3. června 2017

O vládní krizi se nedá mluvit. Spíše to byl vládní chaos

(www.parlamentnilisty.cz) O vládní krizi se nedá mluvit. Spíše to byl vládní chaos. Místo aby vláda využila ekonomický růst, tak tady s prezidentem Zemanem předvádí cirkus, za který je každému soudnému člověku stydno. Sobotkova vláda nás chce zároveň převychovat, jako bychom pro ni nebyli dost dobří. Předseda a volební lídr ODS Petr Fiala se ParlamentnímListům.cz svěřil se svými dojmy ohledně aktuální situace a zahájení dalšího stupně předvolební kampaně.

 
Co říkáte na vyústění vládní krize. Získal Babiš jmenováním Pilného a jeho dosazením do čela financí nad Sobotkou převahu? Mohl na tom, že se stáhl z vlády vydělat tím, že bude během předvolební kampaně stát tak trochu stranou a v pozadí?
 
Nedá se vlastně mluvit o vládní krizi, spíše to byl vládní chaos. Vláda je stále stejná, jen z ní odešel Andrej Babiš, jehož pozice už byla neudržitelná. Premiér ho měl odvolat mnohem dříve. O tom, komu to prospěje, nebudu spekulovat. Lidé vidí, co tady už více než tři roky předvádějí strany vládní koalice a co vyvrcholilo naprostým rozkladem a ostudou v posledních týdnech.
Místo aby využili ekonomický růst, snížili daně a udělali něco s neskutečnou byrokracií, tak tady spolu s prezidentem Zemanem předvádějí cirkus, za který je každému soudnému člověku stydno. A pak se premiér Sobotka tváří, že se nic nestalo a vládneme dál. Tomu snad nemůže věřit ani on sám.
 
Milan Chovanec v rozhovoru pro E15 řekl, že Česko možná čeká nejostřeji vedená předvolební kampaň v historii. Co si o tom myslíte? Objeví se další kauzy a nahrávky?
 
Nevím, co se objeví a je možné, že kampaň bude hodně špinavá. Zato vím jistě, jak budeme dělat kampaň my. ODS bude vést slušnou kampaň a především nabízet lidem, jak jim můžeme zlepšit život, jak snížit daně a zvýšit platy, jak omezit byrokracii a posílit svobodu, co udělat s bezpečností nebo jak zkvalitnit školy. Hádání rádi přenecháme ostatním.
 
Jak jste již dříve uvedli, pro ODS je prioritou budoucích prezidentských voleb, aby nepokračoval Zeman. Je možnost, že by po volbách mohl vzniknout vládní kabinet ve spolupráci ANO s komunisty a tomu všemu by sekundoval Zeman v roli prezidenta, opravdu reálnou hrozbou?
 
Toto je naprosto reálná hrozba. Musíme o ní s lidmi mluvit a přesvědčit je, aby jí zabránili. Mají k tomu příležitost ve volbách.
 
Co říkáte na Zemanovu milost pro Kajínka? Proč to udělal a proč zrovna během zuřící vládní krize?
 
Respektuji pravomoci prezidenta. Má právo milost udělit, i když v případě této konkrétní milosti porušil, co sám slíbil svým voličům: že milosti nebude udělovat, a když tak jen ze závažných zdravotních důvodů. Ale to není podstatné. Důležité je, že prezident má na to právo. Jak ho uplatňuje, je věc jeho rozhodnutí a vkusu. Načasování ovšem ke spekulacím svádí.
 
Na tiskové konferenci v pondělí jste zmínil sociální inženýrství. Co jste tím myslel konkrétně?
 
Představu Sobotkovy vlády, že stát ví nejlépe, co je pro nás dobré. A když my, občané, nejsme pro jejich představy dost dobří, tak nás převychovají. Děti tedy povinně do školky, a pokud možno ať do ní chodí už od dvou let, sjednotí se přijímačky na školy, zavede se inkluze i tam, kam nepatří, přikáže se dětem, co kde mají jíst. Jako by o tom všem neměli rozhodovat rodiče.
A u dětí to nekončí. Tak se musí lidem třeba zakázat prodávat a nakupovat o svátcích, a tak bych mohl pokračovat skoro donekonečna, protože sociálního inženýrství jsme si za poslední roky užili až až. Neomarxistické nápady Sobotkovy vlády lidem výrazně zkomplikovaly život a omezily některé svobody.
 
Do voleb jdete s podporou Strany soukromníků. Vidíte napříč politickým spektrem i nějaké další politické partnery?
 
Strana soukromníků je pro nás přirozeným partnerem vzhledem k tomu, že spolu s nimi obhajujeme práva středních a menších podnikatelů a živnostníků, proti nimž vede současná vláda téměř třídní boj. Nemusím připomínat EET, snižování paušálů, růst byrokratických povinností a likvidačních postupů. Spolupráci si obecně dokážeme představit především s nesocialistickými stranami napravo od středu, to se ale netýká volebního spojenectví.
 
Co si slibujete od konfrontační kampaně „Chaos, cirkus, ostuda“? Proč myslíte, že na to lidé uslyší? Babišovo ANO se podle průzkumů i po krizi těší značné popularitě. Co by to mohlo změnit?
 
Nenazval bych vámi zmíněnou část naší kampaně „konfrontační“, ale je to srovnávací kampaň. Aby si lidé porovnali všechno to, co se tu teď děje, s tím, co jim nabízíme my. A aby zvolili místo politického chaosu, cirkusu a ostudy, jež tu předvádějí vládní strany společně s Pražským hradem, silný program, poctivou politikou a stabilní zemi, jak jim to nabízí ODS.
 
(Autor: Jonáš Kříž)
 
Petr Fiala

předseda strany