18. září 2016

Otázky Václava Moravce: V zahraničí budeme tak silní, jak jsme doma jednotní

Hostem nedělního duelu Otázek Václava Moravce byl předseda ODS Petr Fiala. Střetl se s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout v archivu ČT24.


Václav MORAVEC, moderátor:
Vítejte a hezkou neděli vám všem z observatoře Žižkovské vysílací věže. Počítání rozpočtu, orloj ministrů, natažené dlaně tradici, která se odehrává každý rok ve stejnou dobu, tedy koncem léta. Letos je tento národní zvyk navíc poznamenán předvolební atmosférou, která si nezadá s atmosférou vánoční. Žijeme v době očekávání dárků. Sociální demokraté chtěli více obdarovat důchodce. Z dohodnutých 200 korun měsíčně jim přilepšit o 300 korun. Šéf státní pokladny, lídr hnutí ANO ale řekl ne. Záložní varianta tedy zní, jednorázový příspěvek 1 200 korun už má prý větší šanci. Tady jsou slova ministra financí.

Andrej BABIŠ, ministr financí; předseda hnutí; 12. 9. 2016 /ANO/:
Samozřejmě, pokud ušetříme zase v rozpočtu obsluhu státního dluhu, jak jsem ušetřil tento rok 10 miliard korun a kolegové z vlády to teda prodávají jako jejich úspěch, tak proč ne? Ale náš problém, že o tom moc nekomunikujeme mezi sebou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova ministra financí Andreje Babiše. Pravicová opozice rozpočet a navržený schodek ve výši 60 miliard korun kritizuje. Cituji ekonomického experta občanských demokratů Jana Skopečka, který říká, že rozpočet je naprosto absurdní, neodráží makroekonomickou realitu a nikdo takový rozpočet nemůže brát vážně. Konec citátu. Prvními hosty dnešních Otázek jsou premiér České republiky, předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Vítejte po čase v Otázkách.

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Hezké dobré poledne, pane premiére. A vítám i lídra občanských demokratů, poslance Petra Fialu. Hezký dobrý den.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, bude to ve středu tedy opět tvrdé na krev hlasování týkající se přidávání důchodců? Protože zdá se, že dohodnuti nejste.

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Může to být tvrdé hlasování. My podporujeme návrh jako sociální demokraté, který předložila ministryně Marksová na to, aby se důchody příští rok zvýšily o 300 korun. Myslíme si, že to je pro důchodce výhodnější varianta, než kdyby to bylo 200 korun v průměru, a pak jsme udělali jednorázový příspěvek 1 200 korun pro každého důchodce. Takže my podporujeme tuto variantu, valorizaci o 300 korun. A já jsem také rád, že sociální demokracii se v těch uplynulých měsících podařilo jednoznačně určit charakter toho rozpočtu, tak jak je v tuto chvíli připraven, protože my jsme přesvědčeni o tom, že když ekonomika roste a daří se vybírat daně, tak je důležité, aby se to také projevilo v životní úrovni lidí. Takže ten rozpočet je založen na vyšší podpoře zdravotnictví, prosadili jsme vyšší valorizaci plateb za státní pojištěnce, daří se zvýšit platy ve zdravotnictví, platy učitelů, zaměstnanců veřejného sektoru a jsem také rád, že se podařilo najít dostatek prostředků na valorizaci penzí a teď je potřeba rozhodnout, jestli to bude 200 nebo, nebo 300 korun.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proč to silové hlasování, které opět může štěpit koalici?

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Já vám to řeknu z jednoduchého důvodu. My jsme prosazovali už v minulých letech, aby se změnil ten špatný zákon, který se týká valorizace penzí, který nám tady ještě zbyl po pravicové vládě. Vláda nemohla valorizovat penze víc než o jednu třetinu mezd a o jednu třetinu inflace. Proto letos na jaře byla valorizace 40 korun. My jsme se tehdy snažili přesvědčit naše koaliční partnery, aby ten zákon změnili a tehdy se Andrej Babiš a hnutí ANO postavili proti tomu. Důsledkem byla valorizace 40 korun. No a my chceme důchodcům vrátit to, že letos na jaře byla skutečně takto nízká valorizace. Chtěli bychom to kompenzovat v té valorizaci, která bude poskytnuta v roce 2017. Já jsem přesvědčený o tom, když se podíváte na vývoj státního rozpočtu, na ten obrovský přebytek, který byl v srpnu letošního roku, že si to státní rozpočet může dovolit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Může si dovolit už teď ekonomika této země valorizovat pravidelně ty důchody, možná i o ty jednorázové příspěvky, když tady premiér Sobotka mluví o důsledcích těch úsporných opatření, které prosadila vláda ODS, pane předsedo?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Určitě je správné, aby ve chvíli, kdy ekonomika roste, tak z toho měli prospěch všichni a nejenom někdo. A to bohužel vláda pana premiéra Sobotky nedělá. Samozřejmě, že se mají valorizovat důchody. Otázka je samozřejmě jak a zda třeba ta procentní valorizace nerozevírá nůžky mezi jednotlivými příjmovými skupinami důchodců, abych to tak řekl. Ale pořád to ještě neřeší ten základní problém, jak v budoucnu bude na penze, protože koalice pana premiéra Sobotky tady zrušila některá řešení důchodové reformy do budoucna, třeba druhý důchodový pilíř, a nepřišla s žádným vlastním řešením. Ale nechme důchody důchody. Když se tady bavíme o rozpočtu, já musím konstatovat, že...

Václav MORAVEC, moderátor:
Jenom u těch důchodů tedy zůstanu v jedné otázce na pana premiéra. Pane premiére, chápu to správně, že vy nejste jako lídr sociálních demokratů ochoten jít na ten kompromis, o kterém mluví Andrej Babiš, že by se valorizovaly penze o 200 korun a byl by ten jednorázový příspěvek 1 200 korun?

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
To je varianta, která je na stole, ale my podporujeme návrh paní ministryně Marksové, protože jsme přesvědčeni o tom, že pro seniory je to výhodnější varianta, pokud tady bude valorizace 300 korun v příštím roce. Takže my samozřejmě připraveni ještě jedna s našimi koaličními partnery. Čeká nás jednání vlády příští týden. Je to jedna z mála věcí, která ještě není dořešena v rozpočtu. My jsme samozřejmě chtěli, aby se také dořešila otázka financování sociálních služeb, financování vysokých škol.

Václav MORAVEC, moderátor:
To se prý dohodla ministryně...

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Financování bezpečnosti. Já budu mluvit ještě příští týden s panem ministrem vnitra, protože mě bude zajímat, jak dopadlo jeho jednání s ministrem financí. Bezpečnost je pro nás jednoznačně priorita, pokud jde o příští rok. A já bych chtěl, abychom měli dostatek prostředků mimo jiné i na eventuální protiteroristická opatření, na zlepšení vybavení policie. Prostě vláda má jasnou odpovědnost za to, abychom zajistili bezpečnost občanů, a já chci, aby to také byla priorita státního rozpočtu. Ale myslím si, že pokud se podíváme na ten rozpočet, tak jsou tam silné sociální výdaje, ale také dramaticky zvyšujeme výdaje na vědu a výzkum, což si myslím, že je velmi pozitivní z pohledu budoucnosti. A konečně se nám také daří zlepšovat financování školství, což je také hrozně důležité z hlediska naší budoucnosti.

Václav MORAVEC, moderátor:
A tedy vítáte tu dohodu, že se navýší vysokým školám rozpočet o zhruba 300 milionů?

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
V minulých letech to financování vysokých škol vypadalo tak, že vždycky vysoké školy dostaly méně prostředků, než měly v předcházejícím roce a pak se během roku velmi složitě hledaly finanční zdroje na to, aby se to dokrylo, což byla i otázka letošního roku a já jsem rád, že pokud se tam tedy přidá těch 290 milionů korun, tak jak požadovala ministryně školství, tak by v příštím roce měly mít vysoké školy garantován už v návrhu rozpočtu stejný limit, jaká byla částka, kterou dostaly v letošním roce. To znamená, nedojde ke snižování rozpočtů pro veřejné vysoké školy v naší zemi, což je, myslím, také velmi důležité vzhledem k tomu, že i vysoké školy se významně podílejí na rozvoji třeba vědy, výzkumu, fungování vědecké infrastruktury, do které jsme hodně investovali v minulých letech z evropských fondů.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, je to možné považovat za plus, ty věci, které...?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Vraťme se zpátky k tomu rozpočtu, protože to jsme neřekli. To nejpodstatnější na tom rozpočtu je, že tam je 60miliardový deficit plánovaný, což v době, kdy ten letošní rozpočet možná skončí jako vyrovnaný, je opravdu úplně absurdní a neodpovědné a nepochopitelné. A taky bych chtěl říct, že jsou tu celé skupiny osob, lidí, sociální skupiny, které nemají ty výhody z prosperující ekonomiky. To jsou třeba drobní živnostníci, drobní podnikatelé a střední podnikatelé. Ti mají obrovskou zásluhu na té prosperitě, ale vláda pana premiéra jim neustále háže klacky pod nohy, komplikuje jim život a nevytváří jim dobré podmínky. Podívejme se třeba na to, kde jsme v žebříčku Doing business, jak tam klesáme, což je úplně nepochopitelné. Česká republika, které roste ekonomika, klesá v podmínkách pro podnikání. Podívejte se třeba na problematiku daní. Tam jsme na nějakém 122., 121. místě. To je ostuda České republiky.

Václav MORAVEC, moderátor:
Chápu-li to správně, pane předsedo...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Toto bychom měli odstraňovat a tady bychom měli vytvářet...

Václav MORAVEC, moderátor:
A proto vy nepodpoříte rozpočet na příští rok, že tam je 60miliardový schodek, ze kterého nechce premiér Sobotka ustupovat?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme konstruktivní opozice, ale jsme taky opozice s programem. A my jsme schopni podle toho programu ukázat, jak se ten rozpočet má sestavit správně. Takže třeba loni byli to naši poslanci, kteří ukázali 30 miliard úspor, které lze udělat, aby ten deficit byl nižší. Letos není potřeba mít rozpočet s deficitem a nepovažujeme za vůbec možné, abychom za stávající ekonomické situace takový rozpočet podpořili. A nechte mě říct ještě jednu věc. Pan premiér Sobotka se tady chválil, jak udělají lepší financování pro vysoké školy. No ale pane premiére, kdo to byl, kdo způsobil, že v době ekonomického růstu klesaly prostředky, které šly na vysoké školy? No byla to vaše vláda. Pokud jste teď dospěli k tomu, že vysoké školy...

Václav MORAVEC, moderátor:
Přidali 300 milionů korun.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale loni tam byl pokles mnohem vyšší. Že vysoké školy jsou priorita, no tak je to dobře, v tom já s vámi mohu souhlasit. A mimochodem, a to je poslední poznámka k rozpočtu, když mluvíme o prioritách, já tam zase až tak moc těch priorit nevidím. A ono když se všem dá, tak je to, jakoby se skoro nedalo nic. Prostě je potřeba mít priority. A když se podívám třeba na jednu prioritu, na které bychom se asi shodli, a to je investice do dopravní infrastruktury, protože ty komunikace, které tady máme, to ví každý, po tom se prostě špatně jezdí, je s tím potřeba něco udělat, tak vy tam sice o něco víc dáváte na investice v tom plánu, ale když se podíváme na realitu letošního roku, tak vlastně nečerpáme investice. A to je taky to, co vyčítám vládě pana premiéra Sobotka, investice se plánují v nižším objemu, než to bylo třeba v roce 2013, kdy byla ekonomická krize, 70 miliard, 80 miliard, my jsme měli přes 100 miliard a ještě je vláda nedokáže čerpat. Letos to čerpání je katastrofální. Na to by se vláda měla zaměřit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, investice. Jste připraveni je ještě navýšit, když tady pravicová opozice říká, že ty investice jsou nedostatečné v rozpočtu na příští rok?

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Já bych chtěl především říci, že fond dopravy bude mít příští rok k dispozici více národních prostředků, než měl v letošním roce.

Václav MORAVEC, moderátor:
O kolik?

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Tuším, že ten rozpočet by měl být něco kolem 82 miliard korun v roce 2017. Naším cílem je, abychom skutečně pokryli všechny potřeby, které dneska z hlediska zejména přípravy dopravních staveb máme. My tady máme problém jako Česká republika, pan předseda Fiala o tom určitě ví. V době Nečasovy vlády tady byl ministr dopravy, jmenoval se Bárta, který zastavil plošně přípravu všech dopravních staveb. To je věc, která nás dohání i po létech. My jsme tu přípravu opět rozjeli. Začali jsme vykupovat pozemky, řešíme EIU, zadáváme výběrová řízení. To znamená, snažíme se, aby bylo co nejvíce staveb připraveno k tomu, aby mohly být zahájeny letos, zejména v příštím roce ty velké klíčové dálniční stavby, na které čekáme. To znamená D11, D35, D6. Vyjednali jsme určité výjimky i s Evropskou komisí, takže dopravní priorita, dopravní infrastruktura je prioritou. Já nesouhlasím s tím, co říkal pan předseda Fiala, že tam nejsou vidět priority. Jednoznačně je tam dramatické...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne. Pan předseda Fiala říká, že jich je tolik, že se vše rozředilo.

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
No ne, ale vždycky máte několik priorit. Nikdy se nemůžete soustředit pouze na jednu. Jenom chci připomenout, když se podíváme na to, kde nejvíce přidáváme, když pominu penze, sociální politiku, zejména vůči seniorům, ale také vůči rodinám s dětmi, kde profinancováváme snižování daní pro rodiny s dětmi. Máme tam tím pádem nižší daňový výběr, tak chci zmínit také otázku armády. Zvyšujeme armádní rozpočet, tak jak jsme slíbili, skoro o 5 miliard se příští rok zvyšují obranné výdaje České republiky. Další prioritou je skutečně bezpečnost, to znamená, navyšujeme postupně počty policistů. Zmínil jsem vědu a výzkum, dopravní infrastruktura, to znamená, vzdělávání. Já se omlouvám, ale od 1. září se zvyšuje objem platů učitelů v regionálním školství o 8 %. Já doufám, že příští rok by průměrný plat učitele v regionálním školství se mohl pohybovat někde na úrovni 31 tisíc v České republice. Samozřejmě, že to je málo. To znamená, cílem sociální demokracie je, aby ten průměrný plat učitele v regionálním školství se pohyboval někde kolem 40 tisíc korun. K tomu se musíme dostat několika postupnými kroky, které bychom v příštích letech měli realizovat. Čili v tom rozpočtu jsou priority: bezpečnost, obrana, vzdělávání, věda, výzkum a samozřejmě sociální politika zejména vůči seniorům a vůči rodinám s dětmi.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na navyšování platů učitelů bychom se určitě shodli, i když ten způsob, kterým bychom to my dělali, by byl jiný a nešlo by tolik peněz do tarifní části mzdy ale spíše do těch nenárokových složek. Ale to, že se zvyšují platy učitelů, to je dobře. Pan premiér ale asi už nikoho nepřesvědčí, když po třech letech vlády bude vykládat, že něco nemůže dělat proto, že kdysi byl jakýsi ministr. Mně to připadá opravdu nepřijatelné. I tu EIU, kterou jste tady zmínil a to, že se nedají stavět dopravní stavby, jste si způsobili sami přijetím zákona, před kterým jsme vás my varovali. Pak jste to nedokázali vyjednat v Bruselu a výsledky tady máte. Ale je tu ještě jedna věc. Tak podívejte se na ten rozpočet. Za vaší vlády vzrostl počet státních zaměstnanců o 30 tisíc, příští rok tam máte dalších 7 tisíc. Já vím, že mezitím jsou, vy řeknete, policisté a hasiči a tak dál. To já všechno beru.

Václav MORAVEC, moderátor:
Celníci.

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Učitelé jsou tam také.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale je tam taky obrovská spousta úředníků. I na Úřadu vlády příští rok zase porostou úředníci. A na ministerstvu financí rostou po stovkách. Neustále se zvyšuje počet úředníků. To já také nepovažuju za dobré. A zvlášť v kontrastu s tím, jak se vaše vláda chová k malým a středním podnikatelům.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto rozpočet nepodpoříte.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My rozpočet v 60miliardové výši opravdu nepodpoříme. A ty priority, které tu pan premiér říká, vždyť je vůbec nerealizujete nakonec. Podívejte se, jak to fakticky vypadá s tím čerpáním investičních prostředků třeba v oblasti dopravy. Za 8 měsíců jste na nějakých 55 % celkově. Nejste schopni ani ty investice vyčerpat. To já považuju za velmi problematické. A já moc nevěřím v to, jak vy jste říkal na začátku: no a bude teda hádka a bude to divoké hlasování, ta koalice. Ona je to hra. To je hra před diváky, před voliči. Ona nakonec se tato vláda zase domluví a zas to půjde dál, protože oni si vlastně vyhovují.

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Ale vláda je od toho, aby se domluvila. Mimo jiné proto máme v České republice stabilní koaliční vládu na rozdíl od doby, kdy jste vládli vy, kdy ta vláda se potácela od jedné schůze Poslanecké sněmovny ke druhé. Tahle vláda je stabilní a tahle vláda je schopna dotahovat věci, které slíbila občanům, do konce.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale mluvíte jiným hlasem ve spoustě věcí. To je přece jasné. A nakonec uděláte to, že se vždycky domluvíte, i když jde o velmi vážné věci.

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Ano. Ale to já bych nepokládal za přece slabinu té vlády. Naopak to je její síla. To, že i když máme rozdílné názory jako jednotlivé politické strany, tak se nakonec dokážeme dohodnout a je to přece ve prospěch republiky.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, chápu správně, že vy považujete za největší devizu vlády, že tato vláda dovládne do konce svého funkčního období?

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
To není deviza. Já za největší devizu téhle vlády pokládám, že za dva a půl roku se nám podařilo vytvořit 200 tisíc pracovních míst. Když jsme nastupovali do vlády, tak bylo o 200 tisíc víc nezaměstnaných, než je dneska. 200 tisíc pracovních míst.

Václav MORAVEC, moderátor:
Dovládnete podle vás do konce funkčního období, tato vláda, když vidíme spory, které tady pan předseda vydává za divadlo pro veřejnost?

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Ale spory přece vidíte v každé koaliční vládě. Je důležité, aby ty spory nepřesáhly míru, kdy ta vláda je funkční a kdy ta vláda je schopna prosazovat zákony v parlamentu. A nesouhlasím s vámi, když jste tady mluvil o nějakém divadle. To jsou prostě názorové rozpory, které nakonec překonáme nějakou dohodou nebo kompromisem. Když jsme se bavili o zastropování věku pro odchod do důchodu, tak sociální demokracie navrhla, abychom zastropovali věk odchodu do důchodu na 65 letech. Nakonec jsme naše koaliční partnery přesvědčili, že to je dobře, abychom to udělali právě na 65 letech. Byla to vaše Nečasova vláda ODS, která zavedla nekonečný věk odchodu do důchodu, a my jsme se stali absolutní raritou v rámci Evropské unie, protože jsme jediná země, která nemá zastropovaný věk pro odchod do důchodu. I tady na začátku byly v koalici rozdílné názory, nakonec jsme se dokázali dohodnout. Čili za největší devizu pokládám, že jsme zemi dali hospodářský růst, nová pracovní místa a stabilitu, která v dnešním světě je strašně důležitá.

Václav MORAVEC, moderátor:
A ta stabilita znamená, že dovládnete do konce funkčního období.

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Ta stabilita znamená, že nebudou předčasné volby a že se zařadíme po bok těch zemí, které normálně fungují, že mají nějaký politický cyklus, lidé se rozhodnou, zvolí vládu, ta vláda 4 roky pracuje a pak lidé rozhodnou, jestli ty strany ve vládě fungovaly dobře nebo ne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Stručná reakce Petra Fialy.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pan premiér tady jak kolovrátek opakuje některé věci, které jsou frázemi, a pořád vzpomíná na Nečasovu vládu, ale z toho vás nikdo nezkouší, pane premiére. Já řeknu, co jsem měl na mysli tím divadlem. Ono to nejsou jenom věci banální, jsou to věci, které vy sám považujete za podstatné. Lety, Čapí hnízdo a další. Vždycky je velká bouře ve sklenici vody, pak to skončí, vláda se zase na všem domluví. A to divadlo, které já mám na mysli, to je to, že vy odvádíte pozornost od podstatných věcí. Jak to, že z prosperity této země nemají výhodu všichni občané? Jak to, že se nezabýváme tím, jak mít lepší silnice, lepší školy, lepší zdravotnictví, lepší život seniorů. Jak to, že se nezabýváme tím, že budou tady lepší podmínky pro drobné a střední podnikatele, nejenom pro ty velké. Jak to, že propadáme se v žebříčku Doing business. Jak to, že se lidem tady v řadě věcí žije hůř, byť se mají ekonomicky lépe? A jak to, že se nemají všichni ekonomicky lépe? Proč se tato vláda nestará o tyto podstatné věci? Tady na nás hrajete divadlo, ale ve skutečnosti neděláte nic podstatného pro tuto zemi a pro její budoucnost.

Václav MORAVEC, moderátor:
Stručná reakce.

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Pane předsedo, v době, kdy se nezvýšila několik let minimální mzda ani o korunu, v době, kdy jste škrtali ve valorizacích penzí, dokonce jste měnili zákony, to byla doba, kdy lidé se neměli lépe a měli se velmi často hůř. Podívejte se na to, jak rostou reálné mzdy v České republice.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A podívejte se, jak se mají podnikatelé.

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Jak se valorizují penze. Podívejte se, jak jsme snížili daně pro rodiny s dětmi. My se snažíme skutečně zajistit to, aby z té prosperity, která je vynikající a konečně můžeme být hrdi na to, jak Česká republika ekonomicky funguje i navenek, a je to prosperita, kterou nám řada zemí i dneska v Evropě závidí, tak aby z té prosperity skutečně měli spravedlivý podíl všichni. I ti drobní podnikatelé, protože v okamžiku, kdy ekonomika funguje, tak oni přece mají zakázky, mají šanci lépe vytvářet podmínky pro svůj byznys.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Vy jim házíte klacky pod nohy administrativou, novými kontrolami, zátěží. Jdete neustále proti nim. Zvyšujete počet úředníků a...

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
My se snažíme narovnat deformace, které v podnikatelském prostředí existují.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Podívejte se na žebříček. Podívejte se, jak ti lidi žijí...

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Díky tomu, že jsou tady ti, kteří neplatí daně, kteří podvádí a mají neférovou výhodu vůči těm, kdo daně řádně platí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, poslední otázka, která je zásadní a značil ji tady Petr Fiala v rámování celého toho rozpočtu. Vám nevycházejí schodky jako Sobotkově vládě, které předkládáte Poslanecké sněmovně, protože plnění těch státních rozpočtů je lepší než to, co předkládáte Poslanecké sněmovně. Je to realistická hra s Poslaneckou sněmovnou, když předkládáte návrhy zákonů a sami je nedodržujete v tom pozitivním slova smyslu?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To je hra s voliči.

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Je to otázka konzervativního přístupu k očekávaným příjmům. My jsme prostě byli relativně...

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, že se netrefíte o 70 miliard korun?

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Ne. My jsme byli relativně konzervativní vůči očekávaným příjmům v letošním roce. Zejména proto, že taková ta velká opatření proti daňovým únikům nabíhají postupně. Třeba elektronická evidence tržeb bude až reálně dopadat na příjmy rozpočtu v příštím roce. Takže jsme byli konzervativní. My jsme si tam nenakreslili žádné dodatečné příjmy, které bychom mohli jako vláda utratit. Takže letos...

Václav MORAVEC, moderátor:
Letos bude vyrovnaný rozpočet, byť měl skončit se schodkem víc jak 60 miliard.

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Já chci jenom připomenout, přece víte, že loni byl velmi dobrý hospodářský růst. Překročil 4 %, patřili jsme k nejrychleji rostoucím ekonomikám v Evropské unii. Bylo to mimo jiné díky tomu, že jsme dokázali dočerpat evropské fondy, které jsme jako Česká republika měli k dispozici. Což se samozřejmě také projevilo výrazně na daňových příjmech. Řada daňových příjmů má zpoždění. A třeba letošní daň z příjmu právnických osob odráží loňské zisky firem.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, stručná odpověď, to, že ten schodek rozpočtu pro příští rok 60 miliard je nerealistický a budeme tady sedět za rok a budeme zase říkat, rozpočet se plní lépe, než jsme očekávali. Neukazuje to na ekonomický diletantismus, ve vší úctě, této vlády?

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Ale to ekonomický diletantismus. My postupně snižujeme deficit státního rozpočtu. V okamžiku, kdy jako vláda máme dodatečné příjmy, tak výraznou část těchto dodatečných příjmů využíváme na to, abychom se méně zadlužili. Část těchto finančních prostředků používáme proto, abychom podpořili soudržnost ve společnosti a hospodářský růst. To jsou finanční prostředky, které vynakládáme mimo jiné letos na zvýšení platů učitelů. To, že jsme platy zvýšili od 1. září, tak je důsledkem toho, že máme vyšší příjmy státního rozpočtu, než jsme původně předpokládali. A některé výdaje nebylo potřeba realizovat. Víte, já nesouhlasím s tím, co navrhuje ODS, abychom skokově snížili deficity státního rozpočtu, to by prostě vedlo k tomu, že tady budou problémy s reálným fungováním státu a pokud tady máme priority, jako je bezpečnost, jako je sociální soudržnost, jako je třeba zvýšení platů učitelů, zlepšení financování školství, tak to je pro mě důležitější než číslo schodku státního rozpočtu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Závěrečná reakce Petra Fialy, protože slovenský premiér.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A já zase uctivě čekám, abych neskákal panu premiérovi do řeči. Ale pane premiére, tak to přece není. To svědčí o nekompetenci, jestliže vy chystáte rozpočty, o kterých dopředu víte, že tak nemohou dopadnout. A my, protože jsme ekonomicky kompetentní, tak vám už 2 roky říkáme: ty rozpočty mají plánované příliš vysoké schodky, děláte to schválně. To je mimochodem to divadlo, o kterém jsem mluvil, že pak řeknete: my jsme výborně hospodařili, to je úžasné, podívejte se, skončilo to s menším deficitem, než jsme plánovali. Vy plánujete naprosto nerealistický rozpočet, který pak s velkou slávou jako snížíte ten deficit. Ale toto není odpovědná ekonomická politika. A i když mně stokrát budete opakovat, že jste zvýšili platy učitelů, no to by bylo trestuhodné, když roste ekonomika o 4 %, abyste nezvýšili platy učitelům.

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Tohle je ekonomická politika, která má na rozdíl od té vaší výsledky. /Souzvuk hlasů/.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pojďme otevřít, pánové, novou kapitolu. Jeden summit, dvě interpretace jeho úspěšnosti. Řeč je o pátečním neformálním setkání lídrů Evropské unie v Bratislavě. Hostitel, slovenský premiér Robert Fico si výsledky setkání politiků pochvaloval. Evropská unie se podle něj shodla na úplně ochraně vnějších hranic Evropské unie a radikálním snížení migračního proudu. Podobná slova pronášel i předseda Evropské rady Donald Tusk. Odlišný pohled na výsledky bratislavského summitu nabídl italský premiér Matteo Renzi. Podle něj zástupci sedmadvaceti zemí Evropské unie bez Velké Británie nijak nepokročili v řešení migrační krize, což byl jeden ze stěžejních námětů probíraných ve slovenské metropoli.

Matteo RENZI, italský premiér; 16. 9. 2016:
Je to nepředstavitelné, aby se pronášely velké projevy o tom, že jsme Evropská unie, že máme společnou pohraniční a pobřežní stráž, a pak aby bylo její jedinou činností to, že bude vozit migranty na Sicílii.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova italského premiéra Mattea Renziho. Nespokojenost s výsledky neformálního setkání lídrů Evropské sedmadvacítky bez Velké Británie neskrýval ani maďarský premiér Viktor Orbán. Tady jsou jeho slova.

Viktor ORBÁN, maďarský premiér; 16. 9. 2016:
Jestli schůzka dokázala změnit špatnou povahu, falešnou povahu bruselské uprchlické politiky? Ne, odpověď zní ne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova maďarského premiéra Viktora Orbána. Jak bylo řečeno, míříme za další hostem Otázek. Tím je na slovenském Úřadu vlády slovenský premiér Robert Fico. Pane premiére, děkuju, že jste přijal mé pozvání. Vítejte v Otázkách. Dobrý den.

Robert FICO, předseda vlády SR a předseda strany /SMER-SD/:
Děkuji za pozvání. Pěkný den. A rád bych pozdravil pana premiéra Sobotku a chci mu poděkovat za mimořádně konstruktivní přístup, pokud jde rokování v Bratislavě.

Václav MORAVEC, moderátor:
No, ale to vaše poděkování by asi nesklidili dva premiéři, které jsem zmiňoval, kteří líčí bratislavský neformální summit Evropské unie úplně jinak, než jste ho líčil vy a český premiér Bohuslav Sobotka, tedy jako neúspěšný summit. Nakolik jsou pro vás slova italského a maďarského premiéra překvapivá?

Robert FICO, předseda vlády SR a předseda strany /SMER-SD/:
Pane redaktore, je potřeba připomenout, že tento summit byl neformální a měl úplně jiný účel. Co bylo účelem tohoto summit, velmi jednoduše vysvětlím. My si všichni uvědomujeme, že v Evropě je obrovské riziko dalšího rozpadu, dalších referend, obrovské riziko nástupu extremismu, radikalismu. A víme, že pokud nebudeme schopni nabídnout evropské veřejnosti srozumitelnou, atraktivní agendu, tak tuto agendu nabídne někdo jiný. My se nemůžeme dnes hněvat na voliče v Evropě, kteří navolili takovéto lidi do parlamentů. Je to naše zodpovědnost, že jsme to dovolili v posledních letech, aby se takovéto něco mohlo stát. Summit proto měl splnit dva základní úkoly. To není summit, na kterém se přijímají rozhodnutí, jako to je v Bruselu. Zaprvé jsme chtěli říct, že jsme pohromadě. 27 lídrů se setkalo v Bratislavě. Symbolicky jsme to dokonce udělali na jedné lodi, jakože jsme na jedné lodi a na Dunaji, která nás všechny spojuje. A zkonstatovali jsme, že není možné zajistit prosperitu, bezpečnost a perspektivu jinak než v Evropské unii. A potom jsme řekli, že jsou témata, která jsou nejpodstatnější, že už se opravdu nemůžeme zaobírat všelijakými byrokratickými nesmysly, ale musíme se věnovat přílivu migrantů do Evropy, boji proti terorismu, sociálně-ekonomickým tématům, především boji s nezaměstnaností mladých lidí. A bylo řečeno obrovské množství pozitivních, dobrých věcí. Takže já se nemohu celkem ztotožnit, také bych chtěl možná v těch závěrech v té bratislavské deklaraci a v té bratislavské cestovní mapě toho vidět podstatně víc. Ale na co si stěžuje Renzi? Na co? Vždyť přece chceme všichni podepisovat smlouvy s třetími zeměmi v Africe, jako byla podepsaná smlouva mezi Tureckem a Evropskou unií. A pokud jde o migrační politiku, je tu zásadní změna. Sedí vedle vás pan premiér Sobotka, který vám potvrdí, že kvóty nebyly předmětem rokování v Bratislavě, protože jsme se bavili o tématech, které nás spojují a ne rozdělují. A řekli jsme to, co V4 říká už druhý rok, totální ochrana vnějších hranic, zastavení přílivu nelegální migrace a zatřetí my nabízíme za V4 koncept, který se nazývá pružná solidarita, že každá země sama by se měla rozhodnout, jak přispěje k boji proti nelegální migraci. Takže já nechci nazírat na summit takto negativisticky, protože je to důležitý posun. Po dlouhých letech jsme se znovu střeli mimo Brusel, který už je dnes vnímaný jako takový příliš šedivý na tato jednání. Já se domnívám, že hlavní účel jednání byl naplněn.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale znovu kladu tu námitku, ať už italského premiéra nebo maďarského premiéra, kteří jasně řekli, že ani toto neformální setkání lídrů v Bratislavě nezměnilo, cituji: nefunkční bruselskou uprchlickou politiku.

Robert FICO, předseda vlády SR a předseda strany /SMER-SD/:
Sami víme, že politika, pokud jde o migraci, v Evropské unii selhala. Vždyť se nám tu valilo přes naše území obrovská množství migrantů bez kontroly a bez všeho. To si plně uvědomujeme. Ale došlo k výrazné změně. Dnes už nikdo nemluví o kvótách, ale jak jsem řekl, mluvíme o ochraně vnějších hranic. A opakuji, nerozumím celkem Matteovi Renzovi, protože v bratislavské deklaraci a potom i v té cestovní mapě je jasně napsané, že musíme začít dělat dohody s třetími zeměmi, aby tyto třetí země zadržovaly migranty na svém vlastním území. Takže nejsem celkem přesvědčený, zda Matteo Renzi úplně přesně popsal charakter tohoto summitu. A znovu je lepší, když někdo mluví, že mu tam něco chybí, jako kdyby někdo tvrdil, že summit, já nevím, je úplně o ničem, nic nepřinesl. Já považuji tento summit z hlediska politiky a symboliky za mimořádně důležitý.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy říkáte, pane premiére, že už se téma kvót a přerozdělování migrantů v rámci Evropy nevrátí, pokud vás dobře interpretuji. Ale jiný premiér, a to konkrétně rakouský kancléř, Christian Kern, v rozhovoru pro rakouský rozhlas říká, že znovu bude tlačit například na V4, tedy na Slovensko, Česko, aby byly solidární a přerozdělovali se migranti v rámci Evropské unie, tedy ti migranti, kteří už v unii jsou. Tedy další interpretace a možná....

Robert FICO, předseda vlády SR a předseda strany /SMER-SD/:
Pane redaktore, není přece možné vpustit si na území Evropské unie velký počet migrantů a potom nutit jiné země, aby se chovaly podle představ někoho jiného. My jsme například vůči Rakousku velmi solidární, protože máme tu jedno zařízení, kde držíme žadatele o azyl. V Rakousku ta solidarita se projevuje v tom, že posíláme podobně jako Česká republika policisty do Maďarska, do Slovinska, do Makedonie. Došlo k obrovskému posunu, a když se ptáte na kvóty, pane redaktore, myslím si, že je politické rozhodnutí velmi vážné z Bratislavy neotvírat témata, která Evropskou unii rozdělují. Všichni víme, že kvóty rozdělují Evropskou unii. Kdo chce pokračovat v této politice, prosím, může téma kvót otevírat. Musíme hledat taková témata i v migraci, které Evropskou unii spojují. A to je ochrana vnějších hranic /souzvuk hlasů/.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, ale ve vší úctě, zdá se z úst rakouského kancléře, že to nevydrželo ani 24 hodin, protože rakouský kancléř naznačuje, že by východoevropské země v čele se Slovenskem a Českem měly být solidární. Jak si vysvětlujete to, že po 24 hodinách...

Robert FICO, předseda vlády SR a předseda strany /SMER-SD/:
My jsme solidární. Pane redaktore, já zase chápu, že každý se snaží dávat nějakou interpretaci tomu, co bylo v Bratislavě. Kromě toho každý si chrání svoje vlastní záda, protože Evropská unie je tvořená ze zemí, kde jsou národní lídři. Národní lídři jsou vystaveni normálním soubojům. Já jsem měl možnost poslouchat jen 3 minuty teď přes toto technické zařízení ten věcný souboj, který například vedou politici v České republice. A každý musí přijít s nějakými argumenty. Možná, že dnes považuje rakouský spolkový kancléř za správné říkat rakouským občanům, že je potřeba se vrátit ke kvótám. Já jako slovenský premiér říkám velmi jasně, žádné kvóty nebudou, pokud jde o Slovensko. A jestli se chceme v Evropské unii dohodnout, tak musíme se věnovat jiným tématům. Já například úplně podporuji myšlenku, že do konce roku musíme nastartovat evropskou pohraniční a pobřežní stráž. Jsme připravení tam dát peníze, jsme připravení dát tam lidi, jak je teď posíláme do Bulharska. Vždyť takové je rozhodnutí, myslím, i české vlády. Policisty, peníze, techniku. Toto je ta solidarita. A navíc my jsme podstatně pragmatičtější. Dnes dochází na naše slova. Pan premiér Sobotka, pan premiér Viktor Orbán anebo polská premiérka, polský premiér, všichni jsme od začátku říkali: pojďme proboha chránit vnější hranice, nepouštějme sem ty ilegální migranty. To je jediná cesta, kterou můžeme udělat. Za to nás fackovali a kritizovali. Dnes se z toho stává oficiální linie Evropské unie. Došlo k obrovským posunům. A jestli někdo možná pro třísku nechce vidět, třísku v oku nechce vidět stromy v lese, za to já nemůžu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď mluvíte o maďarském premiérovi a italském premiérovi. Pokud byste měl jednou větou odpovědět na otázku, jsou podle vás už v rámci agendy Evropské komise ony kvóty mrtvou agendou, jak byste odpověděl? Jedno slovo.

Robert FICO, předseda vlády SR a předseda strany /SMER-SD/:
Politicky si myslím, že ano. Politicky. Samozřejmě platí rozhodnutí, která byla přijatá kvalifikovanou většinou na příslušné radě, ale politicky se domnívám, jestli to myslíme vážně, že chceme být atraktivnější, chceme být sjednocenější, tak politicky toto téma nemá místo na stole.

Václav MORAVEC, moderátor:
A druhá otázka, také poprosím o stejně stručnou odpověď, myslíte si, že až budete předávat Kypru předsednictví, protože Slovensko teď předsedá evropské osmadvacítce, respektive sedmadvacítce, když se budeme bavit o počtu státníků, kteří byli u vás v pátek v Bratislavě. Myslíte si, že až budete předávat předsednictví další zemi, tak že už bude fungovat ta evropská stráž, tedy evropská ostraha hranic v té institucionální podobě?

Robert FICO, předseda vlády SR a předseda strany /SMER-SD/:
Legislativně byly všechny kroky udělané a plán je velmi jasný. Do konce roku evropskou pohraniční a pobřežní stráž nastartovat se vším, co k tomu patří.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže myslíte, že bude fyzicky i formálně.

Robert FICO, předseda vlády SR a předseda strany /SMER-SD/:
Budeme i my dělat všechno proto jako předsedající země. Ale to je teď o složení peněz, o lidech. Ale vím, že si všichni uvědomují, že pokud nezastavíme nelegální příliv migrantů do Evropy, tak opět selžeme. A nám to všichni spočítají. Pane redaktore, ještě jednou jednu větu, abych zopakoval tu podstatu summitu. Budu velmi stručný. Pochopili jsme, konečně jsme pochopili, že se nemůžeme zlobit na lidi, jestliže navolili extremisty a radikály, protože jsme někde selhali v evropské agendě. A to pochopení, které bylo srozumitelně deklarované v Bratislavě, je v tom, že musíme se začít nejenže věnovat tématům, mluvit jiným jazykem, nabízet něco atraktivnějšího ale mít i velmi konkrétní výsledky. Konkrétním výsledkem bude velmi jasným, že člověk půjde po ulici a nebude vidět 2 tisíce migrantů valících se přes danou zemi bez kontroly, bez pasů a bez všeho. Toto například budu považovat za obrovský úspěch, pokud jde o migrační politiku. A mohl bych použít i jiné oblasti, kde bych velmi přesně věděl zadefinovat, co je pozitivní a co občan v Evropské unii přijme bez toho, aby měl potřebu druhý den hodit hlas radikálovi anebo extremistovi.

Václav MORAVEC, moderátor:
Robert Fico nás podrobně a pozorně poslouchá na slovenském Úřadu vlády. Teď prostor pro opozici, tedy pro Petra Fialu. Z těch summitů, které, pane předsedo, sledujete, dá se říct, že ten neformální summit Evropské unie v Bratislavě opravdu výrazně pokročil v řešení té agendy, která štěpí Evropu?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, to se určitě nedá říct. Já samozřejmě chápu pana premiéra Fica, že výsledky toho summitu hájí. On ten summit byl hodně netypický už tím, že se nekonal v Bruselu, ale konal se v Bratislavě, tou neformálností, nepřítomností Velké Británie a tak dál. Ale vy jste sám poukázal na ty rozpory, na ty rozporné interpretace, se kterými odjíždí jednotliví premiéři prakticky hned po skončení summitu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Není to proto, že hrají tu domácí kartu?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne. Ono to, myslím, není jako nejlepší signál občanům. Já bych řekl, tam bylo několik kroků, které jsou konkrétní a zajímavé a ke kterým se premiéři jaksi přihlásili. Mohu třeba připomenout takovou tu myšlenku, která zazněla v Junckerově projevu, že by se kontrolovali na vstupu a výstupu všichni, kteří přicházejí do Schengenu a že by se vytvořil jakýsi systém, jako je ve Spojených státech. Každý to zná, kdo byl ve Spojených státech. To mně připadá jako myšlenka, o které se bavme, která je reálná, která je konkrétní. Ale to zklamání, které z toho summitu je, že summit nepřinesl v podstatě žádnou sjednocenou pozici, jak řešit migraci, jak řešit otázky brexitu, jak řešit budoucnost Evropské unie. Tedy ty věci, které lidi extrémně zajímají. A proto i ty reakce, které jsou takto rozporuplné.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, myslíte si, že bude fungovat například ta jednotná evropská ostraha hranic do konce roku, jestliže pan premiér Fico je tady optimistou?

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Já bych chtěl také pozdravit slovenského předsedu vlády a chci poděkovat za to, že se podařilo vytvořit výborné podmínky pro otevřenou debatu na bratislavském summitu. Je strašně dobře, že jsme se sešli jinde než v Bruselu, protože už to prostředí v Bruselu vytváří podmínky pro to, aby dominovaly fráze a takový ten bruselský newspeak. Bratislava byla úplně jiná. Bratislava byla otevřená. Myslím si, že i ta vystoupení jednotlivých předsedů vlád probíhala tak, že nečetli texty, které by jim připravili úředníci, kteří mají u nich na starosti evropskou agendu, ale že jsme mluvili o tom, kde vidíme reálné problémy ve fungování Evropské unie. Já myslím, že se shodneme na tom, že Evropská unie reálné problémy má. Ale to, co bych chtěl zmínit, abychom hned nezapadli k těm detailům, protože skutečně nešlo o detaily v Bratislavě. Šlo o to vyjasnit si svůj celkový pohled na to, v jaké jsme situaci v rámci Evropské unie. Lidé mají strach. Mají strach z toho, že budoucnost v Evropě bude už jenom horší než to, co oni zažívali. Mají strach z toho, že jejich děti budou vyrůstat v horších podmínkách. Mají strach proto, že vidí teroristické útoky, že vidí nelegální migraci, že vidí negativní dopady globalizace. A já si myslím, že to, o čem bychom teď měli jednat a mluvit, je, abychom použili Evropu, evropskou spolupráci jako praktický nástroj proto, abychom dostali věci pod kontrolu, protože občané mají pocit, že budoucnost pod kontrolou není, že se může vyvíjet jakýmkoli způsobem a že to může jít jenom k horšímu. Takže to, že jsme prosadili velkou část agendy, já rozumím tomu, že třeba pan Renzi byl nespokojený, protože součástí jeho agendy jsou kvóty. Ale my jako Češi...

Václav MORAVEC, moderátor:
A Viktor Orbán?

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Viktor Orbán, rozumíte, kritizoval summit Viktor Orbán a Renzi a přitom pohledy těchto dvou politiků na řešení migrační krize nemohou být vzdálenější. To jsou lidé, kteří stojí na, řekněme, dvou pólech. V Bratislavě zvítězil, řekněme, středový pohled většiny členských zemí. A já jenom chci říct jednu věc. My jako Češi nejsme nespokojení s Bratislavou. My jsme velmi spokojeni s Bratislavou, protože se nám tam podařilo nastolit agendu, kterou pokládáme za důležitou, to znamená ochrana vnější hranice, boj s terorismem, spolupráce v oblasti bezpečnosti.

Václav MORAVEC, moderátor:
A kdybych vám ale namítl, že premiér Fico řekl: politicky jsou kvóty mrtvé a jakoby zůstala nedořečena ta slova, ale administrativně. To znamená, bruselská byrokracie dál prosazuje kvóty administrativně a mrtvy nejsou.

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády ČR a předseda strany /ČSSD/:
Můj názor je takový, že Evropsk