22. září 2022

Online debata Deníku: Doporučuji všem, aby volili lidi, které znají, a o nichž jsou přesvědčeni, že se mohou dobře starat o jejich obec. To je podstata komunální politiky

(Deník) Jak moc je důležité, kdo bude dalších pět let sedět na Pražském hradě? Nemá v parlamentní demokracii veškeré trumfy v ruce Sněmovna a z ní vzešlá vláda? Může hlava státu příznivě ovlivnit atmosféru ve společnosti? Je, má a může, zní odpovědi. Na tyto otázky odpovídal premiér Petr Fiala ve třetí on-line debatě Deníku. Záznam si můžete pustit níže v článku.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Denik.cz.

Jeho předchůdce na premiérském křesle Andrej Babiš (ANO) nyní tvrdí, že komunální volby budou referendem o současné vládě, na které nenechává nit suchou. Je podle něj katastrofální, nejhorší a neakční.

„Vidím to jinak a těžko se mi komentují takovéto nesmysly,“ prohlásil Fiala. Lidé podle něj totiž na radnice vybírají své spoluobčany, které znají, a rozhodují se na základě výsledků jejich práce. „Doporučuju všem, aby volili lidi, které znají, jsou přesvědčeni, že se mohou dobře starat o jejich obec. Tak to má přece být, to je podstata komunální politiky,“ tvrdí Fiala.

Pojetí komunálních voleb jako referenda o vládě se ale Fiala nebojí. „Pokud chce Andrej Babiš referendum o vládě, mně to nijak nevadí. Možná budou občané dělat referendum o jiné vládě. O vládě Andreje Babiše, která zadlužila tuto zemi katastrofálním způsobem, která způsobila to, že nejsme energeticky zabezpečeni, která prostě neudělala nic pořádného, a i teď nabízí jenom populistické recepty,“ dodal v rozhovoru pro Deník premiér Petr Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR