26. února 2016

Čísla dokazují, že kontrolní hlášení je nepřipravený a nebezpečný experiment s podnikateli

ODS byla od počátku proti kontrolnímu hlášení. Vládní koalice zákon o kontrolním hlášení DPH ale prosadila. V minulém roce jsme navrhovali, aby alespoň došlo k odložení jeho účinnosti, protože na něj podnikatelé nejsou připraveni. I to vládní koalice odmítla.

 
Premiér a ministr financí nás odbývali tím, že podnikatelé měli rok na to se na kontrolní hlášení DPH připravit a že finanční správa tuto změnu skvěle komunikuje. Praxe ukazuje, že je tomu přesně naopak.
 
Kontrolní hlášení DPH je absolutně nepřipraveným experimentem, což dokazují i čísla. Podle informací Hospodářských novin v řádném termínu nepodaly kontrolní hlášení DPH desetitisíce subjektů (110 000 z 300 000). Podle přijatého zákona tak desetitisícům podnikatelů hrozí vysoké pokuty. Dobrou zprávou je, že finanční správa ihned přispěchala s informací, že ti, kteří nestihli kontrolní hlášení DPH odevzdat v řádném termínu, nebudou trestáni. I to však svědčí o tom, že zákon o kontrolním hlášení DPH je legislativním zmetkem, který nepřinese nic jiného, než komplikace podnikatelům. Pánové Sobotka a Babiš měli díky nám šanci včas svoji chybu napravit. Nevyužili ji a za tento zmetek a zmatek mají plnou odpovědnost.
prof. Petr Fiala

předseda ODS