11. října 2016

Lákání migrantů na byt byla chyba

Prvním kolem senátních voleb prošel hladce – od začátku sčítání nebylo pochyb o jeho postupu a nakonec zvítězil s téměř 26 procenty hlasů. Miloš Vystrčil z ODS, který dříve býval i hejtmanem Vysočiny či starostou Telče, zatím úspěšně obhajuje svůj senátorský post.

Které místo na Vysočině máte nejradši?

Těžko můžu jmenovat jedno místo, když mám Vysočinu rád celou. Také záleží na tom, jakou mám náladu, jaká je situace. Určitě mám rád Telč, Telčsko, Javořici, protože tam odmala žiju. Na Vysočině jsou ale i další velmi krásná místa.

Jaké tradice na Jihlavsku si hodně ceníte?

(déle přemýšlí a pak odpovídá) Určitě Svatomartinský nebo Havířský průvod. A co velmi obdivuju, je tradice výlovů rybníků na vesnicích.

Pokud byste měl ve třech bodech říct, co potřebuje české školství za zásadní změny či investice, co by to bylo?

Věřit učiteli. Prospělo by, kdyby dostal větší pravomoci i třeba větší zodpovědnost, kdyby ubyla byrokracie. To je jedna věc.

A jaká by byla další?

Školství by také prospělo konání výstupních testů po základní škole v češtině, cizím jazyku a matematice. Ne že by se měl každý žák jednotlivě prozkoušet a následně bychom mu říkali, jak na tom je. To by samozřejmě možné bylo. Ale jde mi o agregované údaje. Abychom mohli srovnat školy mezi sebou.

Jak vnímáte úložiště jaderných odpadů? Mělo by v Česku vůbec být? A co na Vysočině?

Není možné říkat, že se nebudeme starat o jaderné odpady. Na druhé straně, technologický pokrok je tak veliký, že je otázka, zda není ta debata o úložišti trošku předčasná. Může se ukázat, že odpadu jednou bude mnohem méně, než se předpokládá. Že bude znovu využit jako palivo a tak dále. Rovněž bych dodal, že není možné dělat úložiště, pokud s ním nebude souhlasit místní samospráva. Stát by se měl domluvit s lidmi, kteří v tom místě žijí. Pokud to chce dělat proti jejich vůli, nemůže to vést k ničemu dobrému.

Má Česko přijímat uprchlíky?

Prověříme-li, že se skutečně jedná o člověka, který je ohrožen na životě, je správné udělit mu třeba i dočasný azyl. Rozhodně si však nemyslím, že je dobré přijímat „ekonomické“ migranty. Problém v Evropě nastal, protože došlo k uvolnění migrační politiky. To je chyba EU a zejména některých velmocí, které u některých migrantů vyvolaly nepřiměřené ekonomické očekávání. Oni přijedou a čekají, že dostanou byt a auto, a najednou to tak není... Což naštěstí Česko nedělalo.

Další dva dotazy prostřednictvím MF DNES položil soupeř Miloše Vystrčila v boji o Senát Michal Stehlík.

ODS prosazuje vyšší spoluúčast pacientů ve zdravotnictví. Znamená to, že budete prosazovat opětovné zavedení poplatků?

Já jsem toho názoru, že bylo špatně, že byly zrušeny poplatky za pobyt v nemocnici. Na stravě a energiích tam člověk spotřebuje nějaké prostředky, které by jinak spotřebovával doma. Tam není, a tím pádem z velké části ušetří. Není tedy důvod, aby to neplatil v nemocnici. Co se týká ostatních poplatků, byl bych opatrnější. Co je potřeba důsledně zachovávat a hlídat, je zastropování. Nemůžeme se dostat do situace, že člověk má takové doplatky za léky, že není schopen je zaplatit. Měl by tam být rozumný strop. Životní nebo existenční minimum.

Poslední hodnocení Transparency International a Rekonstrukce státu vás vnímá poměrně kriticky, považujete svou politickou práci za skutečně otevřenou a protikorupční?

Tuto otázku byste mohl posoudit vy, pane Paclíku, jako novinář. Máte přístup k mému webu, výročním zprávám, ke všemu, co publikuji. Uvítal bych velmi i to, kdyby se nějaký novinář začal zabývat tím, jestli jsem v Senátu chyběl, či nechyběl, kolikrát jsem vystoupil, kolik jsem podal pozměňovacích návrhů, co jsem tam dělal. Na to se mě ještě nikdo nezeptal. To zřejmě není důležité. Důležité je, co si myslí Transparency International a případně Rekonstrukce státu. Upozorňuju, že jsem mezi nejlépe hodnocenými senátory za ODS. A doplním, že pokud se těch organizací chci na něco zeptat, tak mi odpoví pozdě nebo neodpoví. A když se zase z mé strany nedá na jejich dotazy odpovědět ano, nebo ne, tak ty moje odpovědi nejsou zohledněny, protože se nevejdou do žádné „škatulky“. Oni mají jen „nuly“, nebo „jedničky“. Ale já s tím nic moc nemůžu dělat, než vám to, když jste se zeptal, říci. S tou situací jsem smířený a jsem připravený dále pracovat.

(Autor: Jaroslav Paclík)