6. března 2023

Se státem postavíme novou pražskou čtvrť

(MF DNES) S novým primátorem Bohuslavem Svobodou o chystaných změnách v městských firmách, kontrolách i vylučování z klubu SPOLU. Nejdříve v kanceláři primátora, poté v poslanecké kanceláři a nakonec v salonku vedle Sněmovny. Tomio Okamura totiž zrovna četl pasáže z bakalářské práce o důchodech. Bohuslav Svoboda (ODS) si chtěl pohlídat, aby mu neuteklo důležité hlasování. Rozhovor s novým primátorem nevznikal snadno a naznačil jeho časové možnosti vyplývající z kumulace funkcí.

Hned po zvolení jste mluvil o práci pro město na více než sto procent. První jednání městské rady jste však svolal až deset dní poté. Proč?

Každé jednání rady vzniká zhruba týden. Máme předtím vždy takzvanou „předradu“, na které se domluvíme, co budeme na té opravdové řešit. Proto těch deset dní.

Mnoho lidí vám i vašim kolegům z rady vyčítá kumulaci funkcí. Náměstek primátora a europoslanec Jiří Pospíšil obhajuje svůj souběh více funkcí tím, že má důvěru voličů. Myslíte, že s tímhle přístupem důvěra poroste?

Důvěra voličů roste podle výsledků, jsem přesvědčen, že tato rada je bude mít. Už první jednání jsou povzbuzující v tom, že netrvala tak dlouho. Všechny úředníky jsme zaměstnali tím, aby byly veškeré materiály dobře připravené, abychom mohli věcně diskutovat a jednat. Pražané to uvidí a ucítí. V metropoli je to ale často složité, utratíte miliardy za okruh a Pražané to pocítí tak, že jedou autem o pár metrů méně. Když naopak dostanete z chodníku koloběžky, všichni vás budou chválit.

Dalším „škraloupem“ koalice SPOLU je, alespoň v očích veřejnosti, kauza se zastupitelkou Hanou Kordovou Marvanovou. Tu jste vyloučili z klubu poté, co nehlasovala pro novou koalici s Piráty a STAN. Marvanová si pak postěžovala, že se o vyloučení dozvěděla až od ČTK a že s ní nikdo z klubu nemluvil. Není to chyba? Co to o vás asi Pražanům říká?

Paní doktorka Marvanová hovoří velmi specificky a o pravdivosti jejích slov by se dalo s úspěchem pochybovat. Celé to tehdy s tou prosincovou volbou primátora vymyslela ona. V okamžiku hlasování ale dala najevo, že hlas nedá, a začala mluvit o tom, že je to de facto nepsaná koalice s ANO, což nebyla pravda. Ani při únorovém hlasování o primátorovi a nové radě nám hlas nedala. Není naší členkou a nikdy jí nebyla. Byla jen na naší listině. Po všech těch událostech jsme se na klubu dohodli, že jí nemůžeme věřit, a tak jsme ji vyloučili.

Proč se to ale musela dozvědět z médií?

O takové věci se jedná na klubu, klub rozhodl a nikdo nebyl proti. Máte pravdu, že správně by u toho měla být. Nebyla tam z toho důvodu, že není naší členkou. Pochopitelně, že je to vnímáno špatně. I z toho důvodu, že to prezentuje trošku jinak, než jak se to doopravdy stalo.

Jak zatím funguje spolupráce na vládním půdorysu? Na různých akcích a tiskovkách vystupujete spolu se Zdeňkem Hřibem, až to vypadá, že má Praha dva primátory.

Je to dáno mojí slušností, takhle jsem byl vychovaný. Některé projekty ještě připravovali oni (stará rada Prahy, pozn. red.). Připadalo by mi nefér, aby se jim stalo to, co mně, když můj předchůdce před deseti lety první den ve funkci otevíral úsek tunelu Blanka, který jsem já dostavěl. Chci takto ocenit všechny projekty, které začala stará rada, s tím nemám problém. Problém s tím může mít ten, který seděl na židli primátora a nyní sedí vedle mě. Já bych to nikdy neudělal, ale to už je věc osobního rozhodnutí.

Co budete pro Prahu dělat jako poslanec? Jaké zákony budete prosazovat?

Už jsem s tím začal, měli jsme zásadní jednání s ministrem financí o rozvojovém území na Bohdalci a o otázkách území u Bulovky. Dospěli jsme k mimořádně dobré dohodě, na konci které by měla být nově postavená městská část na pozemcích města a státu.

Kdo to bude platit? Investice byste sloučili?

Ano, měla by tam vzniknout nová čtvrť. Vy jste ještě mladý, takže to neznáte, ale historicky už něco podobného existuje a říká se tomu Starý Spořilov. V roce 1920 se rozhodla spořitelna podpořit malé střádaly a vyzvala je k tomu, že pokud u ní mají naspořené finance, tak jim půjčí. Takhle vznikla krásná nová čtvrť s poštou, bankou a podobně. A stojí dodnes. To je pro nás inspirací a myslím, že bychom mohli do léta říct Pražanům, jakým způsobem vznikne tento nový celek, který pomůže s kapacitou bydlení v metropoli.

Jaká výhoda tedy pro Prahu z této schůzky plyne?

Největší výhoda je, že máme stejné politické složení jak ve vládě, tak na magistrátu. Všichni se známe a spojení myšlenek nám dává obrovskou ekonomickou sílu.

S novým politickým vedením často přichází obměna na vedoucích pozicích městských organizací, jako je třeba dopravní podnik. Budete u městských firem prosazovat personální změny?

Už to máme rozpracované. Teď řešíme, jestli to mají být změny jen v dozorčích radách, nebo i jinde. Máme tady takzvaný německý model, kdy dozorčí rada je svým způsobem více než ta správní. U firem, které město stoprocentně vlastní, proběhne „rekonkurzování“ všech míst v těchto radách.

Má podle vás zůstat ve funkci ředitel dopravního podniku Petr Witowski, který sice není z ničeho obviněn, ale za jehož vedení byla rozkryta korupční kauza Dozimetr?

Dozimetr je největší korupční kauza v komunální politice, na veřejnost to určitě nepůsobí dobře. Firma, ve které se tohle stane, není určitě zdravá. Já se ale nikdy k žádným personálním záležitostem zásadně nevyjadřuji dopředu, teoreticky je možné, že dělal všechno dobře.

Kdy proběhne v dopravním podniku celkový audit?

Dílčí část už proběhla, je ale velmi těžké sehnat firmu, která by to celé zvládla sama. Budeme to tedy dělat parciálně, tedy samostatný audit na nákup jízdenek, samostatný audit na nákup vozů a tak dále. Z toho vyplyne celkový pohled na hospodaření firmy, na jehož základě se budeme rozhodovat, co dál.

Pojďme k oblastem, které máte jako primátor na starosti. Jednou z nich je bezpečnost a městská policie. Máte v plánu její reformu jako před deseti lety?

Před deseti lety jsme reformovali městskou policii s heslem Strážník do ulic. Funguje to dodnes, v ulicích je strážníků více než v kancelářích. Z mého pohledu jsou ale stále moc v autech. Chci, aby žili spolu s čtvrtí, kterou mají na starosti. Městští strážníci musejí mít na rozdíl od státní policie maturitu a jsou lépe zaplacení. Moc dobře vím proč, sám jsem s nimi v převlečení absolvoval několik nočních pochůzek. Nemají to vůbec lehké, často jdou ze služby s prominutím pozvracení. Ty peníze i jiné výhody, jako třeba městské byty, si rozhodně zaslouží. Mým úkolem je, aby se zvedla spíše prestiž strážníků.

Na starosti máte také kyberbezpečnost, jaké kroky bude Praha podnikat v této oblasti?

Kyberbezpečnost se rozhodně nedá řešit amatérsky. Chci, aby tento úsek vedli na radnici profesionálové, nechám si od nich poradit.

Navázat na Hřiba chcete dle svých slov u zahraničních vztahů. Jak to bude v praxi vypadat?

Moje pochvala Hřiba a jeho party trvá. Pustili se i do odvážných věcí, jako je zpřetrhání vazeb s Čínou. Není to ale jen o těchto vztazích, zmínil bych také vztah k Finsku a podobně. Praha má historicky mnohá přátelství, možnost komunikace na této úrovni je důležitá. Budu chtít exportovat Prahu i ven.

Kam jako primátor pojedete?

Nejbližší je, myslím, cesta do Cannes na veletrh. Blízko mám také do Itálie, kam bych se měl podívat.

Na kandidátce a ve vašem týmu je mnoho osob, které jsou spojeny spíše s minulostí a minulými vládami. Poradcem pro drogovou problematiku se stal Pavel Bém. Je to symbolicky správné?

Mladá generace už ani neví, kdo Bém byl. Znám ho léta, dělali jsme spolu na fakultě v Bohnicích. Co se týče drog, je to jeden z našich největších expertů, čehož chceme využít. Upřednostňuji ty volby, které jsou dobré pro město, a ne ty, které jsou líbivé pro veřejnost.

Ozývají se hlasy, že ani tato magistrátní vláda do konce volebního období nevydrží, stejně jako před deseti lety. Poučili jste se od té doby?

Já se poučil, to spíše ti okolo se nepoučili. Když jsem šel na magistrát prvně, měl jsem podle novinářů být jen poklop na špínu, která tam byla. Teď jsem prý fíkový list, to se mi už líbí více. Komunální politika je něco jiného, má se dělat opravdu ku prospěchu obyvatel. Vezměte si tu naši údajnou dohodu s ANO. Já si Patrika Nachera opravdu vážím a jsem s ním schopen o mnoha věcech, které město potřebuje, diskutovat a dohodnout se. A v tu chvíli mi je jedno, odkud je a že máme spory ze Sněmovny.

Další oblastí, kterou máte jako primátor řešit, je energetika. Tu přebíráte v době energetické krize. Co se dá z pohledu města dělat pro to, aby ji zvládlo?

Cílem by měla být naše energetická soběstačnost, abychom nebyli závislí na výrobě elektřiny jen z jedné elektrárny. To už také začínáme startovat, třeba solárními panely na městských budovách. Je to i otázka řešení spotřeby energie, první kroky pro to dělají třeba Technologie hl. města, které postupně vyměňují staré osvětlení za technologii LED. Těmito postupnými kroky chceme zlepšovat život v metropoli po celé volební období.

(Autor: Robert Oppelt)

Bohuslav Svoboda

primátor hl. města Prahy
poslanec PČR