8. května 2017

Babiš nemůže být ve vládě teď ani po volbách

(www.echo24.cz) Premiér Bohuslav Sobotka začal Andreje Babiše řešit pozdě a špatně, říká v rozhovoru pro Echo 24 šéf opoziční ODS Petr Fiala. Byť u premiéra ocenil, jak lidsky zvládl trapnou situaci na Hradě. Za nejlepší řešení vládní krize považují občanští demokraté předčasné volby v září, což se jim ovšem těžko podaří prosadit. Na jedné věci však šéf ODS Fiala trvá: „Andrej Babiš nemůže být členem žádné vlády, ani teď, ani po volbách.“

Jak hodnotíte jednání premiéra Bohuslava Sobotky, který v uplynulém týdnu nejdřív oznámil svoji demisi a až po peripetiích s prezidentem se rozhodl odvolat pouze ministra financí Andreje Babiše?

Od premiéra to bylo neodpovědné a nepochopitelné jednání, i když se ho zpětně snaží vysvětlovat. Zvolil špatné kroky, ve špatný čas a ve špatném pořadí. Návrh na odvolání ministra Babiše měl podat už před několika měsíci. Místo toho jsme byli svědky absurdního představení, nedůstojného cirkusu vládní koalice a pana prezidenta, za který se každý soudný člověk musí stydět.

Podpoříte v tuto chvíli premiéra Sobotku a budete tlačit na odvolání Andreje Babiše, tak jak to činí třeba TOP 09 či KSČM?

Úkolem opozice je podle mě přijít s řešením, které tuto agonii co nejdříve ukončí. Proto ODS navrhuje předčasné volby. Minulý týden jasně ukázal, že takto to dál nemůže fungovat a každý měsíc, o který toto trápení zkrátíme, je dobrý. Příčinou krize jsou podezření kolem Andreje Babiše, ať už jde o dluhopisy nebo nejnověji o lhaní veřejnosti, že neovlivňuje svá média. Ale Bohuslav Sobotka situaci nezvládl, Andreje Babiše začal řešit pozdě a špatně. Nechci někoho kritizoval jen proto, že jsem v opozici. Například jsem ocenil, že premiér Sobotka lidsky slušně a v rámci možností důstojně zvládl neuvěřitelně trapnou situaci na pražském Hradě. Ale za to, že jsem klesli na politické dno, je výrazně odpovědný i pan premiér.

V neděli jste v OVM mluvil o předčasných volbách v září. Není to pozdě?

Červnový termín není reálný, nedá se stihnout. Nelze to s ohledem na ústavu a volební zákon a nutnou součinnost pana prezidenta. O prázdninách volby být nemají, to by byl nesmysl, začátek září ale možný je. Žádný rozumný člověk nemůže předpokládat, že by po událostech minulého týdne mohla vláda normálně fungovat a dělala něco pro občany.

Ale pro rozpuštění sněmovny a předčasné volby není ve sněmovně dost hlasů. Jak chcete přesvědčit KDU-ČSL a ČSSD?

Nemůžeme a nechceme nikoho nutit, je to na odpovědném přístupu každé ze stran, my jsme svůj návrh předložili. Pokud chtějí ČSSD a KDU-ČSL lidem namluvit, že si teď sednou ke stolu s Andrejem Babišem, budou s ním probírat priority vlády na zbytek období a vládu s ANO bez Babiše, pak jim přeji hodně štěstí. To by znamenalo, že současné události byly jen divadlo před kamerami pro diváky, ale jinak rozhodnou někde v zákulisí stranické sekretariáty.

Andrej Babiš na svém Facebooku změnil strategii vůči nahrávkám: přiznal, že je slyšel, že se s novinářem Markem Přibilem z MF DNES sešel a že to byla chyba. Jak na vás tato změna postoje působí? Může jeho omluva voliče uklidnit a uspokojit?

U Andreje Babiše jsme na změnu postojů – někdy i několikrát během dne – zvyklí, takže mě to nepřekvapuje. Že tu zase kolují jakési nahrávky je smutné a jistě bude dobré vyšetřit, jak se to stalo. Ale to nás nesmí odvést od obsahu těch nahrávek. Andrej Babiš veřejnosti říkal, že svá média neovlivňuje. Nahrávky ukazují, že jednoznačně ano. To je mimořádně závažné. Nevysvětlené financování, ovlivňování medií, porušení slova, které dal veřejnosti. Co ještě se má stát? Nejde ale o to, jak to působí na mě. Je potřeba si uvědomit, že to není normální, že to není přijatelné, že je to za hranicí všeho, co je v demokracii přípustné. A je důležité, aby si to všichni uvědomili. Když říkám všichni, tak mám na mysli i voliče ANO.

Premiér Sobotka nabízí dál post ministra financí hnutí ANO. Dal si dvě podmínky: aby nový ministr byl kompetentní pro vedení úřadu a aby neměl vazby na Agrofert. Jsou dostatečné?

To je samozřejmě věc pana premiéra a vládní koalice. Andrej Babiš nemůže být členem žádné vlády, ani teď, ani po volbách, to říká ODS jasně.

Splňuje podle vás tyto podmínky současná Babišova náměstkyně pro daně a cla Alena Schillerová?

Nebudu spekulovat o návrzích, které nikdo ani nevznesl. V posledních dnech jsme viděli, jak žádná slova neplatí, jak se z politiky vládních stran stal nedůstojný cirkus. Nechtějte po mně, abych se tvářil, že to může dál pokračovat a pokyvoval souhlasně či nesouhlasně hlavou nad nějakými jmény. Pro mě je současná koalice uzavřená kapitola. Lidi nezajímá, zda je premiérem pan Sobotka nebo Zaorálek nebo Chovanec, ale aby se tu dělala normální politika, která jim sníží daně a zbaví je všeobjímající byrokracie.

(Autor: Renáta Bohuslavová)

Petr Fiala