7. září 2016

Dlouhodobě nezaměstnaní dostanou šanci

Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválila senátní návrh zákona o hmotné nouzi, který navrací možnost veřejné služby pro nezaměstnané.

„Cílem návrhu je pomoci dlouhodobě nezaměstnaným. Je to právě nebezpečí ztráty pracovních návyků a nebezpečí ztráty motivace získat řádný pracovní poměr u dlouhodobě nezaměstnaných, která nás vedla k návrhu obnovy možnosti výkonu veřejné služby. Pokud bude zákon schválen i v Senátu a podepsán prezidentem, dostanou dlouhodobě nezaměstnaní možnost si navíc i legálně trochu přivydělat a přitom pomoci tak například své obci. Řada starostů si v minulosti pochvalovala, že se o práci hlásí zejména osoby, které skutečně pracovat chtějí, ale práci najít nemohou. Veřejná služba je tak mezikrokem k jejich návratu do běžného života. Jak jsem již ale řekl, hlavním cílem zákona je nabídnout možnost dlouhodobě nezaměstnaným se znovu pracovně uplatnit, neztratit pracovní návyky. K tomu patří i určitý přiměřený finanční benefit. Naším cílem ale není nahradit veřejnou službou řádný pracovní poměr, to bych považoval za kontraproduktivní a nevýchovné. Jsem rád, že Poslanecká sněmovna tuto filozofii senátního návrhu většinově přijala a podpořila,“ uvedl jeden z předkladatelů a senátor Miloš Vystrčil.
RNDr. Miloš Vystrčil

místopředseda strany