28. února 2017

Komentář k obvinění Jiřího Komárka

(www.ods.cz) Obviněním Jiřího Komárka orgány činné v trestním řízení potvrdily věcnou správnost závěrečné zprávy vyšetřovací komise. Toto obvinění bylo předvídatelné. Je třeba ale zdůraznit, že pan Komárek byl pouhým pěšákem v cynické hře některých olomouckých státních zástupců.

Svými veřejnými prohlášeními, za něž je dnes stíhán, jako řadový policista zasáhl do vládní krize a navíc zveřejňováním informací ze živých spisů mohl ohrozit vyšetřování některých trestných činů. Myslím, že iniciátorem jeho jednání nebyl on sám, nýbrž někteří státní zástupci Vrchního státního zastupitelství Olomouc a možná někdo další.

Jsem přesvědčen, že pan Komárek vědomě přijal roli vojáka v první linii, důsledkem čehož je jeho trestní stíhání. V zájmu spravedlnosti je ale potřeba, aby se orgány činné v trestním řízení a vláda zaměřily hlavně na „generály“, neboť hrozí, že bez vnějšího zásahu takovouto akci zopakují.

Otázkou zůstává, do jaké míry si pan Komárek byl vědom, že kromě jiného posloužil zájmům Andreje Babiše a hnutí ANO ve volební kampani.

Pavel Blažek

poslanec PČR