15. července 2017

Babiš v příští vládě být nemůže

(Právo) Zabránit vytvoření jednobarevné vlády ANO i návratu jeho lídra Andreje Babiše do kabinetu. To bude podle předsedy ODS Petra Fialy v říjnových sněmovních volbách klíčové. V rozhovoru pro Právo dále řekl, že by bylo zklamáním, kdyby v nich ODS dostala méně než deset procent hlasů.


Některé průzkumy naznačují, že ODS roste, dostala se dokonce i na druhé místo za ANO. I tak má ale okolo deseti procent. Není to stále málo?

Pro mě je podstatné, že ODS jako jedna z mála stran v preferencích roste. To, co děláme, oslovuje voliče a zvyšuje se naše podpora. To je pozitivní. Ale nepřikládám tomu velkou váhu, protože jediným rozhodujícím průzkumem veřejného mínění jsou pro mě volby. To, že se tu objevuje podpora pro naši politiku, je zjevné. Ty zprávy z průzkumů jsou ale dvě: jedna je tato, a druhá – ta už pro mě potěšující není – je, že tu hrozí jednobarevná vláda Andreje Babiše s podporou komunistů. Což je politické dno, před kterým už nějakou dobu varuji. O to větší důvod, abychom se snažili mít co nejsilnější mandát. 

Jak si vysvětlujete, že ANO stále převyšuje ostatní – jak vy říkáte – demokratické strany o desítky procent?

Nebezpečí, před kterým varuji, je reálné. Ale mnohokrát se ukázalo, že čísla z průzkumů neodpovídají realitě, a opravdu nebudu urážet voliče tím, že budu říkat, že tu jsou nějaké průzkumy a takhle dopadnou volby. Lidé se průzkumy neřídí. Budou se teprve rozhodovat a pro mě je důležité přesvědčit je, že pokud chtějí mít nižší daně, vyšší příjmy, pokud chtějí méně byrokracie a více svobody, tak mají volit ODS. Průzkumy chápu jen jako pomocnou informaci, jíž nepřikládám velkou váhu. Čemu ji ale přikládám, jsou tendence. Vidím-li dlouhodobě, že roste podpora ODS, ale stejně tak že hrozí jednobarevná vláda ANO s podporou KSČM, tak to jsou pro mě zprávy, které musím brát vážně. Není to malování čerta na zeď. Na Slovensku taky před několika lety měl Fico se svou stranou v průzkumech kolem třiceti procent a nakonec měl přes čtyřicet a jednobarevnou vládu. Vládě s podporou komunistů nebo vtažení komunistů do vlády, jak zase slibuje ČSSD, je třeba zabránit. A dnes jsme jediná demokratická strana v pravé části spektra, že má volič jistotu, že jeho hlas nepropadne.

Nevytahujete opět před volbami komunistického strašáka? KSČM je přece jen dlouhá léta parlamentní strana s nezanedbatelnou podporou.

Nevytahujeme. Říkáme, že pro nás jsou komunisté nepřijatelní i pro podporu vlády, nechceme, aby se mohli podílet na vládnutí. ČSSD říká, že už by si to dokázala představit, Andrej Babiš by si zase dokázal představit, že by ho podpořili. To je pro všechny demokraticky smýšlející občany varování. Kdo si říká, že tady už žádné nebezpečí komunismu nehrozí, tak mu doporučuji si poslechnout debatu v Poslanecké sněmovně z tohoto týdne, kde komunisté argumentovali proti účasti našich vojáků v rámci NATO v pobaltských státech. Ať si poslechne argumentaci našich komunistů, ať si poslechne jejich protizápadní výroky ve prospěch Ruska. Ať vidí, jaké nebezpečí představují.

KSČM sice nevládne, ale komunisté ve Sněmovně jsou, navrhují a schvalují zákony s poslanci ostatních stran.

Musím respektovat rozhodnutí občanů v demokracii, to je naprosto v pořádku. Komunisté jsou opakovaně voleni, mně se to nelíbí, myslím si, že by to mělo být jinak, ale tyhle boje jsme měli svést začátkem 90. let. Ale jako jsou pro mě nepředstavitelné jakékoliv vlády s extremisty, tak je pro mě nepředstavitelné, aby ve vládě byla strana, která se hlásí ke komunistické ideologii, má ji dokonce v názvu. Rozlišovat mezi tím, že někdo je zvolen občany do parlamentu, a tím, že se podílí na vládě, já musím.

Vy si umíte představit vládu ve stylu „všichni proti Babišovi“, třeba s účastí ODS a ČSSD?

Opakovaně odmítám spekulace o tom, co bude po volbách. Nevíme, jak voliči rozdají karty, nevíme, jak to dopadne a kdo jak bude silný. Vím jedině to, že ODS nezopakuje své chyby, ke kterým v minulosti došlo. Nestaneme se součástí vlády, ve které nebudeme schopni realizovat svůj program. Slibuji voličům, že nic takového neudělám. Pro mě bude podstatné, abychom měli co nejsilnější mandát a na jeho základě hledali spojence, se kterými budeme moci realizovat programové body, které jsme lidem slíbili. I ve mně osobně je záruka, že nepůjdeme do vlády jen proto, abychom tam měli pár ministerstev a byli tam jako kosmetický doplněk. My vládnout chceme. Chceme být co nejsilnější, a pokud se dnes dostáváme do pozice lídra demokratických politických sil, je to jen dobře.

A máte nějaký strop, co se volebního výsledku týče, pod kterým byste přijal odpovědnost a rezignoval?

Přiznám se, že jsem nad tím nepřemýšlel. Očekávám volební úspěch. Ale když se mě takto ptáte, tak za neúspěch bych považoval výsledek, který by nebyl dvojciferný.

V takovém případě byste pak dal hlavu na špalek?

Pak bych se bavil s příslušnými stranickými orgány, co budeme dělat dál a jakým způsobem budeme tu situaci řešit. Ale v tuto chvíli si volební neúspěch nepřipouštím.

Vládu s ANO odmítáte, ale na některých bodech – například daňových opatřeních – byste se určitě shodli.

Počkejme, co bude po volbách. V případě hnutí ANO je zde stále rovnítko mezi ANO a Andrejem Babišem. Ten musel odejít z vlády z důvodů, které trvají. Andrej Babiš nemůže být součástí ani příští vlády. Pro mě jsou to hypotetické otázky. V některých věcech bychom se jistě shodli, na druhé straně nevím, jestli to bude platit i druhý den. Jejich názory a programové pozice se proměňují v řádu dní, někdy i hodin. ODS určitě nedovolí, aby pokračovalo, co se v této zemi dělo v posledních třech a půl letech: neustálé zvyšování byrokracie, zasahování státu do věcí, do kterých nemusí, omezování svobod a útoky na podnikatele, zvlášť na ty menší. Připomínám, že to dělala soc. dem. s hnutím ANO, a dělala to také KDU-ČSL. Jestli nám teď někdo začne vykládat, že je ochránce drobných živnostníků, tak co v té vládě dělal? V případě ANO je tu jeden problém. Teď mluví o zjednodušení daňového systému. Jak to, že když měli ministra financí, byli silní, dělali všechno možné, proč nedokázali s daňovým systémem něco udělat? Kdo jim to má věřit? Já tedy ne.

Každá strana, včetně těch vládních, přece před volbami slibuje, co neudělala, když mohla – to už je takový folklór.

A já našim voličům říkám: my ty sliby dodržíme. Jsme poučeni z minulosti. Víme, že když sliby nedodržujeme, když zrazujeme pravicovou politiku, tak nás lidé nevolí. Tato země prochází obdobím ekonomického růstu, máme téměř nulovou nezaměstnanost a musíme to začít využívat. Je čas lidem snížit daně, investovat do infrastruktury, do vzdělání, do výzkumu. Tato vláda ekonomický růst projídá. To je třeba ukončit. Připomněl bych jednu událost z minulého týdne, která jasně ukazuje, kam tato vláda zemi dovedla a v jakém chaosu končí – kariérní řád pro učitele. Ještě na začátku týdne to premiér Sobotka hlásal jako jednu z priorit vládní koalice. A ať se každý podívá na hlasování ve Sněmovně. Senátní návrh nezískal vůbec žádnou podporu a pro vládní návrh, který potřeboval 101 hlasů, hlasovalo 39 poslanců. To je výsledek práce této vlády. Zmatek, chaos, špatné zákony, které nepodpoří ani jejich poslanci.

Položím vám tedy konkrétní otázku. Kdyby ODS byla ve vládě, zrušila by například protikuřácký zákon?

Dovedl bych si představit – a pokládal bych to i za potřebné – udělat modifikaci tohoto zákona směrem, kterým jsou tyto věci regulovány v zahraničí. Není pravda, jak jsme tu slyšeli, že jsme se konečně přiblížili světu. V této míře přísnosti a absurdity to není nikde jinde. Nechápu, proč neprošel náš návrh s uzavřenými kuřárnami, kde se neobsluhuje. Ještě bych poznamenal, že tento zákon obsahuje spoustu zbytečných ustanovení – například že ten, kdo provozuje pohostinství, je odpovědný za to, že tam přijde opilý člověk, který tam ani třeba nepožije alkohol. Je tam spousta věcí, kde ten zákon je podivný a vyžaduje modifikaci. Ale toto není hlavní téma, se kterým bychom šli do voleb. Je to podstatné v souvislostech. A ta souvislost, když si k tomu přidáte EET a podobné útoky na drobné a střední podnikatele, tkví třeba v tom, že nám na venkově mizí hospody. A bohužel nejde jen o hospody, zanikají i obchody a další malé živnosti. V našem zájmu by mělo být, aby v obcích byl život, i sociální život. K tomu patří i hospoda. Je tím likvidován kus naší historie.

Nedávno vyšel v Právu rozhovor se středočeskou hejtmankou za ANO Jaroslavou Jermanovou, která se hlasitě vyslovila pro společnou vládu s ODS. Argumentovala mimo jiné dobře fungující středočeskou koalicí, kde to byla právě ODS, jež pomohla Jermanovou instalovat do čela kraje.

O tom, s kým půjdeme do koalice, rozhodnou volby. O hnutí ANO jsme už mluvili. Vážně nepůjdeme do vlády, kde bychom byli doplňkem kohokoliv. Chtěl bych říct, že záruka, že to tak uděláme, zde opravdu je. Byl jsem to já, kdo odmítl nabídku jít do vlády Jiřího Rusnoka, protože se mi nelíbilo, jak je ta vláda ustavená. Tím jasně dávám najevo, že pro mě nemá hodnotu být ministrem, pokud bych tam nemohl prosazovat věci, kterým věřím.

No – ta zásadovost je jedna věc, ale nemůže se stát, že po volbách převládne v ODS pragmatismus? A že vás s tím vaším zásadovým postojem mohou klidně vyšachovat?

To se nemůže stát. ODS je dnes sjednocená strana, která vystupuje jednotně. Máme vlastní, srozumitelnou politiku, jako první jsme řekli voličům, co chceme prosazovat. ODS působí z demokratických stran nejstabilněji.

Co má vlastně věcně sdělovat vaše volební heslo „Silný program pro silné Česko“? Nepřipadá mi, že by se voliči rozhodovali podle programů.

To bylo heslo pro jednu část kampaně, další hesla jsou třeba „Nižší daně, vyšší příjmy“ nebo „Méně byrokracie, více svobody“, ta jsou naprosto srozumitelná. Chtěli jsme tím dát najevo, že program a smysl politiky je pro voliče důležitý. Jsem hrdý na to, že jsme jako první strana představili kompletní program a tím i nastolili témata. Dnes chce kdekdo bojovat s byrokracií a zjednodušovat daňový systém. Ale my jsme byli první. Originál je lepší než kopie. Program je pro lidi záruka, že vědí, koho volí a proč ho volí.

Vaše nejnovější část kampaně se jmenuje Sedm divů Česka. Ani tady si vážně neumím představit, jak tím chcete voliče oslovit. O tuzemské památky se přece ODS nezasadila.

Je to odlehčení na prázdniny. Jsme si všichni vědomi, že politiky je tu dost, týdny jsme tu intenzivně řešili politické problémy. Teď jsou prázdniny, lidé jsou na dovolených. Je třeba mít od politiky trochu odstup. Připravili jsme proto odlehčenou kampaň, ale zároveň chceme upozornit na krásná a zajímavá místa v naší republice. Spojujeme příjemné s užitečným.

Vládní koalice si stěžuje, že pravice účelově zablokovala projednávání některých důležitých zákonů ve Sněmovně, například zákon o sociálním bydlení. Co vy na to?

Jestli někdo zablokoval projednávání nějakých zákonů, tak to byla vládní koalice. Ta měla absolutní většinu a zabránila projednání řady zákonů, se kterými přišla opozice. To považuji za naprosto neuvěřitelné. Ať si nejprve zametou před vlastním prahem. Mají většinu, jsou s to prosadit cokoliv. Žádné obstrukce neděláme. A jestli něco neprosadili, je to jejich neschopnost. Připomenu památkový zákon, o kterém lidovecký ministr kultury Daniel Herman vykládal, že je to priorita, že je to skvěle připraveno. A podívejme se, jak dopadl. Byl zamítnut ještě před hlasováním o pozměňovacích návrzích, a to i hlasy vládních poslanců jako naprosto špatný. Jestli si vláda na něco stěžuje, tak na svou práci. Když jsme hlasovali o vyslání vojáků, tak vládní koalice neměla ani dost svých hlasů, potřebovali hlasy pravicové opozice. Ani sem nedostanou svoje lidi – tak ať si nestěžují na opozici.

Ale konkrétně to sociální bydlení – nemáte pocit, že jde o palčivý problém, který se stejně bude muset v budoucnu řešit?

Ano, možná se to bude nějak řešit. Ale ne tak, jak to vláda navrhla. Ale znovu opakuji, že vláda má možnost tyto zákony prosadit svou většinou, a pokud to neudělá, je to její chyba. Ať už u zákona o sociálním bydlení, nebo u něčeho dalšího. Je to jejich problém.

Jak hodnotíte aktuální dění u konkurence, například ‚triumvirát‘ ve vedení ČSSD?

Politické soupeře se nesnažím moc hodnotit, ale na tohle vám odpovím. U mě to vyvolává úsměv. Nedovedu si představit voliče, kteří uvěří tomu, že toto je nějaká podstatná změna. Pan ministr Zaorálek, který byl po celou dobu ministrem této vlády, je místopředsedou ČSSD, jeden z nejdéle sloužících politiků v této zemi, má být novou tváří? Prosím vás, kde to jsme? Navíc jako člověk, který zná historii, vím, že triumviráty v minulosti nefungovaly. Pochybuju, že bude fungovat tento. Ale přeju ČSSD hodně štěstí.

Jak nahlížíte na koalici lidovců a STAN, o jejímž fungování se možná rozhodne příští týden? Přece jen je to váš potenciální politický spojenec.

Připadá mi hodně zvláštní, když jde do voleb spojení stran, z nichž jedna je ve vládě a druhá v opozici a proti této vládě bojuje. To ve mně vyvolává jakousi skepsi. Ale kolegové se takto rozhodli, chtějí takhle oslovit voliče a uvidíme, jestli se jim to podaří.

V uplynulém týdnu se při konání summitu G20 odehrály výrazné pouliční nepokoje spojené se zapalováním aut a násilím. Máte pocit, že jde pouze o akt vandalismu, nebo je to spíš směr, kterým se vydala evropská radikální levice?

Rozsah nepokojů v Hamburku překvapil všechny, kteří se tím dlouhodobě zabývají. Bude se muset počkat na výsledky vyšetřování, jak to vlastně celé vzniklo, nakolik to bylo spontánní a nakolik organizované. To, že je to zneklidňující, je zjevné. Schůzky formátu G20 a podobných dlouhodobě vyvolávají nepokoje a jsou terčem levicových radikálů z celého světa. Nicméně musím říct, že to také poukazuje na nebezpečí radikální levice, na její připravenost sáhnout k násilí. Pro mě je to naprosto nepřijatelné a jen to potvrzuje mé dlouhodobé stanovisko, že extrémní levice je naprosto stejně nebezpečná, ne-li nebezpečnější než radikální pravice. Často jsme svědky, že kroky radikální levice se bagatelizují v tom směru, že jde o legitimní protest proti kapitalismu a systémovým nerovnostem. Ale ve chvíli, kdy někdo sáhne k násilí, likvidování majetku jiných, to je naprosto nepřijatelný postoj. Není možné ho žádnými ideovými důvody hájit. V demokratické společnosti něco takového nemá místo a je potřeba přemýšlet nad tím, jak takovým protestům příště zabránit.

(Autor: Jan Martinek)

Petr Fiala

předseda strany