím darebákem teda ten stát v čele s panem premiérem, protože tady máme několik resortů, kde zrovna dle toho, jak já jsem pochopil slova pana Zaorálka, ta slušná mzda není poskytována.

David BOREK, moderátor:
Ještě na závěr mi, pane Štěchu, řekněte, je to hezké vlastenectví a myslím si, že pod to se podepíše každý a i vlastně pod to, že chce mít vyšší mzdu, ale reálně se to změní? Chápu správně, že v této zemi nemusím vyslyšet ten váš apel na vlastenectví a můžu dávat svým lidem, když mám firmu, prostě tu nejnižší možnou mzdu, je to tak? Můžou si myslet, že jsem darebák, ale vlastně nic /souzvuk hlasů/.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Samozřejmě můžu, ale jsou tady některé nástroje, které jsou ve světě běžné, jsou to minimální mzdy, jsou to minimální tarify.

David BOREK, moderátor:
Ano a když toto splním, tak sice můžete říkat, že jsem darebák, ale...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Samozřejmě taky jde o to to veřejné mínění a já si myslím, že slušný zaměstnavatel stojí o dobré mínění. Je tady taky společenská zodpovědnost podniků. To obsahuje právě i ten přístup k těm zaměstnancům. Já myslím si, že opravdu ti špičkoví zaměstnavatelé si uvědomují, že když mají kvalitní zaměstnance, dobře placené, takže se jim to dlouhodobě vyplatí. Ale je tady také skupina zaměstnavatelů nebo manažerů, kteří se chtějí zavděčit tomu vedení, které je třeba v zahraničí, chtějí dokázat, jak snižují personální náklady a ti lidé tam mají velmi nízké mzdy, na ty je potřeba poukázat. Také pan premiér teď říkal, že bude hovořit s francouzským premiérem o tom, když Francouzi nás kritizuje za dumping, což mají určitým způsobem pravdu, tak že také je potřeba, aby francouzské firmy tady šly příkladem, v tom to je.

David BOREK, moderátor:
Teď jenom, já jsem se možná chytil do takové časové pasti, protože teď už tedy přetékáme, myslím časově, ale tak ten francouzský premiér s tím zmůže co?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Samozřejmě, že ten francouzský premiér může hovořit s těmi svými podnikateli, vytvářet společenský tlak. Podívejte se, dneska i ty dobré makroekonomické výsledky ovlivňuje společenská nálada. Pokud je optimističtější, pokud je pozitivnější, tak lidé mají větší důvěru, investují, realizují nějaké investice, kupují věci. Já si myslím, že jsou to velmi důležité věci, vůbec je nepodceňujte.

David BOREK, moderátor:
Ale to dává smysl, protože společenský tlak je věc, která možná není měřitelná exaktně, ale je, existuje.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu strany /ODS/:
Nezlobte se na mě, francouzský premiér s tím zmůže to, že začne znárodňovat a potom budeme všichni chudí. To je jediná možnost, jak dosáhnout všude mezd, které bude regulovat stát, jinak to skutečně musíme nechat tomu trhu a musíme věřit tomu, že ti lidé...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Příklad, podívejte se padesátý, šedesátý léta Německo, Erhardova politika, Adenauerova ...

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu strany /ODS/:
…vědí, že pokud budou fungovat ve firmě a prosperovat, tak se musí postarat o své zaměstnance. Pokud to někdo nedělá, tak zkrachuje, čím dříve, tím lépe.

David BOREK, moderátor:
A nám už by zkrachoval náš časový harmonogram, našeho pořadu, takže já musím to ukončit, Milan Štěch a Miloš Vystrčil, děkujeme, že jste přišli, na shledanou.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Děkujeme za pozvání, na shledanou.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu strany /ODS/:
Děkuji za pozvání. Na shledanou.

Miloš Vystrčil

místopředseda strany
předseda senátorského klubu