10. května 2017

Události ČT: Mimořádná schůze sněmovny kvůli nahrávkám

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT1.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Vývoj událostí ani dnes nedospěl k rozřešení vládní krize. Prezident pozval koaliční lídry na jednání. Premiér namítl, že ho nabídka zastihla už v letadle do Lucemburska a celé odpoledne pak sněmovna jedná na mimořádné schůzi. Probírá údajné zneužívání médií vicepremiérem Andrejem Babišem. Program jednání podpořila většina zákonodárců.

Předseda občanských demokratů a jeden z iniciátorů dnešní schůze Petr Fiala je hostem Událostí, přeju vám dobrý večer. Andrej Babiš měl v úvodu schůze poměrně obsáhlé vystoupení, do jaké míry uspokojilo vaši touhu po vysvětlení?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer. To vystoupení Andreje Babiše, jak už jsme ostatně zvyklí, nic nevysvětlilo, byl to projev plný urážek politických soupeřů, ale k té podstatě, o které dnes v Poslanecké sněmovně jednáme, neřekl vlastně nic. A to, proč jsme se tady sešli, jsou mimořádně závažné skutečnosti, které se ukázaly z těch kolujících nahrávek. Ukazuje se, že Andrej Babiš zneužívá svá média, i když veřejnosti opakovaně tvrdil, že do nich nezasahuje, tedy veřejnosti lhal, že je využívá k dehonestaci svých politických soupeřů a že dokonce pracuje s věcmi, které unikají z živých kauz, které vyšetřuje policie.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Jednali jste s někým o podpoře usnesení, které navrhujete? Mimo jiné tedy požadujete, aby sněmovna konstatovala, že Andrej Babiš lhal, což jste před malou chvílí zmínil i vy sám.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano, my navrhujeme dvě usnesení. Jednak konstatování sněmovny, že Andrej Babiš lhal a zneužíval svá média, a to druhé konstatování je vlastně výzva prezidentu republiky, aby jednal v souladu s Ústavou České republiky. My jsme ta usnesení přednesli, nijak speciálně jsme nejednali, já bych předpokládal, že by tato usnesení měla získat podporu Poslanecké sněmovny.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Komunisté navíc volají po schůzi k vyslovení nedůvěry vládě, podepíší vaši poslanci tento návrh?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Každý den, o který ten chaos, který tu předvádí vládní koalice, bude kratší, by byl dobrý, ale na druhé straně nelze úplně dát veškerou moc do rukou prezidenta Zemana, který tady může vytvořit nějakou vládu svých kamarádů. To by bylo pro naši zemi taky špatné. My se budeme snažit získat nejprve podporu ostatních politických stran pro náš návrh voleb v co nejkratším termínu, aby tato politická fraška i tragédie dohromady co nejdříve skončila.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Takže návrh komunistů nebude mít vaši podporu, jestli tomu správně rozumím.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My se o tom ještě poradíme. Znovu opakuji, že pro nás je důležité, aby ten chaos, který tu je, skončil co nejdříve. My vidíme východisko nikoliv v tom, že se předá moc prezidentu Zemanovi a ten tady sestaví nějakou svoji vládu, ale vidíme východisko v předčasných volbách, aby lidé mohli co nejrychleji rozhodnout. To je podle nás správné a odpovědné řešení.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Říká Petr Fiala, děkuju vám za rozhovor a přeju dobrý večer, na shledanou.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pěkný večer, na shledanou.

Petr Fiala

předseda strany