23. listopadu 2022

Koalice SPOLU pro Prahu: Chceme, aby město fungovalo, přestože Aliance situaci blokuje

(www.ods.cz/region.prazsky) S mandátem daným výsledkem voleb chce koalice SPOLU vyřešit zablokovanou situaci v Praze a převzít zodpovědnost za chod hlavního města. Proto navrhuje scénář pokračující schůze ustavujícího zastupitelstva a jednotlivé body programu, jejichž schválení umožní transparentní a stabilní fungování Prahy do doby, než bude navoleno nové vedení.

Přes snahu koalice SPOLU uzavřít v Praze většinovou koalici s ideově blízkými subjekty na vládním půdorysu, Piráti nadále zůstávají v účelově vytvořené povolební alianci s Prahou Sobě a neumožňují tak jednat o uzavření koaliční smlouvy. S ohledem na tuto skutečnost se koalice SPOLU rozhodla s plným vědomím a odpovědností k hlavnímu městu nabídnout zastupitelům možný scénář průběhu pokračující schůze ustavujícího zastupitelstva, které je svoláno na tento čtvrtek. Jako vítěz voleb chceme k řízení města přistoupit zodpovědně. Rozhodli jsme se proto nyní místo přesvědčování zablokovaných Pirátů řešit fungování Prahy v rozsahu, jaký nám umožňuje zákon. Jsme přesvědčeni, že tento náš návrh vytváří dostatečný časový prostor pro další vyjednávání, která jsou zjevně potřeba pro snahu o vytvoření stabilní a odpovědné vlády v Praze, a zároveň neparalyzuje chod města a životy Pražanů. A vyzýváme všechny kluby zastupitelstva k podpoře našeho návrhu,“ uvedl kandidát na primátora Bohuslav Svoboda.

S ohledem na potřebu jednat i v dalších oblastech života Prahy koalice SPOLU navrhuje, aby se na zítřejším zastupitelstvu ustanovilo dalších 14 výborů. Složení nových výborů bude kopírovat volební výsledky stran a jejich počet a zaměření bude stejné jako v uplynulém volebním období. „Výbory by byly složeny proporčně z 11 zastupitelů, tedy podle stejného klíče jako vznikly výbory na jednání posledního zastupitelstva. Zároveň navrhujeme, aby do vedení výborů byli zvoleni jejich předsedové z jednotlivých politických klubů podobně jako jsou obsazovány funkce ve vedení výborů v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Tento parlamentní princip, kdy i opozice má své funkce ve výborech, se nám zdá nejférovější,“ uvedl předseda zastupitelského klubu SPOLU Zdeněk Zajíček.

Na program jednání by měl být zařazen i dokument týkající se přípravy rozpočtu na příští rok. Ten by mělo město schválit ještě letos 15. prosince tak, aby byl bezpečně pokryt chod města v zimních měsících a také aby městské části mohly schválit své rozpočty. Protože jsme od končící městské rady žádný rozpracovaný návrh rozpočtu na rok 2023 nedostali, museli jsme ho spolu s ředitelem odboru rozpočtu připravit. Tento návrh finanční výbor projednal a v maximální možné shodě všech zúčastněných i odsouhlasil. Základní návrh počítá s mírným navýšením vztahu k městským částem, s pokrytím mzdových nárůstů, s nárůstem nákladů na energie i s větší podporou sociálních služeb, sportu i inovací," uvedl předseda finančního výboru Zdeněk Kovařík s tím, že oceňuje spolupráci a věří v úspěšné schválení zpracovaného návrhu zastupitelstvem.

Kromě rozpočtu a navolení výborů chce koalice SPOLU na zastupitelstvu projednat informace od zastupitelky Hany Kordové Marvanové k auditům v takzvané kauze Dozimetr a k prodeji pozemků v Lysolajích, ale také některá usnesení dosluhující městské rady, která dosud od voleb učinila. Ty by se měly týkat mimo jiné sociální oblasti nebo výběrových řízení na manažerské pozice v dopravním podniku. Ostatní personální otázky, zejména volby primátora, náměstků a dalších členů rady by byly projednávány až na pokračujícím jednání ustavujícího zastupitelstva. „Nemůžeme rezignovat na mandát, který jsme dostali od voličů. Proto chceme v poměrném uspořádání podle výsledků voleb navolit výbory, aby když nemůže konat rada, mohly alespoň výbory dělat svoji práci a měly k ní legitimní mandát. Věříme, že nás v tom ostatní zastupitelé podpoří,“ uzavřel předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil s tím, že stále doufá, že pokud se Piráti chtějí podílet na pražské vládě a pokračovat v projektech, které započali, přijmou nabídku koalice SPOLU a stanou se součástí většinové koalice sestavené z vládních stran.