15. května 2017

Stud, úzkost a falešný prorok

(ECHO24.cz) Vždy jsem se maximálně snažila mít v náležité úctě prezidenta své země. S prezidentem Václavem Havlem jsem ve většině věcí nemohla souhlasit. Neuměla jsem se nikdy ztotožnit s jeho stylem nepolitického aktivismu, tzv. havlismu. Ale přes všechny mé výhrady, které jsem jako občan měla, svůj mandát vykonával důstojně a slušně. S prezidentem Václavem Klausem jsem v některých věcech také nesouhlasila. Ale když pominu pro mě nepochopitelné amnestii, svůj mandát vykonával také důstojně a slušně. Prezident Miloš Zeman ale za své působení už překročil všechny meze mé představy o slušném a důstojném výkonu mandátu prezidenta. A dnes je to prezident, za kterého se stydím!

 
Úzkost cítím z této socialistiko-populistické vlády, která je nejhorší vládou od roku 1989 a která nám za necelé čtyři roky svého působení vzala nejvíce svobody od revoluce. Regulace, represe, šmírování, bezbřehé rozdávání z cizího, dotace, podplácení voličů populistickými činy a sliby, podněcování závisti, nenávisti a bonzování mezi skupinami občanů. To jediné po této vládě zůstane.
 
Sociální demokracie před osmi lety reinkarnovala komunisty na krajích a dovolila jim, aby se znovu nadechli. A pak se strašně divila, když jim začali přebírat jejich elektorát. Byla to ČSSD, kdo si vzal do vlády ANO v čele s jejich vůdcem a falešným prorokem Babišem. A teď se strašně diví, že jim přebírá jejich elektorát. Oni moc dobře věděli, co je Babiš zač a jaké metody vždy používal a bude používat.
 
Jestli někdo stvořil Babiše, tak je to ČSSD. A to jak v minulosti, kdy všechny svoje největší „kšefty“ dělal za vlád sociální demokracie, a socdem ho v tom nechala pokračovat i v současnosti. Babiš v letech 2012-2013 moc dobře věděl, že musí něco udělat s Agrofertem, protože jeho firma byla přes míru zadlužená desítkami miliard u bank. Pokud by neměl vládní záruky přítoku dotací a financí, pokud by nemohl s bankami vyjednávat z pozice ministra financí, který mj. z toho titulu chodí i na jednání České národní banky a zná tak spoustu detailů z bankovního světa, tak by se celé jeho impérium zhroutilo.
 
Falešný prorok a rádoby vůdce Babiš měnící své názory ze dne na den vypiloval český populismus, demagogii a propagandu téměř k dokonalosti. V současné chvíli představuje se svými metodami, skrytými záměry a temnou minulostí přímé ohrožení celého demokratického a svobodného uspořádání, ohrožení všeho, za co naši předchůdci v roce 1989 bojovali.
 
Oceňuji proto nyní snahu premiéra Sobotky zastavit pana Babiše, protože tím nepomůže jen sám sobě, ale celé naší republice. A jak se říká, nikdy není pozdě. Jsem velký zastánce tradičních politických stran, protože jedině tradiční politické strany zaručí demokracii v naší zemi a to se všemi nedokonalostmi, které má. Kde končí demokracie a tradiční strany, nastává diktatura. Nic mezi tím v dějinách neexistovalo. Jestli si něco nejvíce přeji, tak aby se politická rivalita vrátila na úroveň férových soubojů pravice a levice, idejí a programů, které představují.
 
Proberme se dříve než bude pozdě, protože až všechny ty pozlacené koblihy ztvrdnou, vylámeme si na nich všichni zuby a pak nám bude opravdu zle.
 
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí