15. října 2016

Babiš ve volbách nikoho nezválcoval

„Premiér Sobotka dlouhodobě vystupoval jako ten, kdo přes všechny hádky v koalici nakonec stejně prosadí ze svého levicového programu, co chce a voliči to ocení, ale ti to neocenili,“ analyzuje propad ČSSD v letošních volbách místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija a dále vysvětluje, proč tomu tak bylo. „Lidé to vlastně ocenili, ale přičetli to k dobru hnutí ANO. Pan premiér Sobotka je zkrátka slabým předsedou vlády.“


Jak byste stručně zhodnotila výsledek senátních a krajských voleb? Proč většina tradičních stran, snad kromě KDU-ČSL a zřejmě i ODS, tak fatálně propadla? A jak byste okomentovala výsledek voleb pro vaši stranu, jste s ním spokojená anebo byla u vás ještě větší očekávání?

Jsem realista a vím, co jsme mohli očekávat, a kde byly naše možnosti. V tomto směru jsem s výsledkem voleb spokojená. Když si uvědomím, že ještě před dvěma lety jsme v podstatě stáli nad propastí a vedly se diskuse o tom, kdy ODS definitivně padne, je ten výsledek vlastně velmi dobrý. Zároveň ho ale vnímáme střízlivě. Máme před sebou dlouhou cestu. Relativní úspěch v těchto volbách je ale další krok pro návrat ODS na své minulé pozice, ale zdaleka nejsme u cíle.

Rétoriku o tradičních stranách sem přitáhl Andrej Babiš, který svou politiku staví jen na tom, že ostatní strany kritizuje a označuje je za korupčníky a lháře. Nenabízí nic jiného než nářky nad tím, jak jsou tradiční strany strašné. Nebudu na takovou hru o tradičních stranách „naskakovat“ a dělat politologickou analýzu jejich krize. Beru politickou situaci tak, jak je, nefňukám a nelamentuji nad často nerovnými podmínkami politického boje.

S kým je nyní ODS ochotná jít do krajských koalic, raději s tradičními stranami (kromě komunistů) anebo i s hnutím ANO tolik kritizovaným vaším předsedou Fialou?

I když se ukazuje, že většina stran nemá problém dělat koalice s komunisty, u nás přes tohle vlak nejede. Pro ODS je prioritou prosazování programu. Podle toho budeme i utvářet koalice. Nevstupujeme do nich ale za každou cenu a nechceme být kosmetickým doplňkem.

Vítězem krajských i senátních voleb je hnutí ANO, což řada lidí předpokládala. Podobně vypovídaly i průzkumy různých agentur. Co ale překvapilo většinu veřejnosti, byl velký rozdíl mezi v pořadí prvním hnutím ANO a druhou ČSSD. Čím Andrej Babiš vlastně nejvíce oslovuje veřejnost, že je mu ochotná odpustit Čapí hnízdo, prohlášení o koncentračním táboru v Letech i zavedení registračních pokladen?

Když se bavíme o vítězství hnutí ANO, je na místě podotknout, že to žádná drtivá výhra nebyla. Kde je těch v některých průzkumech avizovaných 30 procent? ANO udělalo jako vítěz voleb historicky nejnižší výsledek. Všechny vítězné strany krajských voleb měly v minulosti lepší čísla. Hnutí ANO vyhrálo volby, ale rozhodně tady nic a nikoho nezválcovalo.

České ekonomice se daří a naše země zažívá hospodářský růst. To je naprosto skvělé. A současná vláda v čele s ministrem financí neváhá ani chviličku si tento úspěch přisvojit a tvrdit lidem, že je to její zásluha. Považuji to za absolutní drzost. Ekonomice se daří, protože lidi pracují, vydělávají, jsou aktivní a snaží se.

O tom, proč populistické hnutí ANO oslovuje voliče, se bavit nechci. My chceme vrátit politice její smysl, nabízet dobrá řešení, chránit naše živnostníky a malé a drobné podnikatele před útoky vládní koalice a otevírat důležitá témata. Ne omezit diskusi na osobu Andreje Babiše a to, proč lidem některé věci nevadí.

A ještě poznámka k zavedení registračních pokladen. Ministerstvo financí bude za pár dnů spouštět zkušební provoz EET. Čísla ukazují, že podnikatelé se do zkušebního systému dvakrát nehrnou. Ani se jim nedivím, ne každému leží v pokladně pár desítek tisíc na takový zbytečný krám, raději je investují například do renovace hospody. Negativních důsledků EET je přitom celá řada, ale jedním z těch nejhorších je podpora udavačství. Na stránkách daňového portálu už totiž vyskočila možnost hlásit nevydanou účtenku. Takové praktiky nás ale vracejí hluboko do dob komunismu, ze kterého se společensky vzpamatováváme dodnes.

Razantně tedy odmítám podporování štěpení společnosti na zloděje, udavače, parazity a já nevím koho ještě. Tyhle třídní boje k ničemu dobrému nepovedou. Vždy to vyvolávalo v lidech ty nejhorší vlastnosti. Zrušme EET dříve, než bude pozdě.

Velkým překvapením voleb je nejen ústup ČSSD z pozice lídra oproti předchozímu období, ale také zcela zásadní propad komunistů. Čím si tuto skutečnost vysvětlujete? Postavila sociální demokracie do voleb slabé kandidáty? Nesplnili sociální demokraté lidem své sliby? Nedocenili marketing, což tvrdí i někteří její poslanci?

Premiér Sobotka dlouhodobě vystupoval jako ten, kdo přes všechny nesváry a hádky v koalici nakonec stejně prosadí ze svého levicového programu, co chce a voliči to ocení. Neocenili. Tedy ocenili, ale přičetli to k dobru hnutí ANO. Pan premiér Sobotka je zkrátka slabý premiér, nechá na sobě Babišem štípat dříví a pak se diví následkům.

A co konkrétně komunisté, ti dopadli snad nejhůře ze všech tradičních stran. Doplatili na zvyšující se životní úroveň, když česká ekonomika nyní celkem dobře šlape? Nebo jim postupně vymírá členská základna?

Ať byla v minulosti volební účast jakkoli malá nebo velká, komunisté měli stabilní výsledky. Jejich voličská základna byla disciplinovaná. Letos se nestalo v tomto směru nic jiného než to, že komunisté šli volit, jako vždycky, ale někteří prostě volili hnutí ANO.

Přestože bylo ANO úspěšné ve většině krajů, ještě to neznamená, že v nich musí získat rozhodující posty. V několika regionech je snaha vyautovat Babišovo hnutí a utvořit koalice s tradičními stranami. Jak tento postup hodnotíte? Je to regulérní snaha některých stran při poměrném volebním systému, anebo se to dá charakterizovat jako podvod na voliče?

Jednání stále probíhají, proto to nebudu dopředu nějak hodnotit. Musíme si ale říct jednu věc a mrzí mě, že zase musím v tomto rozhovoru zmínit jméno Andreje Babiše. On dělá svým kolegům na krajích v podstatě medvědí službu. Je tam nepochybně řada schopných a šikovných lidí, se kterými by dost možná byla rozumná řeč. Bohužel pan ministr, neustále nadává svým koaličním partnerům, nadává opozici, všechny uráží a všechny se snaží ponížit. A pak se diví, že s jeho hnutím nikdo nechce do krajské koalice jít. A fňuká a zase jede to své o tom, že tradiční strany sem a tradiční strany tam. Říkával něco o tom, že by chtěl řídit stát jako firmu. Mám ale takový pocit, že kdybyste ve firmě obden nadávali svým obchodním partnerům a dodavatelům, že kradou a lžou, asi by s vámi taky přestali spolupracovat.

Ve volbách kromě hnutí ANO zabodoval i Tomio Okamura se svou SPD, a to i přes fakt, že nejen ČT, ale i další mainstreamová média ho většinou ignorují. Je to „kouzlem jeho osobnosti“ anebo také tím, že lidé už dávají v mnoha případech přednost internetovým médiím a sociálním sítím? Jaký na to zastáváte názor?

Letošní volby ukázaly podle mě jeden zajímavý fakt. A to je vliv a síla sociálních sítí. TOP 09 se vždy pyšnila silnou základnou mladých lidí na FCB a dobrou komunikací. Bohužel ‚lajk‘ ještě není volič. A voliči TOP 09 sice rádi zvedají palce kliknutím do klávesnice, ale k volbám nevstanou. Oproti tomu stojí Tomio Okamura, který své fanoušky dokázal mobilizovat, aby k volbám došli. Důvod tkví v tom, že Okamura zhmotňuje v podstatě odpor a nenávist. To jsou společná témata lidem, kteří přijdou jeho stranu volit. Motivace společného nepřítele, kterého Okamura a jeho lidi mají a představují v podobě imigranta, je silnější než milá a laskavá sympatie k osobě Karla Schwarzenberga.

Řada politických komentátorů označila právě proběhlé volby za lakmusový papírek pro ty nejdůležitější - sněmovní volby. Dá se tedy i příští rok očekávat drtivé vítězství Babišovy strany?

Já jsem především moc ráda, že ODS v těchto volbách potvrdila svou pozici, a i když to někteří komentátoři zpochybňují, stala se nejsilnější pravicovou stranou v zemi. Prostě je to tak. Nechci, abychom se do dalšího roku zaměřili jenom na soupeření s Andrejem Babišem a omezili diskusi na vzájemnou kritiku a urážení. My nabízíme dobrý, pravicový program a chceme přesvědčit lidi, že nám zase mají věřit. Jsme poučeni z minulosti a dobře připraveni na budoucnost.

Rozhovor vyšel na serveru ParlamentníListy.cz.

Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
uvolněná místostarostka městské části Praha 2
předsedkyně klubu ODS při ZHMP