6. května 2017

Mají se konat předčasné volby?

(Deník) Ano: Zkraťme tu trapnost

 
Neexistuje žádné jiné rozumné řešení než předčasné volby. Není přece možné, abychom protahovali politickou agónii až do 21. října.
 
Vláda v demisi nic neřeší, neboť je třeba si připomínat, co je příčinou vládní krize – jsou to nezodpovězené otázky kolem finančních záležitostí ministra Andreje Babiše. Do toho tu máme premiéra, který ani vládnout nechce. Úřednickou vládu jsme tu už měli a víme, jak to vypadalo.
 
Jediný seriózní krok k ukončení tohoto ubohého divadla je umožnit voličům, aby znovu rozdali karty. ODS se voleb nebojí, a proto jednoznačně preferuje jejich konání začátkem září. Chceme získat silný mandát a být alternativou jak levici, tak populistům. Úplně neuvěřitelný je podle mě návrh pana premiéra, že začne na stávajícím půdorysu jednat o nějaké nové vládě.
 
Kde to jsme? To bude s Babišem domlouvat vládnutí bez Babiše? Vláda ve stávajícím složení jen s jiným premiérem by nic nevyřešila, protože největším jejím problémem je ministr financí. Krize se přece nedá odstranit jinak než jeho odchodem.
 
Je absurdní, že premiér má problém s jedním ministrem, ale chtěl ho řešit svojí rezignací. To je útěk z boje. Volby mohou samozřejmě proběhnout v zářijovém termínu, ústava to umožňuje.
 
ODS navrhuje rozpuštění sněmovny začátkem července a poté by se do 60 dnů musely konat volby. Tím bychom zhruba o třetinu zkrátili trapnost, kterou zažíváme v přímém přenosu. Uděláme vše pro to, abychom pro toto řešení získali ostatní parlamentní strany, neboť je to správné řešení pro naši zemi.
Petr Fiala

předseda strany