15. června 2017

Uprchlíkům se má pomáhat jinde, než u nás

(EuroZprávy.cz) Občanští demokraté za sebou nemají lehké roky. Staré aféry točící se kolem některých bývalých členů straně rozhodně nepřispěly, avšak nyní se zdá, že si ODS opět získává důvěru voličů. Podle předsedy Petra Fialy je navíc strana poučena z minulosti, čistě transparentní a připravena na blížící se volby. Jak v nich chce zabodovat? To prozradil v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz.

ODS u voličů stoupá na hodnotě. Ačkoliv se v jejích preferencích průzkumy různí a některé jí přisuzují 10, jiné i 13 procent,stále se jedná o druhou až čtvrtou nejsilnější stranu u nás. Napomohl jí pád ČSSD? Umírněná politika strany? Nebo nevraživost vůči šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi?

ODS byla ve vládě naposledy za dob Petra Nečase. Očekáváte, že to letošní volby změní?

Samozřejmě máme vládní ambici a jsem rád, že nám stále více lidí věří. Půjdeme ale jen do takové vlády, kde budeme moci naplňovat svůj program a hájit principy a hodnoty, na nichž ODS stojí.

Je už dnes vaše strana očištěna od kmotrů?

Termín „kmotři“ jsem vždycky považoval za nešťastný a nepřesný. Každopádně, ODS si své problémy vyřešila, je poučena z minulosti a připravena na budoucnost. Hospodaření strany jsme dali do pořádku a její financování je zcela transparentní.

Podle posledních průzkumů se ODS pohybuje na třetím až čtvrtém místě se ziskem kolem 10 procent a stále stoupá. Může za to koaliční krize, která „potopila“ ČSSD nebo v tom vidíte jiné aspekty?

Jednotlivé průzkumy nechci hodnotit – byť některé nám přisoudily dokonce i 2. místo -, ale trend je zjevný. ODS je na vzestupu a získává zpět důvěru voličů. Nevím, nakolik se na tom podepsala koaliční krize, my se „nevezeme“ na kritice oponentů, ale nabízíme voličům silný program - své vlastní představy, plány a recepty, jak zlepšit jejich život. To je podle nás lepší cesta.

Na jaká témata se chcete v letošních volbách zaměřit?

Naše čtyři hlavní témata jsou – podpora ekonomiky, omezení byrokracie, kvalitní vzdělání a zajištění bezpečnosti. Náš Silný program pro silné Česko se ale ve 190 konkrétních krocích věnuje všem oblastem, které občany trápí.

Už víte, kolik do předvolební kampaně investujete?

Podle předběžných odhadů to bude 80-90 milionů korun.

ODS spustila za poslední roky několik větších iniciativ. Vymezila se například proti euru nebo migračním kvótám. Ani jedno z toho nakonec u nás neprošlo, jakou na tom máte zásluhu?

Tady nejde o to, kdo má na čem jakou zásluhu, ale aby zvítězilo rozumné řešení. Kvóty jsme odmítli a je to dobře, protože uprchlíkům se má pomáhat jinak a jinde. Euro je pro nás v tuto chvíli nevýhodné a může nás poškodit, což bohužel některé další strany stále podceňují

Co podle vás v současné době nejvíce tíží české občany?

Všudypřítomná byrokracie, nedostatečný růst platů, komplikované a vysoké daně, omezování našich svobod – a to vše chceme po volbách změnit.

Rozdělme si občany do třech vrstev, mladé lidi s čerstvým volebním právem, poté produktivní lidi ve středním věku a seniory. Co můžete které skupině nabídnout?

Myslíme na každou věkovou skupinu. Když to zjednoduším - mladým nabízíme kvalitní vzdělání a perspektivu do života, střední generaci možnost využít získané zkušenosti bez zbytečné byrokracie, nižší daně a vyšší příjmy a seniorům jistotu důstojného stáří, mj. i možnost, že jim jejich pracující děti mohou přímo poukázat jedno procento, které platí na sociální pojištění a tím jim zlepšit důchod. Pro každého něco a dohromady realné a dobré řešení pro všechny.

Je sice předčasné o tom mluvit, ale už víte, se kterou stranou byste v případě úspěchu rozhodně nešli do koalice?

To je v tuto chvíli předčasné, nechme na voličích, jak rozdají karty. Každopádně ale platí, že čím lépe ODS ve volbách dopadne, o to lepší bude naše možnost prosazovat náš program. A o to nám jde především.

Petr Fiala

předseda strany