4. května 2016

Ceny plynu v Praze se musí snížit!

Konečně! Politici začínají po výzvách Blesku jí řešit nehorázné ceny plynu v Praze. Radní s až 165% maržemi Pražské plynárenské nic nedělají, ohradila se proti tomu ale zastupitelka Alexandra Udženija (ODS).

Předpokládám, že sledujete aktivitu deníku Blesk, který proti nehorázným maržím dodavatelů plynu bojuje. Jaký podle vás mají tyto články dopad? 

Mají velký dopad. Lidé se začínají ptát, proč platí tak veliké peníze za plyn, přestože by nemuseli. Opravdu je dobré, že jste tuto aktivitu vyvinuli. I my politici se o to začínáme zajímat a já se budu hlavního města Prahy velmi ptát, proč je plyn předražený. 

Proč jste se rozhodla vystoupit proti této cenové politice Pražské plynárenské? 

Já i celá ODS jsme byli velikými kritiky toho, aby hlavní město Pražskou plynárenskou vlastnilo. Hlavní město by nemělo obchodovat s plynem, pouze by mělo vlastnit infrastrukturu. Zde se ukazuje, že to neumí. Staronová „koalice politických trafik“ hledí jen na to, kdo bude sedět v dozorčích radách a kolik bude pobírat. Ale vůbec se nezajímají o to, že předražený plyn stojí rodiny navíc tisíce korun ročně. 

Pražská plynárenská je sice vlastněná městem, občanům Prahy ale prodává prakticky nejdražší plyn v Česku. Proč to magistrát připustil? 

Tomu nerozumím. Paní primátorka strká hlavu do písku a tvrdí, že stanovení cen je na managementu firmy a její dozorčí radě. Přitom Pražská plynárenská je stoprocentně vlastněná městem, stejně jako například dopravní podnik. Když dokáže magistrát snížit ceny jízdenky, nechápu, proč se nemůže dotázat, jak snížit ceny plynu tak, aby to byla férová cena a aby se neokrádali Pražané. 

Co konkrétně chcete udělat? Plánujete prosazovat změny v cenové politice PP? 

Nyní jsme zažili, že se staronová koalice dala po svém rozvodu opět dohromady. Na tento moment jsem čekala, chtěla jsem vědět, kdo bude mít Pražskou plynárenskou na starosti. Zajdu za dotyčným radním a budu s ním diskutovat o tom, co se dá udělat. Budu požadovat, aby stejně jako v ostatních akciovkách stoprocentně vlastněných městem seděla i zde opozice v dozorčí radě. Tak budeme mít možnost vidět, co se v té firmě děje. 

Myslíte si, že pro tento svůj boj získáte i ostatní zastupitele? 

Doufám, že se takříkajíc chytnou za nos. Už jsem o tom mluvila s představiteli ČSSD. Jsou otevření k diskuzi o této otázce. 

Tušíte, na co konkrétně jsou použity ohromné zisky Pražské plynárenské? 

Musíme si uvědomit, že Pražská plynárenská byla koupena za šest miliard. Z toho dvě miliardy zaplatilo hlavní město a čtyři miliardy byly na úvěr. Právě ten mimo jiné platí Pražané ve vysokých cenách plynu. 

Nebylo by lepší v Česku zavést regulaci cen plynu nebo regulaci maximální možné výše marží? Tak jako je to například na Slovensku? 

Jsem odpůrcem regulací. Ceny by ale měly být férové. ERÚ varuje, že pokud firmy nezačnou plyn prodávat za férové ceny, cena plynu se regulovat bude. To varování firmy mají a myslím si, že by se z toho měly poučit. 

Proč Praha předloni zbylý 49procentní podíl v Pražské plynárenské vůbec kupovala? 

Vůbec tomu nerozumím, byla jsem velký kritik tohoto kroku. Když jsem tehdy slyšela vlivného člena TOP 09 pana Vávru říkat, že se to kupuje, aby měla Praha ceny plynu pod kontrolou, ježily se mi vlasy na hlavě. Je to šílené. 

Ve čtvrtek se dala dohromady staronová koalice. Radní Lacko, který je za město za Pražskou plynárenskou odpovědný, zůstává na svém místě. Myslíte si, že je tu šance něco změnit? 

Jak jsem zmiňovala, je to koalice politické korupce a politických trafik. Pro ně bylo důležité jen to, kde bude kdo sedět, aby měl 80 až 100 tisíc měsíčně. Velké změny neočekávám. Tlak od ODS bude ale velice silný. Čekali jsme na rozdělení kompetencí a teď se do toho pustíme. Věříme, že i ČSSD bude jako koaliční partner pomáhat v tom, aby měli Pražané férovou cenu za plyn. 

(Autor: Richard Veselý)

Ing. Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
uvolněná místostarostka městské části
předsedkyně oblastního sdružení