10. března 2016

Kvůli střetu zájmů by musel dříve Babiš rezignovat 

Hostem pořadu Vaše téma byl předseda ODS Petr Fiala, který je znám svou kritikou posledních kroků vlády Bohuslava Sobotky. Nejhlasitěji brojí proti ministru financí Andreji Babišovi, kterému vyčítá údajný dotační podvod při budování farmy Čapí hnízdo. Podle něj by Sobotka neměl tuto kauzu přehlížet a měl by z ní pro Babiše vyvodit důsledky.


Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na TN.CZ.


Hlavním tématem se stala migrační krize. Předseda ODS Petr Fiala kritizoval evropské řešení a negativně se vyjádřil i o relokačním principu, který místo aby situaci řešil, naopak povzbuzuje k další migraci a navíc je odklonem od principu dobrovolnosti.

Petr Fiala v tomto směru především kritizoval postoj vlády, ten je podle něj nejednoznačný a i když mohou jednotlivé názory znít podobně, jedná se pouze o rétorickou shodu, v činech už se ale názory rozchází. Premiér Bohuslav Sobotka se podle něj vyjadřuje nedostatečně a nezaujal konkrétní postoj, což je hlavní chyba. Vláda by měla zaujímat společný jednoznačný postoj, který by měl Sobotka prezentovat nejen před veřejností, ale také prosazovat v Bruselu. 

Také důrazně kritizoval evropská řešení, která Bohuslav Sobotka přijímá. Podle něj řešení nespočívá v evropských návrzích, ale stojí na rozhodnutí jednotlivých států a spolupráce mezi nimi. Jako příklad použil rakouský přístup. Společné evropské řešení podle něj neexistuje.

prof. Petr Fiala

předseda strany