23. ledna 2016

Jsme tu pro lidi, kteří si nepřejí diktát státu

Alexandra Udženija byla až doposud známá především v Praze, kde byla tři roky radní a nyní je opoziční zastupitelkou. Minulou sobotu ji delegáti 27. kongresu zvolili 1. místopředsedkyní strany. V této funkci ji čeká ostrý start, neboť letos proběhnou jak krajské, tak senátní volby. Udženija, jejíž matka je Češka, otec Srb a manžel Chorvat, bude mít v ODS na starosti vše, co souvisí s podnikatelským prostředím.

 

Občanští demokraté na kongresu zdůrazňovali, že temnější kapitolu své 25leté historie mají za sebou, jsou plni sil a odhodlání vrátit se do hry o vládní křesla. Myslíte, že k takovému cíli stačí pouhá negace všeho, s čím přichází vláda a především ministr financí Andrej Babiš? 

Neřekla bych, že děláme jenom to. Naopak, jasně jsme formulovali, o jaké principy a vize se naše politika opírá. Představili jsme kampaň Rozbal to, kde nabízíme cestu všem aktivním, schopným, pracovitým lidem, kteří se chtějí starat sami o sebe a nepřejí si, aby jim do toho mluvil stát. To je mnohem důležitější než nějaká kritika. 

Jenže to zdaleka nejsou všichni občané ČR. Je mnoho těch, kteří nechtějí žít na sociálních dávkách, snaží se najít práci, ale objektivně se jim to nedaří, třeba proto, že v jejich regionu je vysoká nezaměstnanost, jsou po úraze, zemřel jim partner atd. 

Správná pravicová politika spočívá v tom, že stát musí umět pomáhat těm, kteří si těžkou životní situaci nezavinili sami. O ty, kteří se na systému jenom vezou a sají peníze, se starat nemá. 

Vy víte, jak je oddělit, aniž byste někomu z potřebných upřela jejich oprávněný nárok? 

Myslím, že se to roztřídit dá, když se chce. Socialistický systém a politická korektnost, která je tady dlouhá léta nastavena a všem přes média a různé kanály vnucována, má na všechny lidi pobírající dávky jeden mustr, ale oni nejsou stejní. Musejí se rozlišovat handicapovaní, senioři, lidé, kteří poctivě práci hledají. 

Sobotkova středolevá vláda, kterou ODS nazývá socialisticko­populistickou, se ale o takové rozlišení snaží. Zvyšuje například minimální mzdu, což má přispět k tomu, aby lidé raději hledali práci, než zůstávali na dávkách. 

To je ale naprosto špatně. 

Proč? 

Protože neustále zvyšovaná minimální mzda je pro ekonomický systém nezdravá. Svaz průmyslu, podnikatelé a zaměstnavatelé už dnes říkají, že určité zvyšování tohoto garantovaného příjmu zvládnou, ale jeho radikální a každoroční zvedání prospěšné není. Diktuje zaměstnavatelům, jak mají fungovat, a to se mi velmi nelíbí. 

Ale i zástupci zaměstnavatelů přiznávají, že současnou minimální mzdu 9900 korun v podstatě nikomu nevyplácejí, pobírají ji asi tři procenta lidí. Jde jen o jakousi pojistku. 

Výborně, pak by vláda takové nařízení nemusela vydávat vůbec. 

Takové třeba ne, ale pokud se odhodlá jít až na jedenáct nebo dokonce dvanáct tisíc, mohl by to být velký motivační impuls pro hledání práce. 

Ne. Podle mě nelze zaměstnavatelům diktovat výši mzdy a do něčeho je nutit. 

Takže i v Německu, kde je minimální mzda zákonem stanovena na 8,50 euro za hodinu (cca 230 korun), to dělají špatně? 

Nebudu soudit Německo, my jsme v Česku, kde je jiná situace. Německo je hospodářsky nejsilnější země EU, ale ani tak si nejsem jistá, že všechny jeho kroky, ať už ekonomické nebo politické v rámci migrační krize, jsou správné. 

Ani já si nemyslím, že bychom měli slepě kopírovat příklady odjinud, ale jisté je, že vysoká minimální mzda Německo nezruinovala a nepřivedla tamní podnikatele na buben. 

My ale nemůžeme srovnávat hrušky a jablka. Stačí se podívat na různou výši nájemného, cen za energie u nich a u nás. Nejde z celého komplexu vytrhnout jenom mzdu. 

Tématem, které zřejmě bude dominovat letošní politické sezoně, je elektronická evidence tržeb (EET). Ministr financí Andrej Babiš tvrdí, že jejím zavedením pouze narovnává podnikatelské prostředí a chrání všechny poctivé podnikatele, kteří to vítají. A dokládá to řadou průzkumů. Vy naopak říkáte, že jde o šikanu drobných živnostníků, která povede ke krachu řady z nich. A obavu z EET máte podloženou třeba výzkumem agentury MEDIAN, podle níž se tohoto opatření bojí 56 procent podnikatelů. Jak to tedy je? Bráníte nepoctivé podnikatele? 

To rozhodně ne. My si myslíme, že pokud je někdo nepoctivý a třeba nevydává účtenky, má zasáhnout finanční úřad. Stát na to nástroje má, akorát nekoná. Kontrolní hlášení daně z přidané hodnoty a EET je jen špička ledovce toho, co tato vláda dělá proti podnikatelům. Všechna její represivní opatření vedou k utlumování podnikatelských aktivit. A platí to především o budoucí generaci. Absolventi vysokých škol si velmi rozmyslí, jestli mají začít podnikat, když to s sebou nese mraky byrokracie a hlášení. To se raději nechají zaměstnat. 

Souhlasím, že administrativy kolem podnikání je zbytečně moc a přibývá jí. Vy byste ale mohla připustit, že současná politická reprezentace reaguje i na minulé vlády, na nichž se ODS výrazně podílela, kdy těch podvodů od lehkých topných olejů, pančování alkoholu až po manipulaci s evropskými penězi bylo i na silné povahy příliš. 

Vy si myslíte, že represivní opatření zabrání podvodníkovi, aby nepodváděl? Jsem naprosto přesvědčena, že nikoliv. 

Elektronická evidence tržeb a kontrolní hlášení DPH ale jistý pořádek a narovnání stavu může přinést. 

Nepřinese. Kdo bude chtít podvádět, bude to dělat dál. Už dnes má finanční správa dost nástrojů, aby nepoctivé podnikatele vyhledala a postihla. Není zapotřebí zavádět další omezující zákony. Stačí se podívat do Chorvatska. Turisté tam dostávají kopu směšných účtenek, rukou psaných, bez razítka, nepostižitelných. Chorvaté se snaží nějak přežít, protože tato opatření tam utlumují ekonomiku. 

Andrej Babiš chorvatským příkladem, jímž se inspiroval, častokrát argumentuje. Vy to prostředí dobře znáte, váš manžel v Chorvatsku podniká. Můžete na číslech a faktech doložit, že tam elektronická centrální evidence působí problémy? 

Mám reálná čísla a doklady o tom, že všechna represivní opatření, která zavedla socialistická vláda pod záminkou zlepšeného výběru daní, nesplnila účel. Výběr se nezvýšil, nezaměstnanost narostla někam k 25 procentům. HDP je v červených číslech, každoročně se snižuje rating, Chorvatsko je na cestě směrem k Řecku. Logická otázka zní, v čem je tedy EET úspěšná? 

Ministr financí ve svém vystoupení na minulé schůzi sněmovny například vyčíslil, že z 13 nových zemí EU jich má nějakou formu evidence tržeb jedenáct. 

Hm, a proč to tedy nemá Německo? 

Třeba se tam tolik nepodvádí. 

Ne, ne, ne. Nedělejme neustále z našich podnikatelů podvodníky. Podnikatel není sprosté slovo, není to parazit a není to podvodník. To máte jako s taxikáři v Praze. Tady je 95 procent, ne­li víc poctivých taxikářů a jenom kvůli malé hrstce těch ostatních se všichni házejí do jednoho pytle. 

No vidíte, vždyť vy neumíte oddělit nejen lidi na sociálních dávkách, ale ani ty nepoctivé taxikáře od nepodvádějících, takže všichni mají hroznou pověst. 

Ale my to umíme. Bývalý primátor za ODS Bohuslav Svoboda na to lék našel, ale bohužel nemohl svou práci dokončit. 

Když budete upřímná, musíte přece přiznat, že jste se mnohokrát v životě setkala s řemeslníkem, který se vás zeptal, jestli mu zaplatíte menší částku hotově bez účtenky, nebo vyšší s DPH a paragonem. 

Určitě se ptáte i na základě vlastní zkušenosti. Co odpovídáte vy jako zákazník? 

Že to chci na účtenku s DPH. 

Já taky, takže v čem je problém? 

Asi v tom, že ministr financí si vcelku oprávněně myslí, že takových nás je menšina. 

Nevím, podle čeho by takový závěr udělal. Nejsem si jistá, jak velký má dotyk s realitou, nebo jestli jedná na základě hesla podle sebe soudím tebe. 

V usnesení kongresu stojí, že ODS vždy hájila moderní kapitalismus. Znamená to i opětovné zadrátování hranic a návrat k nacionalismu 20. století? 

Kapitalismus je ekonomický systém a multikulturalismus je výmysl socialistů. 

Ale já mluvím o ekonomice, o volném pohybu osob, kapitálu a zboží, propustných hranicích, zaměstnávání cizinců. Když se obnoví celnice a hlídky na hranicích, budou se tam tvořit padesátikilometrové fronty kamionů, jejichž náklad budou kvůli uprchlíkům kontrolovat. 

Ale to se děje už dnes, protože Evropská unie migrační krizi naprosto nezvládla. To nemá s kapitalismem a volným pohybem zboží nic společného. Jde o bezpečnost. 

Na níž se přiživují nacionalisté všeho druhu, kteří mávají národními symboly, kříži, tradicemi a odmítají z principu cokoliv cizokrajného. 

My máme být konzervativní ve svých názorech a liberální v ekonomice. To znamená co nejméně regulací, zákazů, co nejvíce volného trhu. Bohužel situace v Evropě je dnes jiná. Všechny státy, které se kloní k různým celoevropským závazným směrnicím, hledí hlavně na svůj zájem a nás menší leckdy ženou do věcí, které pro nás vůbec nejsou přínosné. 

Jak se ODS staví k budoucnosti EU? Má se vrátit ke svým počátkům, kdy šlo především o sdružení zemí volného obchodu? 

Neřekla bych, že se má vracet. Některé věci je ale třeba přehodnotit, protože život a podmínky se vyvíjejí. Konkrétně jde právě o zamezení tomu, aby se na nás z Bruselu hrnuly všemožné příkazy, omezení, dotace na všechno možné, potřebné i nepotřebné. 

Paradoxem ovšem je, že migrační, azylové a uprchlické otázky, o nichž se dnes tolik mluví, jsou čistě v národní kompetenci států EU. Není z běženecké laviny takový malér právě proto, že Unie jako celek nemá nástroje to řešit? Kdyby tu byla společná bezpečnostní politika či dokonce armáda, mohlo být všechno jinak. Schengenské hranice mohly být chráněny a přes ně se mohli dostat jen skuteční političtí běženci. 

Přesně to ale dlouhodobě říká náš předseda Petr Fiala. My musíme posílit ochranu vnějších hranic, a to třeba i za pomoci vojenských prostředků. Bohužel naše socialistická vláda činí pravý opak a to, že ministr vnitra Chovanec tady postaví pár hlídek do vlaků, nás nespasí. Pro Evropu je klíčová ochrana schengenského prostoru. 

Buďme spravedliví. Česká vláda vyslala naše policisty do Maďarska, mají působit ve Slovinsku či Makedonii a souhlasila se zřízením evropské pohraniční a pobřežní stráže, která má mít 1500 lidí. Uznávám, že je to málo. Co tedy bude dál? Rozpadne se EU, vrátíme se k národním státům a obraně jejich hranic vlastními silami? 

Nepřeji si to, ale při dnešním vývoji si nedovoluji být prognostikem. Těch konfliktů je příliš mnoho, nejde jen o Sýrii, ale také o Eritreu, Somálsko a nezapomínejme ani na Ukrajinu. Jisté je, že Česká republika musí být směrem k Evropské komisi aktivnější a dělat vše jak pro obhajobu svých zájmů, tak pro zachování EU. 

Zdá se, že v migrační tematice si notujete s Andrejem Babišem, který se nechal slyšet, že do Česka nesmíme přijmout ani jednoho uprchlíka. A také s prezidentem Milošem Zemanem, jenž se proti přijímání muslimských běženců staví už dávno. 

Pan Babiš to říká až v poslední době, protože jeho PR poradce mu asi napověděl, že to odpovídá většinovému názoru. 

Tady se ho musím zastat. Už loni na podzim říkal, že bychom měli zřídit běženecké tábory mimo evropské území a tam soustřeďovat všechny žadatele o azyl, třídit je a ty neúspěšné okamžitě vracet zpátky. 

To byl opatrný názor, který se nevyjadřoval k České republice, ale k jakémusi vzdálenému dění. Zároveň tehdy říkal, že podnikatelé by migranty uvítali jako pracovní sílu a že je tady pro ně spousta místa. Babišovo současné silné stanovisko tak vnímám jen jako pragmatické vyhodnocení toho, co chce národ slyšet. Proto tvrdíme, že hnutí ANO nemá žádný program, řídí se jen tím, co se lidem líbí. A jsem bytostně přesvědčena, že to voliči už začínají vnímat. 

Nic podobného v uprchlické otázce nemůžete vytknout Miloši Zemanovi, který se dlouhodobě vymezuje proti islámskému nebezpečí, muslimskému radikalismu. Tady nacházíte ideovou shodu? 

Není přece zapotřebí být s každým v naprosté neshodě, ať je to prezident nebo kolegové z jiných politických stran. V tomto směru má pan prezident a ODS nějaký dlouhodobý názor, v tuto chvíli se možná překrývají, ale i tak si myslím, že Miloš Zeman je v některých věcech mnohem radikálnější. 

Nesdělíte tedy časem – podobně jako Andrej Babiš – že pro Česko není vhodnější prezidentský kandidát než Miloš Zeman? 

Nechci neustále komentovat pana Babiše, ale dřív než oznámil svůj úmysl podporovat Miloše Zemana, hovořil o výborném kandidátovi ANO Martinu Stropnickém. Vůbec bych tedy nebrala vážně to, co říká dneska. Uvidíme, jaký směr to nabere. V ODS o tom budeme diskutovat na všech úrovních a pak přijmeme rozhodnutí. 

Vy jste doposud působila v pražských strukturách ODS, vedete její klub na magistrátu. Neohrožuje rozklad radničního vedení život Pražanů? 

Voliči nějak rozdali karty. Na základě toho se utvořila koalice, o které jsme my z opozice říkali od začátku, že se po pár měsících rozpadne. Byli jsme označováni za ty, z nichž mluví hořkost, protože se nedostali k vládnutí. 

Proč k tomu muselo dojít? Vinou neřízených střel z Trojkoalice, konkrétně zelených, nebo primátorky Adriany Krnáčové a rozporů uvnitř klubu ANO? 

Těch faktorů je tam víc, ale podstatné je, že ten, kdo má primátora, má největší odpovědnost. Je evidentní, že ani paní primátorka, ani hnutí ANO to naprosto nezvládly. A není to jen otázka Prahy. Vaši čtenáři jistě znají příklady ze svých měst, kde se koalice pod vedením ANO rozpadly a jejich kluby rozhádaly. Hnutí ANO neumí vládnout, nemá komunální politiky, využilo populární tváře na plakáty, díky čemuž se na radnice dostalo, ale kdekoliv jsou, nastal chaos. 

Zůstaňme u ODS. S čím přicházíte, abyste Prahu dostali z bryndy? 

ODS trvá na snižování běžných výdajů, vyjmenování konkrétních investičních akcí a nastavení jasné komunikace s městskými částmi. Já jsem zastupitelka z Prahy 2 a trpím tím, že nemohu na magistrátě vůbec nic projednat, domluvit, zjistit a začíná to být opravdu alarmující. Proto jsme formulovali tyto tři základní podmínky pro jakoukoli komunikaci o možné spolupráci. 

Kolik času tomu dáváte? 

To je otázka na lidi, kteří sedí v polorozpadlé radě a drží se svých křesel zuby nehty. Jejich neaktivita je zřejmá a je legrační, že veřejnost a novináři se ptají právě ODS, co s tím konečně udělá. Pro mě to je super, protože to vypovídá o ODS jako o dobrém partnerovi. 

My se neptáme jen ODS, ale všech stran, které se dostaly do pražského zastupitelstva. A všechny odpovídají téměř stejně, protože si s tím nevědí rady. Buď jsou programové průniky příliš malé, nebo rozepře mezi představiteli jednotlivých stran příliš velké. 

No tak vidíte. My jsme jasně deklarovali, že ODS nejde o křesla v radě. Dali jsme najevo, že jsme ochotni a schopni podpořit cokoliv, co bude mít stabilní nadpoloviční většinu v zastupitelstvu. Nebudeme jednat pouze s komunisty. 

(Autor: Kateřina Perknerová)

Ing. Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
uvolněná místostarostka městské části
předsedkyně oblastního sdružení