2. února 2017

Oceňuji práci komise, vláda musí vyvodit důsledky

(www.ods.cz) Předseda ODS Petr Fiala dnes ocenil fungování komise pro prošetřování reorganizace policejních útvarů, jejíž závěrečnou zprávu v Poslanecké sněmovně zveřejnil předseda komise Pavel Blažek.


„Je dobře, že komise pouze neprošetřovala a nekritizovala, ale přišla s vlastními návrhy, ať už jde o podání trestních oznámení nebo doporučení směřující k vládě. Teď je naprosto nezbytné, aby vláda ze závěrů komise vyvodila důsledky, je to důležité zvláště směrem k pravomocem a chování státních zástupců. V tomto případě z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, jejichž postup je ve zprávě kritizován. Mimořádně závažné je ale především politické zneužití reorganizace policejních útvarů," uvedl Petr Fiala.
 
„Z výsledků zprávy jasně vyplývá, že reorganizace policie nebyla účelová ani nebylo jejím cílem odstranit některé elitní policisty. Je smutným faktem, že policie a bývalí policisté byli využiti hnutím ANO k předvolebnímu boji a pro volební kampaň. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán opakovaně vyhrožoval demisí, Andrej Babiš odchodem z koalice. Ani jedno se nestalo. To dokládá, že hnutí ANO mělo za cíl udělat z reorganizace policie politické a marketingové téma a u toho zůstat. Bohužel k tomu zneužilo policii a policejní orgány,“ komentuje předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.
Petr Fiala

předseda strany