2. listopadu 2022

ČRo: Senát nikdy nebude jen slepě odhlasovávat to, co mu přijde z Poslanecké sněmovny

(Radiožurnál) Senát se poprvé sejde v novém složení. V tajné volbě budou senátoři volit nového předsedu. Tento post obhajuje Miloš Vystrčil z ODS. „Jsem přesvědčen, že je Senát schopen dostát všem svým rolím – plnit úlohu pojistky, tělesa, které zkvalitňuje zákony a také roli strážce politické kultury a bojovníka za spravedlnost,“ popisuje. Bude na svém postu chtít v případě zvolení něco měnit? A mají předsedové klubů představu o novém složení? Poslechněte si rozhovor.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem si můžete poslechnout na ČRo.

Petr KRÁL, moderátor:
Senátoři se právě dnes poprvé sejdou v novém složení. Schůze horní komory parlamentu začne v 10 dopoledne. Senát je teď oficiálně bez předsedy a noví senátoři a senátorky si ho dnes vyberou v tajné volbě, stejně jako zbytek předsednictva. Složí potom také slavnostní slib. Post předsedy
Senátu bude obhajovat Miloš Vystrčil z ODS, náš teď host v ranním vysílání. Dobrý den.

Dobré ráno.

Petr KRÁL, moderátor:
Platí dohoda, že se znovu stanete druhým nejvyšším ústavním činitelem?

Miloš VYSTRČIL, senátor /ODS/:
To uvidíme až po té volbě. Já doufám, že platí a jsem tou nominací poctěn a zda vše dobře dopadne, teprve uvidíme.

Petr KRÁL, moderátor:
Je už třeba nějak jasněji představách o tom, jak se promění zbytek předsednictva horní komory?

Miloš VYSTRČIL, senátor /ODS/:
Ano, ta představa existuje. Předsedové jednotlivých
senátorských klubů diskutovali a domlouvali to možné složení, ale vše musí potvrdit teprve volba. To znamená, pokud neproběhne volba, tak bychom říkali věci, které se sice pravděpodobně stanou, ale ještě nestaly. Takže já si myslím, že bude dobré počkat, až jak dopadne ta volba.

Petr KRÁL, moderátor:
Dobře. Pojďme pořád pokračovat v tom tématu, pokud, pokud vás senátoři dnes té tajné volbě podpoří, tak pokud se tak stane, budete chtít oproti svému předchozímu období na postu předsedy něco nějak významně měnit?

Miloš VYSTRČIL, senátor /ODS/:
Já si dovolím odpovědět tak, že i kdyby mě
senátoři nezvolili a třeba zvolili někoho jiného, tak jsem přesvědčen, že Senát v tom složení, ve kterém se dnes nachází, je většinově schopen dostát všem svým rolím a plnit jednak úlohu té pojistky, jednak úlohu tělesa, které zkvalitňuje zákony, zjednodušuje je, nekomplikuje je, snaží se, aby byly pro lidi srozumitelné a také tu roli, řekněme, jakéhosi strážce té politické kultury a bojovníka za spravedlnost, i když třeba je někdy v menšině.

Petr KRÁL, moderátor:
Pětikoalice si udržela i po volbách v Senátu většinu, přesto jsou v horní komoře i úplně nové tváře mimo vládní strany, jak byste se případně pokusil
senátory spojovat?

Miloš VYSTRČIL, senátor /ODS/:
Tyhle věci většinou fungují nějak přirozeně tím, že
senátoři pravidelně nepracují, jenom když sedí na plénu, ale také zasedají ve výborech a v komisích a dalších orgánech Senátu a tam vlastně nad těmi problémy, které řešíme, dochází k přirozenému spojování mezi těmi lidmi, kteří mají velmi podobné názory, velmi často bych řekl kvalitní životní zkušenosti i schopnosti, protože Senát je složen z lidí, kteří v naprosté většině už ve své předchozí kariéře mnoho dokázali a nejsou to lidé, kteří by přišli do politiky jako do první věci, kterou dělají, ale naopak většinou jsou schopni a ochotni a byli úspěšní i prostě v jiných oborech, než je třeba být senátorem.

Petr KRÁL, moderátor:
Můžeme třeba očekávat, že se například schvalování některých zákonů v
Senátu může zadrhnout, zkomplikovat, tak jako se tomu teď děje opakovaně třeba ve Sněmovně?

Miloš VYSTRČIL, senátor /ODS/:
Já si myslím, že v některých případech, kdy půjde o nekvalitní normu nebo tam bude nějaká chyba, to lze očekávat, protože Senát nikdy nebyl a nebude gramofonovou deskou. To znamená, nikdy nebude jenom slepě odhlasovávat to, co mu z Poslanecké sněmovny přišlo, ale vždycky se bude snažit dostát té své jedné roli, kterou je zkvalitňování těch zákonů a zároveň bude tím ochráncem nebo strážce ústavy. To znamená, pokud se tam objeví věci, které jsou v rozporu s naší ústavou, tak jsem přesvědčen, že je nepropustí a nepřipustí, aby byly schvalovány.

Petr KRÁL, moderátor:

Miloš Vystrčil, senátor toho času a také kandidát na předsedu horní komory parlamentu. Pane Vystrčile, děkujeme za váš čas. Na slyšenou.

Děkuji. Hezký den.

Miloš Vystrčil