7. listopadu 2016

Babišův bič na aktivní lidi

(Týden) O začátku elektronické evidence tržeb (EET) píše ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

 
Počínaje listopadem mohou podnikatelé v hotelnictví a pohostinství začít dobrovolně zkoušet v testovacím provozu funkčnost EET. Není žádným tajemstvím, že hostinští a hoteliéři mají o elektronickou evidenci tržeb pramalý zájem. Je to pochopitelné, není to nic jiného než bič na drobné podnikatele, kterému se dobrovolně podřídí jen málokdo.
 
EET je drahá a zbytečná regulace, která zatíží a do existenčních potíží přivede zejména malé živnostníky, případně zdraží jejich služby pro konečné spotřebitele. Vedle těchto explicitních nákladů spojených s pořízením a provozem EET je tu ale ještě obrovská škoda způsobená dehonestující rétorikou (a nahlížením na podnikatele a živnostníky), která se tu v souvislosti s EET rozvíjí.
 
Ministr financí Andrej Babiš prostřednictvím rozsáhlé mediální kampaně vyvolává falešný pocit, že podnikatelé žijí na úkor všech ostatních a ročně nás připraví o 18 miliard korun. Dělá z nich podvodníky, kvůli kterým mají učitelé, lékaři, ale i senioři nízké příjmy. Jakkoli se Andrej Babiš snaží distancovat od svých vládních kolegů ze sociální demokracie, tato jeho rétorika se poměrně přesně nese v duchu památného výroku Jana Mládka, tehdejšího stínového ministra financí za ČSSD, že „živnostníci parazitují na zaměstnancích“.
.
Všichni pracující, kteří jsou placeni z veřejných zdrojů, by ale nemohli existovat, pokud by tu nebyl podnikatelský sektor, jenž nejdříve peníze vydělá a následně z nich státu zaplatí nemalé daně. Teprve poté má stát prostředky na to, aby je přerozdělil. Jsou to právě živnostníci, kteří nám ostatním musejí sloužit a poskytovat služby, aby vůbec něco vydělali. A jsou to živnostníci a podnikatelé, kteří z těchto zisků platí daně, z nichž se hradí veřejné statky a platy státních zaměstnanců.
 
Jediným cílem EET je vybrat od těchto lidí, kteří toho jinak od státu moc nechtějí, peníze navíc. Ty se přerozdělí podle představ současné vlády, třeba na další dotace pro zemědělské podniky nejmenovaného člena vlády nebo na další bujení státního sektoru, jenž pod současnou vládou tak utěšeně bobtná.
Z funkčnosti a skutečného rozsahu EET mám rovněž vážné obavy. Například už proto, že se v systému nevyzná ani šéf Finanční správy Martin Janeček, který v nedávném rozhovoru pro TÝDEN uvedl: „Pokud přijímáte platby bezhotovostně, pak EET nepodléháte.“ Metodické pokyny ministerstva financí přitom jasně stanovují, že povinnost hlásit tržby platí i pro platby kartou. Jak se pak v systému EET mají vyznat sami podnikatelé?
 
Pokud se navíc podíváme na průzkumy, které zveřejnila například Hospodářská komora ČR, zjistíme další poměrně alarmující záležitost. Informovanost živnostníků pouhý měsíc před ostrým spuštěním EET rozhodně není na vysoké úrovni. A že by se tento stav měl změnit za jeden měsíc? To si myslím, že je z říše snů. Realitou také zůstává, že sám stát má obvykle problémy se spouštěním velkých projektů tohoto typu. Ostatně vzpomeňme jen na centrální registr vozidel. Přitom EET je daleko větší a složitější systém.
 
Doporučuji upřít pozornost ještě na jeden fakt. Ministr financí Andrej Babiš kudy chodí, tudy tvrdí, že EET přinese do státního rozpočtu ročně asi 18 miliard korun. Zmiňuje to ostatně i vzpomínaná reklamní kampaň. Toto číslo ovšem vycházelo z původního předpokladu, že elektronická evidence bude platit pro všechny živnostníky, a i tak to bylo spíše zbožné přání než realistický odhad. Dnes již víme, že se EET bude týkat výrazně menšího počtu živnostníků. Částka 18 miliard se ale nemění. Realita inkasa daní tedy bude velmi pravděpodobně o hodně nižší.
 
Všimněme si i dalšího slavného nástroje této vlády, který každý měsíc objektivně zatěžuje podnikatele: kontrolních hlášení. Cílem bylo zamezit krácení DPH. Když se ovšem podíváme na vývoj příjmů státního rozpočtu z daní, tak je sice patrný meziroční nárůst u všech typů daní, ovšem jeden z nejmenších je právě u DPH. Tvrdím, že stát má peněz dostatek, jen je třeba se soustředit na jejich efektivnější využívání.
 
Nemyslím si, že by všichni podnikatelé hromadně ukončovali svou živnost výhradně kvůli pořizovacím nákladům spojeným se zavedením EET. Podle mého názoru ale bude řada z nich končit už jen kvůli nechuti podnikat ve státě, který si podnikatelů neváží a dělá z nich automaticky zloděje. V lepším případě se tito nechají zaměstnat, v horším případě je uvidíme na úřadech práce. To je škoda, která se bude jen těžko napravovat.
Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS