3. července 2017

Otázky Václava Moravce

(Česká televize) Kybernetické útoky. Jak jim čelit? Hosty policejní prezident Tomáš Tuhý a bývalý policejní šéf Martin Červíček.

 

Celý pořad můžete zhlédnout ZDE

Václav MORAVEC, moderátor: 
Policejní počty, policejní platy. Nejen o tom za okamžik v duelu současné a bývalého policejního prezidenta Tomáše Tuhého a Martina Červíčka, pokračujeme. Červen roku 2016. Kvůli plánu na reorganizaci policie v koalici přituhuje. Místo dvou útvarů protimafiánského a protikorupčního má vzniknout jeden jediný. Národní centrála proti organizovanému zločinu. Hnutí ANO mluví o destabilizaci policie a porušení koaliční smlouvy. Státní zástupci jsou znepokojeni. Vážné obavy nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana sdílí i ministr spravedlnosti Robert Pelikán. 

Robert PELIKÁN, ministr spravedlnosti /ANO/ /8. 6. 2016/: 
Ta připravovaná reorganizace může vést ke stížení, neřku-li zastavení vyšetřování závažných kauz korupce, hospodářské kriminality. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu opouští jeho ředitel. Robert Šlachta a elitní detektiv ze Šlachtova týmu Jiří Komárek přichází s obviněním policejního prezidenta Tomáše Tuhého. 

Jiří KOMÁREK, tehdejší vedoucí ostravské expozitury ÚOOZ /20. 6. 2016/: 
Mám povědomí o tom, že pan policejní prezident je řekněme osobou podezřelou z brutálního úniku informací v rámci objasňování hospodářské trestné činnosti. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Kvůli nejasnostem kolem reorganizace vzniká parlamentní vyšetřovací komise. V čele s poslancem ODS, exministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem. Nová centrála i přes koaliční rozepře 1 srpna začíná fungovat. Ředitelem se stává bývalý šéf celostátní kriminálky Michal Mazánek. O 5 měsíců později v 5 sekcích centrály pracuje 800 lidí. Spolupráce se státními zástupci funguje. Politické rozepře práci policistů nijak neovlivnily, hlásí ředitel Mazánek. 

Michal MAZÁNEK, ředitel NCOZ /9. 1. 2017/: 
Já si dovolím tvrdit, že období těch zjitřených vášní a emocí je prostě za námi. Žádný tlak na mou osobu jako na ředitele NCOZ vyvíjen není a musím říct, že ani před tím vyvíjen nebyl. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
7 měsíců po konfliktu o elitní detektivy uzavřela parlamentní komise své vyšetřování. Cílem reorganizace policie nebylo odstranit bývalého ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu. Ani omezení činnosti policejních útvarů nebo zabránění vyšetřování kauz, praví se ve zprávě pro poslance. Lídr hnutí ANO Andrej Babiš ale závěry komise považuje: "Za šaškárnu". 

Andrej BABIŠ, tehdejší vicepremiér; tehdejší ministr financí; předseda hnutí /ANO/ /2. 2. 2017/: 
Pro mne záver vyšetřovací komise je české Palermo vyhrálo. České Palermo jsou strany, který od revoluce tady měly nejvíce korupčních skandálů, to znamená ČSSD, ODS a symbol korupce pan Kalousek. 

Bohuslav SOBOTKA, premiér; tehdejší předseda strany /ČSSD/ /2. 2. 2017/: 
Nepotvrdila se tvrzení o tom, že reorganizace policie byla realizována na základě politického zadání nebo, že snad tato reorganizace byla realizována pod nějakým policejním tlakem. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
A je tu i obvinění ze zneužití pravomoci. Čelí mu elitní detektiv Jiří Komárek, a to kvůli nařčení policejního prezidenta: "Z brutálního úniku informací". Předseda vyšetřovací komise tvrdí, že Generální inspekce bezpečnostních sborů tak potvrdila závěry komise. 

Pavel BLAŽEK, poslanec; předseda parlamentní vyšetřovací komise k reorganizaci policie /ODS/ /28. 2. 2017/: 
My tam označujeme postup pana Komárka velmi jemně za neprofesionální a ty trestně právní důsledky se do určité míry daly čekat. On v podstatě byl pouhým pěšákem v cynické hře olomouckých státních zástupců, čehož potom velice mistrně využilo hnutí ANO. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Nyní, 10 měsíců po vzniku Národní centrály přicházejí státní zástupci s kritikou. Sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru mělo podle názoru Nejvyššího státního zastupitelství na některé trestní věci negativní vliv. Policejní prezidium kritiku odmítá. Stejně tak vedení policie odmítá i spekulace, podle kterých mělo sloučení útvarů vliv na vyšetřování kauz s politickým kontextem. Ale před 10 dny nejvyšší státní zastupitelství zveřejnilo tuto výroční zprávu za loňský rok, ve které kritizuje část dopadů sporné policejní reorganizace. Dalšími hosty Otázek jsou avizovaní policejní prezidenti. Ten současný, generál Tomáš Tuhý. Vítejte, hezký dobrý den. 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Dobrý den. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
A vítám i bývalého policejního prezidenta, dnes vicehejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka. Vítejte, hezký dobrý den. 

brig. gen. v. v. Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident; stranický expert pro bezpečnost /ODS/: 
Dobrý den přeji. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Pane generále, měl jste už možnost přečíst si zprávu Nejvyššího státního zastupitelství, které částečně kritizuje dopady té reformy? 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Určitě. Já jsem se s tou zprávou podrobně seznámil, mám samozřejmě k ní také zásadní výhrady. Trošku jsem byl překvapen a zaskočen tím, že Nejvyšší státní zastupitelství vlastně vydalo tu zprávu a my jsme ji dopředu vlastně jakkoliv nemohli s nimi komunikovat. Dohoda... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
No tak je to jejich zpráva. 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Je to jejich zpráva, no nicméně, víte, my jsme platí pravidlo, že tady tyto věci, které jdou a obeznamujeme s tím veřejnost, by měly být skutečně zkonzultovány a měly by být předloženy veřejnosti tak, jak jsou. My jsme v únoru letošního roku také předkládali zprávu, která obsahovala vlastně souhrn informací o kriminalitě v České republice, byly to konkrétní a detailní statistické údaje z kriminality na území celé České republiky a tam jsme samozřejmě dopředu tyto data dávali ke konzultaci. Já jsem už v tuto chvíli avizoval nejvyššímu státnímu zástupci, že s některými body této zprávy samozřejmě nemohu souhlasit... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Vy už jste se potkali nad tou zprávou? 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Já jsem, informoval jsem ho o tom, osobně jsem se s ním potkal při jedné akci, u které jsem mu zmínil, že tento stav, nebo tato zpráva samozřejmě z našeho pohledu není úplně ideální. To ptal jsem se... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Věta: Obecně, teď když budu citovat: "Obecně je však doposud pociťovaným problémem znatelná institucionální a personální nestabilita nově budovaného útvaru". Rozumějme Národní centrály... 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Tak k tomu se určitě, pane redaktore, dostanu, ale tady s tím, s tím toto jednoznačně odmítám. Já, já v každým případě říkám, ta, ta zpráva samozřejmě vychází z dat, které vede státní zastupitelství. Já jsem požádal Nejvyšší státní zastupitelství, aby nám tyto data, ze kterých vychází, aby nám samozřejmě dali, ke, ke konzultaci, protože osobně, když jsem si zprávu přečetl, tak, tak v řadě mít nebudeme ve shodě a my samozřejmě vycházíme z údajů, které jsou vedeny na Národní centrále. Jenom pro informaci, tato zpráva se zaobírá rokem 2016 a když si tam čtete kritiku takzvané sekce finanční kriminality, tak sekce finanční kriminality v roce 2016 ještě neexistovala. Ta vznikla až v roce, v roce 2017 a to znamená, abychom posoudili stav a fungování této konkrétní sekce, tak samozřejmě potřebujeme mít data za celý ten rok, a to se určitě objeví ve zprávě v příštím roce. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Jinými slovy tedy, když jste si zvolil tuto pasáž, opět cituji z té zprávy o činnosti státního zastupitelství za rok 2016. "Přetrvává negativní rys dřívějšího policejního orgánu, Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality, tedy nevyrovnanost a přílišná variabilita v kvalitě i kvantitě věcí uvnitř jednoho orgánů. Příkladem kvalitního a aktivního plnění úkolů je především sekce závažné hospodářské trestné činnosti a dále i sekce organizovaného zločinu. Příkladem opačným je sekce finanční kriminality, v rámci které je opakovaně indikována nedostatečně kvalitní činnost i nedostatky v komunikaci s dozorovými státními zástupci." Proti konci té věty se bráníte? 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
No vidíte, to je přesně ono, o čem hovořím. Zpráva má, je, je vydávána za rok 2016 a tady, tady už se něco selektuje, tady už tady od začátku vidíme, že tady máme posuzování dvou sekcí. Myslím si, že na to, abychom vyhodnocovali, jakým způsobem dnes funguje jedna, druhá, tře..., či další sekce, která je pod národní centrálou, tak na to potřebujeme ten rok 2017. Takže i... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
A vy se sekcí finanční kriminality jste spokojen jak funguje zatím? 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Podívejte, co se týče nastavení nové sekce, tak samozřejmě, ty, ty ukazatele budeme vidět až na konci roku 2017. Já dnes říkám, že po sloučení těchto dvou útvarů rozhodně nedošlo ke snížení kvality. Já samozřejmě mám s sebou také čísla, která ukazují o tom, že vlastně žalovatelnost, což samozřejmě dokresluje práci celého útvaru, je dneska vyšší, než když byla na samostatných útvarech bývalého ÚOOZ a ÚOKFK, na druhou stranu také musím konstatovat, že, že počet trestných činů, které dnes, které dnes dělá Národní centrála, je podstatně vyšší. To znamená ta jejich zatíženost je vyšší a ono samozřejmě jestli v této zprávě poukazují, že v některých případech může, může být ta délka prověřování natažená nebo může, může být delší, tak to může taky způsobovat to, že zásadním způsobem tato centrála více vytížená co do počtu trestných činů, které prověřují. A ještě, abych možná dokončil... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Ne, jenom tady, vteřinku dám... 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Jednu větu... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Ano? 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Určitě nedošlo k tomu, že by, že by sloučením těchto dvou útvarů došlo k jakémukoliv omezování nebo zhoršení kvality práce v těch kauzách, které byly rozpracovány. Proto jsme od začátku vytvořili podmínky pro státní zastupitelství takové, aby všechny rozpracované kauzy, které, které byly řešeny na obou dvou útvarech, aby zůstávaly zachovány v těch týmech, v kterých pracovali i v předchozím období. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
No počkejte, to je tvrzení proti tvrzení. Protože z výroční zprávy Nejvyššího státního zastupitelství zveřejněné před 10 dny vyplývá, cituji: "Sloučení mělo negativní vliv na některé trestní věci, a to především v důsledku odchodu konkrétních zpracovatelů od policie, ale také obecně v důsledku nutnosti vyřešit řadu provozních záležitostí týkajících se chodu nového útvaru." 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
A to je také jeden z odstavců, který jsem požádal, aby mi státní zastupitelství vysvětlilo, protože všechny... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Budete chtít tedy ty konkrétní kauzy? 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
No jistě, jistě, protože tady, tady potom veřejnost nabývá dojmu, že díky odchodu jednoho člověka, jednoho jediného zpracovatele by mělo dojít k nějakému omezování nebo zhoršu..., to je, to je kopanec do těch ostatních policistů, kteří tam dělají. Nestojí žádná kauza na jednom zpracovateli... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
A Pavel Zeman vám slíbil, že vám dodá konkrétní kauzy... 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
No myslím si, že dnes vztahy mezi státním zastupitelstvím, ať už to je vrchním nebo nejvyšším, jsou velmi korektní a tady věřím, že i tyto věci si budeme schopni vydiskutovat a říct si, jakým způsobem vlastně vznikl tady tento kritický bod, který je obsažen v této zprávě. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Martin Červíček kritizoval už jako bývalý policista tu policejní reformu, mluvil jste o špatné komunikaci v souvislosti s tou policejní reformou. Myslíte si, že ta kritika, když jste teď vnější pozorovatel, Nejvyššího státního zastupitelství, je na místě? Rok poté. 

brig. gen. v. v. Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident; stranický expert pro bezpečnost /ODS/: 
Tak je potřeba zdůraznit, že jedinej, kdo má odpovědnost a právo udělat reorganizaci podobného typu, je policejní prezident. Nicméně já jsem to opakovaně říkal, takhle se reorganizace těchto dvou útvarů nedělá. Nakonec ta pachuť kolem letní reorganizace, vstup státního zastupitelství, nevhodný vstup v rámci nějakého prověřování, navíc ty politický tanečky, to jenom ukazuje, že to nebylo dostatečně odborně připravený a jestli v květnu něco oznámíte a v srpnu si myslíte, že vám bude fungovat tisícičlennej útvar, no tak je to takový trošku pro mě, jako pro bývalýho policistu, úsměvný. Na druhou stranu prostě ta reorganizace dlouhodobě byla diskutovaná, zvolil se tenhle ten model, já možná mám teďka výhodu, že mám i čas zajít mezi ty policisty, já si úplně nemyslím, že si sedlo všechno, co se týče práce policejní toho předchozího ÚOKFK s tím útvarem ÚOOZ. Ty práce přece jenom, nebo ty formy činnosti jsou trošku odlišný. A dneska těch tisíc lidí má nějakou strukturu, má nějaký vedení, nevím, jestli se za ten rok úplně přesně změnily podmínky pro práci tak, jak bylo možná a předpokládáno, navíc... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Čím vy byste teď korigoval? Pokud... 

brig. gen. v. v. Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident; stranický expert pro bezpečnost /ODS/: 
Navíc... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Byste nějak tu reorganizaci korigoval? 

brig. gen. v. v. Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident; stranický expert pro bezpečnost /ODS/: 
Navíc jako my od toho 1. srpna žijeme v informacích, že se utvořila nějaká reorganizace. Pokračuje dál. Ty plány, který byly učiněný, jsou nějakým způsobem dál modifikovaný, naplňovaný, začlenili jsme tam plno jinejch činností ještě do ÚOOZ, následně to potkali reorganizaci, jako je kyberkriminalita a podobně, těch věcí je daleko více. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
V čem byste teď, když už tady po roce máme nějakou zkušenost, Tomáš Tuhý ještě říká, že je nutné počkat na další roční zkušenost, a to právě v souvislosti se sekcí finanční kriminality, což je čtvrtá sekce v rámci té Národní centrály v boji s organizovaným zločinem, tak jak, jaké změny, pokud byste za to nesl odpovědnost, byste po roce dělal? Pokud byste dělal nějaké. 

brig. gen. v. v. Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident; stranický expert pro bezpečnost /ODS/: 
Myslím si, že vedení policie se bude muset intenzivně věnovat tomu, jestli ty jednotlivý týmy, který se sloučily a dneska dělají tu činnost kolektivně, jestli jsou ve své podstatě funkční, jestli ta řídící struktura si takzvaně sedla na židli a začínal řídit ty věci v obou dvou problematikách, jestli ve své podstatě se dneska dodělávají staré věci, nebo jestli jsou rozpracovaný nové věci, jestli díky tomu, že by nebyly rozpracované věci, jestli to je důsledek toho, že tam převládá nějaká míra nedůvěry nebo nesdílených informací, jestli ta odlišnost, přece jenom práce na dejme tomu finanční kriminalitě a na tý činnosti organizovaného zločinu, jestli není přece jenom odlišná a jestli není potřeba, byť v jedný struktuře toho útvaru, to modifikovat. Možná... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Jak vás tak poslouchám, vy, vy byste podpořil tu větu Nejvyššího státního zastupitelství "průběžně se snižuje počet věcí zahajovaných zcela nově, a to zejména věcí vyhledávaných, operativně pátrací činnosti policie"? Chápu správně vaše slova? 

brig. gen. v. v. Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident; stranický expert pro bezpečnost /ODS/: 
Myslím, že tohle to musí vysvětlit policejní prezident, ten má aktuální statistický údaje, já je k dispozici nemám, ale pocitově, když... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
No vy ty pochybnosti máte... 

brig. gen. v. v. Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident; stranický expert pro bezpečnost /ODS/: 
Ale pocitově, když přijdete do těch jednotlivejch sloučenej útvarů a povídáte si s těmi lidmi, tak je tam taková zvláštní motivace. Respektive až bych řekl demotivace. Ty lidi jakoby říkají, no my se to nějak učíme dávat dohromady, ale nejsme si úplně jistý, jestli jakoby všichni jakoby chceme dělat to stejný. Prostě ten pocit tam je takovej zvláštní v tuhle tu chvíli a myslím si, že samozřejmě se to změnit i jednoduše. Musíte v první řadě ten útvar stabilizovat personálně, početně. Já mám pocit, že mnoho tabulek z tohohle útvaru není doplněnejch, nestačí jenom "ty lidi zaplatit" nějakýma navýšenejma financema, ale musíte hledat prostě tu formu práce, kde najdete i tu motivaci k tomu, aby opravdu více spolupracovali. No a v neposlední řadě přece není ostuda něco nastavit od 1. srpna a případně to modifikovat. A tam bych se zaměřil především na tu řídící strukturu a na tu spolupráci centra, expozitur a dejme tomu těch zbývajících součástí policie. Ale chtěl bych možná říct jednu nejdůležitější věc, to neznamená, že na takhe velkým sloučeným útvaru není dostatek kvalitních lidí. Já vůbec nepochybuju o jejich odbornosti a o jejich schopnosti. Tady jde spíš o to možná trošku akcelerovat tu spolupráci a tu funkčnost těch týmů, který jsme předpokládali tím sloučením. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Pane generále, tisícovka lidí, to je řádově tedy počet příslušníků a Martin Červíček říká, že část těch míst je neobsazených, to znamená, kolik vám v Národní centrála chybí? 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Tak já, já ještě samozřejmě toto číslo můžu říct jako první. My dneska máme téměř, téměř tisícovku plánovaných stavů, dneska nám do té, do té struktury přibližně 30 lidí schází do té, do té základní struktury NCOZ, ale já ještě možná zareaguji krátce. Možná někdy pozvu pana bývalého policejního prezidenta na tu diskusi nejenom s některými vybranými kolegy, protože přesně to, co říká pan kolega, tak, tak ono vlastně, já musím souhlasit, že toto by se mělo dělat, ono se to ale dělá. Jestli mám, ještě nemáme ani rok fungování nové centrály za sebou. Tehdy, jestli si vzpomenete, souhlasím s panem generálem, že v té dřívější době, co ovlivnilo tu přípravu té organizační změny, byla, byl vliv politiky. Tady jednoznačně se to ukázalo, že, že, pokud by ta policie měla dostatek prostoru na to to komunikovat, a pan generál byl u toho, když jsme spolu diskutovali, že, že je nezbytně nutné ty dva útvary sloučit, protože nové trendy, nové výzvy, nové hrozby, které jsou... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Jenom, jenom vteřinku, že tady vstoupím vám do řeči, ale byl jste to vy stejně jako Martin Červíček, když vstupoval vždy policejní prezident do funkce, tak od novinářů dostával tu základní otázku, která tady byla kladena v těch uplynulých 10 letech, sloučit ty centrální, ty centrální policejní útvary do jednoho. Vy jste tehdy, když si připomeneme vaše slova z dubna roku 2014, tak jste pronášel v odpovědi na otázku, zda slučovat celorepublikové policejní útvary, i tato slova: 

Tomáš TUHÝ, nově jmenovaný policejní prezident /14. 4. 214/: 
Osobně zastávám názor, že kumulovat speciální útvary do jednoho velkého, národního, jak vy říkáte, speciálního útvaru, není úplně ta ideální cesta. Domnívám se, že by měly zůstat tyto útvary naopak rozděleny s jasnými mantinely příslušnosti ke konání ať už v trestním řízení případně v dalších jiných řízeních. To znamená, že cílem reorganizace, nebo cílem toho je uchování stávajícího stavu. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Pak jste změnil po 3 letech názor. Do toho vstoupila politika, to je prostě nevysvětlitelné, pane generále. 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Tak politika nevstoupila do záměru policie tuto změnu uskutečnit. Jestli se podíváte tři roky zpátky, my jsme, my jsme byli vystaveni jako Česká republika novým trendům, kybernetická kriminalita a jako taková a to, to jsme se také ve vašich pořadech o tom bavili, měla dostat zelenou a my jsme hledali optimální formu, kde začlenit tuto strukturu té nové formy kybernetického boje a jak ji nastavit. Mezi tím samozřejmě přišly otázky, které ovládly, ovládla situace v Evropě a ve světě, což byly teroristické útoky, ale také migrační, zásadní migrační krize a, a migrační vlna, která směřovala do Evropy zásadním způsobem. V té době jsem, já jsem musel jako policejní prezident reagovat také na to, jakým způsobem oba útvary fungovaly a jak byly hodnoceny a všichni... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Vy byste tedy udělal, vy byste tu reorganizaci... 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Ještě, pane redaktore... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Udělal znova? 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Určitě. V tuto chvíli už nepochybuji, protože já se s těmi lidmi setkávám, pravidelně. Teď konkrétně můžu říct, že Česká republika v loňském roce tady měla právě po sloučení těchto dvou útvarů možnost předsedat i jedné z problematik, v které dominoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, právě to byla oblast terorismu, setkal jsem se se zástupci několika desítek států, které přijížděli z problematik, které zabezpečují boj proti terorismu a i naše sekce dnes v terorismu a extremismu jednoznačně říká, že současné podmínky pro tuto problematiku jsou naopak akcelerované, jsou, jsou daleko efektivnější, v nedávné době proběhlo cvičení mezi Nejvyšším státním zastupitelstvím, Policií České republiky a zpravodajskou službou, budeme o tom veřejnost informovat poté, co budou zhodnoceny tyto výstupy a i tady říkám na rovinu, že současná forma, kdy se prolínají problematiky organizovaného zločinu, ať už s hospodářskou trestnou činností, finanční kriminalitou, ale i dalšíma probléma..., dalšími problematikami, takže ten směr sloučit tyto útvary pod jednotné řízení, že byl správný. Ještě možná... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Vy byste... 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Poslední reakce... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Modifikoval, když tady Martin Červíček mluvil o modifikaci, protože čtu-li správně jeho slova, tak mluví podobně jak Lenka Bradáčová, která v rozhovoru pro Českou pozici nedávno řekla, že tomu sloučenému útvaru chybí srdce. To je to, co jste měl na mysli tím vedením, pane generále? 

brig. gen. v. v. Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident; stranický expert pro bezpečnost /ODS/: 
No, tak samozřejmě. Já nevím, já jenom ještě jednou. Prosím, jestli něco v květnu připravíte a řeknete a v srpnu to chcete, aby to bylo realizovaný, notabene u útvarů, který byly konkurencí mezi sebou, často tam nefungovali interpersonální vztahy, bylo to dáný, dáno o i tou problematikou, kterou řešily a vy najednou prostě od 1. srpna si myslíte, že těch tisíc lidí bude fungovat, notabene po takovýmhle překvapivým reorganizování, prostě chyběl tomu čas, příprava, odborná diskuse, spolupráce s ostatními a přesvědčení hlavně těch lidí, že to je cesta, která bude vést k větší efektivitě práce. Že to není nic násilný sloučení, vytváření umělých týmů, ale. že to je něco, co třeba vytvoří minitýmy, který se budou věnovat jednotlivejm činnostem, budou mít nějakýho gesčního šéfa a ty lidi budou "nerozlišovat", že byli dřív z ÚOAFKa a ÚOOZ, ale sloučí se to dohromady. A můžeme si stokrát říkat, že to funguje, já, já tomu i rozumím, protože kdybych byl na místě policejního prezidenta, tak budu říkat a budu dělat všechno pro to, aby se to sloučení prostě povedlo. A to je jeho odpovědnost. Ale nezakrývejme, nebo nezavírejme oči, prosím, před tím, že možná ta, to srdce, jak jste to tady řekl, nebo ta emoce do toho fungování takovýhleho útvaru chybí. A ještě malá poznámka. Já jsem to tady říkal, zapadlo to. Bylo řečeno, že ta reorganizace bude pokračovat, a já se ptám, pokračuje v čem? A jak je naplňovaná? Když se bavíme o speciálních činnostech, který má tenhle ten útvar sloučenej dělat a řeklo se, nejdřív třeba například kyberkriminalita bude specializovanej útvar, následně to bude na ÚOOZ, následně přišla reorganizace, je to pod Národní centrálou, co se teda naplnilo a změnilo v těch plánech, který byly na začátku? Nepotkalo to náhodou ta reorganizace i třeba pozdržení těch plánů, odsunutí, nenaplnění? A takhle bych mohl pokračovat dál. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Jenom tady odpoví na tuhle tu... Bude to pokračovat ta reorganizace? 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Samozřejmě, že nejenom, že bude, ona pokračuje. Tady je, je vidět, že skutečně to jsou jenom útržkovité informace, které má pan generál, protože i ten záměr toho diskutování vůbec té změny, to přece nešlo o to, a tady jsme si to už několikrát řekli v tomto formátu, že ta změna jako taková měla vytvořit střechové řešení a ty, ty detaily té, toho dokomunikování a té finální architektury samotného útvaru právě v návaznosti na ty nové trendy, dotváří přímo tito lidé, kteří se na tom spolupodílí. A musím poděkovat příslušníkům Národní centrály, protože oni dnes vlastně připravili v prvním půlroce vytvoření nové sekce. To je první změna, která v tomto nastala. Pan generál asi není informován o tom, že, že v současné době právě na /nesrozumitelné/ této struktuře NCOZ pokračujeme i touto druhou fází, to, co, co hovořil. Věnujeme se a budeme samozřejmě malinko upravovat některé aktivity a v tom máme shodu i se státním zastupitelstvím, která se týká těch útvarů, které dnes jsou teritoriálně vyčleněné v rámci NCOZ, to jsou ty expozitury a které mají mít samozřejmě stejným způsobem podobný způsob komunikace, jako mají dnes samotné sekce. A toto všechno... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
To znamená budou centralizované, ty expozitury budou... 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Oni jsou centralizované, oni, tam, tam to nezmění samozřejmě nic ve struktuře, tato struktura už se nebude měnit, pouze jejich to, to faktické odborné začlenění a ta přímá, ta, to přímé dozorování, které dnes má ředitel NCOZ, tak to bude samozřejmě v té struktuře dopracováváno, ale to už jsou v podstatě ty kosmetické úpravy té finální struktury. To NCOZ je dnes dobře nastaveno, myslím si, že, že i stabilní to řízení a ještě možná jsem nedokončil... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Nebudete mít /nesrozumitelné, souzvuk hlasů/... 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Nedokončil jsem tam tu pozvánku, poznámku, kdy, kdy se bavíme o srdci a o těch lidech, jestli mezi sebou našli cestu nebo ne. Já musím říct, že sekce závažné hospodářské trestné činnosti je dnes tvořena několika odbory a odděleními, které právě vznikly sloučením týmu bývalých příslušníků ÚOK, ÚOKFK a ÚOOZ. A myslím si, že právě ta práce těch, těch operativců, kteří přešli z ÚOOZ pod tuto sekci, která dříve byla pod právě ÚOKFK, dnes jasně ukazuje, že tito lidé spolu umí dělat, výsledkem jsou už několikeré realizace, které společně připravili a které samozřejmě vedly k žalobám. To znamená, že to jsou úspěšné realizace tady těchto týmů. Takže neočekávejme, že do jednoho roku po sloučení, kdy samozřejmě samotnou, samotnou změnu doprovázely tak vysoké emoce, že to bude ideální. My pracujeme na tom, abychom s těmi lidmi hovořili, já sám se přesvědčuji opakovaně se svým týmem, že, že ti lidé mají snahu pracovat, že skutečně jsou tam velmi kvalitní lidé a když jste, když jste na začátku... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
A víte, pane generále... 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Zmínil, zmínil, že řada lidí... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Vydá tu statistiku... 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Odešla... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Ano. 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Tak samozřejmě odešla, byly to, to věrné jádro kolem Roberta Šlachty, ale i samotné média nezveřejnili, kde oni fungují, v jakých strukturách. Ti lidé neodcházeli od policie, aby, aby se nevěnovali té bezpečnosti, byli, dostali lepší nabídku a dnes pracují, ať už je to ministerstvo spravedlnosti, finanční správa, nebo, nebo celní správa, dnes vrchní státní zastupitelství, Nejvyšší státní zastupitelství, to byla ta, ta nejvyšší struktura bývalého ÚOOZ, která se přesunula právě k státním zástupcům. A my to v tuto chvíli nekritizujeme, na druhou stranu říkáme, že ti lidé neodešli od toho, aby už nemohli se spolupodílet na, na bezpečnosti tohoto státu. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Teď mi, nám, přesvědčte nás statistikou, když tady, když tady Martin Červíček vlastně podobnými slovy mluví jako zpráva Nejvyššího státního zastupitelství: "Sloučení mělo negativní vliv na některé trestní věci, a to především v důsledku odchodu konkrétních zpracovatelů od policie, průběžně se snižuje počet věcí zahajovaných zcela nově, a to zejména věcí vyhledávaných operativně pátrací činností policie, zatímco na přibližně stejné úrovni zůstává počet věcí takzvaně vyloučených, kdy jde většinou již o starší věci." To znamená, že se snižuje počet věcí zahajovaných zcela nově. 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Tak to je právě ten bod, kterej bych rád tady možná diskutoval v nějakém navazujícím pořadu, protože přesně ty, tuto námitku vůči státnímu zastupitelství nejvyššímu mám právě k této zprávě a chci si to dokomunikovat. Podotýkám, že, že tyto, tyto informace vychází z čísel, která jsou vedená pouze na státním zastupitelství, nekorespondují s čísly, která dnes jsou vedena na Národní centrále a já bych rád, abychom po tom veřejnosti... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Jaká jsou vaše čísla? 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Naše čísla jsou taková, že dnes, dnes je jednak vyšší žalovatelnost všech těch těchto věcí, což znamená, že kvalita práce Národní centrály jde směrem nahoru, tady ty čísla máme, že bývalé ÚOKFK mělo v dřívější době 81 % žalovatelnosti, dnes v těchto problematikách je na téměř 90 %, u bývalého ÚOOZetu to bylo podobné, bylo na nějakých 92 %, dneska, dnes to je na 97. Z toho, co je za období, kdy došlo ke sloučení. To znamená, ta kvalita práce. A když se podívám na celkový počet trestných věcí, které byly vedeny, když sečtu, jak útvary NCOZ, nebo, nebo útvary ÚOOZ a ÚOKFK dohromady, tak ten počet je daleko... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
A nových, nových... 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Je, je daleko vyšší a tím pádem je i... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
O kolik? 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Je i vyšší zatíženost. Průměrně je to asi o 17 % více trestných činů, které dnes odhaluje. To znamená ti lidé samozřejmě jsou více zatěžováni, ale neznamená to, že by to mělo dopady na kvalitu nebo na, na způsob průtahů v těch věcech. Toto si chceme vydiskutovat s nejvyšším státním zastupitelstvím a věřím, že, že ty finální informace budeme moci společně zveřejnit, protože bylo by to nekorektní, abychom teďkom tady šli do nějakého zásadního sporu, když ty čísla ani ta samotná zpráva neobsahuje. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Nový policejní prezidenti a když byl Martin Červíček policejním prezidentem v tomto pořadu o tom jsme diskutovali několikrát, stejně s Tomášem Tuhým, se vždy potýkali s početními stavy policistů. Zdá se, jakoby policejní prezident byl ten, který jenom neustále počítá tabulky a vysvětluje veřejnosti, kolik je ideální počet policistů a policistek v rámci policejního sboru. Od roku 2004, kdy bylo v policii skoro 46 tisíc lidí, tento stav v roce 2012 klesl na 39 tisíc. Jak ke stavu mužů zákona přistupovali jejich velitelé a politici, na to se teď můžeme podívat. 

Martin ČERVÍČEK, tehdejší policejní prezident /2. 9. 2012/: 
38 996. S tímhle tím stavem počítá policie na příští rok a já jsem přesvědčenej o tom, že to není něco, co by v tuhle tu chvíli omezovalo naši činnost. 

Tomáš TUHÝ, nově jmenovaný policejní prezident /14. 4. 2014/: 
Aby do budoucna ta policie skutečně nebyla předmětem toho, že díky ekonomický krizi se budou nějakým způsobem ty tabulky stále odlívat a potom zase tyhle nalívat. 

Tomáš TUHÝ, policejní prezident /25. 5. 2015/: 
Neznamená, že v příštím roce by mělo být do policie přijmuto 4 tisíce policistů. Ten návrh znamená, že bychom rádi do roku 2020 stabilizovali policejní sbor a postupně tyto policisty dobrali. 

Petr FIALA, předseda strany; poslanec /ODS/ /14. 5. 2015/: 
Navýšení počtu policistů je nerozumné, vždyť my máme hrozně moc policistů na počet obyvatel, je u nás skoro dvakrát tolik policistů, co ve Švédsku. 

Andrej BABIŠ, tehdejší ministr financí /ANO/ /14. 5. 2015/: 
Ty statistiky říkají, že máme, že máme samozřejmě nějaký počet policistů. Otázka je, jestli skutečně nedělají moc administrativní práce zbytečné, které bysme mohli vlastně změnit nějakými zákony. 

Tomáš TUHÝ, policejní prezident /24. 4. 2016/: 
Počítáme přibližně o 1 100 policistů v roce 2017 a pak ty počty v těch navazujících letech, nebo následujících letech už budou klesat, ten poslední rok, tuším, že je i 600, 600 policistů, kteří by měli být dobráni v roce 2020. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/ /27. 10. 2016/: 
Od roku 2014 do roku 2015 se počet policistů zvýšil o 1 167. To znamená téměř 1 200 policistů přibylo do služeb Policie České republiky. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
A teď kdybychom si to měli shrnout, to poslední číslo je, že do roku 2022 by nás mělo chránit a mělo by nám pomáhat 44 tisíc policistů a policistek. Začátkem června vláda prodloužila platnost koncepce rozvoje policie na jejímž základě má přijmout 4 tisícovky nových policistů právě do toho stavu 44 tisíc. Ještě se podívejme na souhrnný přehled, jaké byly ty početní stavy policistů v roce 2010 sloužilo u policie přes 43 tisíc policistů a policistek, počet lidí pak 3 roky klesal, v roce 2013 tak měla policie skoro o 5 tisíc zaměstnanců méně, od té doby počty policistů a policistek rostou. V roce 2015 sloužilo u policie 39 tisíc a k tomu ještě půl tisíce. Letos jich je víc než 40 tisíc. Těch 44 tisíc, Martine Červíčku, když Petr Fiala říká, že máme moc policistů a policistek, tak je 44 tisíc moc nebo málo v tom roce 2022? 

brig. gen. v. v. Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident; stranický expert pro bezpečnost /ODS/: 
Já myslím, že ta personální nedostatečnost u policie tady existuje. Těch 44 tisíc je odpovídající číslo tomu záměru vedení policie a možná k posílení některých činností. Já si pamatuju dobu, kdy policie byla opravdu ve velké ekonomické krizi, když jsem končil jako policejní prezident, tak jsme předávali policii novému vedení zejména resortu ve stavu, myslím 38 600. A od té doby za 3 roky přibylo do policie 1 600 policistů navíc proti tomu stavu, jo dneska jsme na 40 200, na začátku aspoň tohoto roku. Pro mě to je číslo malé. Já si myslím, že ten nárůst měl být daleko větší a není, nelze jenom... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Když nejsou lidi? 

brig. gen. v. v. Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident; stranický expert pro bezpečnost /ODS/: 
Promiňte, promiňte... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Podívejte se jak... 

brig. gen. v. v. Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident; stranický expert pro bezpečnost /ODS/: 
Nelze jenom podle mě neustále... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Ano? 

brig. gen. v. v. Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident; stranický expert pro bezpečnost /ODS/: 
Brečet o tom, že se nám nedaří nabírat lidi. Zaprvé co jsme pro to udělali, abysme je nabírali, ale daleko důležitější problém je, že jsme prostě nebyli schopný čelit odchodům zkušených policistů. Jenom pro zajímavost, já jsem se díval do starejch materiálů, tak od roku 2010 odešlo přes 9,5 tisíce lidí. Když se podíváte na délku služby, tak zhruba 7 tisíc jich je v tom rozmezí od 10 a více let služby, to jsou zkušení policisté, jo... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Nesouvisí to ale s jejich platovým ohodnocením, když se podíváme na tu další statistiku, to znamená platy od roku 2012 u policie rostou, protože i vy jste se jako policejní... 

brig. gen. v. v. Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident; stranický expert pro bezpečnost /ODS/: 
Dobře... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Prezident, když jsem díval, dodat, potýkal s tím odchodem zkušených policistů. Když jste byl policejním prezidentem, tak jste říkal, že, a teď se už podíváme na ta data, 31 tisíc korun to byl průměrný plat v roce 2012. V roce 2015 34 tisíce a letos si policisté a policistky vydělali přes 36 tisíc korun. Tak i vy jste říkal: nemůžeme zabránit odchodu zkušených policistů, odcházejí nám kvůli výsluhám, špatné platové ohodnocení. Tak nezdědil to, nezdědil to váš... 

brig. gen. v. v. Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident; stranický expert pro bezpečnost /ODS/: 
Ano ta situace, samozřejmě... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Vaši nástupci? 

brig. gen. v. v. Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident; stranický expert pro bezpečnost /ODS/: 
Samozřejmě žádnej policejní prezident to nebude mít jednoduchý v tomhle tom směru. Ale jestli se nepletu, tak se ta situace dramaticky změnila, co se týče finančního ohodnocování. Tak nezůstávejme jenom u peněz. Například jenom v roce 2016 je tam nárůst do platovejch náležitostí o 2,5 miliardy více, vyplatilo se přes 17 miliard. Když se podíváte na ty průměry, tak narostl průměr platu policistů o 3 600 na nějakejch 3 500, 35 464. To je nárůst opravdu o 3 600. Je to znatelnej nárůst, ale daleko větší problém... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Jinými slovy, promiňte... 

brig. gen. v. v. Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident; stranický expert pro bezpečnost /ODS/: 
Ne, promiňte, daleko větší problém já vidím v tom, že ten nárůst je plošnej. Jinak řečeno, dneska když se podíváte na ty průměry, tak policisté ve třetí, ve čtvrtý a patý tarifní třídě, kterých je mimochodem 47 %, tohohle průměru nedosahují. A já si myslím, že ono to zní strašně pěkně opakovaně, sebrali se peníze, my dopňujeme, přidáváme 10 %, ale mimochodem 10 % pro plukovníka není stejnejch 10 % pro strážmistra. To znamená, tady má bejt daleko větší ambice nevěnovat se stabilizačním příplatkům, anebo se jim klidně věnovat, ale to neřeší tu situaci. Daleko větší odvaha měla být především vedení resortu, a tím pádem pak vedení policie, podívat se na tu strukturu těch platů, na tarifní tříd, respektive na tu skladbu a objem peněz, které v současné době v těch jednotlivejch třídách máme. Tohle to totiž si myslím, že není tou levou rukou za pravým uchem, jak se říká, ale to je systémová věc. Všichni víme, že prostě průměr toho policisty, v těch nižších třídách, nedosahuje takový úrovně, aby zůstával nebo aby měl větší motivaci minimálně z hlediska peněz... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Jinými slovy, výrazně byste přidával v těch nejnižších tabulkách... 

brig. gen. v. v. Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident; stranický expert pro bezpečnost /ODS/: 
Jednoznačně. Já když jsem četl ty úvahy o zákoně o služebním poměru v souvislosti s tím, stabilizační příplatek, ok, dobře, tak dáme příplatek někomu kdo přijde v listopadu, lednu a tomu, co přišel v září nedáme. Nám odcházejí policisti starší, my prostě se musíme věnovat nějaký stabilizaci, dejme tomu stabilizačním příplatku, ale ještě jednou, já bych se soustředil na platy, který jsou teďka v tuhle tu chvíli, jestli policie a vedení resortu říká, že objem peněz má dostatečnej na to, aby tyhle ty věci mohl zastabilizovat, tak se prostě ptám, proč to nejde jednoduše do základních platů dát to těm policistům? A mimochodem, ale ono to přece není jenom o ty personální nedostatečnosti. Ono to je o celkový atmosféře v policii a máme všechno jenom o problémech s financema, anebo nám ty lidi odcházejí například kvůli tomu, že třeba nemají dostatečnou motivaci, že nemají nějakou možnost další seberealizace... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Počkejte, tak to už je moc problémů. Tak nejdříve, nejdříve to, jak byste... 

brig. gen. v. v. Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident; stranický expert pro bezpečnost /ODS/: 
Anebo, jestli se řešejí takový ty věci, na který se neustále u policie poukazuje, jako je administrativní zatíženost a podobný věci. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Tak co se týče těch platových tabulek, do základních platů to dát. A ještě u těch... 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Určitě, já, já jenom, jenom zareaguji samozřejmě pan generál už dneska je politikem a je vidět, že vyrostl jako politik, protože to, co tady říká, tak to už samozřejmě je tak na debatu, kde by neměl sedět policejní prezident, ale asi ministr vnitra. Já v každém případě říkám, ano, souhlasím s tím. Tady, tady bylo na začátku, byl velký problém odchody policistů a zejména profesionálů. Jenže toto, toto, ten největší boom těchto odchodů skutečně zaznamenáváme v období, kdy ani já jsem nebyl policejním prezidentem, v té době nebyl ani pan generál ještě policejním prezidentem a bylo to nesystémové snížení početních stavů včetně financí u policie. To v té době odešla asi největší množina těchto lidí. Já když jsem přebíral od pana generála vlastně policii v tom roce 2013, 14, tak jsme samozřejmě byli na stavech 13 360, to jste tady dneska už velmi přesně zvýraznil. A v tuto chvíli máme o 2 policistů navíc. Musíme k tomu připočítávat také nárůst i policistů, kteří v běžném roce odchází, každý rok odejde od policie přibližně 900 lidí a my těch 900 lidí dobíráme. Takže toto je množina, která samozřejmě je navíc. A třeba taky... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
A není chyba... 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Ještě, ještě... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Jenom, že se prodloužil termín náboru toho policistů, to, co tady Martin Červíček kritizoval... 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Realizace, realizace toho záměru koncepce rozvoje, pokud by byla jenom o těch 4 tisících, pane redaktore, které jsme, které jsme předložili na začátku před rokem 2016, tak to bylo 4 tisíce policistů. 850 jsme jich dostali v roce 2016, tam jsme, tam jsme to naplnili ve 100 %, takže tady není žádná absence toho, toho náboru nebo výběru. Ale vláda mezi tím v tomto období schválila dalších 1 900 tabulkových míst mimo koncepci rozvoje, která, a to se týkalo tehdy problematiky kontrol v muničních skladech, týkalo se to nelegální migrace a státní hranice, posilování Letiště Václava Havla a bezpečnostní opatření. 1 900 tabulek je nad rámec tady tohoto. To znamená, ta koncepce toho rozvoje proto byla prodloužena, protože ta množina těch tabulkových míst na problematiky, které vznikly rozhodnutím vlády, je, je daleko větší. Takže reálně my se samozřejmě nebudeme dostávat na 44 tisíc, o kterejch jste hovořil, my nakonec budeme muset být a překročit hranici 45 tisíc. Protože vláda rozhoduje o nových činnostech, které policie nedělá a které nemůže zabezpečovat ze stávajícího stavu. Takže pro nás je to samozřejmě velký, velký kus práce, které budem muset ještě udělat, museli jsme na základě tady těchto nových informací změnit také formu a způsob vzdělávání, od 1. 1. 2016 jsme převzali policejní školství, které teď v akcelerované formě nastavujeme tak, aby ten policista byl rychleji z té školy venku, aby pak v rám... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
A byl tak kvalitní? 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Aby byl, aby byl připraven pro úkoly, které, které na něho na počátku té služby budou kladeny. To znamená, aby zvládal problematiky a zákroky, které jsou tu důležité, aby a samozřejmě to jeho další profesní vzdělávání a specializace pak do ať už to bude cizinecký policista, ať to bude policista dopravní policie, pořádkové policie, aby mohl doplňovat v průběhu pak té, té další služby. A poslední věc, když, když už jsme se tady, tady v tomto směru bavili, jestli nějakým způsobem vlastně zohledňujeme i ty ostatní věci kolem, kolem té, té, toho výběru a náboru, my skutečně neříkáme, že to je jenom o těch platech. Ten stabilizační příspěvek paradoxně navrhovala vlastně ODS cestou, cestou vlastně paní poslankyně Černochové a já s ní souhlasím v tomto, že stabilizační příspěvek je cesta, kdy třeba nevyváženost v krajích, protože my dnes máme některé krajské policejní ředitelství, kde už jsme přes 100 % a naplňují tu reformu, nebo reorganizaci policie nebo tu, to, tu koncepci rozvoje naplňují už dnes více jak ve 100 %, ale máme problém například v Praze a Středočeském kraji a právě tyto příplatky by mohly do toho vzorku a té skupiny lidí, které, které nemusíme dávat do té horní skupiny, do, k těm plukovníkům, o kterých tady mluvil pan generál, ale právě bychom mohli investovat do té struktury těch řadových policistů. To bohužel zatím neprošlo, ale my ještě tu flintu nezahazujeme a určitě budeme dále hledat řešení, jak právě zainvestovat do těch řadových policistů... 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Co pro to teď ještě uděláte? 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Tak my samozřejmě upravujeme limity i na to, abychom mohli i změnit způsob motivování v rámci, v rámci odměňování policistů, protože pokud neprošel v té první fázi, ten stabilizační příspěvek, takže hledáme dnes zdroje zaplatit specialisty a zaplatit ty řadové policisty na té ulici, kteří si to skutečně zaslouží. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Ono, když mluvíte o specialistech, to se týká kyberzločinu a kyber... Co jste chtěl dodat, pane generále? 

brig. gen. v. v. Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident; stranický expert pro bezpečnost /ODS/: 
Jenom, sedíme tady u toho stolu a já se necítím při debatě o bezpečnosti politikem. To jsem chtěl jenom zdůraznit, ale ještě jednou, promiňte, tři roky jiný finanční podmínky, přibyde do policie cca o nějakých 1 600 víc, odchází možná i více lidí než odcházelo v době 2012, 2013... 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Určitě ne. 

brig. gen. v. v. Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident; stranický expert pro bezpečnost /ODS/: 
Je to, promiňte, promiňte, 3 104 lidí odešlo, z toho 40 % je zkušenejch od 15 do 25 let a my furt říkáme, že ve své podstatě je to jenom o penězích. Není to penězích. Co se udělalo v policii? Ať nebrečíme, sjednotily se v uvozovkách pravidla pro přijímání bezpečnostních sborech, je jednotný posuzování psychologicky zdravotních hodnocení novejch uchazečů, ve své podstatě pracujeme systémově na tom, abysme těm nováčkům dalo najevo, že se s nima nějakým způsobem počítá? Je to samozřejmě o penězích, ale je to i o tom, co jim vlastně nabízíme. Mimochodem z těch 1 600, co přišlo navíc do tý policie, 57 % jich skonči..., nebo všichni skončili na krajskejch ředitelství, ale to navýšení na tom spodku pyramidy je 57%, jinak řečeno 974 policistů v tomhle tom celým objemu v uvozovkách mají navýšený krajský ředitelství. To je ta základna, kde se dělá policejní práce. Já mám pocit, že jsme zapomněli na to, že v roce 2013 tady byla ještě ve své podstatě podstatná ekonomická krize, která ovlivňovala činnost policie. A my dneska jakoby se tváříme, že za tři roky v takovejchhle změnách jsme s tím udělali tohle to a že jsme spokojený. No já s tím spokojenej nejsem. A vůbec to neberu politicky. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Teď stručná reakce. 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
No já samozřejmě s tímto nesouhlasím, protože pro mě bylo důležité, když jsme, když jsme samozřejmě v roce 2013 viděli, v jakém stavu a v jaké kondici policie je, tak jsme se samozřejmě snažili připravit program. Ta koncepce rozvoje měla přinést ovoce. Dneska ho přináší. Máme o 2 tisíce policistů více, pan generál tady zmínil, že není sjednocená databáze centrální, na té se přece neshodli ne policie, my jsme ji navrhli mimo jiné a konzultovali, do odmítli to ostatní bezpečnostní sbory i armáda. Každý chce mít svou personální základnu, dneska, dneska samozřejmě bohužel díky tady tomuto, a to je věc do, do struktury politické, aby, aby vyvažovala tu možnost, aby, aby nebyly velké disproporce mezi, mezi bezpečnostními sbory. Dneska, pardon, pane redaktore, se běžně stává, že policista, který je samozřejmě přetěžován díky těm úkolům, které dnes připravily nové, nové výzvy, nové hrozby, si žádá o přechod k hasičům nebo, nebo k celní správě, protože jsou dnes finančně lépe ohodnoceny, ale primární úkol dneska pro bezpečnost je v policii a ta, ta, a ta politická garnitura by měla právě se zaměřit na to, aby, aby ty primárně finanční prostředky šly na úkor těch, těchto mladých policistů, kteří nasazují životy a dneska jsou ve všech těch opatřeních proti novým fenoménům. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Budu rád, když budeme v té diskusi pokračovat. Martin Červíček, Tomáš Tuhý. Děkuji za vaši diskusi a těším se někdy příště na shledanou. 

genmjr. Tomáš TUHÝ, policejní prezident: 
Děkujeme za pozvání. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
Takové byly dnešní Otázky. Připomínám, že nás najdete na internetových stránkách České televize. Známé adresy, stejně tak na sociálních sítích. Hezký zbytek neděle, pokud možno ve společnosti 24. 

Martin Červíček

expert ODS pro bezpečnost
náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje
předseda oblastního sdružení ODS Náchod