15. ledna 2016

Socialismus a oligarchizace jsou nebezpečím pro společnost

Žádné slitování, vláda dělá všechno špatně, zní z úst šéfa opozičních občanských demokratů Petra Fialy. "Až se jednou část společnosti probudí, všimne si, že její svoboda je výrazně spoutána a že najednou nejsou peníze na kvalitní zdravotní péči, na důchody, na vzdělávání, protože se navzdory ekonomickému růstu prohospodařily," říká Petr Fiala.

 

Víkendový volební kongres ODS se má scházet s vědomím, že strana je z nejhoršího venku. Co o tom svědčí? Vycházíte jen z průzkumů, které občanským demokratům přisuzují mírně rostoucí podporu mezi osmi až deseti procenty? 

Průzkumy ukazují, že jsme jediná pravicová strana, která je od posledních voleb do Poslanecké sněmovny stabilní a dokonce jde mírně nahoru. O žádné jiné se to říct nedá. Průzkumy ale nejsou to nejpodstatnější. V posledních týdnech jsem navštívil regiony, mluvil s lidmi, viděl situaci v ODS. Mám z toho jasný závěr: přečkali jsme krizi a dnes jsme odhodlaná, vnitřně sjednocená strana, která stojí za srozumitelnou pravicovou politikou. Změna je to poměrně velká, i média a političtí soupeři nás vnímají jinak. Nikde se už neobjevují články, které jsem četl ještě před rokem a půl, že ODS skončí a někdo ji nahradí. Věřím, že budeme znovu určující politickou silou v zemi, což jako reálnou možnost připouští i stále více našich nepřátel. 

Donedávna jste měli vážné problémy s financováním. Co nyní? 

To už se také podařilo vyřešit. Centralizovali jsme hospodaření a provedli poměrně značnou redukci personálu, což se nikdy nedělá s radostí. Změnili jsme sídlo hlavní kanceláře, které je o dvě třetiny levnější než to předchozí. Jednali jsme i se všemi věřiteli a dohodli splátkové kalendáře. A státu už nedlužíme ani korunu. Ještě v roce 2014 jsme měli ztrátu přes padesát milionů korun. Za loňský rok, byť ještě nemáme uzavřené účetnictví, bychom měli mít minimálně třicetimilionový zisk. 

Získali jste nové sponzory? 

Zájem o sponzoring ODS se zvyšuje, je to vidět na našem transparentním účtu. Poukázal bych ale na věc, která mě potěšila, protože svědčí o vnitřní síle naší strany. Když bylo v loňském roce nejhůř, vyhlásil jsem sbírku s názvem Konto pro budoucnost, kde se sešlo přes šest milionů korun. Byly to většinou peníze od našich řadových členů. I ti věří, že existence ODS má smysl. 

Přesto máte k dvouciferným volebním ziskům ještě daleko. Jak ho dosáhnout? 

Vracejí se k nám voliči, protože bráníme různým socialistickým nápadům současné vlády. A není to jen elektronická evidence tržeb. Chtějí nám předepisovat, jak máme chodit oblečení večer mezi obcemi nebo čím máme topit, což bude stát kontrolovat. Jsou to desítky různých věcí, kterými vzniká státní dohled nad občany, jakýsi socialismus. Hlavně jsou to opatření vůči podnikatelům a živnostníkům, teď například kontrolní hlášení k dani z přidané hodnoty. Samozřejmě nestačí se vůči něčemu jen vymezovat: máme program, kde jasně říkáme, co chceme udělat s daněmi. Je to alternativa k vládě. Ta říká: zavedeme plošné restrikce a kontroly, které zaplatí občané. My říkáme: snižme daně a zjednodušme daňový systém a uvidíte, že se zlepší inkaso, protože to tak funguje všude v civilizovaném světě. Nechceme velký stát, který nás vychovává a kontroluje. Velmi srozumitelně to máme vysvětleno v naší kampani Rozbal to. 

Co individuální práva a svobody? 

Ani těchto témat, která trápí hlavně mladé lidi, se nesmíme bát. Boj za individuální svobodu je jeden z klíčových, které musí demokratická pravicová politika znovu a znovu svádět. Kromě toho jsme jediná strana v Česku, která předložila komplexní program, jak čelit migrační krizi. Žádnou jinou takto ucelenou koncepci odmítající jakákoli extrémní řešení neznám. 

Když premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bilancoval dva roky fungování své vlády, shrnul je slovy: "Přinesli jsme zemi politickou stabilitu, hospodářský růst a velké snížení nezaměstnanosti. Zlepšujeme situaci seniorů a rodin s dětmi i lidí se zdravotním postižením. Zlepšujeme školství, modernizujeme stát, posilujeme bezpečnost." Souhlasíte s ním v něčem? 

Ne, vůbec v ničem. A tím se liším od předsedů jiných opozičních stran, protože říkám, že pro českou společnost je oligarchizace politiky stejně nebezpečná jako socialistická cesta, kterou nás vede Sobotkova ČSSD. 
Všechno, co premiér chválí, jsou věci, které do budoucna poškodí Českou republiku. 
Sobotkova vláda vytváří lidem příjemnou přítomnost, ale na úkor jejich budoucnosti. 
Rušení druhého důchodového pilíře, rušení zdravotnických poplatků, zvyšování minimální mzdy, obrovský růst počtu státních zaměstnanců. A není pravda, že to jsou jen učitelé a hasiči. Ať se každý podívá, jak se zvýšily provozní náklady ministerstev a kolik stovek úředníků ročně přibývá. 
Jen jeden příklad: měli jsme šest desítek náměstků a po zavedení služebního zákona je jich přes sto. Dobře chráněny nejsou ani naše zájmy v zahraničí. Ten komický přístup vlády k uprchlickým kvótám: sice je jako by odmítla, ale vlastně neodmítla, protože se proti nim nebrání. 

Ale i z pravicových stran zaznívají názory, že předchozí Nečasův kabinet měl více povzbudit domácí poptávku, být optimističtější, nedělat politiku tak drakonicky… 

Že si premiér a ministr financí připisují zásluhy za ekonomický růst, je urážlivé vůči těm, kteří tento růst skutečně podporují. Nemám ani tak na mysli odpovědné hospodaření pravicových vlád, jako pracovité, aktivní lidi, kteří se nebojí podnikat a investovat. Ti roztáčejí prosperitu. Mimochodem šedesát procent pracovních míst vytvářejí drobní a střední podnikatelé, ne ti velcí. A zrovna proti těm malým dělá vláda jedno opatření za druhým. 

Přesto její podpora u veřejnosti neklesá. A hnutí ANO si od voleb udržuje pozici nejoblíbenější strany i mezi podnikateli a živnostníky. Podle CVVM v této kategorii dokonce podpora uskupení Andreje Babiše výrazně vzrostla. Zdá se, že odpor opozice vůči elektronické evidenci tržeb nezabírá. Čím si to vysvětlujete? 

Je to jednoduché: ekonomika roste, vláda nedělá žádná reformní opatření, a tudíž se nikoho nedotýká, ale naopak rozdává peníze různým klientským sociálním skupinám. Takže momentálně nikomu nevadí. Nedivím se, že po dvou letech, kdy nemá schválený žádný ze svých klíčových zákonů a má to štěstí, že roste ekonomika, je oblíbená. Nicméně až se jednou část společnosti probudí, všimne si, že její svoboda je výrazně spoutána a že najednou nejsou peníze na kvalitní zdravotní péči, na důchody, na vzdělávání, protože se navzdory ekonomickému růstu prohospodařily. Panu Sobotkovi se to stalo už jednou jako ministrovi financí, teď se mu to stane podruhé jako premiérovi. 

ODS ani TOP 09 se dlouhodobě nedaří přiblížit se ve voličských preferencích nejsilnějším vládním stranám. Proto se mezi občanskými demokraty i v topce objevují názory, že by se mělo jednat o těsné předvolební spolupráci. Váš názor? 

Netajím, že s TOP 09 máme rozdílné pohledy na Evropskou unii a migrační krizi. Spolupráce ve sněmovně ale funguje velmi dobře. Je to zcela přirozené spojenectví, což je velmi důležité. Dokázali jsme spolupracovat také při minulých senátních volbách a chceme v tom pokračovat i letos. Pokud jde o krajské volby, strategie ODS je jednoznačná: i když s nikým nemáme celostátní dohodu, každá naše krajská organizace je připravena s pravicovými stranami spolupracovat. Myslím, že voliči budou muset časem preferovat nějaké sjednocení pravicových hlasů, abychom nedopadli jako na Slovensku a dokázali čelit socialistům a populistům. Hnutí ANO žádnou pravicovou politiku nenabízí, na všech úrovních tohoto státu vládne levice. 

Co říkáte na sbližování prezidenta Miloše Zemana s Andrejem Babišem? 

Nijak mě nepřekvapuje. V posunu naší země na Východ se oba pánové jistě shodnou, stejně jako v jiných věcech. Pro mě jde o potvrzení toho, co říkám: ANO je v podstatě levicové hnutí. A proto musí ODS usilovně hledat kandidáta, který dokáže prezidenta Zemana porazit. 

Nestálo by za to, aby se alespoň část těch demokratických stran shodla na společném kandidátovi? 

Je to možná strategie. Nemohu vyloučit, zda postavíme svého kandidáta, nebo podpoříme nějakou osobnost, na níž se shodneme s jinými. V tomto směru jsme otevření. Důležité je, abychom měli prezidenta, který nezpochybňuje to, že patříme k Západu, respektuje ústavu a nevyznamenává normalizační komunistické funkcionáře. Na druhé straně význam prezidenta nepřeceňuji, nejpodstatnější je to, jaká je vláda. Ta má všechny rozhodující kompetence včetně odpovědnosti za zahraniční politiku. Fakt je, že Zeman je jeden z mála českých politiků se strategickým uvažováním a z minima pravomocí dokáže vytěžit maximum. Kdyby se Bohuslav Sobotka choval jako skutečný premiér, byl by prezident dávno usměrněn. 

(Autor: Pavel Otto)