9. března 2017

Zákon ohrožuje zajištění životních funkcí obcí

(www.ods.cz) Všichni senátoři ODS a celkem více než 60 senátorů podpořilo návrh na zrušení některých ustanovení zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti.

 
„Zákon o rozpočtové odpovědnosti je v rozporu s ústavními právy obcí na správu majetku a hospodaření podle vlastního rozpočtu. Zákon přímo ohrožuje životní funkce obcí a v Senátu pro jeho zamítnutí hlasovalo 63 senátorů. Přestože na přehlasování veta Senátu se v Poslanecké sněmovně podíleli téměř všichni poslanci vládní koalice, senátoři napříč politickým spektrem našli odvahu se nesmyslnému diktátu státu vůči obcím znovu postavit a pod návrh na zrušení nesmyslných ustanovení zákona Ústavním soudem se v tuto chvíli podepsalo více než 60 senátorů. Naprostá většina obcí hospodaří daleko lépe než stát, zákon jim jenom komplikuje investice a další rozvoj. Práva obcí nemůže stát takto zbytečně omezovat, navíc stát disponuje jinými prostředky, které mu umožňují již dnes hospodaření veřejných institucí významně ovlivňovat,“ řekl předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil, který sběr podpisů k návrhu na zrušení některých ustanovení zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti organizoval.
 
Návrh na přezkoumání ústavnosti může podat nejméně 17 senátorů. V tomto případě se však shodla drtivá většina 60 senátorů, kteří jsou přesvědčeni, že současná podoba zákona poškozuje práva obcí. Jedná se o historicky nejvyšší počet senátorů, který podpořil návrh na přezkoumání některých ustanovení zákona.
 
 
Miloš Vystrčil

předseda senátorského klubu
místopředseda strany