5. ledna 2016

Sobotkova vláda propásla šanci zlepšit hospodaření státu

Ministr financí Andrej Babiš dnes s velkou slávou oznámil výsledky hospodaření státního rozpočtu za rok 2015. Schodek státního rozpočtu dosáhl 63 mld. Česká ekonomika přitom roste tempem větším než 4 %. Tento ohlášený výsledek odpovídá výsledkům České republiky z dob ministra financí Bohuslava Sobotky, kdy stát rovněž vykazoval vysoké schodky při rostoucím HDP.

 
 
Je až úsměvné, že vláda chválí sama sebe za hospodářský růst a zapomíná na ty hlavní, naše podnikatele, zaměstnavatele a živnostníky, díky jejichž efektivní činnosti se zvýšily příjmy státu o desítky miliard. Rekordní výdaje státu ve výši 1 300 mld. přitom ukazují, že utrácet stát umí.
Už při projednávání státního rozpočtu na rok 2015 jsem opakovaně kritizoval nízký odhad příjmů rozpočtu. Ministr Babiš to tehdy odmítal jako účelovou kritiku opozice. A jaký je výsledek? Příjmy jsou vyšší o 116 mld., chyba větší než 10 procent. Oblíbená metoda, kdy se nejprve podhodnotí očekávané příjmy, aby celkový výsledek byl lepší než plán, opět slavila úspěch.
 
Kdy bude vyrovnaný či přebytkový rozpočet?
 
Je zcela jasné, že v ekonomicky lepších dobách si správný hospodář vytváří rezervy pro horší časy. Kdy jindy, než při vysokém růstu ekonomiky, má stát hospodařit s přebytkem, případně splácet dluhy? Tento základní princip obvykle levicové vlády ignorují, vláda Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše není výjimkou. Spoléhají na své oblíbené výroky: „zdroje jsou“ a „státy své dluhy platit nemusí“.
Ing. Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení