17. října 2022

Prohlášení koalice SPOLU pro Prahu: Široká koalice není na stole. Koalice SPOLU hledá maximálně dva koaliční partnery

(www.ods.cz/region.prazsky) Pražská koalice SPOLU pokračuje v povolebním vyjednávání, a tak se v pondělí ráno v prostorách Staroměstské radnice uskutečnilo již v pořadí druhé jednání s hnutím Praha Sobě. Předmětem jednání byl zejména volební program, kdy se vyjednávací týmy společně dohodly na vytvoření programových týmů. Debata se vedla ale i o případné podobě budoucí koalice, kdy SPOLU uvedlo, že její představa obsahuje vítězné SPOLU a maximálně dvě z nynějších koaličních stran.

Z hlediska efektivního řízení města nevnímá koalice SPOLU širokou koalici, tedy spojení vládních stran doplněných o hnutí Prahu sobě, jako ideální řešení. I z tohoto důvodu se na dnešním jednání diskutovaly i jiné varianty povolebního uspořádání. „Zástupcům z Prahy Sobě jsme sdělili, že pro jejich hnutí není široká koalice jedinou možnou variantou povolebního uspořádání, jehož by se mohli zúčastnit. I když stále platí, že preferujeme koalici na půdorysu té vládní, tedy s Pirátskou stanou a hnutím STAN, je potřeba minimálně diskutovat i o jiných variantách a těmto diskusím jsme otevřeni,“ uvedl předseda zastupitelského klubu SPOLU Zdeněk Zajíček

„Postupujeme zcela standardně. Vyhráli jsme volby a postupně oslovujeme programově blízké strany, s kterými chceme vytvořit většinu v zastupitelstvu, a tím vytvořit základ pro prosazování našeho programu. Je logické, že s méně partnery se rychleji a efektivněji dohodneme. Náš postup je zcela férový a vůči voličům transparentní,“ uvedl předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil.

Obdobně to vidí i kandidát na primátora Bohuslav Svoboda: „Voliči svými hlasy rozhodli, že strany, které doposud vládly, nevládly dobře.  Pokračování této koalice, do které by se vítězná koalice SPOLU zasadila jenom jako nějaký doplněk, by byla výsměchem voličům. Ti rozhodli pro změnu a my jsme povinni tu změnu zrealizovat.“

V debatě o programu se vyjednávací týmy shodly, že na celou řadu témat – od nedostupnosti bydlení, problematiky dopravy (včetně řešení parkování) až po možnosti pomoci Pražanům v energetické krizi či fungování městských společností je možné hledat shodu. Proto se dohodly, že pověří své užší programové týmy, které budou identifikovat jak oblasti ve vzájemné shodě, tak případné sporné otázky, které by pak vyjednávací týmy projednaly. První jednání programových týmů by se mělo uskutečnit ještě během tohoto týdne.