22. prosince 2015

ODS: Bráníme statisíce živnostníků. Kontrolní hlášení DPH je může zlikvidovat

Občanští demokraté svolali mimořádnou schůzi Sněmovny. Během ní dnes poslanci projednají návrh ODS na odložení účinnosti zákona o kontrolním hlášení DPH.

 
„Jedná se o další zbytečnou administrativu, vláda opět zatěžuje poctivé podnikatele. Ti budou muset několik hodin času věnovat vyplňování nesmyslných formulářů. Andrej Babiš se baví jen se zástupcem velkých korporací, problémy malých podnikatelů ho nezajímají. Kontrolní hlášení DPH navíc podle mnoha právníků může být v rozporu s Ústavním pořádkem České republiky. Je tedy otázkou, proč ministr financí nepočká na rozhodnutí Ústavního soudu, aby podnikatelé měli jistotu, že jednají v souladu s platnými zákony,“  komentuje předseda ODS Petr Fiala.
 
„Ministerstvo financí podcenilo informační kampaň, podnikatelé neměli šanci se na novou povinnost připravit. To, že je nový zákon škodlivý, potvrdila i Hospodářská komora. Andrej Babiš přesto dál na účinnosti legislativního paskvilu trvá. Dnes jsme dali koalici poslední šanci, jak může svoje chyby napravit,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.
 
„Jako předseda Asociace podnikatelů a manažerů dobře vím, jaké problémy zákon o kontrolním hlášení DPH způsobí. Nerozumím tomu, proč ministr financí neposlouchá argumenty ani profesních sdružení, kterých se legislativa bezprostředně dotkne. Je to neuvěřitelně arogantní,“ říká předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek.