22. června 2017

Pokud nedokážeme plnit vlastní závazky, nemůžeme prosazovat vlastní zájmy

(www.ods.cz) ODS již na třetí tiskové konferenci hodnotila činnost stávající vlády za uplynulé období. Po daňové oblasti a odstraňování byrokracie se dnes věnovala zajišťování obrany a bezpečnosti České republiky a navrhla konkrétní opatření pro její zvýšení.

Postup současné vlády byl amatérským, nezodpovědným a doslova trestuhodným zanedbáváním bezpečnostních zájmů České republiky a tím i bezpečnosti našich občanů. Celá vláda, premiér a předsedové koaličních stran přihlíželi operetnímu působení ministra obrany, který nedokázal dostatečně naplnit ani jednu z podstatných úloh státu vůči občanům ani závazky vůči spojencům. Pokud nedokážeme plnit vlastní závazky, nemůžeme prosazovat vlastní zájmy,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Ačkoli ministry obrany i financí jsou poslední tři roky lidé ze stejné politické strany, tedy z hnutí ANO, na investicích do naší bezpečnosti se to neprojevuje. Výdaje na obranu k HDP spadly za poslední 4 roky na 0,97 % HDP, investice do armády dokonce na polovinu oproti roku 2012. Nepodařilo se dokončit téměř žádný nákup potřebné techniky, o kterých ministr obrany opakovaně mluvil (vrtulníky, transportní letouny, balistické vesty,…). Martin Stropnický a celá stávající vláda v zajišťování naší bezpečnosti naprosto selhali,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

V první řadě je potřeba zvýšit výdaje na obranu postupně až na 2 % HDP. A to nejen kvůli spojencům, ale hlavně kvůli naší vlastní bezpečnosti. Nelze totiž spoléhat na to, že nás někdo ochrání bez našeho vlastního přičinění. Musíme zrychlit nákupy techniky, čemuž by pomohlo obnovení Národního úřadu pro vyzbrojování, který by prováděl nákupy pro všechny bezpečnostní složky státu. Potřebujeme připravit občany na krizové situace, proto navrhujeme dobrovolné krizové kurzy pro občany a také studenty středních škol. Lepšímu náboru vojáků i policistů by pomohla společná databáze zájemců o práci v Policii i Armádě ČR,“ navrhla Jana Černochová, expertka ODS na obranu.

Petr Fiala

předseda strany