14. června 2017

Sobotka měl odvolat Babiše už dávno. Ušetřili bychom si spoustu nechutností

(ČRo Plus) Občanští demokraté jsou vnímání jako euroskeptická strana, Fiala otevřeně mluví o tom, že by se Unie měla reformovat. Strana slibuje například odmítnutí uprchlických kvót. Občanská demokratická strana slibuje, že zjednoduší podnikání, omezí byrokracii a sníží daně. Klasické pravicové recepty v minulosti pomohly ODS stát se nejsilnější polistopadovou stranou. Po období kmotrů a pádu Nečasovy vlády se ale zdálo, že ODS politickou scénu buď opouští, nebo bude hrát okrajovou roli. Nyní jí průzkumy věští mnohem slibnější budoucnost.

 
Dva průzkumy z poslední doby, jeden od TNS Kantar a jeden od CVVM, naznačují, že by se ODS mohla stát druhou nebo třetí nejsilnější stranou v nové sněmovně. „Ambice máme velké, ale žádný z průzkumů nepřeceňujeme,” říká předseda ODS Petr Fiala, který byl hostem středečního Interview Plus.
 
„Hrozí nám jednobarevná vláda Andreje Babiše, nebo vláda s podporou komunistů. To by pro mě znamenalo pád na politické dno. “
 
„Hrozí nám jednobarevná vláda Andreje Babiše, nebo vládu s podporou komunistů. To je něco, co by pro mě znamenalo pád na politické dno. O to víc je potřeba, aby byla ODS silná a mohla tomu zabránit,” dodává.
 
„Kdo nám tady sliboval, že bude vyrovnaný rozpočet? Andrej Babiš. Jaký máme rozpočet? Na příští rok se předkládá rozpočet s deficitem 50 miliard korun, což pokládám za neuvěřitelné," říká  Petr Fiala v Interview Plus
 
Současná vláda se hodnotí jako úspěšná, roste ekonomika, rostou platy, loňský rozpočet skončil přebytkem. Zbývá ODS, jako opoziční straně, prostor pro kritiku? „Nám určitě nepřibývá podpora jen proto, že kritizujeme vládu. Přibývá, protože nabízíme alternativu. A prostoru pro kritiku je dost. Vláda tady vytvořila mlhu. Česko prochází obdobím ekonomického růstu a oni tady vytvořili mlhu, že je to zásluha vlády. Není to pravda,” odpovídá Petr Fiala.
 
„Kdo nám tady sliboval, že bude vyrovnaný rozpočet? Andrej Babiš. Jaký máme rozpočet? Na příští rok se předkládá rozpočet s deficitem 50 miliard korun, což pokládám za neuvěřitelné. Ještě slyšíme od nového ministra financí, že kasa je prázdná, a že když dá dohromady všechny požadavky členů vlády, je to dalších 97 miliard navíc,” říká předseda ODS.
 
Ušetřili bychom si nechutnosti
 
Z postu ministra financí musel odejít předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Důvody, kvůli kterým odstoupil, tedy kauza korunových dluhopisů nebo nahrávky jeho rozhovorů s novinářem Mladé fronty DNES, vytáhla na světlo podle Fialy ODS.
 
„Bohuslav Sobotka jednal velmi pozdě, až pod tlakem opozice a veřejnosti. Kdyby jednal dřív, ušetřili bychom si spoustu nechutností, které jsme na politické scéně zažili. “
 
„Občanská demokratická strana říkala, že není možné, aby člověk, který nevysvětlí nejasnosti kolem svého majetku, byl dál ve vládě. My jsme říkali, že není možné, abychom se nevyrovnali s obsahem zveřejněných nahrávek, protože Andrej Babiš říkal veřejnosti, že neovlivňuje svoje média, a tady se jasně ukázalo, že ovlivňoval,” tvrdí host.
 
„Ty důvody byly pro nás už dávno pádné. Mnoho měsíců před tím jsem vyzýval pana premiéra, aby odvolal Andreje Babiše z vlády. Bohuslav Sobotka jednal velmi pozdě, až pod tlakem opozice a veřejnosti. Premiér měl jednat daleko dřív, ušetřili bychom si spoustu nechutností, které jsme na politické scéně zažili,” myslí si Petr Fiala.
 
Nehumánní kvóty
 
Občanští demokraté jsou vnímání jako euroskeptická strana, Fiala otevřeně mluví o tom, že by se Unie měla reformovat. Strana slibuje například odmítnutí uprchlických kvót. Ty byly odsouhlaseny kvalifikovanou většinou a podle regulí Evropské unie.
 
„Česká republika neměla akceptovat přehlasování v Radě, od počátku jsme měli postupovat co nejrazantněji, to znamená využít všechny politické a právní kroky proti kvótám. Nejde o nedostatek solidarity, Česká republika je připravena pomáhat s řešením migrační krize. Kvóty ale nejsou řešení, kvóty jsou od počátku nefunkční, špatný prvek,” tvrdí Petr Fiala.
 
Kvóty jsou podle předsedy ODS nehumánní. „Posíláte lidi do zemí, kam nechtějí, ty země je nechtějí. Je to porušení jak suverenity, tak elementární lidskosti. Toto je princip, který je nutný jednoznačně odmítnout, v tomto má vláda naši podporu,” říká předseda Občanské demokratické strany.
 

Přepis rozhovoru:
Jan BUMBA, moderátor:
Občanská demokratická strana slibuje, že zjednoduší podnikání, omezí byrokracii a sníží daně. Klasické pravicové recepty v minulosti pomohly ODS stát se nejsilnější polistopadovou stranou. Po období „kmotrů“ a pádu Nečasovy vlády se ale zdálo, že ODS politickou scénu buď opouští, nebo bude hrát okrajovou roli. Nyní jí průzkumy věští mnohem slibnější budoucnost. Jak si ji představuje sama ODS? Dobrý poslech přeje Jan Bumba. A naším hostem je předseda ODS Petr Fiala, dobrý den.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
Dva průzkumy z poslední doby, jeden od TNS Kantar a jeden od CVVM, naznačují, že by se ODS mohla stát druhou nebo třetí nejsilnější stranou v nové sněmovně. Jak velké ambice máte v říjnových volbách?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ambice máme velké. Chceme získat co nejsilnější mandát. Ale pokud se mohu vyjádřit k těm průzkumům, samozřejmě žádný z těch jednotlivých průzkumů my nepřeceňujeme a já je ani nekomentuji. To, co na mě, nebo co je pro mě podstatné z těch průzkumů, je trend, tendence a ta je zjevná. Lidé vracejí ODS tam, kam patří, do pozice lídra demokratických politických sil a já jsem za to rád, jsem rád, že lidé reagují na náš silný program pro silné Česko a rozumí naší politice nízkých daní, vyšších příjmů, více svobody, méně byrokracie, že to všechno lidi oslovuje, a to je dobře. Já bych ale ještě k těm průzkumům zmínil jednu tendenci, která už tak pozitivní není, a ta se z ní dá taky vyčíst, a to je, že tu hrozí, že bychom tady po volbách mohli mít taky jednobarevnou vládu Andreje Babiše, anebo tu mohli mít vládu s podporou komunistů. A to je něco, co by pro mě znamenalo pád na politické dno a o to víc je potřeba, aby ODS byla silná a mohla tomu zabránit.

Jan BUMBA, moderátor:
Byl bych hodně překvapen, kdybyste říkal něco jiného, než to, že chcete co nejlépe uspět ve volbách, ale jaký výsledek byste tedy považoval, vy osobně, za úspěch?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já se nebudu zavazovat k žádným procentům, ale to ne proto, že bych si to nedovedl představit, ale protože to nemá žádný smysl, protože ten úspěch bude dán i tím, jak dopadnou naši političtí konkurenci a víte, jak to při tom poměrném volebním systému někde je složité. Já budu považovat za úspěch takový mandát, který nám umožní realizovat náš program a to je to, co je pro mě důležité a opakovaně říkám, že jsem šel do politiky proto, abychom dělali poctivou politiku, abych vrátil politice její smysl a smysl politiky je získat podporu pro silný program a ten pak uskutečňovat, a to pro mě bude úspěch a to pro mě bude znamenat, že jsme splnili náš cíl. Politika není rozdávání koblih a nějaké marketingové triky a ten cirkus, co tu předvádí vládní koalice, ale politika je poctivý program, pro který strana získá podporu, aby ho mohla uskutečnit, a to my chceme. My jsme nešťastní z toho, jak se v této zemi promarňuje ekonomický růst, jak vláda místo, aby investovala rozumně, místo aby lidem snížila daně, nechala jim více peněz, tak dělá prostě neodpovědné kroky, připravuje další deficitní rozpočet. To všechno chceme změnit a proto potřebujeme ten silný mandát.

Jan BUMBA, moderátor:
Respektuji to, že se nechcete zavazovat k žádným procentům, ale tak, když bychom to zkusili nějak orámovat, kdyby to bylo méně než 10 %, to byste bral za neúspěch?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To bych určitě považoval za neúspěch a výsledek nad 10 % v závislosti na tom, jak dopadnou ti další, je výsledek, se kterým se dá nějak pracovat. Ale znovu opakuji, neřešme tady jednotlivá procenta. Do voleb je ještě daleko, voliči se budou rozhodovat a my děláme všechno pro to, abychom je přesvědčili. Já nemám moc rád ani spekulace o procentech, ani o koalicích mimo jiné proto, že ten, kdo rozhoduje, jsou voliči a my teď děláme všechno pro to, abychom voličům řekli: „Náš program nízkých daní, vyšších příjmů, náš program, méně byrokracie, více svobody je to, co stojí za to, abyste tomu dali svůj hlas.“

Jan BUMBA, moderátor:
Jako opoziční strana samozřejmě máte v popisu práce kritizovat vládu, ostatně už jste s tím začali v průběhu tohoto rozhovoru, ale nakolik vám podle vašeho soudu, nebo podle vaší analýzy pomáhá v růstu preferencí ta kritika vlády, když vezmeme, že samotná vláda se hodnotí jako úspěšná, roste ekonomika, rostu platy. Loňský rozpočet skončil přebytkem a tak dále a tak dále. Zbývá vám nějaký prostor tedy pro kritiku?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Prostoru pro kritiku je dost, ale já, než připomenu některé body, ve kterých vládu kritizujeme, tak bych chtěl říct jednu věc jasně. Nám určitě nepřibývá podpora proto, že kritizujeme vládu jenom, nám přibývá podpora, protože my nabízíme alternativu, že my lidem říkáme naprosto konkrétně, co chceme udělat, jak to chceme udělat a lidé podporují náš program. Ale k té kritice. Podívejte se, vláda, a v tom byl mistr bývalý ministr financí Andrej Babiš, tady vytvořila takovou mlhu. Česká republika prochází obdobím ekonomického růstu a oni tady vytvořili mlhu, že to je zásluha vlády a co všechno se jim povedlo, ale vždyť to není žádná pravda. Ona se ta mlha mezitím...

Jan BUMBA, moderátor:
Počkejte, neříkejte, že byste to nedělali vy, kdybyste byli ve vládě, že byste si nepřipisovali kredit za rostoucí ekonomiku?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale za něco, co jsme opravdu udělali. A tady, když si porovnáte sliby a realitu, tak vidíte, jak se ta mlha postupně rozptyluje, tak z toho nezůstalo nic. Kdo nám tady sliboval, že bude vyrovnaný rozpočet? Andrej Babiš. A jaký máme rozpočet? Na příští rok se předkládá rozpočet s deficitem 50 miliard korun, což já pokládám za úplně neuvěřitelné. A ještě slyšíme od nového ministra financí, že kasa je prázdná a že když dá dohromady všechny požadavky členů vlády, tak je to dalších 97 miliard navíc. To je neuvěřitelné. Další věc, co nám sliboval Andrej Babiš a Sobotkova vláda, že bude jednodušší daňový systém. Podívejte se, jak daňový systém vypadá. Máme jeden z nejkomplikovanějších na světě a tato vláda ho ještě zkomplikovala. A tak bych mohl pokračovat. Podívejte se na investice. Já jsem si, než jsem šel k vám do studia, tak jsem viděl zprávu, že nebude dost finančních prostředků na investice do výzkumu, do inovací a četl jsem, že Česká konference rektorů si stěžuje, že vláda neplní svoje sliby a že nebudou ani peníze na vysoké školy. Tak do čeho jiného, než do dopravní infrastruktury, než do výzkumu a do vzdělání, bychom měli v čase konjunktury, když se nám daří, investovat? Vždyť to jsou investice do budoucnosti. A tohle tato vláda nedělá. A tohle tato vláda nedělá. Proto já mluvím o mlze. Rozdávají se peníze na zbytečnosti, ale aby vláda podpořila naši budoucnost, aby lidem taky nechala víc peněz, to vláda prostě nedělá. Prostě většina lidí by mohla z ekonomického růstu něco mít. Proto my říkáme, snižme daně, tím se zvýší příjmy. My nabízíme každému 7 % čisté mzdy navíc díky naším daňovým opatřením, nikoho to nic nebude stát a lidé budou mí víc peněz v peněženkách a budou něco mít z toho ekonomického růstu.

Jan BUMBA, moderátor:
Ale opravdu si myslíte, že vláda rozdává na zbytečnostech? Vždyť přece ty rostoucí platy jsou realita. Vy jste byl ministrem školství, Kateřina Valachová, ministryně školství dokázala vyjednat lepší platy pro učitele.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Rostoucí platy jsou dobrá věc, ale záleží na tom, kde ty platy rostou a jak. Zůstaňme u toho školství. Já jsem teda hrdý na to, že i v době, kdy jsme prožívali opravdu těžkou ekonomickou krizi a kde v jiných profesích platy klesaly, tak ve školství mírně rostly, protože učitelé si to zaslouží, ale pojďme zpátky k tomu vašemu příkladu. Ano, my říkáme taky, je potřeba navyšovat mzdy ve školství. Je potřeba navyšovat platy učitelů, protože, marná sláva, dobré školy dělají dobří učitelé a my tam potřebujeme mít dobré učitele. Za to, že vláda přidává učitelům, bych ji pochválil, ale nepochválím ji za to, jak, protože my říkáme, že učitelé by měli mít v krátké době průměrný plat kolem 35 tisíc korun. Není to žádný problém, ale že by se měly zvyšovat více ty takzvané nadtarifní složky mzdy, aby ředitelé měli možnost odměňovat víc ty učitele, kteří mají dobré výsledky, jsou aktivní, jsou prostě dobří. A to se neděje. Tady se zvyšuje plošně, nedostatečně, ale nedělá se to, co podle mě je potřeba. A na tomto příkladu se dá ukázat, jak vláda postupuje. Ale pokud prostě vláda není schopna investovat do infrastruktury a rozumných věcí, pokud zvyšuje počet státních zaměstnanců a lidem bere peníze a neumožní jim mít vyšší platy, tak podle mě je to špatná politika.

Jan BUMBA, moderátor:
Hostem dnešního Interview je předseda ODS Petr Fiala. Pane předsedo, s jakými pocity a myšlenkami sledujete potíže ČSSD? Ty dohady o budoucnosti premiéra Bohuslava Sobotky?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já se starám především samozřejmě o to, jak my oslovujeme voliče, ale pochopitelně to sleduji. Já se přiznám, že já krokům pana premiéra už dlouho nerozumím a politice ČSSD v tomto směru taky ne. Celá ta, to, co já nazývám „cirkusem“, co tady předváděla vládní koalice, demise, nedemise, to všechno kolem. Nakonec to skončilo tak, že se tady premiér Sobotka se svým bývalým vicepremiérem, předsedou hnutí ANO označovali nejrůznějšími názvy, pak si zase sedli ke stolu a tváří se, že se vlastně nic neděje, že vláda dovládne. Všechny tyto kotrmelce jsou podle mě jakýmsi divadlem a hrou před voliči a velký význam tomu nepřikládám. To, co z toho ale bohužel vyplývá, je další znechucení lidí z politiky. Vláda místo, aby se tady zabývala věcmi, které jsou opravdu problematické, tak prostě tady předvádí nějaké vlastní spory a vlastní divadlo. Takže těžko se mně to komentuje a to, co dělá pan premiér Sobotka, tomu opravdu nerozumím.

Jan BUMBA, moderátor:
A ještě, když se zeptám na druhou nejsilnější vládní stranu z postu ministra financí, už jsme to připomínali, musel odejít předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Ty důvody, kvůli kterým odcházel, ty důvody, které předkládala sociální demokracie, přišly vám dostatečné, tedy třeba ty korunové dluhopisy Agrofertu nebo jeho nahrávky hovorů s bývalým redaktorem Mladé fronty DNES?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nejenom dostatečné, já bych chtěl všem připomenout, že to, že se ta situace vůbec začala řešit, bylo způsobeno námi. My jsme na to upozorňovali, Občanská demokratická strana říkala, že není možné, aby člověk, který nevysvětlí nejasnosti kolem majetku, a to Andrej Babiš nevysvětlil a kolem těch korunových dluhopisů, že nemůže být dál ve vládě. My jsme říkali, že není možné, abychom se nevyrovnali nějak s obsahem těch nahrávek, které se tady objevily, protože Andrej Babiš veřejnosti říkal, že neovlivňuje svoje média a tady se jasně ukázalo, že je ovlivňoval. Takže pro nás ty důvody byly už dávno pádné. Já už jsem mnoho měsíců předtím vyzýval pana premiéra, ať odvolá Andreje Babiše z vlády, protože podle mě Andrej Babiš s těmi všemi nejasnostmi a podezřeními nemohl být a nemůže být členem žádné vlády. Bohuslav Sobotka jednal velmi pozdě, až pod tlakem opozice a veřejnosti. Nakonec tady byla Poslanecká sněmovna, která musela přijímat usnesení, že Andrej Babiš lhal a podobné věci. Podle mě měl premiér jednat daleko dřív a ušetřili bychom si spoustu nechutností, které jsme na politické scéně zažili.

Jan BUMBA, moderátor:
Soustřeďme se teď už na vaši stranu. Když se podíváme do programu ODS, který máte pro tyto volby, vidíme, jestli by se týkající se zjednodušení podmínek pro podnikání nebo omezení byrokracie. To samozřejmě zní pěkně, ale jak to přesně chcete provést?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My máme v tom programu, a to si myslím, že mohu s určitou hrdostí říct, byli jsme první, kdo představil silný program pro silné Česko, program, který obsahuje 190 konkrétních kroků, takže každý občan se může podívat, co mu v jednotlivých oblastech nabízíme a zkontrolovat si, jestli to pak dodržíme. Já pokládám to, co my označujeme a od člověka, který je konzervativní jako já a od strany, která je konzervativní, to možná zní zvláštně. My chceme udělat antibyrokratickou revoluci, a používám to slovo „revoluce“ tady záměrně, protože nám jde o to, abychom změnili situaci, která v této zemi je, kdy nás byrokracie úplně všechny dusí. Já se nechci smířit s tím, že když tady žádáte o stavební povolení, tak to v průměru trvá 247 dní. Jsme na úplně ostudném 130. místě na světě. Máme jeden z nejkomplikovanějších daňových systémů, někde na 122. místě na světě. Nic se tu nedá udělat, protože prostě ta byrokracie nás úplně ochromuje. Za chvíli už učitelé nebudou učit, budou vyplňovat jenom nějaké papíry, lékaři totéž. Musíme to zlomit a my máme spoustu konkrétních opatření, jak to udělat. Zjednodušení daňového systému je prostě jasná věc. Ale já bych třeba připomenul náš princip jedněch dveří a to znamená, že pokud občan nebo firma žádají o něco stát, tak se obrátí na jednoho úředníka, ten si sežene další vyjádření od jiných úřadů, předá si ty informace a zase jeden úředník z jedněch dveří předá těm lidem rozhodnutí „ano“, „ne“. To je jednoduché, funguje to v jiných zemích. Nechápu, proč by to nemohlo fungovat u nás.

Jan BUMBA, moderátor:
Pardon, tak mě napadá jenom takový praktický poddotaz, kdyby si takhle úřady měly povinnost sdílet mezi sebou informace, jestli by to nepředpokládalo třeba pořizování nějakých nových počítačových sítí, jestli by to nebylo drahé?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
V minulosti jsme investovali do různých rejstříků, systémů, registrů stamiliony korun. Ten stát je vybaven, roste tu počet úředníků, tak proč by to takto nemohlo fungovat? Znovu opakuji, využívejme moderní komunikační nástroje, podívejme se i na dobrou praxi v zahraničí a zaveďme to u nás. Přece není možné, abychom se tady pod haldou papírů a nějakých vyřizování úplně všichni ochromili! Naopak, my bychom měli mít stát, který slouží občanům, který funguje, který vytváří dobré podmínky, a to tu teď nemáme. Ten příklad, který jsem tu uváděl, příklad stavebního povolení, stavebního řízení, ten je ostudný. A podívejme se, jaké to má dopady spolu s tím, že vláda není schopna investovat finanční prostředky. Všichni víme, po jakých silnicích jezdíme, jaké tu máme dálnice, jak se nedaří budovat rychlotratě, jaké máme problémy v dopravní obslužnosti. Toto se musí změnit, jinak riskujeme velice, že naše budoucnost nebude dobrá.

Jan BUMBA, moderátor:
Když se vrátíme k té podpoře podnikání, ke které vy se hlásíte, tak pokud komunikujete s podnikateli, tak oni si velice často stěžují na to, že se neustále mění podmínky a vy říkáte, že byste přinesli nějakou revoluci. Takže zase další změny podmínek?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Mluvíme pouze o antibyrokratické revoluci a ta se netýká jenom podnikatelů, ta se týká každého a myslím, že všichni by to ocenili. Já s podnikateli, jako i s ostatními zástupci různých profesí mluvím velmi často a máte pravdu, že pro podnikatele je neustálá změna podmínek vlastně horší, než když ty podmínky nejsou třeba úplně příznivé. To, na co si ale podnikatelé opravdu stěžují, a co je potřeba změnit, je komplikovanost daňového systému a cena práce, respektive pracovního místa. Proto my říkáme, že snížíme o 2% body odvod, který platí zaměstnavatel za zaměstnance, aby i podnikatelé mohli vytvářet nová pracovní místa, ale taky mohli dát zaměstnancům vyšší mzdy. To pokládám za důležité. Ale vrátím se k té vaší otázce. Já občas používám takovou větu, kterou myslím naprosto vážně, že jsme se poučili z minulosti a proto jsme dobře připraveni na budoucnost a nejsme připraveni určité chyby dělat. Takže já slibuji podnikatelům a všem, že změny daňových zákonů provedeme po vstupu do vlády hned naráz, na začátku a pak po celé volební období žádné další změny dělat nebudeme, protože ta stabilita prostředí je důležitá jak pro podnikatele, tak pro občany.

Jan BUMBA, moderátor:
Myslíte, že je v praxi proveditelné zrušení elektronické evidence tržeb, jak také slibujete, že v téhle fázi, když už to je zavedeno, když už to nějakým způsobem běží, skutečně se k tomu hlásíte, že byste zrušili EET?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano, to je jednoznačná věc a my lidem slibujeme zrušení kontrolního hlášení i zrušení EET. Jsou to obě věci, na jejichž negativní důsledky jsme upozorňovali dopředu, ale oni se bohužel potom...

Jan BUMBA, moderátor:
A nemáte obavy o výběr daní potom?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Vůbec nemám obavu o výběr daní. Já naopak bych pořád chtěl vidět, kde teda vzrostly tržby v pohostinství a v restauracích o 100 %, jak nám vykládal bývalý ministr financí. Když se podívám na ty statistický údaje, tak tržby vzrostly v jednotkách procent, ale co vidím, a co je bohužel negativní, je, že se zavřela spousta hospod a zavřela se také spousta provozoven, spousta obchodů. A já vím, že někoho, kdo, kdo hledí na svět optikou Prahy, Brna, to tak úplně třeba netrápí, ale když se podívám do menších obcí a mluvím se se starosty, mluvím s těmi lidmi, tak ono je pěkně velký rozdíl, jestli v obci máte nějakou hospodu, nebo tam nemáte žádnou, jestli tam máte jeden obchod, dva nebo žádný. To jsou prostě obrovské rozdíly, které mají dopad na kvalitu života a bohužel EET vedlo k tomu, čeho jsme se obávali, že řada provozoven zavírá, řada živnostníků musí skončit svoji živnost a v tomhle není možné pokračovat, protože to ohrožuje třeba kvalitu života na venkově.

Jan BUMBA, moderátor:
Hostem dnešního Interview je předseda ODS Petr Fiala. Mnoho lidí vnímá ODS jako euroskeptickou stranu. Vy sám, tuším, dáváte přednost termínu „eurorealistická“. Říkáte, že odmítnete povinné kvóty na uprchlíky. Ale jak to chcete udělat? Když to bylo odsouhlaseno kvalifikovanou většinou podle regulí Evropské unie, má jít třeba Česko do soudního sporu s Evropskou unií?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nejprve k těm nálepkám vztahujícím se k ODS. My jsme jediná strana, myslím jediná, která předložila jasnou představu o tom, jak má vypadat Evropská unie, co máme dělat, co má prosazovat Česká republika. Náš program v této věci je k dispozici na našich stránkách. Každý se může podívat. My jsme strana, která říká, že je potřeba reformovat Evropskou unii, neříkáme to teď, říkáme to dlouho. Máme jasnou představu v čem, které kompetence je možné ponechat na národní úrovni, jak dál rozvíjet jednotný trh. Nejsme strana, která by chtěla jakkoli Českou republiku vyvádět z Evropské unie a něco podobného, co nám občas podsouvají naši političtí soupeři.

Jan BUMBA, moderátor:
A co ty kvóty?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pokud jde o kvóty, já od začátku zastávám názor, že Česká republika neměla akceptovat přehlasování v radě, že Česká republika měla od počátku postupovat co nejrazantněji, tak jak některé jiné země. To znamená, využít všechny politické, ale i právní kroky proti kvótám, protože, a to je podstatné, to není nedostatek solidarity, Česká republika je připravena pomáhat, připravena pomáhat s řešením migrační krize, ale kvóty žádné řešení nejsou. Kvóty jsou od počátku nefunkční, špatný prvek. Dokonce já tvrdím, že to je prvek nehumánní, protože posílat lidi do zemí, kam ty lidi nechtějí a ty země je nechtějí, je to porušení jak suverenity, tak nějaké elementární lidskosti. Podle mě toto je princip, který je nutný jednoznačně odmítnout. A mimochodem v tomto má vláda naši podporu. Bohužel to dělá pozdě a nedůsledně a jinými kroky podporuje špatnou politiku Evropské komise, ale kvóty jsou něco, co nemůžeme přijmout.

Jan BUMBA, moderátor:
Říkáte, že nechcete Českou republiku vyvádět z Evropské unie, ale váš spolustraník, Václav Klaus mladší, na Facebooku loni v létě napsal, cituji: „Nevidím jinou cestu, než vypadnout z Evropské unie a tvrdě kontrolovat vlastní hranice i za cenu, že o třetinu zchudneme.“ Konec citátu. Jak častý je takovýto názor v ODS?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Takovýto názor najdete napříč politickým spektrem. Ale podstatné je přece, co říká politická strana ústy svých představitelů a co je v těch klíčových dokumentech, o které se lidé mohou opřít, ale já všechny vyzývám, ať se podívají na naši pozici k Evropské unii. Je to jediná realistická pozice. My říkáme, že je potřeba reformovat Evropskou unii, ale myslím, že každý rozumný člověk vidí, že dál to nejde. Ale současně je v českém zájmu, abychom, to je náš národní zájem, abychom v  reformované Evropské unii byli. ODS od počátku se snažila aktivně o změny. My jsme založili frakci Evropských konzervativců a reformistů a já jenom připomenu, že když jsme ji zakládali, tak se nám všichni smáli, dneska je to třetí nejsilnější frakce. A ty věci, které jsme říkali před 10 lety, dneska říká řada evropských politiků. My jsme připraveni se podílet na reformě Evropské unie a ta musí znamenat i návrat některých kompetencí na úroveň národních států. Pro Českou republiku by to mělo znamenat vyjímat si výjimku z eura, vyjednat si výjimku z azylové a migrační politiky. Pokud se nám nepodaří prosadit princip flexibilní integrace, který znamená, že státy si mohou vybírat, které integrační kroky přijmou a které ne. A to je naše nabídka českým voličům, která je realistická, která hájí české zájmy v Evropské unii a současně nabízí nějakou perspektivu. Jestli si někdo myslí, že unie se může dál vyvíjet takovým způsobem, jaký představuje pan Juncker a na každou krizi integrace se bude reagovat další a další integrací, kterou lidi nechtějí, tak je to podle mě politika, která jde proti spolupráci evropských zemí.

Jan BUMBA, moderátor:
A takové to vyjádření, jako třeba napsal pan Klaus mladší, tedy znovu budu citovat: „Vypadnout z Evropské unie,“ to berete jako předseda ODS, jako názorovou pluralitu v rámci strany?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Takové názory najdete v každé politické straně a v demokratické politické straně přece každý může vyjadřovat svoje názory třeba i pod tlakem nějaké momentální události. Ale v čem lidé mají tu garanci v demokratické politické straně, že bude dělat to, co slibuje? No, v programu a v nějakých vnitřních demokratických mechanismech. Žádnou jistotu nemají u stran, kde záleží všechno na tom, co jejich lídr, majitel zrovna řekne a co si myslí ráno nebo večer, jak je to třeba u ANO Andreje Babiše. U nás lidé mají jistotu, že to, co jim nabízíme jako program, to je pro nás závazné a to také budeme realizovat a u nás si mohou lidé přečíst, jaký máme postoj k Evropské unii, co s ní chceme dělat. A myslím, že všichni vidí, že to je postoj realistický a mající nějakou perspektivu.

Jan BUMBA, moderátor:
Ještě jedno téma, pane předsedo. Relativně krátce po podzimních volbách přijdou taky volby prezidentské. Vy jste řekl, že v nich chcete nabídnout řešení, budu vás citovat: „Aby Miloš Zeman nepokračoval v mandátu až do roku 2023.“ Konec citátu. Jaké to bude řešení?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme skutečně přesvědčeni, že Miloš Zeman nemá být dál český prezident, protože rozděluje českou společnost, zanáší sem rozpor, rehabilituje komunismus. Podívejte se, jakým způsobem třeba vyznamenává lidi. Znejišťuje naší zahraniční politiku, zabývá se pseudokauzami, nešťastný případ kolem Peroutkova článku a tak dále. Je to prostě nedůstojné a všichni jsme nakonec viděli, jak se choval prezident naší republiky vůči premiérovi našeho státu. To jsou věci, které jsou nepřijatelné, bez ohledu na to, co si myslím o Bohuslavu Sobotkovi. A jaké to řešení může být? To řešení může být jenom takové, že nabídneme silného protikandidáta, takového, který bude mít reálnou šanci v těch volbách uspět. Já sleduji, jak jiné politické strany tápou, nepředstavují vlastně žádného svého kandidáta. To nám vytváří nějaký větší časový prostor. Mně nejde o tom, abychom řekli: „Tak za nás bude kandidovat pan X či paní Y, ale jde nám o to, abychom buď podpořili osobnost mimo naše řady, nebo z našich řad někoho, někoho vybrali, kdo má reálnou šanci v těch volbách uspět.“

Jan BUMBA, moderátor:
Jak daleko jste v té diskusi? Už máte třeba nějaký užší okruh kandidátů, které byste podpořili?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já už jsem se v posledních měsících setkal s několika osobnostmi, o kterých s myslím, že by byly dobrými prezidenty České republiky, ale s tím výsledkem těch jednání veřejnost včas seznámím. Myslím si, že teď je to ještě předčasné.

Jan BUMBA, moderátor:
Včas, to znamená tak zhruba kdy?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jsem mluvil o tom, že je potřeba představit kandidáty nejpozději v létě, když ale vidím ostatní politické strany, jak říkají: Až po volbách a my uvidíme a ještě budeme o tom ve straně debatovat ...Tak samozřejmě ta naše strategie se bude odvíjet i od toho, jak se budou chovat ostatní, protože nám opravdu nejde o to, abychom si odškrtli čárečku, tak, ODS postavila prezidentského kandidáta. Nám jde o výsledek, aby tato země měla dobrého prezidenta.

Jan BUMBA, moderátor:
Jednu poslední větu. Nebojíte se, že stranické doporučení může tomu kandidátovi spíš uškodit?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Toho se nebojím a já myslím, že lidé postupně vidí, co všechno tady způsobují všelijaká nová a zdánlivě nestranická hnutí. Je čas vrátit se k tradičním politickým stranám, k poctivé politice, k politice, která je založena na programu a k politice, která je taky garantována dlouhodobě sdílenými hodnotami a principy, a to Občanská demokratická strana nabízí.

Jan BUMBA, moderátor:
Předseda ODS Petr Fiala byl naším dnešním hostem. Já vám děkuji za rozhovor. Děkuji, že jste přišel. Na shledanou.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, pěkný den všem posluchačům.
Petr Fiala

předseda strany