20. ledna 2017

Pravý břeh: Šance na změnu? Jen pro ty, kdo ji dokážou využít

(Pravý břeh) Petr Fiala a think tank Pravý břeh pořádali v předvečer inaugurace nového amerického prezidenta konferenci s názvem Naděje na změnu? Trump, Brexit a co dál, která se zabývala klíčovými trendy v západním světě a jejich dopady na českou politiku.

Akci moderoval předseda ODS Petr Fiala. Pozvání přijali politolog Stanislav Balík, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček, bývalý velvyslanec a ministr Alexandr Vondra, novinář Martin Weiss a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Konferenci sledovaly dvě stovky hostů a další diváci prostřednictvím on-line přenosu.

Nastává éra měnících se pravidel a nejistoty, jak se k nim postavit. To může skončit krizí, ale může to být i příležitost. Jako příklad lze uvést Trumpovu kritiku NATO: Znamená nebezpečí pro mezinárodní řád, nebo naději, že se Evropané budou muset začít chovat zodpovědně a starat se o svou vlastní obranu?

Všichni panelisté se shodli, že posuny v politice mocností a měnící se situace ve světě znamenají větší nároky na Českou republiku. Evropa bude mít – nejen kvůli Brexitu – dost problémů sama se sebou, a proto nebude mít příliš silné slovo, pokud jde o nové mezinárodní uspořádání. „Češi si musejí dát pozor, aby se nestali obětí nějaké nové dohody velmocí – Spojených států, Ruska a Číny,“ uvedl Hynek Kmoníček. Česká vláda se nicméně nijak nepokouší formulovat společné priority a neví, co by chtěla prosadit. „Takový postoj je nesmírně naivní, takto slabou zahraniční politiku si nemůžeme dovolit,“ varoval Petr Fiala.

Všichni přítomní odmítli tezi, že by realistickým řešením současných problémů byl odchod z EU. Česká republika by se namísto toho měla soustředit na budování zájmových koalic a podílet se na reformě. Tou by mohlo být například zrušení Lisabonské smlouvy a návrat ke smlouvě z Nice, jak uvedli Michael Žantovský a Alexandr Vondra.

Pravý břeh je think tank, který si klade za cíl otevírat témata české pravicové politiky. Bližší informace o projektu najdete na jeho webu www.pravybreh.cz.