17. září 2016

Chceme, aby co nejvíc mladých mělo šanci obstát

Na předních místech kandidátky ODS pro krajské volby v Plzeňském je poměrně dost jmen lidí známých z komunální politiky a z působení v zastupitelstvu kraje. Volební lídr občanských demokratů Martin Baxa to prezentuje jako přednost. Odmítá přitom úvahu, že to lze považovat také za projev nedostatku osobností a personální nouze. „To určitě ne. Už před dvěma roky leckdo ODS pohřbíval a říkalo se, že zmizí z politické scény v Česku. Komunální volby v roce 2014 ukázaly, že tady své místo má a že je úspěšná tam, kde jsou úspěšní její komunální politici. I volební výsledek ODS v Plzni tehdy čněl nad výsledky v jiných velkých městech. Takže pro nás bylo naprosto logické postavit na kandidátku lidi, kteří obstáli před voliči ve svých obcích a městech a díky tomu znají i problémy celého kraje. Pro nás bylo rozhodnutí dát je na kandidátku to nejlogičtější. Nabízíme tedy lidi, kteří obstáli v těžké době pro ODS, a nabízíme jejich zkušenosti,“ říká Baxa.


Máte v předvolební nabídce něco, o čem si myslíte, že může přitáhnout pozornost třeba i těch, kteří ODS ještě nikdy nevolili?

V okrajových částech regionu jsem často slyšel, že si lidé stěžují na dopravní obslužnost a také na napojení našeho kraje na Prahu, kde například studuje hodně mladých lidí. Pro ně není jednoduché dojíždět. To pokládáme za důležité téma. Nechceme, aby mladí lidé kvůli podobným problémům z kraje odcházeli. Souvisí to ovšem i s nabídkou dostatečného vzdělání v kraji včetně výuky jazykových a komunikačních dovedností. Chceme, aby co nejvíc mladých lidí bylo schopných obstát v době, kdy už neplatí, že to, čím se člověk vyučí nebo co vystuduje, jej zajistí na celý život. Téma vzdělávání hraje jinou a mnohem důležitější roli než před deseti lety a vím, že rodiče vzdělávání hodně zajímá.

Nedávno jste prohlásil, že kraj stagnuje. Co to konkrétně podle vás znamená?

Myslím, že byla velká chyba, když kraj snižoval vlastní příspěvky na opravy silnic. ODS na tento účel v roce 2008 dala z krajského rozpočtu téměř 600 milionů, a pak to šlo výrazně dolů. V posledních letech sice peníze na opravy krajských silnic zase narůstaly, ale předcházející snížení je stále znát. Myslím, že kraj mohl udělat víc v oblasti školství, byť některé provedené změny hodnotím pozitivně. Ale například v podpoře technického vzdělávání se kraj věnoval některým projektům, které nikam nevedly, což se týkalo třeba neúspěšného nadačního fondu pro technické vzdělávání. Také se domnívám, že hejtmanství mohlo pomoci větší spolupráci mezi školami a firmami v regionu. Slepou uličkou podle nás bylo i zřízení zdravotnického holdingu, který chceme zrušit.

V rámci kampaně jste uvedl, že budete bránit tlaku na omezování víceletých gymnázií v kraji. To tady někdo prosazuje?

Musím poctivě říct, že kraj naštěstí nepřistoupil v posledních letech k tomu, aby podle dlouhodobého záměru vzdělávání v ČR aktivně snižoval kapacitu gymnázií. Ale myslím, že se krajská reprezentace měla mnohem více ohradit proti státní politice, která říká, že by gymnázií mělo být významně méně než dnes. Já bych tlačil spíš na to, aby se gymnázia víc otevřela.

Leckteří politici ale tvrdí, že kapacita gymnázií je předimenzovaná a že to vede i k degradaci jejich úrovně. Uznáváte, že na tom něco je?

Například na gymnáziu v Plzni, kde na malý úvazek stále učím, bylo na 30 míst v primě podáno téměř 170 přihlášek. Teď, kdy počet dětí opět narůstá a zvyšuje se zájem o studium, tvrzení o příliš velké kapacitě gymnázií není pravdivé. Nejsem pro to, aby se kapacita gymnázií zvětšovala dramaticky, ale například v Plzni stále místa na tomto typu školy podle mě chybí a určité navýšení by bylo potřebné. Klíčové samozřejmě zůstává, aby si gymnázia udržela dobrou úroveň.

ODS před volbami znovu zvedla téma stavby nové budovy pro Západočeskou galerii. Tvrdíte, že byste ji postavili a že ji kraj může zaplatit ze svých peněz, i když by stála přes 700 milionů. Zní to trochu nereálně. Myslíte to vážně?

Budova pro galerii je naše priorita v oblasti kultury. Důvody pro její stavbu jsou zřejmé. Galerie má velké a mimořádně významné sbírky, které nemůže prezentovat. Její depozitáře navíc nejsou ve stavu odpovídajícím hodnotě sbírek. V posledních letech se kraj upnul jen na variantu, že postaví galerii z evropských fondů, což podle mě nemělo reálnou šanci na úspěch. My bychom do projektu novostavby šli, i kdyby už nebylo možné dotace získat. Zvýšily se příjmy kraje z daňových výnosů a věřím, že by se daly najít peníze na to, aby kraj budovu pro galerii postavil.

ODS dlouhodobě vystupuje proti posílení ochrany přírody v Národním parku Šumava. Ministr životního prostředí prosazuje v té věci poměrně kompromisní přístup. Nezasekli jste se v tomto případě zbytečně?

Podle nás ministrův přístup není kompromisní. Nesouhlasíme s tím, že má být ve vzdálenějším časovém horizontu polovina území v národním parku v bezzásahovém režimu. Myslíme si, že takový plán nemá oprávnění. Jsme přesvědčeni, že stávající rozloha parku v bezzásahovém režimu je správná míra. Máme tři hlavní cíle. Nechceme, aby se na Šumavě uskutečňovaly nějaké velké developerské projekty. Chceme, aby se respektovaly zájmy obcí v národním parku. A chceme, aby se zpřístupňovaly oblasti, které zpřístupnit lze. Nechceme zrušit národní park a nechceme, aby se ze Šumavy stal jakýsi Disneyland. Naopak chceme, aby byla šumavská příroda důsledně chráněna, ale aby také byly respektovány zájmy obyvatel Šumavy. A myslíme si, že by nebylo v pořádku, aby na polovině rozlohy parku byla divočina. Uvědomujeme si přitom, že Šumava je cenné a hodnotné území. Ale je to však také dlouhodobě osídlené území a to se nedá přehlížet.