15. března 2016

Bezpečnost ČR je kvůli amatérismu vlády v ohrožení. Zmocněnec pro jadernou energetiku se nevybírá na inzertních serverech

Koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL chce tento pátek vyhlásit výběrové řízení na funkci zmocněnce pro jadernou energetiku. ODS varuje před tím, že výběrové řízení ohrožuje bezpečnost České republiky.

 
Impotence vlády při přípravě a koordinaci nových jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně je ohromující a nebezpečná pro celý stát. Vláda si uložila spoustu úkolů, které neplní. Ty přitom vyplývají z plánu rozvoje jaderné energetiky v ČR schváleného v lednu, z nějž mj. plyne vznik pozice tzv. zmocněnce pro jadernou energetiku. Vláda chce ale tento pátek 18. 3. 2016 na tuto pozici vyhlásit výběrové řízení.
 
Snaha nalézt zmocněnce pro vedení jednoho z nejdůležitějších projektů v historii ČR výběrovým řízením totiž signalizuje, že pro tak klíčovou pozici nemá vláda odborníka s diplomatickými, jazykovými a odbornými předpoklady, který by navíc disponoval patřičným stupněm bezpečnostní prověrky a měl důvěru celé vlády. Po zpackané přípravě nových tarifů a svalení odpovědnosti na úředníky je toto další důkaz totálního amatérismu a alibismu této vlády a zejména pana premiéra a ministra průmyslu a obchodu. Udělat komisi, výběrové řízení a při prvním problému to svést na ně.
 
Taková strategická pozice se totiž musí obsazovat přímým rozhodnutím a jmenováním vlády na základě jasného zadání. Takový člověk bude vyjednávat za ČR o jaderné energetice s investory z Ruska, USA, Francie, Jižní Koreje a Číny. Bude pod enormním tlakem vlád a bezpečnostních agentur všech těchto zemí. Takový člověk se nehledá na inzertních serverech a ve výběrových řízeních!
 
Řízení strategických projektů této vlády je poznamenáno naprostou letargií a bezradností, která z ČR vytváří nechráněné chaotické herní pole pro zájmy kohokoliv zvenčí, kdo využije naší slabosti. Pane premiére Sobotko a pane ministře Mládku, proberte se z vašeho bezbřehého alibismu a konejte! Vyberte jednoho člověka, na kterém se shodne vláda přímo a bez vytáček a dejte mu plnou důvěru, podporu a odpovědnost. Hraje se tu nejen o energetickou bezpečnost České republiky!
Ing. Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
uvolněná místostarostka městské části
předsedkyně oblastního sdružení