17. března 2017

Obchoduje Babiš se zelenými aktivisty? Podezření se potvrzuje

(www.ods.cz) Dne 15. 3. 2017 přinesly Hospodářské noviny zprávu o tom, že ministerstvo životního prostředí výrazně snížilo pokutu chemickému podniku Precheza v Přerově za únik oxidu siřičitého do ovzduší. Koncem října 2014 byla koncentrace tohoto jedovatého plynu v Přerově překročena 36násobně.

 
Následně konala ve správním řízení Česká inspekce životního prostředí a v únoru 2015 vyměřila pokutu 7 miliónů korun. Pak vstoupil do hry fakt, že Precheza patří do koncernu Agrofert Andreje Babiše a začal konat jeho bývalý zaměstnanec ministr životního prostředí Brabec. Precheza se odvolala a oblastní pracoviště Brabcova úřadu v Olomouci snížilo pokutu na pouhých 500 000 korun.
 
Čekal bych, že se proti drancování životního prostředí a evidentnímu střetu zájmu ozvou ekologičtí aktivisté. Jenže se nic podobného nestalo. Opět se tak potvrzuje podezření, že mezi Andrejem Babišem a ekologickými aktivisty platí tichá dohoda. Majitel Agrofertu žádá klid pro své továrny, výměnou za peníze z EU a několik „hraček“, jako je například schválení zákona o Šumavě pro aktivisty. Už jsem si zvykl, že Richardu Brabcovi vůbec o životní prostředí nejde. Nepřestanou mě ale udivovat stále další a další důkazy, že mnohé zelené aktivisty zajímá hlavně jejich vlastní prospěch, mnohem víc než příroda.
 
Jan Zahradník

poslanec PČR
expert ODS pro oblast životního prostředí